Jan Olof Ekholm Bita i gräset Kriminalbokad 1977 214 sid

Jag, journalisten Göran Sandahl, har fått i uppdrag att skildra en vecka på Hageby Hälsoherrgård. Jag tas emot av syster Stina, vars åsikt är att man kan leva på lavemang, fasta, potatisavkok och kalmusrot. Men jag får börja med glaubersalt som verkligen sätter i gång tarmarna.
Mina medfastare är Linnea Strömberg - förstoppning, Clara Victorin – gasbildning. Själv är jag inskriven som deprimerad. Mattsson – magsår, Solberg – ischias, Zöger – astma, Samuelsson – högt blodtryck, Tillberg – slapp blåsa, Törnkvist – Åderbråck osv.
Första kvällen smiter jag ut för det är dans på bygdegården. Jag lägger ut mig för den kättjefulla
Berit Ahlström men blir genast brädad av en stockholmare med en stor amerikanare. Berit tillhör personalen på Hageby och stockholmaren heter Oldin och är gäst där.
Stamgästen direktör
Harald Lundvall klagar på det omoraliska levernet på hälsohemmet.
Kamrer
Verner Hedlund, kallad "Ledhund" sköter administrationen. Trädgårdsmästaren Joel Pettersson är Stinas bror. Verner visar mig runt i det stora herrgårdslika huset som är syster Stinas barndomshem.
Nästa morgon smakar potatisavkoket extra beskt och äckligt. Inte ens river pepparrot som krydda hjälper.
Men efter några dagar har jag gått ner flera kilon. Jag provar på både joggningsbanan och kneippbadet. Efter får jag massage av kroppsbyggaren
Mats Hjelm. Han är fästman till Berit.
Välknådad går jag därifrån. För att mötas av ambulans och en bår med en stendöd Harald Lundvall! Han är kvävd, strypt och snart kommer kriminalassistenten
Åke Björklöf. Innan dess har Kenta tipsat kvällstidningarna och jag hoppas få en hacka sedan jag ringt Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.
För att lugna gästerna blir det visning av Verners naturfilmer. Förvåningen blir stor då någon bytt ut filmen mot "Orgasm med sköterskan"!
Stina utser mig till syndabock för allt. Det är jag som bytt film, det är jag som tagit tillbaka den flaska med whisky som hon konfiskerat och vars innehåll jag hällt i Lundvalls te så att det blivit en dödlig blandning tillsammans med det sömnmedel Doleron han använde.
Jag försöker få reda på varför Kenta är på hälsohemmet. Joel upplyser mig om att det är för att han "är vän med Kurt". Kurt är en familjeangelägenhet, säger Verner.
Jag ger Linnéa som vill spela detektiv i uppdrag att ta reda på vad hon kan om familjen Pettersson. Hon går på bingo, där finns informationen. Jo, Kurt är Stinas son. Hon var gift. Maken fiskade tillsammans med Stinas bror Joel, båda alkoholister. Båten kantrade och maken omkom. Sonen Kurt var som sin far och blev snart knarkarkung i Stockholm. Stina körde ut honom ur hemmet.
Linnéa gör vidare efterforskningar och kommer med allt djärvare hypoteser. Alla är misstänkta för mord och har goda motiv. Själv blir jag utsatt för ett verkligt mordförsök när jag solar i solariet - jag vill komma tillbaka till tidningen inte bar vacker och slank utan också med en klädsam solbränna. Någon binder mina armar och fötter så att jag inte kommer åt att stänga av solariet. Jag bränns hårt och lyckas bara skrika svagt på hjälp. Dessbättre hör Kenta mig och räddar mitt liv.
Stina tar Mats Hjelm och hans kroppsbyggarkompis Svante till hjälp för att kasta ut Kenta från hälsohemmet. Han lovar att komma tillbaka och hämnas.
Två dagar senare hittas Joel Pettersson mördad.
Själv går jag in i den efterlängtade "fastebrytningen" och startar med en mosad potatis med olja.
Snart kommer Åke Björklöf igen. Han kan berätta att David Oldin dog för 10 dagar sedan!
Kent Palm heter han som utgav sig för att vara Oldin.
Berit kommer inte till jobbet. Jag får Björklöf att söka henne hemma och vi finner henne misshandlad. Det visar sig vara Mats Hjelm som pryglat henne för att hon smittat honom med gonorré en smitta hon fått av "Kenta".
Stina kommer och Berit anklagar henne för att ha förstört hennes systers liv. Kurt gjorde hennes syster
Viola med barn. Stina "behandlade" henne så att hon blev steril.
Efter påtryckningar erkänner Valter Hedlund att det är han som är fönstertittaren. Joel kom på honom och ville ha pengar för att inte avslöja att han tittade på porrfilm för Stina. De började slåss och då tog Joel fram Kent Palms stilette. När de fortsatte att brottas fick Joel stiletten i sig flera gånger och sjönk ihop. Valter blev rädd och sprang därifrån. Stina kom dit senare och konstaterade (till sin lättnad) att den försupne brodern var död.
När jag lämnat hemmet och börjat äta och röka igen - vilket jag inte mår bra av - får jag en idé när jag hör en plastpåse prassla. Jag ringer syster Stina och skyller henne för att ha "hjälpt" den skadade Joel att dö genom att hålla en plastpåse för hans ansikte. Det fanns många indicier för detta, som att Berit hört Joel skrika och sedan tystna tvärt men hon vågade inte gå in eftersom hon hört råttor prassla. Dessutom såg Berit att dörre till växthuset, där Joel hittades, var halvöppen. Senare när Björklöf kom var den stängd.
Syster Stina finner mina beskyllningar absurda men berättar i stället hur svårt hennes liv blivit beroende på sin alkoholiserade man Einar, sin bror Joel och sin knarkande son Kurt. Jag finner att det finns inga bevis på att syster Stina mördat sin bror. Hur skulle jag kunna bevisa det?

Som vanligt skriver Ekholm dråpligt och humoristiskt om sin favorit och "anti-hjälte" Göran Sandahl.
till sidans topp