Jan Olof Ekholm Död i skönhet 1970
 

UPPROPSLISTA
Den unga vackra
Elisabeth Johnsson (Liz Johns) har blivit våldtagen och mördad, först strypt och sedan knivskuren. Hennes älskare Miguel Santana är häktad, rättegången börjar och åklagaren Harald Jeppsson kan lägga fram många tunga bevis på att han är gärningsmannen. Blodig handduk, fingeravtryck, 1500 kronor. Men han bedyrar sin oskuld och skyller polisen för att vara rasister. Domaren, den gamle häradshövdingen, leder rättegången.
Elisabeths (styv)far
Valter Johnsson hittade henne sedan den dödas väninna Monica Isberg slagit larm. Läkarna slog fast att hon mördats mellan klockan 3 på natten och klockan 10 då hon hittades död.
Kommissarie Artur Ekström svarade för undersökningarna.
Själv hade jag, journalist
Göran Sandahl, haft en del med den avlidna att göra. Hon hade stora ambitioner att göra karriär inom filmen och ville att jag skulle skriva om henne. Ambitionerna var ännu större hos hennes styvfar.
Försvarsadvokaten heter Reinhold Barr (nästan en parafras på Perry Masons alter ego).
(Och boken tycks ha haft E S Gardners böcker om Perry Mason som förebild. "Förhör med den tilltalade" "Vittnesförhör: Monica Isberg" etc är kapitelrubriker).
Förhör med den tilltalade:
Idel nekanden.
Vittnesförhör med Monika Isberg, väninna till den mördade.
Hon påstår att Elisabeth gjort slut med Santana på mordkvällen. Orsaken var att han förbjöd henne att låta sig fotograferas halvnaken för modetidningar.
Vittnesförhör: Fritjof Skoglund, granne till den mördade.
Han bor i lägenheten under och menar sig ha sett Santana lämna lägenheten kl 4 på morgonen.
Vittnesförhör: Valter Johnsson, styvfar till den mördade.
Han bor i samma trappa och presenterar blad ur sin styvdotters dagbok som han hittat fasttejpade bakom spegeln i sovalkoven och som visar hur Elisabeth träffade Santana i Spanien.
Vittnesförhör: Ove Fransson, gatuköksdirektör:
Han intygar att han inte sett Santana på Stortorget kl 1 på mordnatten som denne påstår.
Vittnesförhör: Gerd Kroon, den tilltalades värdinna.
Det viktigaste är att Santana inte hade pengar att betala hyran med. Hon hade t o m kontrollerat att hans plånbok var tom.
Vittnesförhör: Barbro "Babsan" Lindström, växeltelefonist
Ung och attraktiv. Hon tog emot ett telefonsamtal på Slakteribolaget tjugo över 9 på morgonen då mordet ägt rum. En röst som hon uppfattades som Santanas sjukanmälde Liz. Hon bekräftar också att Liz velat göra slut med Santana.
Vittnesförhör: Lennart Malm, arbetskamrat med den tilltalade
En av stans snobbar, arbetade med Santa på puben på Stadshotellet. Berättar om hur Santana ljugit med att han var kusin med den store tennisspelaren Manuel Santana.
Vittnesförhör: Lilian Grönstrand, väninna till den tilltalade
Hon hade träffat Santana på semesterresa till Spanien, blivit blixtförälskad. Han träffade henne senare i Göteborg och gjorde henne med barn. Han ville då att hon skulle göra abort och att han skulle ordna pengar. De hade stämt träff på morddagen. Men trots att Lilian satt vid telefonen hela dagen ringde han aldrig.
Teknisk bevisning:
Jeppsson kan förete en mångfald av bevis. T ex fragment av hud under Liz naglar. Detta får Santana att skrika att han erkänner!
Erkännandet:
Vilket blir ett antiklimax eftersom han bara erkänner att han våldfört sig på henne men förnekar mordet. Efter våldförandet tog han 1500 kr ur en byrålåda och nycklarna till Liz bil. Sedan åkte han till sitt logi. Duschade hastigt och åkte till Göteborg.
Länsåklagarens slutplädering:
Grunden för det tragiska dödsfallet var att Miguel Santanas liv var byggt på lögner. Han kunde inte acceptera att Liz lämnade honom för att låta sig fotograferas av andra män. Därför våldförde han sig på och mördade henne.
Försvarets slutplädering:
Reinhold Burr försöker få fram de förmildrande omständigheterna.
Domslut:
Faller samma kväll: 10 års fängelse för mord.
Innan Santana förs bort skriker Lilian Grönstrand att hon tror honom och att hon ska ta reda på vem som är mördaren.

