Jan Olof Ekholm Dödare kan ingen vara 1982
 

Någon ringer in en insändare. På tidningsredaktionen tar Maj-Gret Simonsson och Jonas Alm emot. Den har som rubrik "Ogräs bland vetet" och har signaturen "Sann kristen". Innehållet som är fullt av salvelsefulla metaforer uppmanar en person att lämna sin tjänst. Uppringaren uppger falskt namn och telefonnummer. Numret går till avlidne Udd Emanuel, hem. äg. på Fredsberg, en före detta pamp inom kyrkan och det kommunala livet. Det sista han gjorde var att driva en hätsk kampanj mot en kvinnlig kyrkoadjunkt, Rakel Arbe som domkapitlet deporterat till socknen. Även prästen David Wingård var emot erbjudandet. I socknen finns en lokalreporter, Jakob "Galoschen" Hell, som är en bibelsprängd revisor och kyrkokassör. Han vill emellertid inte avslöja något om kyrkans inre liv, inte heller om kantorn Pontus Lilja och han konkurrent Lydia Udd.
Lydia gläds när hon läser sin insändare i tidningen.
Komminister
Alexander Hedmarks fru Bernice som arbetar i polishuset, tror att det är Alexander som avses i insändaren.
Och David Wingårds fru
Elisabet känner igen sin man i den beskrivna personen. Hon är svartsjuk för att han så gärna tröstar "änkor". Hon vill ha skilsmässa. Detta vore en skam för honom. Han håller Lydia Udd om ryggen. Båda är motståndare till kvinnliga präster.
Rakel är gift med
Tomas som tror att det är hon som avses i insändaren. Han säger att hon genast ska gå till prästen Wingård och tala om att hon är gravid. Wingård vill att det ska förbli en hemlighet tillsvidare. Han har svårt att förlika sig med gravida präster.
När Lydia Udd låser dörren till postkontoret överraskas hon av Tomas Arbe som övertalar henne att få bjuda på lunch i hemmet. Där ställer han henne inför bevis på att hon har öppnat post från apotekare
Sten Rodhe som innehöll svar på hans fru graviditetstest. Hon tvingas erkänna att hon skrivit insändaren. Hon erkänner också telefonterror mot Rakel. Hon är livrädd att hennes brott ska komma till Wingårds kännedom och lovar att ta nattvarden nästa söndag trots att det är Rakel Arbe som delar ut sakramenten.
På söndag blir det nattvardsgudstjänst i en nästan fullsatt kyrka. Sedan Rakel delat ut oblater och Hedmark skänkt i vin faller Lydia Udd ihop vid altarringen. När hon vaknar upp på sjukhuset är kriminalassistent
Mikael Giertta där. Hon anser sig ha fått en förgiftad oblat i munnen och att det är någon av makarna Arbe som förgiftat henne.
Maj-Gret kontaktar Lydia på sjukhuset. Hon får höra om alla som misstänks för mordförsöket och också om hur någon försökt köra över henne med bil.
Ett vykort har kommit till redaktionen. Det är skrivit på en gammal skrivmaskin med felaktiga typer. På korrekturavdelningen har
Ruben Broms sparat originalen till predikoturerna för veckan. Inlägget från Pontus Lilja är skrivet på samma maskin. Den maskinen står på pastorsexpeditionen tillgänglig för den som vill enligt Ester Hagar som arbetar där. Mycket mer än allmänt byskvaller får inte Maj-Gret ut av sin intervjurunda med de närmast berörda. Hon tankar och träffar "Siwan på Macken" som hör mycket skvaller.
Mikael Giertta talar om för Maj-Gret att där Lydia Udd själv som förgiftat den oblat hon åt vid nattvarden. Hon hade dränkt in den i Haldol, ett ämne mot psykoser som hennes far använt. Oblaten förvarade hon i sin näsduk i vilken den "normala" oblaten hon fått av Rakel påträffades. Hon erkände själv detta storgråtande. Giertta betraktar därför affären som avslutad.
