Jan Ekholm Död mans epistel 1987
 

För sju år sedan i boken "Ett avslutat kapitel" försvann Göran Sandahl efter att ha varit huvudpersonen i 11 av Ekholms böcker. Författaren bekräftade själv att Göran var död "Jag medger att detta känns egendomligt. I elva år har han mer eller mindre varit aktiv, denne antihjälte…Nu är det oåterkalleligen slut".
Detta visade sig vara ett misstag. Till min stora glädje dyker han nu upp igen. Han räddades på ett mirakulöst sätt sedan de två torpederna
Frank och Benny satt honom i en gammal bil som de sänkte i Årstavikens förorenade vatten i Stockholm. Göran låg länge dränkt innan han räddades så hans hjärna kan ha tagit skada. Han får hemlig adress och personnummer för att skydda sig mot nya mordförsök. Han börjar försiktigt arbeta på en tidningsredaktion i landsorten.
Vi låter som vanligt Göran Sandahl själv berätta:
- Jag sitter på ett stadshotell där jag plötsligt får för mig att en vacker kvinna är
Maisie Ferm (eller Margareta Rask som hon hette i verkligheten), hon vars make bedrev knarkaffärer och som lejde de två torpederna att döda mig då jag avslöjade honom i den bok jag skrev. Jag blir förvånad när hon bjuder upp mig. Hon heter Maria Kjellström och är där i sällskap med sin morbror Erik Lundholm. Vi blir vänner och hon ger mig sin adress - vilket visar sig vara en kyrkogård med en gravsten med texten Maria Kjellström, död 1981!
- Redaktionschefen heter
Arvid Mörtberg och han introducerar mig till mitt tremånaders vikariat på landsortstidningen. Den jag ska ersätta heter Lars Colling som ska göra sin lycka i huvudstaden.
- Orten har en dominerande industri, Forsbergs, ett gammalt familjeföretag.
- Så fort jag tagit mitt anspråkslösa kontor i anspråk får jag besök av en mycket besvärlig och intrikat kvinna. Det är "
syster Stina", f d distriktssköterska och syster till Elias Forsberg, disponenten för ortens företag. Hon vill att jag ska skriva om hennes upplevelse av ufon och om disponentens "smittade" styvson, "Atom-Ante" (Anders Agrell) som jobbar på kärnkraftverket i Forsmark. Hennes svägerska Doroteas son.
- Nästa morgon kommer hon igen. Nu har hon med sig Maria Kjellström som vill att jag skriver om hur hon trakasseras som frånskild kvinna på Forsbergs fabrik. Jag skriver en i mitt tycke bra artikel och tar en bild av henne med hennes arbetskamrater som bakgrund.
- Jag hotas av f d raggarkungen
Erland Broman för att jag tagit Marias parti. Syster Stina berömmer mig men Mörten förbjuder mig att skriva mer om fabrikens anställda.
- En tidigare kollega, "stjärnreportern"
Peter Österman ringer mig. Han har läst min artikel och vill själv skriva om "de mörka sidorna bakom idyllen". Jag försöker förgäves hindra honom från att komma. Han träffar syster Stina och Broman och snart är allt i fetstil på huvudstadstidningens löpsedlar.
- Den högreste Carl-Johan Bergman med fru Juliana gör mig ett besök. Han är f d förman på Forsbergs fabrik och f d kommunalpamp. De vill få min hjälp att stoppa Östermans avslöjanden om "municipet".
- Till min stora glädje får jag en träff med Maria på pizzerian Vesuvius. Hon berättar om Bergmans barn Cajsa och Petter som båda är ogifta. Båda har undanskymda anställningar på Forsbergs.
- Jag får i uppdrag att föreviga Forsbergs personalfest. En töntig Petter Bergman leder (hyllnings)allsången - "Forsbergeri, Forsbergera". Jag blir god vän med
Christina Ceder i utmanande klädsel sedan jag fotograferat henne. Jag träffar också Cajsa Bergman med hand som en disktrasa. I slutet av festen dyker syster Stina upp klädd i något som ska vara skydd mot radioaktivitet och med ett protestplakat i handen.
- Nästa dag när jag stämt träff med Maria tvingas jag i stället deltaga i scouternas stora "skattjakt". I en ravin hittas snart en cykel. Det är Stinas. Har ett brott begåtts? Jag får Petter Bergman att hämta polisen. Kriminalinspektören
Nils Brundén anländer tillsammans med kriminalassistenten Olof Nordahl. Jag skriver en artikel som får beröm t o m av Mörten.
- Maria vill att vi ska åka upp till Stinas torp och titta. Där finns en gammal brunn, rostig och delvis raserad. Brunnslocket är låst med en stabil järnkätting.
