Jan Olof Ekholm Död i dyn 2004

 

Den 70-årige Göran Sandahl läser en artikel i ortens tidning och erinrar sig vad som hände honom som ung reporter.
Den numera pensionerade Göran Sandahl berättar i nutid om vad som hände honom som ung reporter för många år sedan.

Som alldeles ung reporter fastnade jag för en annons om att skriva Terese af Lundblads memoarer. Jag kommer till Elmevika Brunn. Jag får skjuts med den hästdragna "limousinen". Kusken Jakob Karlsson luktar öl. En ung flicka, Sickan tar emot i receptionen och visar mig till Kurfurstinnans kontor. Kamreren Emil Johansson tillkallas. Hon är av finsk adelssläkt, säger Terese af Lundblad, som inte är gift men som har tre nevöer. Två av dem är på besök på brunnen, Amos och Armas.
- Kvinnan som jag kallar "byfånen" visar sig vara Tereses äldsta väninnan, Cecile Hybriette.
- Terese berättar om mordvågen som drabbat Elmevika. Stackars Lott var den första som strök med. Hunden dog efter att ha ätit leverpastej. Sedan dog Magnus, den yngste av nevöerna. Det var Magnus fästmö, Maj Larsson, som drev honom i döden. Hon har en son, en FNLare. Myndigheterna är också efter henne.
- Jag får ett mycket dåligt rum högt uppe på vinden. I ett annat rum bor Maj Larsson, också hon "förvisad" till ett sämre rum liksom jag eftersom jag begärt arvode för mitt arbete.
- Nästa morgon hämtar Terese mig i landån. Vi ska vara med på af-rundningen av dagen. Där presenteras jag för alla gästerna. Jag får en nål med släktemblemet, ett utböjt kors med fyra treklöverblad på blå botten. Jag får äran att bära standaret. Tvillingarna Eva och Rut Dahlberg ska eskortera mig. Orkesterdirigenten är en av nevöerna, Amos Lundblad. Efteråt bjuder han på det förskräckliga brunnsvattnet. Det smakar järn med tillsats av plåt och rost. Dessbättre kan Amos bjuda på whisky efteråt. Sedan går jag på dans men lyckas inte bjuda upp Sickan. Svea Ljung missuppfattar jag och får en rejäl örfil på köpet. Hon är "Sorglösas erkänt skickliga baderska".
- Nästa morgon träffar jag Armas Lundblad i kyrkan, bror till Amos. Han är djupt förkrossad. Han erkänner att det var han som slog till mig på mitt rum i mörkret. Han trodde att han sett ett spöke i det rum som hans bror dött i och som sedan stått tomt. Efter predikan är det dags för det äckliga brunnsvattnet.
- Sedan sätts jag att läsa igenom vad Terese kallar "sentenser och visdomsord", snarare banaliteter och floskler som gästerna skrivit i gästboken.
- Kamreren Johansson blir uppsagd. Han berättar för mig att Elmevika Brunn står på ruinens brant, konkursen väntar om ingenting görs. Terese vill emellertid inte sälja sitt livsverk och hon gör Johanson till syndabock för de dåliga finanserna.
- Det ska bli konsert i Engelska parken. Det är Ceciles högtidsstund att få arrangera en musikalisk salong. Men hon kommer inte. Efter en lång och otålig väntan skickas jag för att leta upp henne. Jag hittar henne i sin säng, död i en förvriden ställning. Det finns matrester av en blandning av selleri och palsternacka i en karott på ett bord bredvid sängen. Har hon blivit förgiftad?
- Kurfurstinnan tror att hon är det avsedda mordoffret.
- En gratäng på selleri och palsternacka i en eldfast glasform står i centrum för det här dramat tänker jag. Jag ringer upp kokerskan Göta Melin och får reda på att den gratäng hon gjort som avskedsgåva var en med broccoli och i en blå eldfast skål med vit rand. Jag lånar en ficklampa och tar mig en tur till soptunnorna. I en av dem hittar jag bitar av en blå skål med vit rand. Då får jag ett slag i huvudet och trycks ner i tunnan. Det är Kusken Karlsson som genomfört sin uppgift att ta fast "inkräktaren" som alla talar om. Han erkänner sitt misstag men när Kurfurstinnan och jag tillsammans ska hämta fram krukskärvorna som bevismaterial så är allt borta.
- Jag blir skickad till stadsbiblioteket för att göra research för biografin. Vid lunchtid tar jag en stor stark och en lyxpytt på Stadshotellet. Vid ett bord hittar jag Amos och tvillingsystrarna Dahlberg. De äter en lyxig supé. Eva överräcker en summa pengar i smyg till Amos.
- Maj Larsson påstår att hon vet vem som är mördaren. Det är Amos och giftet har han fått från Sorglösas "Botaniska trädgård" där det växer sprängört. Den innehåller ett starkt nervgift. Amos kan ha blandat giftet i maten.
- Jag blir inkallad till Kurfurstinnan som kastar allvarliga lögner i ansiktet på mig. Jag ska ha jagat systrarna Dahlberg och vara efter deras pengar. Men kusken Karlsson vägrar att köra iväg mig.
- Kriminalassistent Nibbing kommer. Obduktionen visar att Cecile Hybriette dog av cicutoxin.
- Svea Ljung är förtvivlad över att "hennes" sprängört är inblandad i mordet. Hon vill att jag kommer till badhuset nästa morgon så att hon får tala ut. När jag kommer dit finner jag Amos död i gyttjan i ett badkar med en kniv i ryggen!
- Baderskan Svea Ljung tvingar mig till en inpackningsbehandling. Under tiden berättar hon om att Amos dödade Cecile därför att hon kom på dem i ett samlag och hotade med att avslöja allt för Kurfurstinnan. Svea berättade för Amos om sprängörtens gift. Sedan var det Johansson som dödade Amos. Främsta motivet var svartsjuka. Hon såg själv hur Johansson stack kniven i en naken rygg.
- På väg upp till mitt rum slocknar ljuset. Någon knuffar till mig så att jag faller huvudstupa i ett av de många undanställda badkaren. Det är Sickans danskavaljer! Det är den mystiske inkräktaren! Maj Larssons son, FNL-aren! Han bor på tältplatsen och stjäl mat på Sorglösa.
- Amos är inte alls mördad. Sol och våraren och kvinnoälskaren Amos dog av den hjärtattack han ådrog sig under samlaget med Svea Ljung. Sedan övertalade Kurfurstinnan Johansson att sticka en kniv i den dödes rygg så att det skulle se ut som mord! Hon stod inte ut med skandalen att hennes nevö dött efter en sprit- och sexorgie. Detta får jag senare bekräftat av kriminalassistent Nibbing.
- Den tredje brorsonen, Pontus, återvänder från Spanien. Karlsson hämtar vid station.
- Karlsson avslöjar att Amos Lundblad förstörde hans dotters liv. Hon gjorde självmord sedan Amos sol och vårat henne.
- Jag får bära standaret i procession till kyrkan och Amos begravning. Efteråt samlas de närmaste i brunnssalongen. Efter en skål i Sorglösas "livgivande vatten" blir det portvin och snittar. Pontus hämtar ett glas till Kurfurstinnan. Karlsson råkar snubbla och glaset faller till golvet. Nevöerna drar sig tillbaka för att byta de portvinsindränkta kläderna. Karlsson tar mig med sig och rusar till de fina "nivåernas" rum. Han fängslar Pontus och jag letar fram en flaska ur hans ficka. Då erkänner Armas att nevöerna inte längre stått ut med Kurfurstinnans tyranneri. De måste bli av med henne. Först misslyckades Amos genom att glömma att Kurfurstinnan avskydde smaken av selleri och palsternacka - sprängörtens lukt. Därför dog i stället Cecile Hybriette.
- Flaskan lämnar vi till Johansson som bevismaterial i hans kassaskåp.
- Nästa morgon kör Karlsson Pontus och Armas till stationen med löfte att de aldrig ska återkomma. Själv är jag också på väg därifrån men lockas av att vara med på Kurfurstinnans möte om Sorglösas framtid. Alla blir lika förvånade över nyheten att hon ämnar ingå äktenskap med Emil Johansson.
- Ett år senare kan man i en veckotidning läsa systrarna Dahlbergs nekrolog över den avlidna Terese af Lundblad. Jag kontaktar då Karlsson och får reda på att Johansson efter hustruns död visat sig mycket handlingskraftig. Han sålde Elmevika till byggmästare Dahlberg, blev kvinnotokig och planerade en långresa.

