Jan Olof Ekholm Nedräkningen 1999

 

Måndag 30 december 1974
Det är dagen innan nyårsafton på restaurang Bristol. Gitte Berger är där tillsammans med sin väninna Irene Wiksell som arbetar på Erlanders advokatbyrå. Gitte är på väg att lämna raggaren Ronnie Gabrielsson. Irene har med sig sin kavaljer Mats-Eric Stjernström, som är notarie i häradsrätten. Alla är födda omkring 1950. Gitte är envis och vill promenera hem. Irene och Mats-Eric går på puben. Ronnie sitter kvar och dricker whisky.
- Guje Callins med yppig byst väntar hem sin dotter Gitte. Bertil Callin, hennes senaste make, borde också komma hem. Bertil som varit Bilbolagets bästa säljare och som tagit över henne sedan hennes make Gustaf dött. Guje ringer spelhålan hos Masse Holmkvist, Bertils kollega på Bilimporten, där Bertil ska vara, men bara för att få reda på att han åkt iväg. Och alldeles riktigt Bertil Callin är ihop med sin älskarinna och är lite orolig därför att hon mött en bekant i trappuppgången, brevbäraren Ingemar Svensson.
- "Parkasmannen" har överfallit flera kvinnor och kriminalassistent Jan Klinteberg, som leder spaningarna har inget bra signalement på honom.

Nyårsafton 1974
- Guje vaknar i soffan starkt bakfull. Gitte är inte hemma men Bertil är i sitt sovrum. Hans ena hand är skadad. Bertil säger att han lämnat Masse tillsammans med Johan Lindblom sedan de förlorat pengar. Bertils ena hand är skadad, en skada han fick då han slog sönder ett fönster för att komma in då han glömt nycklarna.
Guje ringer Irene Wiksell men får bara höra att de låtit Gitte gå hem ensam. Gittes pass finns i kassaskåpet på Bilbolaget kontrollerar Bertil, så hon kan inte ha åkt till sin bekant Brian Langan i London.
- Bertil ringer polisen för att anmäla Gitte försvunnen. De är inte speciellt intresserade.
- Till nyårsaftonspartyt kommer Ulf och Ylva Thimgren. Han äger en reklambyrå. Ulf flirtar med Guje och Ylva med Bertil.
- Nytt kvinnoöverfall av "Parkasmannen"!

