Jan Olof Ekholm Kung ur leken 1978

 

Ruterkung är Jacob Anund, riksdagsman och kommunfullmäktiges ordförande. Gift med Gunhild Andersson, ivrig sportdykare. Inga barn. Har gått den långa politiska vägen. Jacob Anund har fått flera antydningar om att hans fru har något för sig med bankdirektören.
Hjärterkung är Christian André, bankdirektör. Gift med Elisabet, född Sachs. Nyexaminerad elektronikingenjör, när hon gifte sig. Två barn. Christian är en man som vet att marknadsföra sig själv och som snart tar kommando på orten. Också när det gäller ortens kvinnor. Han har nyss vunnit en stor summa pengar på V5 på Solvalla, har moderniserat sitt hem och ska därför ha "housewarmingparty".
Spaderkung är Olof Håkansson, president. Han har tillsammans med likasinnade miljöaktivister ockuperat den lilla halvön Gökholmen i Ösjön, ställt upp ett antal cirkusvagnar som bostäder och utropat fristaten Milj-Ön, med sig själv som president. Han räknar med att konungen under sin eriksgata besöker fristaten.
Klöverkung är Sture Steén, direktör. Gift med Kristina, född Gyllenstierna. Fem barn. Sture berättar gärna den rörande historiken om familjeföretaget som hans far startade med två tomma händer. Han bor nu i sekelskiftesvillan "Eden" och producerar all kemikalier som behövs för att hålla trädgården fritt från alla odjur och ogräs. Han har ingen utbildning och oroar sig för huruvida hans rikedom räcker för att bli accepterad på orten.

Knektöppning
Överste Erik Orzell, f d kavallerist, numera infanterist försöker få stöd av den betydligt yngre och modernare pansarregementschefen Jon Unge. De förbereder sig inför ett möte med byråchefen vid länsstyrelsens planeringsavdelning Margareta Hedvigsdotter, kallad Volvo Amazon. Hon har inte mycket till övers för militära inslag i kungens eriksgata men kan acceptera en tur i fyrspann förutsatt att hästarna inte skiter inför kungen.
- Magnus Erikssonvill bli inbjuden till kungalunchen. Han är tränare för brottningsklubben Nelson och far till två av de största talangerna.
- Jon Unge kallas hastigt hem till regementet. Håkanssons aktivister har ockuperat en stridsvagn. Stabschefen, Bengt Folcke, väntar hionom. De hittar stridsvagnen omgiven av unga flickor. Rekryterna tycker bara att det är ett trevligt inslag i militärlivet. President Håkansson vill ha garantier för att djur och natur inte skadas unde de kommande militära manövrarna. "Hovfotografen" Didrik Lück, plåtar vad som händer.
- Nästa aktion från miljöaktivisterna sida är en banderoll med texten "Hur många giftunnor har de grävt ned Sture Stéen?" som vecklas ut under torglördagen. I främsta ledet för talkören står direktörens egen dotter Anna!

Bluffpoker
Matsalen i Villa Eden tycks förvandlad till en domstolslokal. Sture Steén är koleriskt rasande. Han har redan druckit fyra glas whisky. Kristina försöker jämka och blidka. Anna tar konsekvenserna och flyttar hemifrån till Milj-ön.
- När Sture två timmar senare ska ta taxi för att åka till Rådhusets gillesal väntar Olof Håkansson på honom. Olof vädjar till Sture att ta hem Anna igen för hon kan inte bo i hans vagn.
- I Rådhuset försöker Sture bluffa Gillets medlemmar med att sätta upp en fryntlig min och att han inte är förnärmad och kränkt. Tvärtom uppskattar han ungdomarnas miljöintresse. Han försvarar Olof Håkansson. Svårare har han att bevara humöret då Jacob Anund med tydlig tillfredsställelse meddelar att Margareta Hedvigsdotter har stoppat kungens besök vid Stures "giftfabrik". Hon kräver att Sture genast bygger en reningsanläggning.

Kåk
KAFKA, kommunala arbetsutskottet för Kungaparets Ankomst, repeterar mottagningen. Där är Blanka Eriksson, ordförande i fritidsnämnden har tränat en tredjeklassare att lämna över blommor till drottningen. Hon glömmer att en äldre bror är med på Milj-Ön. Kommunalrådet Kettil Wase är också med. Han kom från övre Norrland som arbetslös SJ-arbetare på 50-talet. Han slog sig på politiken och vann framgång. Länspolischef Karl Knutsson och polismästaren Jarl Jonsson ska garantera säkerheten.
Housewarmingparty hos makarna André. Utanför finns en banderoll "Är alla medel tillåtna för kapitalister?". När Jacob Anund med fru passerar grinden trängs han upp av en av demonstranterna, en påträngande flicka i trasiga jeans som frågar om han inte känner igen honom. Gunhild frågar vem hon är!
Den stora vinsten på kapplöpningsbanan har herrskapet André verkligen omsatt i ett enastående hem som alla beundrar. Tidningarna tar fina bilder. Dansen ska ske på en decimetertjock råglasplatta som sänks ner över den stora swimmingpölen. Jacob är svartsjuk och misstänksam. Den charmige Christian tar som vanlig sig an hans fru Gunhild. Christian vill få Margareta Hedvigsdotter med på att kungaparet få ta igen sig någon timme i det nya huset. Det skulle bli en enormt fin reklam för Christian och för banken.