UPPFÖLJNINGEN
Redan samma kväll på redaktionen får jag ett telefonsamtal om att "Santana inte har mördat". Jag har fått ett likadant för några dagar sedan. Jag bestämmer mig för att göra en undersökning.
Jag börjar med att fråga ut åklagare Jeppsson. Därefter advokaten Burr. Vidare Monica Isberg på slakteribolaget.
Gerd Kroon var riktigt betuttad i Santana och lät honom få favörer. Åtminstone enligt hennes man Helmer.
En TT-notis gör mig verkligen intresserad. På väg hem till Göteborg efter att ha vittnat vid rättegången faller Lilian Grönstrand av tåget och omkommer. (det visar sig emellertid senare vara en "helt vanlig" olycka.
Jag pratar med Fritjof Skoglund och sedan med Valter Johnsson. Av den senare får jag reda på att Liz i sin dagbok skrivit om att hon blev gravid i Spanien och sedan åkt till England för att göra abort. Han är ledsen över det.
Jag ringer till fotografen i Stockholm och får veta att Liz inte alls hade de rätta företrädena för att bli fotomodell!
Hemma hos korvdirektören hör jag en gökklocka ovanför telefonen. Är det fru Fransson som ringt och bedyrat Santanas oskuld?
Mitt antagande om Siv Fransson visade sig stämma. Särskilt sedan jag träffat på kusin
Knutte Florin hemma hos Franssons. Han såg ut exakt som den man som Santana påstått ha blivit nedslagen av vid korvkiosken och som kunde ge honom alibi för mordet. Franssons inser att spelet är slut. Ove försöker muta mig för att hålla tyst. Utan framgång.
När jag kommer till redaktionen nästa dag är Siv Fransson där. Hon berättar att Ove hotat henne med skilsmässa sedan han kommit på henne och Santana i den äktenskapliga sängen.
Själv måste jag göra ett reportage på landsbygden. Det blir e.o. polisreportern
Bosse Bergholm som får delta i presskonferensen. Han kan därefter berätta att Jeppsson är knäckt. Länspolischefen Ture Carlsson tar över. Det är gamle "Sure-Ture" som jag med framgång jobbat tillsammans med tidigare.
På restaurangen träffar jag flera av de inblandade: Babsan, Isberg, Siv och Gerd. Det är Monica Isberg som vill att jag följer med henne hem. Det blir amour. I extasen skriker hon ut Miguels namn. Hon erkänner att jag har legat med en dubbelmörderska. Hon dödade sitt - och Miguels barn i London (abort). Det var hennes dagbok, inte Liz' som lästes upp i rätten.
Hon kom upp till Liz mordnatten när Miguel just lämnat henne. Liz hånade Monica. Hon kunde få överta våldtäktsmannen.
Monica hade förskingrat i firman där hon jobbade för att på pengar till aborten. Detta kände Liz till och hon pressade sedan Monica på pengar med hot om att avslöja bedrägeriet.
Monica ströp Liz.
Hon har lämnat ett brev med sitt erkännande på polisstationen. Att hon erkände berodde på att det skulle bli revision och hon hade ingen möjlighet att återställa de pengar hon tagit.
Jag stannar hos henne över natten. På morgonen kommer Ture Carlsson och säger att han har "en tråkig nyhet att komma med":

(Själv vill jag spekulera på ett annat slut. Mycket tyder på att det verkligen var en "nyhet" som Carlsson kom med och att han inte hade läst brevet. Nyheten kanske var att Monicas förmögna men sjuka mamma hastigt avlidit och lämnat allt till sin enda arvinge. Med arvet som säkerhet hade Monica kunnat få ett snabblån och kunnat täcka bristen i kassan och därför inte behövt bli ertappad som förskingrerska och mörderska. Ödets ironi?)

Boken vill visa hur avogt inställda svenskar är till utlänningar. En misstänkt utlänning får inte en rättvis rättegång. Han är dömd på förhand.
Denna tredje Ekholm-bok är inte lika bra som de två första. Halva boken, själva rättegången, är direkt tråkig.