Januari 1975
- Hon har kommit undan med blott förskräckelsen Agneta Ström, butiksbiträdet. Hon förhörs av kriminalassistent Jan Klinteberg. När hon promenerade hem i förrgår kväll lockades hon in i en bil av en man med en kapuschong. Han var fotograf på FIB-aktuellt sa han. Där började han bli närgången och men hon lyckades smita iväg.
- Klinteberg besöker herrskapet Callings. De berättar vad som hände kvällen innan nyårsafton.
- Klinteberg besöker Irene på advokatkontoret. Hon berättar vad som hände på restaurang Bristol på nyårsafton. När han gått ringer Irene Mats-Eric som firar nyår hos sina föräldrar i Göteborg.
- Klinteberg åker hem till Ronnie Gabrielsson och hittar honom i bara kalsongerna, bakfull i en svinaktig enrummare.
- Cecilia Malm, servitris på restaurang Bristol vill anmäla att efter restaurangbesöket hade Ronnie Gabrielsson väntat på henne vid personalingången. Han ville sitta i bilen och prata med henne, men där blev han närfången så hon klöste honom och stack iväg. Hon undrar om Ronnie är "Parkasmannen".
- Klinteberg tar ett nytt samtal med Ronnie Gabrielsson.
- Ingemar Svensson är inte bara lantbrevbärare och radskrivare åt Länstidningen. Han är också sekreterare i Hembygdsföreningen. Där har han som uppgift att vårda ett minnesmärke mitt i skogen en halvmil från stan. I andra världskrigets slutskede hade ett allierat militärplan störtat och sex engelsmän omkommit. När han ska ta ett kort av minnesmärket i vinterskrud ser han en naken fot i snön. Gitte Bergers lik är hittat! Ingemar Svensson tar ett foto av den snötäckta kroppen.
- Polismästare Ingvar Vestlund får den otacksamma uppgiften att informera herrskapet Callin om att Gitte är död. Han funderar på att kalla hem polisinspektör Ekroth från hans semester på Kanarieöarna.
- Klinteberg håller presskonferens för lokaltidningarna.
- Guje är helt förtvivlad över sin dotters död. Hon anklagar Bertil för att vara mördaren. Guje har läst i Gittes dagbok att hon älskade en gift man. Han kan ha dödat Gitte av svartsjuka. Bertil erkänner då att han har en älskarinna och att han varit hos henne natten innan nyårsafton.
- Servitrisen Cecilia Malm berättar för Klinteberg att hon serverat Gitte och den "hemlige mannen" som är Ulf Thimgren. Det var en affärslunch.
- Agneta Ströms bror Lasse vill tjäna pengar på övergreppet på henne. Han lyckas få in en artikel och bild på henne i länstidningen. Mördaren lägger märke till rubriken "Hon kan peka ut Parkasmannen".
- Mats-Eric på uppdrag för domaren åker förbi Minnesmärket. Han stannar och tittar på det. Då erinrar han sig att han sett ett foto hemma hos Irene med henne själv, Gitte och Brian. De poserar framför minnesmärket! Men de har ju aldrig träffats i Sverige?
- Riksmordskommissionen kallas in från Stockholm. De är kommissarie Kalle Ekvall och kriminalinspektör Alf Lindstedt.
- Föreståndaren för fotoavdelningen i Domus-varuhuset, Jerry Windahl, har hittat ett sönderrivet foto i en papperskorg. Det föreställer mordoffret. Han anmäler det för polisen men först sedan han tipsat Aftonbladet.
- Ingemar Svensson anmäler sig hos polisen. Det är ju han som tagit bilden och rivit sönder den. Klinteberg får svårt att övertyga rikspolisen om att hans gamle barndomsvän Svensson inte kan vara mördaren.
- Himlen är blygrå och det faller ett snöblandat regn på begravningsdagen. Guje får ett sorgeutbrott och Agneta Ström pekar ut "Parkasmannen"!
- Sven Oskar Johansson, lagerarbetare på Bilbolaget, erkänner att han varit närgången mot Agneta Ström. Gitte Berger har han däremot inte haft att göra med. - Ulf Thimgren anmäler sig hos Klinteberg som "den hemlige mannen" i Gittes liv. De brukade träffas på hotell och i baksätet på hans bil. Hon ville inte lämna honom och hotade med att avslöja allt för hans fru Ylva. Han vägrade dock att ge efter och då lämnade hon bilen ursinnig.
- Ylva Thimgren bekräftar vad hennes man erkänt.
- Utredningen avslutas utan att riksmordskommissionen lyckats spåra upp gärningsmannen.

