Jan Olof Ekholm Död mans hand 1997

 

Jag, Göran Sandahl, arbetar på Länstidningen sedan en tid som senior editor med uppgift att "sätta guldkant på vardagsreportagen".
Claes Haglind är chefredaktör och Gottfrid Björck verkställande direktör. Tidningens ordinarie kommunalreporter är Axel Åkerblom.
Stadsdirektör är Ingvar Lundgren.
Jag föreslog vid ett redaktionsmöte att de kommunala pamparnas räkenskaper borde synas. Björck la in sitt veto men skickade ändå Åkerblom att prata med Lundgren som lät sig nöjas med dennes försäkringar om att allt stod rätt till.
- Nästa sommar då Åkerblom är på semester kommer jag med förslaget på nytt, nu dolt som en information till kommunborna om hur deras skattepengar används.
Jag konfronterar Lundgren som är mycket arrogant och rekommenderar mig en AMS-kurs i ekonomi om jag inte själv klarar av att tyda räkenskaperna.
- Jag får oväntad hjälp av Rune Kronlöv. Han arbetar på kommunens redovisningsenhet. Han har en släkting Ida Larsson som är duktig på ekonomi.
- Jag har döpt det "stora" herrarna i kommunen till DFG, de fyras gäng. De är förutom Lundgren, Viktor Fagerlund, kommunalrådet Harry Johansson och kommunstyrelsens ordförande Lennart Östberg. De har ett stambord på Stadshotellet, väl skyddat från insyn, som de kallar Fagerlunden. Det är högkvarter för DFG. Där fattas alla viktiga beslut under dyrbar "intern" representation.
- Jag kontaktar Eje Wallin, det levande lexikonet på länstidningens arkiv. Han berättar om att Viktor Fagerlund slår sin fru Birgitta. Harry Johansson är skild och tar sig gärna ett glas för mycket. Han bor tillsammans med sin dotter Britta. Hillevi Östberg jobbar lika hårt som sin man för att få en ledande position i stan. Eje menar dock att de fyra DFG är i hög grad kvalificerade för sina ämbeten.
- En ung kvinna med tydliga asiatiska drag knackar på. Det är den auktoriserade revisorn Ida Larsson och hon kommer snart att visa sig vara en stor tillgång. Vårt första besök hos Ingvar Lundgren gör honom mycket förvånad och sedan bestört och orolig.
- Under sommaren och hösten avslöjas allt mer av DVGs mygel, korruption och kriminella handlingar. Viktor Fagerlund är spindeln i nätet. I sin dubbelroll av politiker och konsult i bolaget Futura bollade han mellan olika konton och attesterade fakturor som övergick hans mandat. Ida upptäckte alla försåtligt utlagda dimridåer och bortser från rasistiska tillmälen hon får eftersom hon är adopterad från Korea. Claes Haglind gillar undersökningen och det blir många skakande löpsedlar som höjer lösnummerförsäljningen betydligt. Min vän lantbrevbärare Ingemar Svensson är en lyhörd rapportör om stämningen ute bland folk. Kommunens revisorer ansattes hårt av folkopinionen för att inte ha upptäckt vad som försiggick. Huvudpersonerna föredrog att ligga mycket lågt. Under hösten beviljade kommunfullmäktige inte kommunstyrelsen ansvarsfrihet. Lundgren avstängdes på obestämd tid. Hustruns familj begärde skilsmässa och han slängdes ut från villan. Harry Johansson avgick som kommunalråd och ersattes av en organiserad nykterist, Sven Norlin. Personligen blev jag en kändis i stan och betraktad som en lysande journalist. Länspolisens ekorotel hade fått rutin på området "Kommunalt fiffel" och arbetade snabbt. Snart skulle åtal väckas mot alla i DFG.
- Björck kommer tillbaka från sin semester och gratulerar till den höjda upplagan. Alla blir lika överraskade när han föreslår en uppföljning av mitt arbete som ska handla om vad som hänt de inblandade i kommunledningen och hur de ser på vad som hänt.
- Björck kontaktar sin vän Lundgren och denne erbjuder sig att ställa upp för en intervju. Lundgren vill att vi träffas samma kväll i "Fagerlunden". Källarmästaren Strandell serverar fogligt lite motvilligt. Det blir mycket alkoholhaltiga drycker och flera rätter dyrbar mat. Vid måltidens slut erbjuder Lundgren mig ett välbetalt jobb som kommunens informationschef! Jag suger i mig allt! Lundgren säger att han går för att ringa sina uppdragsgivare och säga att allt är OK. Det blir det sista jag ser av honom. Jag får in ett papper med hälsning till "den störste av alla kretiner". Jag är totallurad. Jag tvingas betala notan med en check som kraftigt övertrasserar mitt konto.
- Nästa morgon vaknar jag med den värsta bakfylla. Jag tvingas promenera till jobbet i det kalla vintervädret. Där får jag ett argt samtal från källarmästare Strandell som förgäves försökt lösa in checken.
- Jag blir inkallad till min chef Björck. Ingvar Lundgren har ringt honom och klagat över mitt beteende och uppförande på Stadshotellet. Björck har fått sig en helt lögnaktig beskrivning till dels men jag lyckas få honom på andra tankar. Och han ändrar helt uppfattning sedan han träffat källarmästare Strandell på Rotary som bekräftar att jag varit gäst och att Lundgren erbjudit mig jobb som informationschef. Han vill nu att jag genast sätter i gång med den planerade artikelserien.
