Jan Olof Ekholm Den tiden den sorgen 1981
 

Irene Thörner kom till den lilla staden för 22 år sedan. Det var värmerekordens - raggarkravallernas - Ingofeberns sommar. Hon kom som en tuff, nybakad stockholmska med en glupande aptit på livet och männen. När hon på hösten lämnar idyllen har kärleken hos några av kavaljererna övergått i hat.
Nu, 1981 är hennes uppvaktande kavaljerer medelålders män. Hon skriver brev till dem och vill träffa dem men är hon välkommen?
Ejert Johansson har bilverkstad. Guje, hans fru uppskattar inte hans ölkonsumtion. De har en dotter Towa. När han läser brev från Irene minns han hur han försökte få henne som sin med hjälp av sin raggarbil. Men hon bröt förbindelsen.
Desiré Lagerblad betraktar sin man Roland som lider av en hård gårdagskväll. Men det behövs representation för firman. Han minns hur förälskad han var i Irene, hon lovade att skriva när han följde med sin far till Marbella i Spanien. Vad han inte visste då var att hans far betalat Irene 10000 kr för att hon skulle lämna honom. Faderns ansåg att äktenskap med Desiré var bättre för affärerna.
Ulla-Britt är inte nöjd med sin Ingmar Hedberg. Han är f d proffsboxare, fast han blev aldrig mer än juniormästare. Han drömde om att bli den nye Ingo och fantiserade om Edwin Ahlquist, Ingemars Johanssons promotor. Ingemar har inga glada minnen av Irene Thörner. Han försökte våldta henne men det var hon som fick övertaget och krävde 5000 kronor av honom för att inte anmäla honom för våldtäkt och ge honom ett långt fängelsestraff eftersom han hade en villkorlig dom för misshandel. Han blev tvingad att skaffa pengarna för att inte helt omintetgöra sin boxarkarriär. Nu är han arbetslös och kuschad av hustrun.
Gunnar Werner jobbar på bank. Hans fru Barbro är lärare. Hon är grann och fortfarande lockande. Han får också brev från Irene. Han minns att han försökte charma henne och lyckades väl. Tyvärr blev hon med barn samtidigt som hans fästmö Barbro var gravid. Han krävde att hon skulle göra abort. Till det behövde hon pengar. Varifrån lyckades Gunnar ta den stora summan? Från den bank där han jobbade?
Bo-Inge Lundin är bankdirektör. Han bor med sin mor Ingeborg Lundin, också hemmafru. Han var klassens ljus och kallades "Professorn". Han var blyg men djupt förälskad i Irene. När han får brevet från henne erinrar han sig hur han till sist sökte upp henne men då fanns en annan man hos henne. Han väntade ut denne man och misshandlade honom till döds.
En kvinna (Ingeborg?) öppnar i smyg brevet. Hon drar sina slutsatser.
Ingemar Hedberg träffar Ejert Johansson på puben Tre Kronor. Han är redan starkt berusad. Den gamle boxaren vill ha hjälp med att straffa Irene när hon kommer.
Roland Lagerblad träffar en motvilliga Bo-Inge på Strandpaviljongen. Han berättar för Bo-Inge om hur hans far köpte ut Irene och tvingade honom att gifta sig med Desiré. Roland räknar med att Irene kommer tillbaka för att gifta sig med honom och vill ha hjälp av Bo-Inge med det juridiska.
Irene är i Paris med den 20-årige
Glenn. Hon minns med saknad sin tid i den lilla staden.
Guje berättar för sin make Ejert att det var Irene som orsakade att han förlorade körkortet. Sedan Ejert "bestraffat" Irene för att hon bröt med honom med att lämna henne långt hemifrån i skogen, hämnades hon genom att hälla sprit i hans Coca-Cola och sedan ringa polisen.
Det kommer nya brev till de 5 männen. Några tror att de ska börja ett nytt liv med henne. Andra att de ska hämnas på henne. Roland Lagerblad planerar redan att skiljas något som hans fru Desiré inte går med på trots att hon erbjuds överta firman. Han tror att han har barn ihop med Irene.
Ingmar Hedberg erkänner för sin fru vad Irene gjort honom. Han får sympati tillbaka.
Gunnar tvingas erkänna för sin fru Barbro att han gjorde Irene med barn när hon var gravid. Och att han förskingrade pengar i banken där han arbetade för att betala Irene för abort.
Irene Thörner får brev från en av sina tidigare beundrare. Han vill träffa henne på ett motell kvällen innan hon träffar alla de andra. Det är Ingmar Hedberg som vill överraska henne.
Ingemar Hedberg orsakar uppståndelse när han höggradigt berusad hänger ut över trappavsatsen på Stadshotellet och skriker att han har "dödat henne". Sedan faller han utför trappan och bryter armen. Polismännen
Stig Brumm och Max Bergkvist tar hand om honom.
Det kommer larm från Essomotellet ute vid Europavägen. Irene Thörner har hittats mördad.
På sjukhuset blir boxaren Hedberg förhörd av kriminalinspektör
Åke Finholm. Hedberg blir förskräckt då han hör att Irene Thörner är död. Visserligen hade han gått till Stadshotellet för att döda henne med en batong för att hämnas sitt förstörda liv men hon var inte där och han drack sig själv full på bjudspriten han haft med sig. Han erkänner i stället mordet på Hanna Kihlström! När Irene 22 år tidigare krävde 5000 kr för att inte anmäla honom för våldtäkt gjorde han inbrott hos den rika kvinnan. När hon tog honom på bar gärning slog han ner henne med en högerkrok. Hon föll illa i trappan och omkom. Sedan dess var hans boxningskarriär slut. Han tordes aldrig mer använda sin höger till avgörande slag.
Finholm bestämmer sig för att förhöra "raggaren". Hemma är Guje. Ejert erkänner för Finholm att han tagit en gammal Volvo från firman och åkt ner till stationen. Avsikten var att låtsas köra på Irene så att hon blev dödsförskräckt. Men hon kom ju aldrig.
Gunnar och Barbro träffar Finholm tillsammans i deras pastorala idyll. De dukar upp en gemensam lögnhistoria som både Finholm och dottern Pernilla lätt spräcker. Barbro körde Gunnar till en station tidigare på järnvägslinjen. Avsikten var att han skulle prata med Irene på tåget och få henne att avstå från besöket. Men hon var inte med i rälsbussen.
Roland Lagerberg förhörs på polisstationen. Då dyker en ung man upp och skyller honom för att vara mördaren. Det är
Glenn Johnsson. Han kan knappast vara någons son med Irene. Glenn är "neger" och Irenes älskare.
Nej, det är Bo-Inge Lundin som kommer självmant till polisstationen för att erkänna mordet. När han som ung och förälskad student överraskade Irene med en annan man beslöt han i sin förtvivlan att vänta ut mannen för att avslöja honom. När han såg att mannen var hans egen far blev han vansinnig och började slåss. Den respekterade bankdirektören Einar Lundin var älskare åt sin sons inbillade fästmö. I slagsmålet föll fadern och slog huvudet i en gatsten så illa att han senare avled på sjukhuset.
Bo-Inge lockade Irene till motellet på fredagskvällen. Han sköt henne med en pistol från sin fars samling han haft med sig. Fler skott träffade. Allt stämmer förutom att Irene inte blev skjuten. Hon dödades med pistolslag mot huvudet. Det är modern, Ingeborg Lundin, som dödat sin mans förförerska. Bo-Inges bekännelse var ett försök att skydda modern.
(Sämre än Ekholms tidigare böcker).