Triss i (s)
- Jacob Anund spionerar på sin fru. Det ger resultat. Christian André kommer hem till hans fru när hon tror att han åkt till Stockholm!
- Kommunalrådet Kettil Wase drar sig undan till ett ensamt hörnbord för att i ensamhet och med andakt få njuta av sin norrländska älsklingsrätt, pölsan. Mn han störs snabbt av partibröderna Jöns Bengtsson, gatuförman, och Erik Axelsson, socialvårdsassistent som kritiserar honom för att vara monarkivänlig och gå på kungamiddag.
- I Villa Eden tvingar Sture Stéen sin fru Kristina att lura hem dottern Anna. Sture tänker låsa in dottern för att hindra henne att delta i kvällens antirojalistiska demonstration. Så sker också men Kristina tar mycket illa vid sig och lämnar hemmet. Också Sture mår dåligt. Han dricker whisky och måste bege sig ut.
- Jacob Anund sitter hemma i "Vita Huset" och dricker whisky. Hans fru har kört bil till sin syster Gittan i Halmstad. Christian är på konferens i Göteborg. Jacob anar ett samband.
- Anna Steén lyckas ta sig ur husarresten och cyklar till Milj-Ön. Där hittar hon Olof Håkansson. Han har formligen avrättats!

Joker i leken
Polismästare Jarl Jonsson håller presskonferens. Han är stor och massiv. Bredvid sig har han kriminalinspektör Ulf Karlsson som är hans raka motsats. Allt hos honom är vasst och kantigt. Med på presskonferensen är den beryktade journalisten Göran Sandahl, lokaltidningens kriminalreporter. Jonsson avslöjar att Olof Håkansson i en almanacka för gårdagen skrivit "consummatum est". Jesu sista ord på korset "det är fullbordat".
- Köpman Gustav Oskarsson, numera möjligen säsongarbetare, vill avlämna ett vittnesmål i mordfallet. Han säger sig ha träffat Håkansson precis där han skulle svänga in på den lilla stigen ut till holmen. Han antydde att han snart skulle träffa s k "fint folk" och avslöja dem. Sedan stannade Gustav kvar och kan därför intyga att ingen annan person tog sig ut till Holmen förrän Anna Steén kom cyklande.

Jackpot
Kriminalteknikerna finner bara Annas fingeravtryck på mordvapnet, Olofs egen yxa! Ulf Karlsson tror på Anna som gärningsman, motiv svartsjuka. Jonsson blir rasande, han är Annas gudfar! Han menar att Gustav Oskarsson dödar Håkansson för att denne anmält honom för att sälja hembränt. Anna Steén blir förhörd igen. Hennes far är med och nu kommer allt fram om bakgrunden till att Anna lämnade hemmet och flydde till Milj-Ön. Kriminalassistenten Inge Hallsten redovisar ett vittnesmål från den taxichaufför som körde den berusade Sture Steén till Gökholmen och hörde honom uttala hotelser mot Håkansson. Anna berättar att Olof hade bankfack och att han gömde nyckeln i en liten kopparkruka ovanför spisen. Karlsson och Hallsten tar sig till banken. I bankfacket finnd 468000 kronor!

Sjätte budet
Gunhild Anund anklagar sin man för att ha haft sex med den unga flickan Sussie i Stockholm. Han å andra sidan anklagar henne för att ha mördat Olof Håkansson för att Olof utpressade henne. Gunhild som är duktig dykare har helt enkelt gått under vattnet ut till Gökholmen.

Två par
Sture Steén snor som en bandhund runt den storvuxna . Programmet på hans fabrik ska repeteras inför kungabesöket. Allt går tämligen väl tills de ska lämna fabriken. Utanför finns en talkör som ropar att Sture Steén är en mördare. De har med döda fiskar som påstås ha dött av fabrikens utsläpp. Men de menar också att Anna Steén är inblandad och att polisen inte anstränger sig att hitta Olofs mördare. Margareta Hedvigsdotter bestämmer sig för att uppsöka polismästaren.
Nästa dag kommer det två brevförsändelser till polishuset. Ett vykort med ett bombhot och en tygbit som förefaller vara tyglocket till Olof Håkanssons mattornister i vilken han förvarade alla sina viktiga ägodelar och som varit försvunnen sedan mordet.

