Jan-Olof Ekholm

(kort sammanfattning av några hans böcker)

Jan Olof Ekholm Kung ur leken 1978

Plats: En mindre ort i Sverige, en länk i kungens Eriksgata
Mördad: Olof Håkansson, som tillsammans med likasinnade miljöaktivister ockuperat den lilla halvön Gökholmen i Ösjön, ställt upp ett antal cirkusvagnar som bostäder och utropat fristaten Milj-Ön, med sig själv som president.
Mördare: Christian André, bankdirektör
Myndighetspersoner: Polismästare Jarl Jonsson, kriminalinspektör Ulf Karlsson. kriminalassistenen Inge Hallsten samt två SÄPO-poliser. Främsta myndighetspersonen är emellertid den amasonlika byråchefen vid länsstyrelsens planeringsavdelning Margareta Hedvigsdotter
Tillvägagångssätt: Håkansson slås ihjäl med sin egen yxa.
Motiv:
Vad gör han då: André gör självmord på ett ytterst spektakulärt sätt: Den svarta limousinen med kungaparet anländer. Bildörren öppnas. Då skriker någon "Skydda kungaparet!" Christian André som är en av de kostymklädda männen på rådhusets trappa snappar upp en ryggsäck och kastar sig utför den branta trappan. En dov detonation hörs och mannens kropp genomfars av en vågrörelse i ultrarapid. Christian André är död!
Annat nytt: Göran Sandahl, lokaltidningens kriminalreporter har en mycket liten roll.
Kommentarer: En bra bok om småstadens smutsiga intriger. Boken påminner om en annan ockupation av en annan holme som också stängdes av med en bom. Fale Burmans Död åt republiken och som hade (har) en förebild i verkligheten.

Jan-Olof Ekholm Ett avslutat kapitel 1980

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson: .
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör hon då:
Annat nytt:
Kommentarer:

Jan-Olof Ekholm Den tiden, den sorgen 1981

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson: .
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör hon då:
Annat nytt:
Kommentarer:

Jan-Olof Ekholm Dödare kan ingen vara 1982

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson: .
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör hon då:
Annat nytt:
Kommentarer:

Jan-Olof Ekholm Ljuta kanaldöden 1983

Plats: Färjan Diana på Göta Kanal
Mördad: Nils Karlsson, föregiven okänd son till Big Ben Swanson
Mördare: Margaret Swanson, Big Bens fru. Medbrottsling var hennes dotter Liz Bergman.
Myndighetsperson: Kriminalkommissarie Rune Paulsson (kort i slutet)
Tillvägagångssätt Hon knuffade honom nerför en trappa på båten.
Motiv: Hon ville stoppa en konkurrent till arvet efter hennes man, som var döende i cancer.
Vad gör han då: Big Ben gör självmord på samma sätt som Nils Karlsson dog. Genom att efterlämna ett brev får han sin falska fru fälls för "mordet" på honom själv.
Annat nytt: Samma typ av slut som i en annan bok jag nyss läst. Att fälla någon för ett mord eller självmord man själv begått som straff för ett mord som personen i fråga tidigare begått men som man ej kan bevisas. Den boken var Sten Wildings "Tolv timmar" från 1966.
Kommentarer: a) Här är Ekholm tillbaka i gammal god "Skandahlform". Man bara väntar på att "antihjälten" Göran Sandahl ska dyka upp någonstans även om författaren avlivade honom med hjälp av två "torpeder" i "Ett avslutat kapitel" för tre år sedan.
Det är lite Nils Holgersson över det hela. Man får sig en lektion i Göta kanals och omgivande städers svenska historia till livs om än i en väl tråkig stil (Haralds). En utmärkt intrig och ett oväntat slut.
b) När jag läste Bolinders "För mördarns och älskarns skull" dök Stagnelius dikter upp precis som i den förra boken jag läste Jan Mårtenssons "Djävulens hand" från 1980. I Bolinders bok spelade namnet Juno stor roll. Det fanns t o m i två "upplagor" vilket väckte den förvirrning som hela boken byggde på. På sidan 17 läser jag nu om en tidigare kanalbåt på Göta kanal som just heter "Juno". Enbart tillfälligheter?

