Jan Olof Ekholm Mannen down under 1996

 


Nutid 1. I Australien
Göran Sandahl som nyss blivit redaktionschef på Länstidningen berättar. Jag lämnar Sydney i buss på väg mot Beechworth där jag ska träffa en landsman för att skriva en researtikel. Fyra högljudda svenska ungdomar är med. Jag blir avsläppt i Wodonga vid Murrayfloden. Jag letar upp en fårklippare på Red Rooster som tar mig till Beechworth i en ålderdomlig lastbil. Jag tar in på ett motell som drivs av makarna Gronow.

2. Dåtid
Senhösten 1989
Allt började med att jag fick ett brev från Kumla fängelset. Det kom från Tony Charles, alias Karl-Anton Jansson som vill att jag ska vara spökskrivare åt honom och skriva hans memoarer. Han säger att han vill göra det för sin dotter, ettåriga Pernilla.
- Jag beger mig till Eje Wallin, tidningens arkivarie. Eje är förgrymmad på Karl-Anton, denne "Bygdens Bov", en smågangster sedan skolåren, som tog oskulden på hans dotter Anna-Greta.
- Tonys assistent, Maria Lövgren, ringer från Kumla. Det har kommit ut att Tony håller på att skriva och all personal är orolig. Senare får jag ett anonymt brev från de intagna med hot om att jag ska hålla mig från Kumla. På kvällen ringer Tonys "trolovade", Gunilla Holter och ber mig ta mig an Tonys önskan.
- Jag åker till Kumla-bunkern och får ett samtal med Tony Charles. Han berättar skrönor om sitt liv och vill att jag ska kontakta hans advokat Lennart Åsberg och få allt material denne har om honom. Det gör jag och jag lyckas också om än mycket motvilligt få fram kopior på alla handlingar han har om Tony. Det kostar mig emellertid 1000 kronor att få ut dem.
- Nästa morgon kommer Tonys far Anton Jansson till tidningen. Anton tror verkligen på sin son och är mig djupt tacksam.
- Sedan kommer Elna Jansson och hennes make Rudolf Jansson, bror till Anton. Båda mycket oroade över sitt eget goda rykte och risken för att få detta förstört. En som också är mycket oroad är Anna-Greta Wallin, Ejes dotter.
- Min chefredaktör Eric Dangrell förbjuder mig att nämna Karl-Anton Janssons namn i tidningen. Och han anser inte att jag har tid nog att kombinera arbetet som redaktionschef med att vara spökskrivare. Jag meddelar Tony detta.

Sommaren 1990
Inte långt därefter är det dags att skriva Karl-Anton Janssons dödsruna. Det är Gunilla Holter som meddelar att Karl-Anton drunknat sedan hans båt vält utanför Blidö i Stockholms skärgård. Han hade just avtjänat sitt fängelsestraff. Gunilla Holter ringer och tackar mig för den vackra dödsrunan. Hon säger att hon och dottern Pernilla är på väg till Spanien på en semesterresa.
- Jag får ett överraskande besök av kriminalinspektör Jan Klinteberg. Han säger att en anställd vid incheckningen på Landvetter känt igen Karl-Anton Jansson och på passagerarlistan fanns Tony Charles på ett plan till Spanien dagen efter sin drunkningsolycka. Jag vet att han sedan länge har ett spanskt pass i det namnet. Och att hans trolovade reste på semesterresa till Spanien. Han säger att Karl-Anton tagit en stor livförsäkring till förmån för Gunilla Holter och att de därför skulle tjäna bra på om han blev dödförklarad. Nu blir det rättegång mot henne i stället. Karl-Anton lär kunna stanna kvar på Kanarieöarna.
- Anton Jansson dyker upp. Han visar brev från Karl-Anton som förklarar för sin far att han bara alltid velat alla andras bästa.

