Jan Olof Ekholm Stark såsom döden 1984

 

Maj-Gret Simonsson med dotter Rebecka. Reporterkollegan Jonas Alm på Länstidningen. Sportchefen. Redaktionschefen. Atletklubben "Herkules" med ordföranden Robert Anderberg.
Jörgens Supergym. Ägare Jörgen Molander
Maj-Gret får i uppgift att skriva en artikelserie om den nya trenden.
Tre stjärnor i sporten: Gunnel Anderberg, vacker, välbyggd men med de kvinnliga formerna kvar, Affe Sundin, det verkliga muskelknippet, helt egotrippad och Titov Veles. Maj-Grets kolleger från administra avdelningen: Lillan, Britt, Solveig, Lotta, Inger.
Maj-Gret landstiger som på en främmande planet helt tagen av de fyra O:na: Odören, Oljudet, Orden, Overkligheten
Flera av de tränande är intresserade av nykomlingarna: "Holken" - Lennart Stahre, Tommy Ollén, "tomibollen" kallad.
I baren sitter Atletklubben "Herkules" ordförande Robert Anderberg, Gunnels pappa med Arne Arvidsson, "Starke Arvid" på sin tid och Sigurd Lans, "Sigge Stark" kallad som tyngdlyftare.
Maj-Gret märker snart hur mycket osäkerhet och uppdämda aggressioner det finns mellan olika grupper. Det finns svartsjuka och kamp om Gunnels gunst, det finns stora aggresssioner mellan föredettingarna och ungdomarna och mellan ungdomarna inbördes. Maj-Gret bestämmer sig för att följa med till bodybuilding SM i Stockholm. Hon tar Rebecka med sig. Hon träffar Titov som försöker förklara reglerna för damjuniorernas tävling där Gunnel deltar.
- Efter Gunnels fina framträdande hämtar Arne dricka, en lättöl och en Fanta till Rebecka. Affe dricker och också Rebecka, som redan lämnat dopingprov.
Lena Trulsson och Uffe Bengtsson.
- På kvällen vinner Gunnel huvudtävlingen. Herrtävlingen vinner Affe Sundin med Titov Veles på andra plats.
På måndagsmorgonen har Jörgen Molander ordnat mottagning för medaljörerna. Kommunalrådet Börje Persson är inbjuden. Han kallas "Fisen" av "Sigge Stark" vilket gör Jörgen Molander. Men Börje Persson blir bara road och nostalgisk. Han minns sina egna försök som tynglyftare som mest ledde till brakfisar när han tog i och han vill att hyllningarna ska gå till Sigge Stark. Det var han som fick fart på kraftsporten i stan och utan honom hade varken gymmet eller de nyblivna svenska mästarna funnits till. Mitt i gratulationer och feststämning kommer telefonsamtal från Stockholm. Jörgen berättar att en kontakt på förbundet gett honom förhandsinformatiuon att både Gunnels och Affes urinprov visade att de var dopade! Jörgen säger att någon med utländsk brytning tipsat tävlingsledningen om att alla deltagare från Herkules borde dopingtestas. Robert blir förtvivlad och vill inte veta av sin dotter.
- Maj-Gret stannar kvar och får sig en lektion i klubbens historia av de tre veteranerna. Jörgen köpte partier av anabola steroider som han sålde till aningslösa unga pojkar som Arne. Han ville bli stor och stark och är nu ett vrak. När det var dags att hämta hem SM-tecknet blev det sjukhuset i stället och lång dialysbehandling. Allt uppdagades och Jörgen avstängdes. När han blev "ren" igen gjorde han upp gamla Herkules till bodybuilding.
- Björn är en byggare som fungerar som en sorts livvakt åt Jörgen. Han kallas "Jätten" och har ihop det med Camilla Torsell i kassan.
- Jonas Alm är sambo med Pia, som är syster med Camilla. Jonas tycker att Maj-Gret borde ha skrivit om dopingryktena. Jonas kontaktar bodybuildingförbundet som förnekar all vetskap om proven!
- Robert säger sig ha misstankar om vem som ligger bakom dopningarna.
- Hemma hos Maj-Gret vill en sjuk Rebecka inte dricka Fanta. Den hon drack i Stockholm smakade äckligt! Vid tävlingarna var det Arne som bjöd Affe och Rebecka på en öppnad Fantaburk!
- Nästa dag, på lördagsförmiddagen hittar Camilla Robert Anderberg död i Jörgens supergym. Han påträffas i bara underkläderna i en källargång.
- Maj-Gret lyckas ta sig in på gymmet och får en lång intervju med Camilla som vill ha tipsarpengar. Hon hade gått ner till källarförrådet för att hämta papper till solningshytterna. Det gjorde hon tidigt på morgonen. Både stora ingången och bakdörren var låsta som vanligt när hon kom. Men många hade dublettnycklar för att kunna träna när gymmet var stängt.
