Jan Olof Ekholm Förledande lik Bonniers 1974
 

Jag, reportern Göran Sandahl, får inte vara med i denna bok trots att jag nästan offrade livet för att köra Vasaloppet i "Dött lopp".
Nu är det
Ann Carlesson det handlar om. En ung förförisk kvinna som gärna lägger an på änklingen Adam Ström och hans pengar. Ann Carlesson skriver dagbok i jagform.
Adam driver tillsammans med sin dotter
Gertie en gammal gästgivaregård på landet. Mosjö Gästgivaregård. Gerties mamma Edla är död. Sören Andersson och Jon Lundkvist är servitör och "alliallo". I köket härskar den gamla Alma Andersson, Sörens mor. Fadern är "okänd". Bemötandet av Ann från de båda kvinnornas sida är inte översvallande hjärtligt.
Ann arbetade tidigare tillsammans med
Majsan för Roffe som spelvärdinna. När han ställer andra krav på henne lämnade hon och Majsan honom. Majsan följer med till gästgiveriet.
Ann lurar Adam att avslöja att han har kassaskåpet inmurat i spisugnen. Sedan han somnat efter för mycket vin lånar hon nycklarna och kan kontrollera att han inte överdrivit sin förmögenhet.
Majsan och Ann kommer berusade till bingohallen och stör Alma så att hon missar en storvinst. Detta kan hon inte förlåta dem.
Ann är sjuk och Majsan tar hand om henne. På sjukhuset spelar hon gravid (använder ett falskt urinprov) och får intyg. Adam blir stolt över sin virilitet och vill gifta sig. Han bjuder på sherry mitt i veckan. Nu ska det ske stora förändringar på gästgiveriet. Helt ny meny. Annonsering ska locka många nya gäster. Och de kommer i stora skaror och blir nöjda.
Jon och Sören stöder förslaget till hundra procent. I byn är folk både för och emot.
Jon som avgudar Ann vill ge henne en vagga som han renoverat. Det leder till ett stort känsloutbrott och det blir klart att Ann fått "missfall". För Adam förändrar detta dock inget. Han går till pastorsexpeditionen för att ta ut hindersprövning. Viga dem vägrar däremot
kyrkoherde Folke Berggren. De får bli borgerligt bröllop i salen i Torpet.
Nypremiären efter restaureringen blir en stor succé mycket beroende på att man tillämpar priser från förra århundradet. Och att man har infört en spelavdelning trots Almas starka protester.
Göran Sandahl har slagit på stort i Ortstidningen.
En grupp "motordriven ungdom" med
Magnus "Gnusse" Edlund i spetsen ställer till förtret för "kapitalisterna" men blidkas med mängder korv och mos.
Större oro ställer Majsan till med då hon dyker upp under festen. Hon vill ha ordentligt betalt av Ann annars kommer hon att avslöja Anns bakgrund bland annat med förfalskade bankböcker och det fejkade havandeskapet. Ann kan inte betala och Majsan avslöjar allt för Adam. Adam skaffar en taxi åt Majsan, kör ut henne och åker sedan ensam till Torpet, till synes mycket förorättad. Men innan dess kräver han att Ann skriver under sitt testamente. Efter Anns död ska allt tillfalla Gertie!
Efter några dagar måste de anmäla Adam Ströms försvinnande.
Kriminalinspektör Nils Åberg kommer. I Helsingborgs hamn har man hittat en bil som kan vara Adams. En dansk berusad båtpassagerare tror sig ha sett honom stå vid relingen på färjan till Helsingör beredd att hoppa i.
Ortstidningens reporter Göran Sandahl tycks helt ha fallit för den vackra Ann Ström. I varje fall att döma av de devota hyllningsartiklar han skriver om henne angående den lyckosamma återinvigningen av Mosjö Gästgiveri. Hon har bildat klubben Selen med Magnus Edlund som ordförande och vill ordna daghem för mindre barn samt iordningsställa ett gårdsmuseum på den Strömska släktgården vid Mosjön. Hon vill också locka turister till en "lugn och avspänd miljö".
Ann hittar sin peruk genomstucken med en kniv och ett brev från "Hämnaren". Jon har en avslöjande ketchupfläck på den blankslitna kavajen.
Antikvitetshandlaren
Mogens Thuesen är en av de första utländska turisterna som kommer. Han är djupt imponerad och intresserad av alla de gamla värdefulla bruksföremål som finns på gården. Gertie är intresserad av honom.
Ann och Gertie åker till torpet för att bada. Ann lär Gertie simma. Själv solar hon naken på en luftmadrass på vattnet. Sören i grodmansdräkt dyker upp och nästan skrämmer ihjäl henne. Han blir uppsagd direkt.
Ann upptäcker att det försvinner dyrbara föremål från huset. Det visar sig vara Jon som på det sättet tagit sig rätten att hämta och sälja föremål som han menar att han egentligen skulle ha fått ärva. När Ann säger att hon ska polisanmäla stölderna hotar Jon med att avslöja hela sanningen. Inte bara han ska störtas i fördärvet.
Nästa morgon ligger han död nedanför källartrappan. Har någon hjälpt honom att falla för att hindra honom från att avslöja vad han vet?
Ann följer med Gertie på en campingsemester på Jylland. Hon tänker utnyttja Gerties oförmåga att simma till att arrangera en drunkningsolycka. Efter en blöt krogtur händer det.
Polisen är inkopplad. Ann är försvunnen bland de höga vågorna på sin gummimadrass. Vittnen till olyckan är förutom Gertie Ström ett danskt ungt par Leif och Lotta Brögger, som nygifta kampade i närheten. Anns död rubriceras som en olycka.
Sören erkänner för Gertie att det är han som skött om försäljningen till Mogens Thuesen av de värdesaker som "Tok-Jon" stal.
Hemma igen vill Alma prata med Gertie. Hon är rädd för att det är hennes son Sören som mördat Ann. Då kommer kriminalinspektör Åberg och talar om att den danska polisen gjort ett likfynd. Detta får Gertie att bryta samman och erkänna att hon mördat Ann! Hon tror att likfyndet är Ann när det i själva verket handlar om att den danska polisen funnit en kropp i vattnet som de identifierat som Adam Ström. Men då är det för sent. Gertie har redan berätta om hur hon slagit ihjäl den berusade Ann med en spade och sedan grävt ner kroppen i sanden inne i tältet. Motivet var kärleken till pengar och hatet mot Ann.