Jan-Olof Ekholm Stark såsom döden 1984

Plats: Någon småstad i Sverige. I ett träningsgym för bodybuildare.
Mördade: Atletklubben "Herkules" ordförande Robert Anderberg och Jörgen Molander, ägare till Jörgens Supergym.
Mördare: Jörgen dödar Anderberg. Hans dotter Gunnel hämnas genom att döda Jörgen.
Myndighetspersoner: Joel Ebenholtz och kriminalassistent Mikael Giertta.
Tillvägagångssätt: Robert som är starkt allergisk mot talk tvingas ner med huvudet före i en säck med talk i gymmets förråd. Jörgen överbelastas av den f d sjuksköterskan vid benpressträning så att han får en dödlig hjärtattack.
Motiv: Jörgen Molander, ägare till Jörgens Supergym är rädd för att klubbens stjärna Affe ska öppna eget och konkurrera ut honom. Han ordnar så att dopingprovet på SM visar positivt resultat. Även Robert Anderbergs dotters prov blir positivt. När Anderberg avslöjar att Jörgen låg bakom dopingresultaten dödade Jörgen honom. Gunnel var övertygad om att Jörgen var skyldig till hennes fars död. Men polisen hittade inga spår och han skulle komma undan straff. Hon lurade honom därför att erkänna brottet. Men följden blev att Jörgen fick en hjärtattack och dog.
Vad gör hon då: Hon erkänner brottet.
Annat nytt: Journalisten Maj-Gret Simonsson, ensamstående mamma med dotter är huvudpersonen.
Kommentarer:Ekholm förefaller starkt kritisk mot gymträning och bodybuilding. En av Ekholms sämsta böcker.

Jan-Olof Ekholm Här är din död 1985

Plats: TV-serien "Här har du ditt liv" i Malmö
Mördad: Claes Boman, idolen, aktören, estradören. Claes Boman förefaller vara en hänsynslös lögnare som bara utnyttjar andra människors känslor och godhet för sina egna lömska syften. Aldrig har något mordoffer varit så väl värd att mördas! Samtidigt var han mycket intelligent och vältalig men saknade helt moral. Måste grunda sig på hans eget utanförskap och under barndomen skapade mindervärdighetskomplex. Vilken förebild i verkligheten har författaren haft?
Mördare: Dan Walther, regissör för "Fröken Julie". Hans fru Eva Örtendahl spelar huvudrollen mot Claes Boman.
Myndighetsperson: En hel hög, en riktig polisroman. Kommissarie Kurt Axman, kriminalinspektörerna Lasse Eklind, Eskil Roth och Sten Wallin m el.
Tillvägagångssätt Bohman skärs med en rakkniv på ett sätt som ska likna ett självmord
Motiv: Svartsjuka
Vad gör han då: Han erkänner självmant att han mördat Boman.
Annat nytt: Dan Walther är egentligen inte mördare. Han lämnade Boman för att dö. Men då kom Margareta Rosell, "Kristin" i samma turné ut ur från toaletten. Såg med glädje att Boman höll på att förblöda och gjorde inget för att hindra detta. Rosell var lesbisk och förälskad i Dans fru som hon ville skilja från Dan.
Kommentarer: Långtråkig. Ett bottennapp för Ekholm. Han klarar sig tydligen inte utan Göran Sandahl.
Förefaller vara en riktig polisbok, ovanligt för Ekholm. Ständiga förhör enligt samma mönster blir långtråkigt i längden. Detta tema måste ha varit ett misslyckat försök från Ekholm. Det är väl därför boken inte finns på biblioteken.

Jan-Olof Ekholm Mördarens nya kläder 1986

Plats: Troligen Stockholm.
Mördad: Ingenjör Erik Persson, som själv nyss mördat sin fru.
Mördare: Bokens jag, Kurt.
Myndighetsperson: En anonym polis.
Tillvägagångssätt: Kurt, som extraknäcker som polis, kör till hamnen. Där bedövar han offret med en tårgaspistol varefter han slår ihjäl honom med pistolkolven i bakhuvudet. Till sist knuffar Kurt taxibilen med offret i förarsätet över kajkanten.
Motiv: Kurt har "lånat" över 600 000 kronor från banken där han är anställd. Förskingringen kommer snart att uppdagas och då väntar rättegång och fängelsedom. Hans enda chans är att ta någon annans identitet och själv försvinna.
Vad gör han då: I väntat på tåget till Malmö för vidare transport till Köpenhamn och nytt pass grips han av polisen. I egenskap av "Erik Persson" anhålls han som misstänkt för mord på sin fru!
Annat nytt:Det är en liten bok med stor stil på få sidor. Den är ett exempel på "lättlästa böcker" tillgängliga för de från främmande länder som inte lärt sig tillräckligt med svenska.
Kommentarer: Kunde bli en bra deckarnovell.