NUTID
- Jag är på väg till min syster i Stockholm. Jag tar en omväg över Elmevika. Jag är tillbaka efter 37 år. En 55+ Sickan tar emot i receptionen. Hon berättar att Johansson åkt på en jorden-runt-resa och aldrig kommit tillbaka. Några kort har de fått. Jag tar med mig en flaska whisky och åker till Karlsson på vårdhemmet Hästhoven. När jag pratar om likfyndet i en lergrav på Sorglösa blir han helt tyst.
- I stället åker jag och pratar med den 80-åriga Maj Larsson. Jag får veta att hennes son "Lillen" är den Johnny Leide, nu 55 år, som gjorde upptäckten av liket i lergraven.
- Jag tar kontakt med Nibbing och får veta att den döde identifierats som Emil Johansson.
- Kusken Karlsson är död. Jag misstänker genast Johnny Leide.
- Maj Larsson berättar då hur det egentligen gått till. Svea Ljung ströp Johansson under en ovanligt häftig massagebehandling. Hon var svartsjuk för att han gift sig med Terese och inte heller brydde sig om henne sedan Terese dött. Maj och Karlsson hjälpte Svea att gräva ner liket i lergraven.
- Jag tar mig till Hästhoven och får reda på att Karlsson dött av en allergiattack som han fått eftersom han använt alkohol tillsammans med den starka medicin han tog mot sina smärtor av artros. Någon smusslade in en flaska whisky till honom! Hon lämnar över flaskan till mig utan ett ord av anklagelse. Jag sätter mig åter i bilen. I backspegeln ser jag en mördares ansikte. Jag öppnar flaskan som är halvfull och dricker ur den. Sedan kör jag.
Avslutning: Bilist omkom i singelolycka.


Sprängört