Jan Olof Ekholm Jobspost 1993

 

Bokens jag är Ingemar Bo Svensson, lantbrevbäraren som varit sjukskriven en tid. Han har inte vågat berätta om att orsaken varit hämorojder och därför har det gått rykten på byn om att han är homosexuell och att han är HIV-smittad. Inte ens hans kära föräldrar, Karl och Ingeborg Svensson har han erkänt sina problem för. Fadern har just fått en lindrig hjärtinfarkt.

Vi låter honom själv berätta:
Jag får ett anonymt brev som antydde att jag är smittbärare. I brevet ligger en gul fjäder. Mest oroar det mig att Anna-Lena Persson tror att jag är "en sådan". Även Anna-Lena har fått ett anonymt brev med en massa sjuka anklagelser med samma gula fjäder. Anna-Lena bor på Granelund tillsammans med sin mor Tyra och sin faster Anny. De äldre damerna tror eller önskar att jag och Anna-Lena är "fästefolk".

Sedan länge är jag en aktiv medlem i Styrelsen för Hembygdsföreningen. Erik Westling, bankkamreren är kassör. Andra styrelsemedlemmar är Gertrud André som just fyllt 80 år. Hon var min första lärarinna. Prästen Arild Klingberg är ordförande. Märta Klingberg är hans hustru. Staffan Österlund är sekreterare. Staffan, politiskt till vänster och medlem i Greenpeace, har tagit sig an Daniel Passarella, en flykting från Colombia. Hjalmar Norman, "Gudfadern", son till bygdens storbonde. Karin Nylin också en gengångare från min skoltid. Syster Karin, skolsköterskan, är dotter till överläraren Agaton Nylin, som länge varit den drivande kraften i Hembygdsföreningen.
Andra styrelsemedlemmar har också fått anonyma brev med hotelser. Det ska bli extra styrelsemöte i Hembygdsföreningen med anledning av detta. Karin Nylin är misstänkt, därför kallas inte suppleanterna. Men hon dyker ändå upp på mötet. Alla har fått anonyma brev utom Karin och Gertrud.
- Nästa dag finns det en artikel i Länstidningen om vad som avslöjats på det extra styrelsemötet. Alla tror att det är jag som tipsat min vän Göran Sandahl.
- Nya anonyma brev dyker upp nu med krav på 10000 kronor. Av texten att döma förefaller de skrivna av någon som inte har svenska som modersmål. Alla i styrelsen förutom Karin Nylin har fått liknande brev. Pengarna ska läggas i den gula brevlådan vid avtagsvägen till Långared.
- Det blir ett nytt möte i prästgården. Där bestäms att inga pengar ska betalas ut men kuvert med tillklippta pappersbitar ska stoppas i lådan.
- När jag kommer hem väntar ett kuvert innanför dörren. Klockan tolv på natten ska jag vara ned kuverten vid Fattigbössan på Galgbacken. Jag berättar det för mina föräldrar. Jag kör dit med stor oro. När jag väntat en stund kommer en maskerad person på motorcykel. Han får kuverten och kastar sig över mig när han inser att han blivit lurad. Han stoppas emellertid omedelbart av kriminalinspektör Jan Klinteberg som Anna-Lena ringt till efter att ha pratat med mina föräldrar. Utpressaren demaskeras. Det är flyktingen Passarella. Han säger att han gjort det för att hämnas. Han påstår att Hjalmar Norman gjort att jobbet som kyrkvaktmästare gått till en annan person. Till min förvåning låter Klinteberg honom gå. Han vill att jag ska ljuga om att ingen utpressare dök upp.
- Även Erik Westling köper den berättelsen. Men då vill han veta vart hans kuvert tagit vägen. Han hade nämligen lagt 10000 kr i riktiga pengar i kuvertet. Han hade noterat numren på sedlarna för att kunna spåra utpressaren. Jag lovar att försöka ta reda på kuvertet.
- Jag blir kallad till sjukhuset där Hjalmar Norman ligger. Han påstår att det är Daniel Passarella som skrivit breven eftersom det är så dålig svenska. Han skickar någon av sina torpeder till husvagnen där Passarella bor. Jag hittar Passarella liggande livlös med huvudet nedblodat. Han säger att torpeden tagit med sig kuvertet med pengarna.