Jan-Olof Ekholm Död mans epistel 1987

Plats: Ett litet f d municipalsamhäller någon stans i landsorten med ett dominerande företag. Gammal bruksanda.
Mördad: "Syster" Stina Forsberg, Maria Kjellström
Mördare: Dorotea Forsberg gift med fabrikägaren Elias Forsberg (Stina bror).
Myndighetsperson: Kriminalinspektören Nils Brundén och kriminalassistenten Olof Nordahl.
Tillvägagångssätt: Dorotea häller högaktiverat natriumbikarbonat, som hennes son som arbetar på kärnkraftverk ordnat, i Stinas örtte. Dorotea "lånar" Göran Sandahls redaktionsbil och kör ihjäl Maria Kjellström.
Motiv: Dorotea uppfattade det som mycket obehagligt att syster Stina mer och mer försökte skada hennes make och "fabriken". Hon ville bli kvitt henne. Maria Kjellström dödades därför att hon "spräckt" Doroteas alibi.
Vad gör hon då: Tillsammans med sin man Elias kör hon självmant ihjäl sig med familjens bil.
Annat nytt: Göran Sandahl är tillbaka sedan han "avlivats" av författaren i en tidigare bok "Ett avslutat kapitel"
Kommentarer: Man hälsar gärna "Gör han Skandahl" välkommen tillbaka.

Jan-Olof Ekholm Sörjd och saknad 1990

Plats: En mindre stad i närheten av Göteborg (Alingsås?)
Mördad: David Jones och Olga Mann (mördarens unga fru).
Mördare: Erik Mann
Myndighetsperson: Lantbrevbärarens skolkamrat Rolf Lyrberg, "en man som stannat i växten och i karriären".
Tillvägagångssätt: Han sköt båda med David Jones pistol.
Motiv: Svartsjuka
Vad gör han då: Han gömmer Jones lik i gödselstacken och presenterar liket efter sin fru som om hon våldtagits och dödats av Jones. 45 år senare erkänner han dubbelmordet för lantbrevbäraren för att sedan försöka skjuta honom med sitt hagelgevär. Innan dess har han emellertid tappat geväret i gödseln så att när han skjuter med piporna igenkorkade exploderar vapnet och dödar honom själv.
Annat nytt: Här kommer en ny romanfigur, lantbrevbäraren B. Ingemar Svensson, in på deckarscenen. En verklig antihjälte i femtioårsåldern som umgås mer med mor och far än med det motsatta könet.
Kommentarer: Boken tar sin utgångspunkt i en händelse 1944 då ett amerikanskt kurirplan på hemligt uppdrag störtar i närheten av orten. Lantbrevbäraren fascineras av flyghaveriet och får efter 45 år tillfälle att forska vidare.

Jan-Olof Ekholm Avskedsbrev i hjärtlös ton 1991

Plats: En mindre stad i närheten av Göteborg.
Offret: Storbonden Karl Edmund Andersson på Gräfsnäs.
Gärningsman: Allmänbedragaren Alec Nycander.
Myndighetsperson: Kriminalinspektör Jan Klinteberg.
Tillvägagångssätt: En kväll dök Karl Edmund upp just framför Nycanders bil. Nycander kunde inte väja utan körde ihjäl honom. Nycander gömde liket i sin låsta jordkällare. Sedan han tömt huset på alla dyrbarheter och fått Anna-Lena, en kvinna han sol-å-vårat att köra skåpbilen till Göteborg arrangerar han ett försäkringsbedrägeri. Han apterar en brandbomb, hämtar liket och försvinner.
Motiv: Tjäna pengar på försäkringsbedrägeri och bli av med liket som han hoppats inte skulle kunna identifieras.
Vad gör han då: Han försvinner och hoppas att han ska bli dödförklarad.
Annat nytt: Lantbrevbäraren B. Ingemar Svensson är bokens jag. En ännu värre antihjälte än Göran Sandahl som själv är med på ett hörn.
Kommentarer: Mindre deckare i traditionell mening, mer skröna om mer eller mindre osympatiska personer. Har Ekholm bytt till en sämre stil?

