Jan Olof Ekholm Dött lopp   1973
 

Jag, reportern Göran Sandahl, är åter på tidningen i en småstad. Allt är centrerat kring stadens mycket framgångsrika damlag i fotboll och deras tränare Palle Jensen.
Där finns också en ung faktor,
Gösta "Flisan" Kihlström

Redaktionschefen
Allan Lindberg vill att jag åka Vasaloppet. Jag ska beskriva förberedelser under ett halvår. Det ska bli en följetong i tidningen. Låter vansinnigt men jag accepterar.
Birger Hasselrot är ordförande i Sportklubben och fabrikör av byxgördlar och arbetsgivare åt Palle och flera av flickorna. Hans vackra dotter Lillemor är stjärna i fotbollslaget. Sportchefen Karl-Erik "Kacka" Lätt är inte särskilt glad för konkurrens på sportområdet men lovar att introducera mig.
Alge Johansson är vanskapt men god maratonlöpare och cineast.
Sonja Norberg, stjärna i laget. Är mer fotbollsspelare än glamourflicka.
De4t blir stor mottagningsfest för flickorna som just återvänt efter en framgångsrik utlandsturné. Där finns smolk i glädjebägaren. De har förlorat sin utrustning och
Eva Norlin säger att alla anklagar henne. Hon och hennes man Sven "Nollan" Norlin, går därifrån. Eva, en skönhet, är assistent åt Pelle med ansvar för utrustningen. Eva är Palles älskarinna. Alla vet utom "Nollan" hennes make.
Jag blir vittne till hur Lillemor trotsar sin far och åker till Italien för att proffsspela mot hans vilja. Birger är idealisten som tror på amatöridrottens ideal.
Palle åker med Lillemor för proffsspel i Italien. Sonja får inte följa med.
Palle ringer från Italien och berättar om hur väl Lillemor lyckats. Alge tar rodnande emot henne med blommor. Lillemor är arg. Hon har inte fått spela i Italien. Resan dit handlade bara om att Palle skulle förföra henne. Det fanns dock ett skäl till: att smuggla pornografiska filmer och tidningar till Italien i träningstrunken.
Palle bjuder mig på krogen för att prata ut om sitt livs (lidande) historia. Den kände fotbollsspelare som skadades för livet under proffsspel i Italien. En upprörd Birger kommer. Lillemor är försvunnen. Hon kom till sportstugan för att springa en runda men har inte kommit tillbaka. Henne kläder och väska finns i omklädningsrummet. I hennes kappficka finns en rund tub. Jag tar en tablett men gömmer den. Alge kommer med hunden som hittar Lillemor medvetslös och blodig i ansiktet. Hon är död men inte av skadorna i ansiktet, en obduktion visar att hon dog av hjärtslag. Tabletten är preludin, alltså knark. Ett uppiggande medel som Palle köpt fritt i Italien och som han gett flickorna när de känt sig hängiga.
Plötsligt är jag en populär träningskamrat inför Vasaloppet för både Nollan, Flisan och Palle: Det är vi fyra som ska åka tillsammans med Birger Hasselrot och Alge. Flickorna i fotbollsklubben följer med för att heja och ordna en extra matkontroll.
Efter en träning bjuder Nollan mig på räkor och berättar om sitt förhållande till sin fru. Han berättar också att Palle spräckt Flisans äktenskap.
Alge är förtvivlad. Någon har kört över hans älsklingshund Sessan. Han är övertygad att det är Palle i sin blå sportbil som är den skyldige. Vi försöker få tag i Palle men hans sure hyresvärd säger att han är på affärsresa.
Avfarten till Sälen i Nollans fiskbil blir förnedrande för mig. Alla har synpunkter på min åldriga utrustning.
Flickorna har stickat en rödvitrandig toppluva åt Palle. Vi gör upp taktiken för morgondagen.
Starten av loppet är som tagen ur science fiction. Trängseln är olidlig. Alla försöker komma fram först. 10 meter bredvid mig ser jag Palle i sin rödvita strutmössa. Jag ser en hand, en stilett, hugget i ryggen och Palle som segnar ner. Jag försöker stanna upp men blir genast överkörd. Ingen har tid att lyssna på mig.