Insats: Livet
KAFKA håller krismöte och beslutar sig för att banta ner kungaprogrammet. Christian André får brev från Koncenrnchefen som ämnar komma på besök.
- Så kommer den stora dagen. Allt är förberett ochg drillat in i minsta detalj. Ingen upptäcker emellertid den lilla grå tyghög som plötsligt finns bakom en av pelarna. Det är Olof Håkanssons tornister utan lock. Den svarta limousinen anländer. Bildörren öppnas. Då skriker någon "Skydda kungaparet!" En av dekostymklädda männen på rådhusets trappa snappar upp tornistern och kastar sig utför den branta trappan. En dov detonation hörs och mannens kropp genomfars av en vågrörelse i ultrarapid. Christian André är död!

Död mans hand
Länspolischefen Karl Knutsson uppmanar alla att gå hem. Kungabesöket ställs in. Två säkerhetspoliser Sven Bloth och Valdemar Birgersson inkallas och håller förhör.
- Under tiden befinner sig republikanen och kriminalinspektören Karlsson på semester. Han är i sin sommarstuga vid Ösjön. Han ser rakt över till Gökholmen och får en idé. Kanske Håkanssons mördare kom under vattnet. Vem har varit dykare? Jo, kustjägaren och grodmannen André! Han ringer genast kriminalassistenten Inge Hallsten. Av Jarl Jonsson får han i uppdrag att delta i Andrés begravning. Denna blir en lång tillställning i en överfylld kyrka. Men det finns inga obehöriga eller personer som uppträder på ett avvikande sätt. Sedan tar Karlsson semester igen. Då kommer han på att André är också sin egen mördare. Han har helt enkelt gjort självmord. Han placerade sprängdegen i tornistern, grep den vid tillfälle, drog ut säkringssprinten och kastade sig över tornistern. Men vilket är hans motiv för att döda Håkansson frågar Hallsten?

Korten på bordet
Motivet talar Christian André själv om. Han har spelat in sin bekännelse på band. Jarl Jonsson är kallad till bankens styrelserum. Där finns Advokaten Knut Lång, bankens VD Magnus Starck och Elisabet André. André berättar att han lånade Gunhilds dykarutrustning för att ta sig till Gökholmen. Motivet för mordet var att det var Olof Håkansson som vunnit drygt en halv miljon kronor på V5. Han gjorde små försiktiga antydningar om att det var André som vunnit pengarna och fick därför alibi för att göra den lyxiga ombyggnaden av huset och göra av med massor av pengar. Pengar som kom från datorbedrägerier på banken och som ingen har upptäckt. Vid demonstrationen utanför Andrés hus berättade Håkansson att han var den verklige V 5 vinnaren. Han tänkte avslöja detta och det beseglade hans öde. Seda fick jag brev från bankstyrelsen och förstod att förskingringen var upptäckt.
Magnus Starck småskrattar. Brevet syftade inte på någon förskingring utan var ett beröm för förslaget från André att ta emot kungaparet! Banken tänker inte vidta några åtgärder mot Christian André.

Royal Straight Flush
Magnus Starck är tillbaka i stan för att informera Elisabet om att styrelsen beslutat att inte göra anmälan om förskingringen. Det är bättre att inte ge offentlighet åt vad som hänt. Det var ett mycket skickligt försök att utnyttja luckor i datasystemet för att flytta pengar till sig själv. Elisabet berättar då om en stor pensionsförsäkring som André tog för ewn månad sedan och som hon räknar med ska utfalla till henne nu efter Andrés död. Detta vänder sig dock Magnus Starck starkt emot och säger sådan försäkring inte gäller vid självmord. Däremot har han ordnat så att Elisabet kan få lämna sin gamla arbetsplats (som tydligen var densamma som sin makes) och få anställning på en bank med ett pråligt lokalkontor mittemot. Det tar inte lång tid för Elisabet att bestämma sig för att tacka ja. Det var ju hon, den utbildade ingenjören, som kunde luckorna i datasystemet och hur man kringgår skyddsmekanismerna. Banken mitt emot har ett liknande datasystem och nyheten om vad hon och André gjort har ju inte spritt sig. Hon ska nog kunna tillfredsställa sitt stora behov av pengar även utan André och utan hans försäkring!

Denna bok "Kung ur leken" har jag länge förgäves letat efter. Den finns inte på Malmö Stadsbibliotek trots att Ekholms böcker både före och efter finns där. Jag har också försökt på Antikvariaten, både "in the real world" och i den virtuella men utan att lyckas. Men när jag väl hade flyttat till Anderslöv (hösten 2004), denna lilla välförsedda idyll på Söderslätt, inte söder om men väl vid Landsvägen, hade jag lyckan att finna Linnéa Jeschke som är bibliotikarie på ortens bibliotek. Den bok existerar inte som inte Linnéa kan hitta och leverera till mig på kort tid. Hon är mycket serviceinriktad och vet att "överträffa kundernas förväntningar". Ett exempel är att hon satte upp mig på väntelistan för Torgny Lindgrens nya bok Dorés Bibel redan innan jag själv hade fått denna utomordentliga idé!