Jan-Olof Ekholm Brev med svarta kanter 1992

Plats: Den lilla byn Långared
Mördad: Bosse Persson, bror till Lasse Persson på Mellangården i byn Långered
Mördare: Hans utomäktenskaplige son Staffan Hellstrand
Myndighetsperson: Kriminalinspektör Jan Klinteberg.
Tillvägagångssätt: Staffan skjuter Bosse med en pilbåge.
Motiv: Staffan vill komma åt den stora Lottovinst han vunnit
Vad gör han då: Staffan skyller mordet på sin son Anton och mordfallet avskrives som en olyckshändelse. Staffan ärver Bosses lottovinst och familjen åker till Florida.
Annat nytt: Invecklade familjeförhållanden bland de tre gårdarna Nedre-, Mellan- och Övre gården kräver att man gör ett släktskapsträd över nuvarande och tidigare generationer. Mänga av dagens händelser kan bara förstås i ljuset av detta.
Kommentarer: Tredje boken med lantbrevbäraren B. Ingemar Svensson som bokens jag. Göran Sandahl, redaktionschef vid länstidningen är också med sedan 23 år tillbaka då han debuterade genom att göra repmånad som kvartersmästare i reserven med sergeants grad i "Pang du är död".

Jan-Olof Ekholm Jobspost 1993

Plats: En mindre stad i närheten av Göteborg.
Mördad: F d skolsköterskan Karin Nylin, suppleant i Styrelsen för Hembygdsföreningen.
Mördare: Bankkamreren Erik Westling, entusiastisk radioamatör, kassör i Styrelsen för Hembygdsföreningen.
Myndighetsperson: Kriminalinspektör Jan Klinteberg.
Tillvägagångssätt: Westling stryper Karin Nylin.
Motiv: Westling hade förskingrat sex miljoner i banken där han arbetade, vilka han gömt utomlands. Han trodde att Karin Nylin kommit på detta genom sin vän Hjalmar Norman, styrelsemedlem i Hembygdsföreningen. Westling begav sig till Karins hus där hon påstod att allt skulle uppdagas nästa dag. Då klämde han till om hennes hals och ströp henne. Han fejkade ett vykort i Karins namn från Västindien via sina radiokontakter så att alla trodde att hon flyttat dit. Han hade troligen aldrig behövt döda Karin eftersom hon hade vidtagit uppenbara åtgärder för att ta livet av si, pga att hon kände sig starkt motarbetad av styrelsen för Hembygdsföreningen. Man kan säga att han förekom henne helt i onödan.
Vad gör han då: När kriminalinspektör Klinteberg stoppar Westling i hans bil och upptäcker Nylins lik i kofferten erkänner Westling direkt direkt.
Annat nytt: Ekholm lyckas allt bättre med sin nya figur lantbrevbäraren B. Ingemar Svensson eller så är det jag som anpassat mig bättre till den nya miljön. Kanske bidrar också att min gamla favorit från 1968 Göran Sandahl får vara med lite mer.
Kommentarer: Titeln anspelar på att lantbrevbäraren Ingemar Svensson inte alltid kommer med goda nyheter till prästen Arild Klingberg, ordförande för Styrelsen för Hembygdsföreningen.
Jan Olof Ekholms humor är fortfarande lika oemotståndlig som den var i hans andra bok från 1969 "Pang du är död". Och som handlade om en repövning på T 4 i Hässleholm. Särskilt intressant för mig som själv som nyutexaminerad ingenjör gjorde rekryten på T 4 i Hässleholm några år tidigare! Exempel:
Den f d distriktssköterskan, den pryda Karin Nylin som i smyg försökt få ihop det med Hjalmar Norman sedan han blivit änkling är rasande på lantbrevbäraren sedan denne omedvetet (?) frankerat hennes kondoleansbrev efter Normans död med frimärken med Lena Philipson på. "En halvnaken popsångerska" skriker hon i falsett.
Den "tänkande" lantbrevbäraren tänker på Hjalmars rykte att gärna tafsa på småflickor. Han hade säkert i sin himmel inte haft något emot att få slicka på Lena Philipson. Men jag teg. - Jag ska naturligtvis ställa allt tillrätta, smet jag fegt undan. "