Jag bestämmer mig för att jag måste försöka ta mig till den kontroll som flickorna har. Till min stora glädje lyckas jag ta mig dit. Där är Flisan. Han har brutit loppet. Palle däremot ska ha passerat duktigt trött. Jag försöker ta mig vidare från Mångsbodarna mot Risberg. Ytterligare en mil. Där är jag nära att lyssna på lockropen om att fortsätta till Mora i bussen. Men äregirigheten driver mig vidare. Men i Evertsberg kliver jag till slut av och får en underbara vila i bussen till Mora. Där väntar dusch, mat och inkvartering. Jag hittar min skrivmaskin och försöker mycket trögt få igång tankeverksamheten. Men några minuter tillgodo börjar jag ringa in mitt reportage till Allan på tidningen. Men han vill inte ha något skidreportage. Han vill ha information om Palle Jensens död! Men han ska ha dött genom drunkning i Simhallen! Detta bekräftas av de andra från Sportklubben. Alla skulle fira att Palle tagit sig i mål och därför vunni en tusenlapp av Nollan. De kastade honom i vattnet trots hans bedyranden att han inte kunde simma. Frågan blir huruvida de fyra kände till att den store idrottsmannen inte kunde simma. Palle hade åtminstone tvingats erkänna sin brist på detta område för Eva Norlin, Nollans otrogna fru.
Det visade sig senare att Palle fuskat under Vasaloppet och liftat med en bil. En åskådare från starten i Sälen hör av sig. Han har hittat en stilett inbyggd i handtaget på en skidstav.
De fyra får en villkorlig dom för vållande till annans död av tingsrätten.
Jag är övertygad om att det mord begåtts. Men vem är den skyldige av de fyra?
Det är Birger Hasselrot! Han erkänner att det är på hans uppmaning som de kastat Palle i vattnet. Birger visste att han inte kunde simma. Skälet var att Palle skändat och förstört den han älskade mer än allt annat nämligen dottern Lillemor! Palle hade kommit på klubbstyrelsen med att lämna falska uppgifter om mötesaktiviteten för ungdomar för att få högre föreningsbidrag. Han hotade att dra alla inför rätta om han inte fick som han ville.
Jag ger Birger en dag för att reda upp Sportklubben affärer innan han anger sig själv.
Under väntetiden ringer "Krille",
Åke Jacobsson, stans idrottspastor. Jan berättar att Sonja Norberg för honom har erkänt att hon dödat Palle. Sonja hade satt upp sin egen matkontroll för att kunna bjuda Palle på samma förgiftade dryck med preludintabletter som tog livet av Lillemor.
Jag tar kontakt med polismästaren
Valter Skoglund. Han vet ingenting om de två mördarna men vet däremot att Sven Norlin erkänt mord på Palle Jensen! Han dödade Palle av svartsjuka eftersom Palle ofta och öppet varit ihop med hans fru. Sven "Nollan" som var en god simmare låtsades rädda Palle i bassängen men höll i själva verket honom under vattnet med tvång tills han var död.
Och som lök på laxen kommer det brev från Alge Johansson från Spetsbergen där han jobbar som oljearbetare. Han hatade Palle för vad denne gjort mot Lillemor som var Alges hemliga kärlek. När Palle, som Alge trodde, också körde ihjäl hans älskade hund Sessan, var måttet rågat. Palle skaffade skidstaven med stiletten. Tyvärr lyckades han bara rispa Palle i armen. Han misslyckades men det blev ju mord ändå.
Ett mord men 4 mördare eller i varje fall 4 personer som försökte mörda honom. Ovanligt grepp. Jan Olof Ekholm är en av de stora svenska deckarförfattarna kring 1970. Denna bok är värd 9 poäng. och han är helt klart i paritet med H K Rönblom! Varför slutade Ekholm skriva? Han dog väl inte som Rönblom?