Jan Olof Ekholm    Makalöst mord 1972

 

Jag bjuder ut det vackra blonda bombnedslaget, Joanna Nilsdotter. Jag d v s Göran Sandahl har fått ett vikariat vid en av kvällstidningsredaktionerna på Västkusten. Min kollega Axel Hedberg, den ordinarie rutinerade polisreportern varnar mig för att storstaden inte är det samma som den landsort jag är van att operera i. Redaktionschefen, Torsten Nilsson, Excellensen kallad, ser däremot gärna en chanstagning då och då.
Joanna säger sig ha blivit överfallen och utsatt för våldtäktsförsök. Men mest vill hon få publicitet. På lyxrestaurangen flirtar en kvinna med mig samtidigt som hennes betydligt äldre make danar med Joanna. Det är direktören
Henry och Sylvia Bergl÷w. Snart sitter vi alla 4 tillsammans. Men för en kort stund. Sylwia ger maken en örfil och försvinner. Jag får samma medicin av Joanna. Henry tar in två åttor whisky till törst. Han betalar notan och nästan tvingar mig att följa med honom hem till den luxuösa villan i Brottkärr. Där finns ingen Sylwia och Henry visar stor oro över vad som kan ha hänt henne. Han berättar om hur han slitit och kämpat sig till sitt välstånd. Snart blir jag så berusad att jag sover över.
Nästa dag ber Henry mig köra honom till Härlanda. Han ska avtjäna tre månaders fängelse på en öppen anstalt. Jag har inget körkort men lyckas övertyga Acke Hedberg att köra. När vi lämnat av Henry berättar en ilsken Acke om hur Henry dömts till 250000 i böter för falskdeklaration. Han skrev över alla tillgångarna till hustrun och kunde därför inte betala. Nu skulle han sitta av bötesstraffet. Hög dagsinkomst, menade Acke. Han har också tjänat stora pengar på låta sina lastbilar smuggla sprit och cigaretter.
Jag lyckas få Acke intresserad av att köra mig till Berglöws sommarstuga. Den ligger bredvid kommunalrådet Bergers sommarvilla men är tillbommad och tom.
Medan Henry Berglöw avtjänar sina 3 månader försöker jag skaffa information om vad som hänt hans fru Sylvia. På Berglöws åkeri träffar jag kamrern
Frank Nyström. Han vill inte lämna några upplysningar men hänvisar till Arne Cederberg, som är Sylvias f d make.
Cederberg har charkuteri och pratar gärna om han får betalt. Han vet bl a att
Britta Berglöw är Henrys f d fru. Cederberg har också en sommarstuga på Skär.
Britta låter sig gärna intervjuas. Hon är mycket irriterad över hur Sylvia intrigerat sig till skilsmässa mellan henne och Henry. Hon vet att Frank Nyström är Henrys oäkta son!
En "kollega" till Joanna Nilsdotter,
Anna Dahl är försvunnen. Jag tar kontakt med maken, källarmästare Harald Dahl.
Henry vill hålla sin årliga kräftfest trots det som hänt. Han vill ha min hjälp. Jag hjälper honom att sortera all den post som kommit medan han suttit inne. Där finns ett brev till "änklingen Henry Berglöw". Han ska komma till Mjörn. Lösenordet är Skär.
Det blir många återbud till kräftskivan. Men kommer gör Frank Nyström med sin sambo kuratorn
Astrid Wallin. liksom kommunalrådet Stig Berger och hans fru Anna-Stina. Henry dricker snaps ur en särskild karaff som visar sig innehålla enbart vatten. Han gör ett avbrott för att åka till den plats på Mjörn som det anonyma brevet talat om. Sedan går Stig hem åberopande problem med magen. Sedan går Stig och Astrid. Jag blir kvar med Anna-Stina. Hon ägnar tiden åt att framställa sin make Stig som den store vinnaren. Henry blir tagen i en poliskontroll eftersom någon ringt och tipsat polisen om misstänkt rattfylla. Han klarar sig eftersom han är nykter.