Jan-Olof Ekholm Tyst i klassen 1994

Plats: En mindre stad i närheten av Göteborg.
Mördad: Maj Dolk dör 1969. 1994 dör Eva Dahlberg.
Mördare: Eva Dahlberg brottas med sin mans älskarinna Maj Dolk så att denne faller ut genom fönstret och omkommer. Evas man tandläkaren Anders Dahlberg dödar sin fru med en överdos av morfin och förfalskar sedan ett avskedsbrev.
Myndighetsperson: Kriminalinspektör Jan Klinteberg. Här är han också en av deltagarna i skoljubileet.
Tillvägagångssätt: Maj Dolk knuffas ut genom ett fönster högt uppe. Eva Dahlber luras i en överdos av morfin.
Motiv: Evas motiv var svartsjuka. Anders motiv var att om allt uppdagades skulle han förlora sin ställning i societeten.
Vad gör hon då: Eva mördas. Anders kör (troligen) ihjäl sig med sin egen bil.
Annat nytt: Efter fyra böcker med lantbrevbäraren B. Ingemar Svensson i huvudrollen tar Göran Sandahl åter över rodret och gör det dessutom i "jagform".
Kommentarer: En bra "gömd intrig" där jag läser om inledningen för att hitta dolda ledtrådar. Svårt att gissa vem som är mördaren. Detta är det allra viktigaste inslaget i en god deckare! Bakgrunden är att Elna Jansson ordnar klassfester för barnen som slutade folkskolan på 1950-talet.

Jan-Olof Ekholm Fredag mörda söndag 1995

Plats: En mindre stad i närheten av Göteborg.
Mördad: Caj Henning, VD för konfektionsföretaget Tomth AB. Irene Sandvik, receptionist och växeltelefonist.
Mördare: Marknadschefen Philip Nordlund.
Myndighetsperson: Kriminalinspektör Jan Klinteberg som tvingas avbryta sin semester.
Tillvägagångssätt: Båda får halsen avskuren med en kockkniv som Nordlund lånat i hotellköket.
Motiv: Nordlund skickar fax med affärshemligheter till den store konkurrenten Per Forssell. Detta hade Caj Henning kommit på och arrangerar hela tomtehistorien för att få honom att avslöja sig. När Nordlund får detta klart för sig dödar han Caj med en kockkniv för att tysta henne. Irene kände till Cajs spionmisstankar mot Nordlund och därför måste Nordlund tysta även henne.
Vad gör han då: Nordlund luras att erkänna genom att trotjänaren Hildur Lundkvist kommer in när Klinteberg förhör honom och påstår att Forsell söker sin gode vän Nordlund i telefon. Nordlund inser då att allt är förlorat.
Annat nytt: En trevlig idé med att anordna "Jul-i-juli" på ett värdshus i form av "Murder Mystery Weekend", en kriminell happening som en sorts "tio små tomtenissar". En trivsam parodi på Agatha Christies "Tio små negerpojkar" från 1939, en verklig klassiker i deckargenren.
Kommentarer: Göran Sandahl fortsätter att berätta i "jagform". Detta ger ett bättre resultat än med lantbrevbäraren B. Ingemar Svensson.

Jan-Olof Ekholm Mannen down under 1996

Plats: En mindre stad i närheten av Göteborg + Australien, bl a Beechworth.
Mördad: Den kriminelle Karl-Anton Jansson, bror till auktionsförrättaren Rudolf Jansson som är make till den från många böcker kända Elna Jansson dotter till en frikyrkopastor.
Mördare: Medfångar
Myndighetsperson: Kriminalinspektör Jan Klinteberg.
Tillvägagångssätt: Han misshandlas till döds.
Motiv: Hans medbrottslingar tror att Karl-Anton stulit stöldgodset för egen räkning. Detta har han också gjort. Han har gömt pengarna i en koalabjörn som jag ovetenade fraktar från Australien till Karl-Antons dotter Pernilla i Göteborg, som snart har sönder den till sin mor, Gunilla Holters stora förtjusning. Nu ska de två fira jul utomlands!
Kommentarer: Bokens titel syftar på Karl-Anton som är är mannen down under. Han är både down och går snart under där han sitter av ett treårigt fängelsestraff i i Australien.