- På polisens presskonferens deltar kriminalkommissarie Joel Ebenholtz och kriminalassistent Mikael Giertta.
- Camilla ringer Maj-Gret och vill ha en träff i solariet. Maj-Gret tränar och lägger sig sedan i solariet. Efter de automatiska 30 minuterna som poletten gett henne går inte locket upp. Hon är fast. Någon stoppar i en polett till. Det är Jörgen. Maj-Gret får kvävningskänslor av instängheten. Han är arg för att hon inte sagt att hon var journalist. Han vet att hennes uppdrag är att skriva negativa artiklar om hans gym. Förlöjliga och snedvrida sporten. Han blev illa behandlad tidigare. Tvangs att ta på sig skulden för de förbjudna preparat som bland annat Arne Arvidsson gärna satte i sig. Nu vill han kunna fortsätta driva sitt gym han satsat stora pengar i. Efter en timme släpps hon ut. Camilla erkänner att Jörgen bett henne ringa Maj-Gret.
- Läkarna har fastställt att Robert som led av astma och allergi mot talk har kvävts till döds. Han övermannades av nmördaren och huvudet pressades ner i en säck med talk. Han hade talk i munhålan.
- Någon, Kalle Karlsson, ringer polisen och tipsar om att Robert Anderbergs överrock finns i en container vid Kraftverket, där Affe bor.
- Lennart Stahre, Holken kallad, är förälskad i Gunilla Anderber och beredd att göra allt för henne. Han är välbeställd efter att ha vunnit bra på tips och Lotto. Holken bjuder hem Maj-Gret och vill att hon ska lägga ett gott ord för honom. Han jobbar på kontor och har en kurs med två kassetter i självförtroendeträning. Han säger att han vet att Jörgen Molander återvände till gymet sent den kvällen då Robert Anderberg mördades. Han avslöjar det för polisen.
- Kafeterian har stor uppslutning. Maj-Gret får en association av en saloon i Vilda Västern. Jörgen Molander dyker upp och anklagar "Holken" för att försöka sätta dit honom. Arne Arvidsson anklagar Jörgen för att förstört hans liv. Kompanistryk ska han ha säger Sigge Stark. De som räddar Jörgen är Gunnel Anderberg som kräver att lagens ska ha sin gång.
- Två dagar senare hittas Jörgen Molander död. Han har dåligt hjärta och förefaller ha dött av överansträngning då han tränade benpress.
- Det blir förhör. Först Camilla Torsell, receptionist. När hon gick för kvällen diskuterade Jörgen och Titov affärer. I puben var Tommy Ollén. I matavdelningen Sigge och Arne. Sedan förhörs Lennart Stahre. Han säger att han visat Gunnel sin nya roddapparat på kvällen. Därefter Tommy Ollén. Därefter Gunnel Anderberg.
- Camilla erkänner sedan att hon ljugit. Medan Jörgen låg död på gymmet hade hon och Tommy Ollén sex på kontoret.
- Lennart Stahre erkänner för Maj-Gret att han orsakat Jörgens död. Lennart var helt trött på alla tråkningar han tvingades stå ut med från Jörgen. Det som fick honom helt ursinnig var då han drev med Jörgen att han skaffat vattensäng. Själv hade han redan fått omkull Gunnel på schäslongen på kontoret. Därför gick han till Jörgen som bad honom lyfta på vikter på benpressen. Han lyfte på större vikter än Jörgen bad om.
- Då kommer Gunnel och ber Lennart vara tyst. Det är hon som orsakat Jörgens död. Lennart försöker ta på sig skulden för att han älskar henne.
Gunnel var övertygad om att Jörgen var skyldig till hennes fars död. Men polisen hittade inga spår och han skulle komma undan straff. Hon erbjöd sig att bli Jörgens personliga tränare så att han kunna vinna vadet med Sigge Stark att pressa mest i benpress. När de träffades på kvällen lurade hon Jörgen med att låsa ihop handledsskydden så att han inte kom åt stoppspaken på maskinen. Sedan lyfte hon på tunga vikter. Hon krävde att Jörgen erkände. Det gjorde han också. Han hade tvingat hennes far ner i talksäcken när denne kommit för att i sin tur få Jörgen att erkänna att han fixat dopningen av Affe. Inför Gunnel erkände Jörgen båda sakerna. Han hade också ringt med förställd röst och angett de tävlande. Då sjunker Jörgen ihop. Ansträngningen har gett honom en dödlig hjärtattack.
- Samma dag kommer ett brev till Robert Anderberg. Gunnels urinprov var inte positivt. Hon får sin SM-medalj. Det var P-piller som spökat.