Till kantor Pontus Liljas stora förvåning blir han bjuden på grogg hemma hos Jakob Hell. Ungkarlarna bör hålla ihop menar denne. Han bjuder frikostigt. Efter groggandet går Pontus till kyrkan för att öva några timmar på orgeln som han gör varje torsdag. Under tiden stryps Lydia Udd i sakristian.
Nu kallas också kriminalkommissarie
Joel Ebenholz in. Han och Mikael Giertta förhör kyrkvaktmästaren Petrus Ring som är den som hittat den mördade påföljande dag.
Elisabet Wingård anmäler att hennes make är försvunnen sedan gårdagskvällen.
Efter några dagar kommer det ett brev från London. David Wingård tar på sig mordet och förklarar varför han tvingats döda Lydia. Nu ska han begå självmord. Alla andra inblandade får också en kopia. Men det finns detaljer - att ingen får något original till exempel - som tyder på att allt inte är som det ska och snart kan Maj-Gret tillsammans med Ebenholz tekniker visa att brevet är förfalskat. Ebenholz gör Maj-Gret till sin medhjälpare. (Författaren försöker skapa en ny Göran Sandahl? Nu av motsatt kön? Inte ens detta räddar boken.)
Jakob Hell ringer tidningen för att tipsa om att Rakel Arbe ska hämtas av polisen misstänkt för barnmisshandel. Det handlar dock om en fjäder byskvallret gjort en höna av.
Den 1 maj hålls det traditionsenligt en församlingsdag på släktgården Udd. Maj-Gret är där för att läsa av stämningen och höra på skvallret.
Söndagsskolebarnen sjunger under ledning av fröken Ester Hagar. Några ägnar sig dock åt stenkastning. En fönster går sönder till brygghuset. Vad hittas då där? Jo, inne i brygghuset står kyrkoherdens bil med en länge död David Wingård!
Maj-Gret förstår plösligt varför Alexander Hedmarks bil ofta syns ute på vägarna nattetid trots att han själv ogärna kör. Hedmarks har kriminella gäster. De har
Zacharias från Libanon, assyrisk flykting som hotas av utvisning.
Hemma i sängen funderar Maj-Gret sedan dottern Rebecka somnat - Maj-Gret är ensamboende mamma - på vem av de inblandade som klan ha mördat Lydia Udd och prästen. Rakel och Tomas Arbe. Bernice och Alexander Hedmark. Ungkarlarna: Elisabet Wingård, Pontus Lilja, Jakob Hell, Petrus Ring? Efter långt funderande ringer Jakob Hell just när hon somnat. Han vill träffa henne nästa dag.
Maj-Gret kommer. De möts i kyrkan. Det är Jakob Hell som är dubbelmördaren! Jakob blev så intresserad av sitt frimärksamlande att han förskingrade ur alla kassor han satts att sköta. Detta var han rädd att Lydia skulle avslöja. Lydia Udd mördades för att hon visste för mycket om honom. David Wingård misshandlades till döds med sin egen silverkandelaber därför att han upptäckt liket.

Maj-Gret nämner att hon en gång hade en arbetskamrat, Göran Sandahl, som nu är död. Hon vill inte tala om saken. (23). Det förstår man. Det kan inte vara lätt att ha en så begåvad företrädare.

En noggrann miljöbeskrivning av hur byn Fredsberg ser ut (s 61-62) liknar inte heller Sandahl-Ekholm, absolut inte heller "samhälleliga" frågor som kvinnliga präster eller utvisningshotade invandrare som prästparet gömmer och inte heller en kvinnlig "problemlösare". Är det någon annan som skriver? Ekholms fru? Både denna och förra boken är klart sämre än "Sandahl-böckerna".

Boken vänder fram och tillbaka, bildar separata delar. Först är Lydia Udd utsatt för mordförsök. Nej, hon hade själv orsakat detta. Slut 1. Jo, hon mördas på riktigt. David Wingård flyr och skriver en bekännelse från London. Nej, brevet är förfalskat. Någon annan har skrivit det. Slut 2. Nu är David Wingård mördad.

Behållningen är ordet "akeldamak" som betyder blodsåker (Apostlagärningarna 1:19)