- En miljöaktivist,
Josef Israelsson, som Stina brukar anlita för att mäta radioaktivitet. Nu har han fått starka utslag från brunnen. Kommunens miljövårdsexperter kommer dit, öppnar brunnen och hittar syster Stinas döda kropp. Hon är klädd i en skyddsdräkt mot strålning.
- Länspolischef
Claes Ekeblad håller presskonferens. Nyckeln till hänglåset som låste brunnslocket hittas i Stina Forsbergs egen ficka.
- En Bellmanvinst på 50000 kr har sålts i ortens tobaksaffär. Köpare är ett bolag som jobbar på Forsbergs. Maria tror att hon är med och blir överlycklig. Men de andra fyra säger att hon inte är med. Jag lovar att skriva en artikel till förmån för Maria. Den anses emellertid för partisk och kommer inte in. Maria blir rasande på mig och vill säga upp bekantskapen.
- Jag blir orolig och svartsjuk och inte blir det bättre när jag ser Petter Bergman lämna Marias lägenhet sent en kväll.
- Men snart kryper Maria till korset och ber om ursäkt. När jag åter är hemma hos henne tipsar hon mig om att jag bör skriva om hur "kända människor" i samhället firat sin semester. Hon föreslår att jag börjar med Maggan Sundberg och hennes man Adam. Men först vill hon låna en summa pengar för att kunna göra en semesterresa. "Mörten" ger klartecken.
- Men Magdalena Sundberg vill inte bli intervjuad. Och snart kryper det fram. "Semestern" var en månads fängelse för maken Adam som kört rattfull. Och han som är styrelseledamot i Motormännens Helnykterhetsförbund.
- Maria lånar min fotografiutrustning för att ta bilder från en tjejträff hon ska ordna.
- Bergmans kommer mycket generade till redaktionen för att förhöra sig om mina intima relationer med Maria. Orsaken tycks vara att hon sagt sig vara gravid och skyllt sonen Petter för att vara pappa. Om det inte blev giftermål ville Maria ha pengar till abort.
- Erland Broman hotar mig med stilett. Han vill ha de poseringsbilder som Maria tagit på Christina Ceder för min räkning. Om hon fick 3000 kronor skulle hon försöka få tillbaka bilderna hade hon lovat. Det är tydligt att Maria bedriver utpressning som kompensation för den uteblivna Bellmanvinsten.
- Det är inbrott i Marias lägenhet och jag som varit där tidigare blir nästan misstänkt för att vara tjuven.
- Jag träffar Maria och gör slut med henne. Hon hotar med att ta reda på vad som är min egentliga bakgrund. Jag åker hem i eländigt tillstånd och dricker mig full på whisky.
- Jag väcks bryskt av Nils Brundén som informerar mig om att Maria Kjellström är död! Hon blev ihjälkörd av en bil. Och det är min bil. I mitt bakfulla tillstånd är jag själv osäker på om jag kört eller ej. Brundén är mycket misstänksam tills jag känner att jag måste avslöja vad som hänt mig i Stockholm. Då låter han mig i stället bli hans "hjälpreda".
- Elias Forsberg kommer på besök. Jag anklagar honom för att ha kört ihjäl Maria Kjellström. Motivet är att hon som hans f d älskarinna fått hållhakar på honom som hon kan använda för utpressning. Problemet är bara att Forsberg lätt kan bevisa att hon aldrig varit hans älskarinna. Jag känner mig fullständigt tillintetgjord och lovar honom en gentjänst i framtiden. Göran Sandahl är åter den gamle "Gör'an Skandál".
- När jag kommer tillbaka till redaktion sitter Dorotea Forsberg på min stol med en pistol i handen. Hon kommer från skjutbanan. Hon berättar att det är hon som mördat Maria Kjellström. Orsaken var att Maria spräckt Doroteas alibi för mordet på Syster Stina. Doroteas son Anders Agrell ordnade en liten glasbehållare med högaktiverat natriumbikarbonat som Dorotea hällde i Stina örtte. Stina drack teet och dog nästan omedelbart. Kroppen lades i brunnen och Dorotea ordnade med kättingen och låset. Hon låste med en reservnyckel. Brottet hade blivit perfekt om inte Josef Israelsson lyckats mäta upp den svaga aktiviteten innan den försvann. Hon nekar sedan till allt hon erkänt.
- Jag vet varken ut eller in. När jag kommer hem hittar jag ett brev från Elias Forsberg i vilket han ber mig att ge honom och hans fru någon dags respit för familjens och fabrikens bästa.
- Nästa dag kommer ett telegram på printern. Elias och Dorotea Forsberg har omkommit i en bilolycka på väg till skyttetävlingar. Det var en singelolycka.