Jan Olof Ekholm Här är din död 1985

 

Anslag
Claes Boman, idolen, aktören, estradören
Marianne Sjögren, Programledare

Presentation
-
Stig Wiklund, TV-producent för "Här är ditt liv".
- Eva Örtenblad, "Julie" i turnén med "Fröken Julie".
- Dan Walther, regissör, Eva Örtenblads man. Han är mycket svartsjuk på Claes Boman och dyker oanmäld upp på turnén.
- Harry Klinga, scenmästare och turnéledare för "Fröken Julie". Säger sig tillhöra Bomans anti-fanclub.
- Margareta Rosell, "Kristin" på samma turné.

- Ulla Boman, keramiker, Claes Bomans första fru.
- Gudrun Karlén, Claes Bomans andra fru.
- Marianne Sjögren, Programledare för TV-serien "Här är ditt liv".
- Maria Sundström, Bomans ungdomskärlek, gäst i "Här är ditt liv".

- Efter programmet, TV-serien "Här är ditt liv" med Claes Boman i centrum drar han sig tillbaka vid 11-tiden med champagne och två glas. Några timmar senare hittas han död av servitören Lars Bengtsson som fått order om att komma med en ny flaska vi ettiden.
- Polisinspektör Sture Wetterskog tillkallas liksom polisinspektör Bror Karlsson. Bohman tycks ha tagit livet av sig med en rakkniv.
- Ulf Werner, rättsläkare från Lund kan emellertid snart berätta för kriminalkommissarie Kurt Axman, att det handlar om mord. Snitten i underarmen ligger inte rätt.
- Folke Forslund, från tekniska roteln redogör för fingeravtryck. Kriminalinspektörerna Lasse Eklind, Eskil Roth och Sten Wallin avdelas för att göra snabbintervjuer med alla inblandade.
- Gudrun Karlén är säker på att Bomans mördades. Försvann snabbt från festvåningen för att ragga upp en snygg karl i baren.
- Stig Wiklund fick ett glas rödvin över byxorna och gick hem och bytte.
- Maria Sundström sov på samma våningsplan som Boman.
- Ulla Boman drack mycket under kvällen. Uppsökte sitt rum under kvällen. Passerade då Bomans rum.
- Marianne Sjögren vilade i ett rum i TV-huset.
- Harry Klinga bröt upp tidigt och gick till sitt hotell i kvarteret intill.
- Margareta Rosell ägnade tiden åt att försöka ringa hem eftersom hennes dotter var sjuk.
- Eva Örtenblad träffade sin man Dan Walther och var med honom mest hela kvällen.
- Dan Walther var mest tillsammans med sin fru.
- Nästa dag blir det förnyade förhör. De förhörda får se utvalda vidiodelar som visar "kidnappningen" av Boman och de delar där de presenteras i i TV-programmet. Det mesta är enligt de förhörda Bomans lögner.
- Maria Sundström blev som barn våldtagen av Claes "Klas-Göran" Boman medan han låtsades spela upp den våldtäktsscen med Tor Isedal de båda just sett på bio. Han hade slagit vad med sina kompisar om att han skulle erövra den "blyga pastorsdottern".
- Var det vin- eller blodfläckar som tvingat Stig Wiklund att byta byxor?
- Allt Claes berättade under TV-programmet var lögner menar Ulla Boman, hans första fru. Han utnyttjade henne och lät henne sköta allt i hemmet under deras 10 år av äktenskap.
- Gudrun Karlén, hustru nummer två, blev med barn. Barnet var handikappat och Claes vägrade att erkänna det. Han sa att Gudruns bilskollärare var fadern.
- Marianne Sjögren, programledaren för "Här är ditt liv" berättar att för 12 år sedan hade hennes storasyster Barbro ett förhållande med Claes. Han lämnade henne och hon försökte ta sitt liv genom att skära sig i pulsådrorna i badkaret. Varken Barbro eller Marianne kom någonsin över den händelsen.
- Dan Walther vill se igenom hela TV-programmet igen för att kanske kunna läsa ut mer om vad som sades mellan Claes och hans gäster.
- Eva Örtenblad, "fröken Julie" på, scenen, motspelare till Claes som hon säger sig hata!
- Harry Klinga presenteras av Claes som en ungdomsidol som haft modet att hoppa av skådespelarlivet. Men han antyder elakt andra orsaker. Harry berättar själv att orsaken var att han togs in på alkoholistanstalt. Nu efter flera år är han nykter alkoholist.
- Claes frågar i TV-programmet om Margareta Rosells dotter vet vem hon är.
- Dan Walther: Orsaken till att Klinga blev alkoholist var att Boman orsakade skilsmässa med hans fru. Han erkänner också att det var han som skrev brevet som polisen hittat i Claes ficka. Och det gjorde han eftersom han fått ett anonymt brev som ville att han skulle komma och själv titta på ett "osmakligt förhållande" som ägde rum efter föreställningarna med "Fröken Julie". Brevet var stämplat i Linköping.
- Ny förhörsomgång:
- Maria Sundström. Vittne har dykt upp att hon besökte Claes Boman under mordnatten. Hon hade gått in för att skära tungan av honom. Liksom man gjort med vallaren i "Jungfrukällan", filmen som blev hennes livs olycka. Hon ville få stopp på lögnhalsen. Då såg hon att han redan var död.
- Marianne Sjögren erkänner att hon har en älskare på TV i Norrköping. Han är gift så det är genant.
- Ulla Boman har släktingar i Linköping. Men säger sig inte ha träffat dem på länge.
- Gudrun Karlén menar att Dan Walther är mördaren om brevet han fått är sant.
- Eva Örtenblad känner inte till det anonyma brevet hennes man fått, vet inte vem som skickat det, men vet att innehållet är lögn.
- Kriminalteknikerna har kommit fram till att det anonyma brevet skrevs på Claes Bomans egen skrivmaskin. Allt talar för att han själv skrev brevet.
- Dan Walther erkänner att han mördade Claes Boman. Han skar honom genom att hålla i hans hand och sedan lämna honom blödande. Han blir åtalad och dömd för mord.
- En tid senare hemma hos Eva Örtenblad som väntar ett besök, av vem får vi inte veta, men man kan anta att det är Claes Boman, dyker plötsligt Margareta Rosell upp. Hon är glad. Nu kan hon få ha Eva för sig själv. Margareta är lesbisk. När Eva var som mest deprimerad under turnén tröstade Margareta Eva och det blev också "sexuella" lekar. En gång kom Claes på dem. Det var detta som han anspelade på när han skev brevet till Dan. Att Dans fru var lesbisk!