Nutid 2.
Jag får ånyo besök av Anton Jansson. För sex år sedan var han en nybliven pensionär. Nu ser han ut att vara när döden. Han har cancer. Han vill att jag åker till Australien för att träffa Karl-Anton som etablerat sig där. Eftersom jag redan bestämt mig för att göra en reportageresa dit är jag nyfiken. Karl-Anton har haft fruktansvärd otur och tvingats låna stora summor av sin far men nu är han rik sedan han inmutat ett guldgrävarfält och funnit en rik åder. Han är gift med en danska som heter Merete. Han vill att jag åker till Göteborg, träffar Gunilla Holter, Pernillas mor och betalar för ett kort på Pernilla som ska var en julklapp till sonen Karl-Anton. Det fotot kostar mig 700 kronor.
- I Australien visar det sig att adressen till Karl-Anton går till "Office of Corrections H M Prison". Han sitter alltså i fängelse! Jag får träffa fängelsedirektören Brian Kirby. Han är mycket misstänksam och det visar sig senare bero på ett missförstånd. När jag pratar om mitt stora intresse för den legendariska Ned Kelly, mannen som blev en symbol för Australien som frihetens hemvist på jorden, troo Kirby att jag menar Ted Kelly, en maffialiknande brottsling som verkar bakom en anständig fasad.
- Av den solbrände och välvårdade Karl-Anton finns inte mycket kvar hos den grådaskige Tony Charles. Han blir mycket förvånad över att se mig och skriker "Not guilty". Han kom ihop med "Ted Kellys gäng" som ville att han skulle vara chaufför. Först så småningom förstod han att det handlade om ett bankrån. De kom utspringande från banken och kastade in en tygsäck i bilen. Då blev han så rädd att han stack med bilen - och pengarna. Han var så nervös att han gick till en bar och drack sig full. En hora följde med upp på rummet och då han vaknade sent nästa dag var både hon och pengarna borta. Karl-Anton vill att jag åker till St. Kilda där Merete Solberg bor och hämta ett leksaksdjur, en panda, som ska vara Pernillas julklapp. Man anar här att Karl-Anton själv tagit hand om pengarna från bankrånet och sedan gömt dem i magen på den stora koalapandan.
- Jag hittar hennes lägenhet. Av misstag tar hon mig för den kund hon väntar på. Hon säger att hon avskyr Tony och aldrig vill se honom, men vill gärna bli av med koalan. På väg ut möter jag Ted Kelly i trappan.
- När jag kommer tillbaka till hotellet får jag för mig att en man bevakar mig. Han har blodröda boots med huggormsmönster.
- Nästa dag besöker jag åter Merete för att bjuda på lunch. Hon har ett fult blått öga. Ted slog henne för att han trodde att hon ljugit om mitt besök i Beechworth. Han påstod att jag fått information om bankrånet och pengarna. När jag kommer ut igen är det en storväxt man som vill bjuda mig på en åktur. Jag känner en iskall skräck tills jag ser hans polislegitimation. Det Alf Panlock som för mig till polishuset, en kolossalbyggnad i glas och betong. Han för mig till kriminalaren Alec Grechs rum. Han är hövligheten och vänligheten själv men vill veta allt som kan hjälpa honom att få fast Ted Kelly.
- Jag lämnar Melbourne och flyger till Alice Springs och sedan till Sydney Jag får material till många artiklar.
- Åter i Göteborg går jag till damfriseringen där Gunilla arbetar. Men hon är hemma och är förkyld. Hon berättar att Karl-Anton har misshandlats till döds i fängelset av två av sina kumpaner vid bankrånet. Koalan vill hon att jag låter stå kvar i salongen.
- Några dagar senare ringer Eva Martinsson från salongen och är oroad över att Gunilla försvunnit. Hon är rädd för att det hänt henne och Pernilla något. Men det som har hänt är att Pernilla sparkat sönder koalan och hittat innehållet som i olika valutor motsvarar nästan en miljon svenska kronor. Nu ska de två fira jul utomlands!