Kerstin Ekman 30 meter mord 1959

 


Detta är Kerstin Ekmans första försök att skriva deckare.
Fyra personer från mordkommissionen anländer till hotellet. Kommissarie Viggo Bredberg är på semester och försöker hålla sig undan. Intendent Löfgren från mordkommissionen säger att det finns en film som visar när mordoffret, den sextonårige pojken Krister Hermansson sköts. Claesson är där. Men det är inte jazzmusikern Staffan Wingman, filmens pianist. Han saknas.
- I filmförevisningen deltar filmbolagets direktör, Sven Fredberg. Man ser hur ansiktet på Krister Hermansson som sitter på takåsen av ett hus plötsligt övergår i skräck. Sedan skjuts han genom huvudet.
- Viggo Bredberg går tillbaka till hotellrummet för att ta sin kvällsgrogg. Där hittar han en tioårig flicka Margareta, som vill ha hjälp. