Jan Olof Ekholm Mördarens nya kläder 1986

 

(Det är en liten bok med stor stil på få sidor. Den är ett exempel på "lättlästa böcker" tillgängliga för de från främmande länder som inte lärt sig tillräckligt med svenska.)

- Jag heter Kurt och arbetar som kassör på en bank. Jag är ogift och kan använda min fritid till vad jag vill. Tyvärr använder jag den alltför mycket till att spela på hästar. Jag gör stora förluster och har nu "lånat" över 600 000 kronor från min bank. Förskingringen kommer snart att uppdagas och då väntar rättegång och fängelsedom. Min enda chans är att ta någon annans identitet och själv försvinna. För att kunna åstadkomma detta har jag börjat köra taxi på min lediga tid för en taxifirma. Jag letar under mina körningar efter en man som liknar mig.
- I kväll har jag tur. Efter en körning till en förort söder om staden, åter på väg in mot centrum ser jag en man komma rusande ut från en trappuppgång i ett av höghusen. Han stoppar mig och vill bli körd vart som helst bara han kommer därifrån. Mannen är det perfekta offret, han liknar mig. Dessutom berättar han att hans fru just har dött, han har inga släktingar och att han kommer att leva ensam i framtiden. Han säger att han heter Erik Persson.
- Jag säger att jag också har problem med en kvinna och bor ensam. Han kanske vill följa med hem till mig och ta en grogg? Då han instämmer säger jag att jag i så fall vill utföra ett ärende i hamnen innan. Jag kör till en ensligt belägen plats alldeles nära kajen. Där berättar jag om mina problem på banken och mina planer på att byta identitet med honom. Han svarar med ett otäckt skratt och sedan skjuter jag honom med en tårgaspistol som alla taxichaufförer har i sin bil som skydd mot rånare. Jag går ut och stänger dörrarna och snart är han medvetslös av gasen. Jag slår ihjäl honom med flera slag mot bakhuvudet med pistolkolven. Jag byter kläder och identitetshandlingar med honom, placerar honom i förarsätet och knuffar bilen ner i vattnet. I hans plånbok finns ett försäkringsbesked med namnet ingenjör Erik Persson. Det är alltså min nya identitet. Bankkassören Kurt är nu död efter att ha blivit rånad och mördad i sin taxi. Jag tar mig till Centralen och väntar några timmar på tåget till Malmö. Jag ska sedan ta färjan till Köpenhamn. Där känner jag några personer som kan ordna ett nytt pass åt mig.
- Strax innan tåget ska gå kommer två män i korridoren. Det är konduktören och en kriminalpolis. Han vill se min legitimation. Jag har ingen men erinrar mig försäkringsbeskedet. Polisen frågar om jag är Erik Persson. När jag svarar jakande ber han mig följa med till det lilla poliskontoret på Centralen. Han ringer ett samtal och ber att man hämtar mig till kriminalen. "Erkänner ni, ingenjör Erik Persson, att ni i natt dödade er hustru? Vittnen uppger att ni försvann från platsen i en taxi...