- Jag ringer hem till Viktor Fagerlund och lyckas få löfte om en intervju med hans fru Birgit. När jag kommer dit säger hon emellertid att hon ändrat sig och Viktor Fagerlund knuffar ut mig genom dörren. Han hämtar en snöslunga som han försöker köra över mig med. Jag tappar bandspelaren och glasögonen och hör dem krossas.
- Nästa dag skickar Birgit Fagerlund mina förlorade persedlar i en tygkasse till redaktionen.
- Några dagar senare ringer Rune Kronlöv och ber mig komma för att ta ett foto på hur Sven Norlin låter ta ner en oljemålning av Viktor Fagerlund som hängt i fullmäktiges sessionssal.
- Hillevi Östberg ringer mig. Hon vill gärna blir intervjuad, eller få kontakt eller vad. Hon vill att jag köper ut på Systembolaget och tar med mig. Eje som vet allt berättar att Östbergs har en slyngel till son. Han har fuskat i ett golfmästerskap och detta har kostat fadern posten som ordförande. Lennart träffade Hillevi när hon var värdinna på en konferens. Hillevi dricker det mesta av vinet och blir glansig i ögonen. Jag genomskådar hennes klädsel. Flera av knapparna hänger lösa och blixtlåset i kjolen har ersatts med en säkerhetsnål. Avsikten är att få mig att göra ett "våldtäktsförsök" som sonen Peter i ett lämpligt ögonblick ska bevittna. När jag gör detta klart för henne tappar hon helt polityren och skyller mig för att vara bög, äcklig, vidrig och avskyvärd.
- Jag får för mig att Viktor Fagerlund har använt sig en älskarinna som vid de olika resorna och representationerna fått spela fru Fagerlund.
- Jag får barnpornografiska filmer hemsända. Någon har beställt i mitt namn. Någon tipsar sedan anonymt min chef Björck om detta. Någon skriver "pedefil" på min dörr. Ida Larsson får ett brev som påstår att jag är HIV-smittad. Jag skyller allt med rätta på Peter Östberg.
- Jag får besök av Harry Johansson, förre kommunalrådet. Han säger att de andra i DFG, "Död åt Göran" nu vill att han ska ta till våld. Han berättar om allt lidande som jag ställt till för de berörda personerna och alla deras släktingar. Av honom får jag reda på att Viktor älskarinna heter Louise Palm. Hon var hans sekreterare och sedan assistent på Futura.
- Sen på kvällen dyker Anna Johansson, servitrisen på Stadshotellet upp. Hon har med sig en man i motorcykelmundering. De säger att jag mördat hennes farbror Harry Johansson som hittats hängd i en tvättlina på vinden. Britta hans dotter upptäckte honom.
- Jag pratar med kriminalinspektör Jan Klinteberg som säger att allt talar för självmord.
- Stadshuset surrar av rykten.
- Gottfrid Björck skickar mig på ett seminarium i Sundsvall som handlar om moral, lönsamhet och självaktning. Varför inte? Det kan alltid hjälpa mig att undkomma DFGs hämnd.
- Tillbaka från utflykten träffar jag Louise Palm på mitt jobb. Hon tror inte alls på DFGs hot mot mitt liv.
- Viktor Fagerlund bjuder mig till sin datja för att ge en intervju. Där bjuder han på starkt hembränt och jag fyllnar till. Han får ett telefonsamtal under kvällen och sedan vill han bli av med mig. Jag lyckas ringa efter en taxi och komma hem. Nästa dag ringer Jan Klinteberg och säger att jag är misstänkt för mord på Viktor Fagerlund. Birgitta Fagerlund fann kroppen hängande i garaget. Jag utsätts för ett regelrätt förhör med bandspelare och allt. Polisen har hittat mina fingeravtryck på ett blodigt vedträ, på en stol i garaget, jag har blessyrer i handflatan m.m. Tillsvidare får jag dock lämna polishuset som en fri man.
- På stan talas det vitt och brett om att det är jag som orsakat Viktor Fagerlunds död. Någon har dödat honom och planterat en massa bevis mot mig. Jag får ett dygn på mig av Klinteberg för att hitta den sanna mördaren.

- Som vanligt träffas jag och Klinteberg avslutningsvis på kvarterskrogen Vesuvius för att göra en utvärdering av fallet. Viktor Fagerlund var så frustrerad över att helt ha förlorat sin ekonomiska position i samhället att han inte ville leva längre. Samtidigt ville han ta hämnd på mig som han ansåg vara skuld till hans bakslag. Han planerade därför ett självmord som skulle se ut som ett mord och jag skulle bli misstänkt och dömd för mordet. Han fick sin fru Birgitta till att hjälpa honom genom att klargöra att de livförsäkringar han hade med henne som förmånstagare aldrig skulle betalas ut om han dog genom självmord. Han skaffade fram ett isblock som han placerade över avloppet i garaget. Sedan han noggrant "planterat" ut ledtrådar till mig ställde han sig på blocket, lade huvudet i snaran och hoppade. När Birgitta hittade honom hade isblocket smält.