Jan Olof Ekholm Fredag mörda söndag 1995

 

Jag, Göran Sandahl, träffar krögaren Karl-Gustaf Spångberg, som ser ut som värdshusvärden i "allo, emliga armén". Spångberg har som anställda en gammal trotjänare och alltiallo Hildur Lundkvist och en ung, sexig kvinna, Liv Wahlström, vars önskan är att bli fotomodell.
- Spångberg vill få redaktionell reklam för sin idé med en "Murder Mystery Weekend", en kriminell happening som en sorts "tio små tomtenissar". Den ska hållas för personalen på konfektionsföretaget Tomth AB och är planerad av dess nya VD, Caj Henning och leds av marknadschefen Philip Nordlund, gemenligen kallad "pehå". Tio av personalen är utklädda i tomtedräkter med masker som gör dem anonyma. Övrig personal får var sin lista på 15 namn. På denna ska de notera i vilken ordning de olika tomtarna "dör". En skriftlig ledtråd lämnas efter varje "mord". Flera av dessa verser uppfattas som djupt kränkande. På listan finns många namn som Elsie Bruzelius, VD-sekreterare, Adam Rönning, fd VD, Rune Castor toppsäljaren, Viktor Eriksson, civilekonom, ungtuppen Thorbjörn Hallgren, Irene Sandvik, "knasiga Irene" i växeln, Malte Björk, tråkmåns men en gammal trotjänare osv.
- Den förste tomten "dör" av cyanidförgiftning, den andre faller ner för en trappa och bryter nacken, den tredje hittas bredvid en blodig yxa och den fjärde hittas under en gran, kvävd med en polkagris i munnen.
- Sent på kvällen knackar Elsie på min dörr. Ute i korridoren kommer Liv springande jagad av en tomte med full erektion. Liv är rädd för att älska med tomtar.
- Nästa dag fortsätter på samma sätt med tomte efter tomte som förlorar livet.
- Jag går in i stallbyggnaden. På loftet hittar jag en död tomte som förefaller mördad på riktigt. Jag tar bilder med min kamera. Jag tror att tomten är Irene Sandvik. Jag kontaktar Spångberg och pehå men när jag ska visa upp liket är det borta. Och Irene Sandvik demaskerar sig som levande.
- Jag har velat krävt att få träffa VD Caj Henning. Till sist kommer jag in, träffar en tomte och blir snart utsparkad från rummet.
- Philip Nordlund blir överfallen och knockad på sitt rum - det visar sig sedan vara Thorbjörn Hallgren som är rasande för att pehå som ledtråd antytt att Thorbjörn har aids vilket gjort att förhållandet till den sköna Liv Wahlström spruckit.
- Jag undersöker åter stalloftet. Jag hittar blodfläckar i hjul-släden.
- Jag presenterar min slutsatser vid middagen. Jag påstår att Caj Henning fått hemligt besök av en kvinna som han sedan mördat. Detta väcker stor munterhet som jag förstår först då jag får reda på att Caj Henning är en kvinna!
- I bakhuset finns en tomtedräkt. Versen handlar om kvinnan med världens bredaste bak. Själv finns Irene Sandvik på mitt rum där hon pratar ut om sin oformliga kropp som fått henne att missbruka Sobril. Därför vill Caj Henning säga upp henne.
- Liv drar med mig in till Thorbjörns rum. Där ligger en död kvinna i sängen. Under den blonda peruken framträder Caj Henning.
- Kriminalinspektör Jan Klinteberg tillkallas. Han är arg som ett bi för att ha tvingats avbryta sin semester. Jag sätter in honom i de makabra händelserna.
- Spångberg erkänner helt förkrossad att han övertalats av Philip Nordlund att gömma kroppen från loftet till visthusboden och sedan i en gammal frysbox. Han ville inte få hotellets rykte förstört. Snart tvingas Nordlund erkänna detsamma men skyller mordet på Irene. Motivet skulle vara att Caj hotat att avskeda henne dels för att hon missbrukar men kanske främst för att hon från receptionen faxat affärshemligheter till konkurrenten Per Forsell.
- Irene hittas död i sitt badkar. Halsen är avskuren och vattnet blodrött. Det ser ut som självmord men det är Philip Nordlund som är mördaren av de båda kvinnorna. Det är han som är spionen som skickar fax till Per Forssell. Detta hade Caj kommit på och ville arrangera hela tomtehistorien för att få honom att avslöja sig. När Nordlund fick detta klart för sig dödade han Caj med en kockkniv för att tysta henne och gömde kroppen på loftet. Sedan flyttade han den med Spångbergs hjälp till frysboxen. Irene kände till Cajs spionmisstankar mot Nordlund och därför måste Nordlund tysta även henne.
- Nordlund luras att erkänna genom att Hildur kommer in när Klinteberg förhör honom och påstår att Forsell söker sin gode vän Nordlund i telefon. Nordlund inser då att allt är förlorat.