Fredag 30 december 1994
- Göran Sandahl funderar på vad Länstidningen ska erbjuda som nyårsläsning. Vid den redaktionella morgonsamlingen föreslår han en uppföljning av det 20 år gamla mordet på Gitte Berger. Det blir ett visst motstånd men sedan får han grönt ljus av redaktionschefen Claes Haglind som förankrat beslutet hos chefredaktören Eric Dangrell.
- Sandahl börjar hos Eje Wallin som sköter tidningens arkiv. Han plockar fram allt som skrivits om Gitte-mordet. Sandahl frågar ut honom om Agneta Ström, som fortfarande jobbar på Domus, "Parkasmannen", som dömdes för överfall och sedan försvann från stan, lantbrevbäraren, Irene Wiksell, som fortfarande är ogift och jobbar på Erlanders advokatbyrå, Ronnie Gabrielsson, som numera på sin höjd är ledare för a-laget i Stadsparken, Ulf Thimgren och föräldrarna Guje och Bertil Callin. Guje puttade bort Bertil från VD-stolen och sedan sålde hon Bilbolaget med god förtjänst.
- Sandahl börjar sin intervjuserie med Agneta Ström, numera avdelningschef på Domus, men går på en nit direkt. Inte bättre går det med Irene Wiksell. Thimgren ordnar ett varnande samtal till Sandahl från chefredaktören.
- Ingemar Svensson anmäler sig själv. Han berättar om Sandahl lovar att inte skriva om hur han lidit av att ha blivit misstänkt för mordet.
- Den ende som är villiga att berätta sin snyfthistoria är Ronnie Gabrielsson.
- Guje Callin bjuder hem Sandahl. Hon visar ett brev hon vill få publicerat. Det har rubriken "Ber till Mördaren". Sandahl förbiser att det lätt kan läsas som "Bertil, mördaren".
- Även Klinteberg erbjuder sin hjälp, sedan han erinrat sig att han för tjugo år sedan övermodigt deklarerat för pressen att mordet snabbt skulle lösas. Nu tar han gärna hjälp av pressen med att få igen utredningen igen.
- Bertil Callin hittas död. Han har kört in i en bergvägg med sin bil. Han var redan död av en hjärtattack när han krockade. Guje tror att han var på väg till fritisvillan för att träffa någon älskarinna. Ronny Gabrielsson upptäckte olyckan.
- Jan Klinteberg åker till Göteborgs polishus. Mats-Erik Stjernström har lämnat ett brev adresserat till honom. Stjernström är försvunnen. Han skriver att han minns sig stå vid minnesmärket på nyårsnatten men en död kvinna i sin famn, en kvinna som ögonblicket innan varit full av livslust. Har han mördat Gitte eller orsakat hennes död?
- Klinteberg kallar till sig Irene som erkänner att hon för tjugo år sedan ljög om att hon tillbringat natten efter restaurangbesöket på Bristol i ett kärleksmöte med Mats-Eric. Hon tror att han kommit överens med Gitte om ett möte.
- Svensson har sett en krans på Gittes grav. Texten är "Förlåt". Handstilen är Stjernströms. Vem är det som han har velat träffa i stan?

Sommaren 1998
- Jan Klinteberg blir intervjuad med anledning av sin 60-årsdag. Han är fortfarande optimist att lösa Gitte-fallet innan nyårsafton nästa år.

Sommaren 1999
- En dykarklubb hittar en bil på fem meters djup i sjön Anten. Det är Stjernströms bil och själv sitter han död i den. Han slogs ihjäl innan bilen sänktes. Fallet tas upp på nytt. Klinteberg gör ett sista försök och han lyckas.
- Mats-Erik Stjernström körde Irene hem på natten innan nyårsafton. Plötsligt dök Gitte upp framför bilen. Mats-Erik kunde inte stanna i halkan utan körde på henne. Hon föll bakåt och slog huvudet mot kantstenen. Mats-Erik ville snabbt till lasarettet men svartsjukan förblindade Irenes omdöme och hon sa att han skulle förlora sin juridiska karriär om han erkände. De drog in Gitte i bilen och körde till minnesmärket. Gitte visade svaga livstecken och Irene slog ihjäl henne med en sten.
- Sedan träffades de två inte förrän efter Länstidningens artiklar 20 år senare. Mats-Erik var vettskrämd och skrev ett brev till Irene där han förklarade att han skulle avslöja allt för Klinteberg. Han skulle komma till Irene för att visa brevet. De två träffades vid Scandiamotellet och hon lotsade honom till utsiktspunkten vid sjön. Där fick hon läsa brevet. Hon blev ursinnig, krossade hans glasögon och började slå honom. Hon fick tag i en sten och slog ihjäl honom, la liket i bilen och knuffade ner den i vattnet. Felet hon gjorde var att lägga sin stora berlock hon fått av Gitte som tecken på evig trohet i avskedsbrevet - alla hennes beundrare hade fått pyttesmå - och Jan Klinteberg genomskådade detta.