Nästa morgon ringer jag rutinmässigt till tidningen från redaktionen och får reda på att polisen hittat en styckad kvinnokropp i en resväska på Mjörn vid Skär. Kriminalaren berättar mer än han egentligen får och jag får material för en sensationsartikel. Jag får stort beröm på tidningen.
Länspolischefen
Ingvar Hagman leder utredningen. Han är arg därför att jag tagit för givet att den dödade är Sylvia Berglöw. Jag blir förhörd av 1:e kriminalassistenten vid riksmordskommissionen . Han frågar ut mig om en ring som funnits bredvid det funna liket. Det var en värdelös imitation.
(Flera saker talar för att det är Henry som dödat sin fru. Han serverar Göran, och sig själv, drinkar som han reder till i köket eller i baren. Han kan därför ha spelat berusad. Han ger sedan Göran bilnycklarna för att han inte ska festas att köra trots sin "berusning". Reservnycklar kan han ju alltid ha. Hans poäng med detta är att han söp Göran full så att denne inte märkte att Henry åkte iväg under natten och mördade sin fru. Göran skulle vara hans alibi).
Ingen på redaktionen vill följa med till Slink Inn för att fira. Jag går ensam dit. Där hittar jag Arne Cederberg, Sylvias f d man. Han fattar snart humör och blir hotfull då jag frågar ut honom.
Jag ringer i stället till Britta Berglöw, Henrys f d fru. Hon berättar att Henry nyligen tagit en livförsäkring på sin fru.
Sedan bestämmer jag träff med Frank Nyström på Slink Inn. Han tycker att hans far är en gangster som han behandlat Franks mor.
Jag misstänker att Sylvia haft en älskare. Var är kärleksnästet? Kanske i sommarvillan? Acke kör mig dit. Jag går till grannen som är Bergers sommarvilla. Anna-Stina är hemma. Astrid är också där. Jag åker med henne in till stan. Hon döljer inte att hon avskyr båda Berglövs.
Polisen kommer inte vidare. Jag föreslår att tidningen ska fresta med 5000 kr till den som kan lämna upplysningar så att mordet klaras upp.
Snart framträder
Isodor Kallin, en slemmig typ som är hotellägare. Hos honom har Sylvia Berglöw hyrt rum med manligt besök under namnet Ingrid Cederberg.
Jag erinrar mig en nyckel i Sylvias sängkammare son inte Henry känt igen. Redan nästa dag hade Tage Fröjd spårat den till en dörr i ett radhusområde i Deje. Problemet var att både ägaren och hans fru omkommit i en brand för flera år sedan. Henry Berglöw kan genom sina arbetskontakter få fram att resterna såldes av byggmästaren Åke Linder. Mycket köptes av Stig Berger!
Henry tar mig med direkt till hans hus. Nyckeln passar! Stig Berger faller till föga och erkänner att han varit Sylvias älskare. Han bestrider dock helt att han mördat henne. Det blir stora rubriker i tidningen nästa dag. Dock fastnar de i halsen eftersom Stig Berger begått självmord! Han sköt sig sedan han rapporterat till polisen.
Några månader senare var jag arbetslös och jag åkte till Portugal. Pengarna höll på att ta slut, jag var trött på lukten av stekta sardiner och jag tog mig till Casa Citronella, Berglöws villa i Portimao. Vem hittar jag där om inte Sylvia Berglöw! Hon är där med familjens advokat
Mateus da Silva. Henry är död. Berusad har han fallit ut genom ett öppet fönster och omkommit. Den döda kvinnan var en prostituerad från Tyskland, Gisela Schmidt, vars identitet Sylvia nu tagit. (Som jag antog tidigare utnyttjade Henry Göran som alibi. Han fick honom berusad medan han själv drack alkoholfritt. Men den kvinna han mördade var inte sin fru utan Gisela Schmidt).

Mycket humor och självironi. Makabert slut! En av Ekholms bästa! Sens moral: Lita aldrig på vackra och smarta kvinnor!