- Jag tar kontakt med Hjalmar Norman på sjukhuset och får kuvertet till Erik Westling. Men när denne öppnar det är pengarna borta och ersatta med pappersbitar! Jag åker tillbaka till sjukhuset bara för att få reda på att Hjalmar Norman är död!
- Syster Karin kräver allmän flaggdag på halv stång. Gertrud har flaggan i topp eftersom det är FN-dagen. Karin anser sig som självklar ersättare för Hjalmar i styrelsen. Ingen stöder henne och på ett extra möte väljs i stället den andra suppleanten, Rut Malmkvist in.
- Någon lägger ett kuvert med 10000 kr i Erik Westlings brevlåda. Han tror att det är jag och bjuder på hembakade kanelbullar. Men det är en anställd på sjukhuset som Norman anlitat som gjort det.
- En vecka senare kommer det anonyma brev på nytt. Mina föräldrar får ett brev som antyder att jag lider av en onämnbar smittosam sjukdom och överfört den på Anna-Lena. Nästan värre är att Anna-Lenas mor Tyra fått ett liknande brev. Även de andra styrelsemedlemmarna har fått brev. Vi beslutar att anmäla detta för kriminalinspektör Jan Klinteberg. Jag ringer också in en artikel till Göran Sandahl. Resultatet blir bara nya trakasserier. Någon gör dyra beställningar i våra namn. Stora paket levereras mot postförskott. Anna-Lena får ett brev från Noaks Ark, prästen får ett raffset som hans fru löser ut. Det förvånande är att också Karin får leveranser.Med avancerade pornografiska videofilmer.
- De flesta beställningarna har gjorts via annonser i veckotidningar av det slag som syster Karin prenumererar på. Jag har ett brev jag fått av henne som Klinteberg får använda. Sedan vill han ha med mig då han ska göra husrannsakan hos Karin. Han förklarar för henne att hennes handstil är avslöjad av kriminalens grafologer. Själv säger Karin att hon fått så starka mediciner av sin doktor mot depression att hon inte riktigt minns vad hon gjort den senaste tiden. Om hon gjort det så var det för att hämnas för hur illa hon blivit behandlad av Hembygdsföreningen. Klinteberg tillmötesgår henne önskan att få en dags frist för att reda upp sitt liv innan hon står till polisens förfogande.
- Men nästa dag är "fågeln utflugen". Hennes bil är borta.
- Jag blir hembjuden till Erik Westling. Han bjuder på middag. Han är radioamatör och har en mycket dyrbar utrustning. Plötsligt drar han fram en pistol. Han vill veta om Karin Nylin avslöjat för mig att han förskingrat trehundra tusen ur bankens kassor! Jag ser att vapnet bara är en attrapp. Han har använt pengarna till sin hobby men också för att betala en utpressare, Karin Nylin. Han bjuder på grogg för att få tillfälle att förklara sig. Karin Nylin kom på honom via Hjalmar Norman och tog hand om minst hälften av vad han förskingrat.
- Erik åker till polisen. På vägen dit lägger han ett kuvert i Länstidningens brevlåda där han avslöjar allt. Göran Sandahl blir överlycklig. Det blir många stora artiklar.
- Ett vykort adresserat till Styrelsen för Hembygdsföreningen kommer från Anguilla i Västindien. Undertecknat med ett "M" och en fjäder.
- På nästa postrunda upptäcker jag Karins bil utanför hennes hus. Jag kör till Gertruds hus och alarmerar Klinteberg.
- Nästa morgon stoppas jag av en trafikkontroll. Men det är en annan bil Klinteberg är ute efter. Erik Westlings bil med Karin Nylins döda kropp i en svart sopsäck! Westling erkänner omedelbart.
- Klinteberg informerar mig om att Karin aldrig utpressat Westling. Han hittade bara på. Han hade förskingrat sex miljoner som han gömt utomlands. Han trodde att Karin kommit på detta genom sin vän Hjalmar Norman. Han begav sig till Karins hus där hon påstod att allt skulle uppdagas nästa dag. Då klämde han till om hennes hals och ströp henne. Han ordnade ett vykort från Västindien via sina radiokontakter. Han hade troligen aldrig behövt döda Karin eftersom hon hade vidtagit uppenbara åtgärder för att ta livet av sig. Man kan säga att han förekom henne.