Jan-Olof Ekholm Död mans hand 1997

Plats: En mindre stad i närheten av Göteborg
Mördad: Ingen mördas. Kanske drivs kommunalrådet Johansson till självmord medelst hängning av min och tidningens artikelserie om det kommunalpolitiska myglet. Även Viktor Fagerlund tar livet av sig men få ett så infernaliskt sätt att det ska verka som mord och att jag, Göran Sandahl ska bli fast för mordet. Det är hans nämnd på mig. Han fick sin fru Birgitta till att hjälpa honom genom att klargöra att de livförsäkringar han hade med henne som förmånstagare aldrig skulle betalas ut om han dog genom självmord. Därför måste detta döljas som mord.
Mördare: Ingen, fast Fagerlund anser nog att Göran Sandahls avslöjanden och Länstidningens skriverier drivit fram självmorden.
Myndighetsperson: Som vanligt Jan Klinteberg
Tillvägagångssätt: Båda hängde sig med hjälp av rep. Fagerlund skaffade fram ett isblock som han placerade över avloppet i garaget. Sedan han noggrant "planterat" ut ledtrådar till mig ställde han sig på blocket, lade huvudet i snaran och hoppade. När Birgitta hittade honom hade isblocket smält.
Annat nytt: Länstidningen hakar på en allmän massmedial trend att avslöja det grova myglet och ekonomiska fifflet i många kommuner i Sverige.
Kommentarer: Göran Sandahl, arbetar på Länstidningen sedan en tid som senior editor med uppgift att "sätta guldkant på vardagsreportagen. Han är boken "jag".

Jan-Olof Ekholm Nedräkningen 1999

Plats: En mindre stad i närheten av Göteborg.
Mördad: Gitte Berger, rik arvtagare, Irenes väninna och van "mansslukerska". Mats-Eric Stjernholm, Irene Wiksells pojkvän.
Mördare: Irene Wiksell.
Myndighetsperson: Jan Klinteberg får hjälp av riksmordskommissionens kommissarie Kalle Ekvall och kriminalinspektör Alf Lindstedt.
Tillvägagångssätt: Båda slås ihjäl med med en sten.
Motiv: Mats-Erik Stjernström körde Irene hem på natten. Plötsligt dök Gitte upp framför bilen. Mats-Erik kunde inte stanna i halkan utan körde på henne. Hon föll bakåt och slog huvudet mot kantstenen. Mats-Eric ville snabbt till lasarettet men svartsjukan förblindade Irenes omdöme och hon sa att han skulle förlora sin juridiska karriär om han erkände. De drog in Gitte i bilen och körde till minnesmärket där Irene slog ihjäl henne med en sten. Tjugo år senare skrev Mats-Eric ett brev till Klinteberg där han erkände hur det gått till då Gitte dog. Han visade brevet för Irene som blev rasande och slog ihjäl honom.
Vad gör hon då: Klinteberg avslöjar Irene Wiksell och då erkänner hon.
Annat nytt: Detta är Jan Ekholms sista deckare. Han började med Göran Sandahl görande repmånad på T4 Hässleholm 1968 och samme Sandahl är med också 1999, 31 år senare!
Kommentarer: Det är med saknad jag lämnar denne deckarförfattare, full av spänning och humor, efter att ha läst alla hans 28 böcker.

Jan-Olof Ekholm Död i dyn 2004

Plats: Elmevika brunn och kuranstalt kallad "Sorglösa".
Mördade: Cecile Hybriette, en gammal urfattig kvinna som sett bättre dagar och som lever på nåder på Elmevika brunn. Brunnskamreren Emil Johansson
Mördare: Amos Lundblad dödar Cecile Hybriette. Han avsåg att döda sin faster Kurfurstinnan, Terese af Lundblad. Svea Ljung, Sorglösas erkänt skickliga baderska" dödar Emil Johansson.
Myndighetsperson: Kriminalassistent Nibbing
Tillvägagångssätt: Hybriette dör av en gratäng spetsad med ett gift från sprängörten, cicutoxin. Gratängen var avsedd för Terese af Lundblad, som anser sig vara släkt med gammal finsk knapadel och kallar sig "Kurfurstinnan". Svea Ljung ströp Johansson under en ovanligt häftig massagebehandling.
Motiv: Kurfurstinnans nevöer ville bli av med henne för att få ärva henne men också befria sig från hennes livslånga mästrande av dem. Svea Ljung dödar av svartsjuka.
Vad gör de då: Nevöerna tvingas lämna kuranstalten med löfte att aldrig komma tillbaka. När Johanssons lik hittas i Sprglösas lergrav är mordet preskriberat.
Annat nytt: Den ständige antihjälten, polisens stjälpreda, Göran Sandahl har blivit pensionär.
Kommentarer:Göran Sandahl läser om hur ett gammalt lik hittats i en lergrop i Elmevika och börjar fundera över om fyndet inte kan kopplas ihop med vad som hände under ett av hans första jobb som reporter.

.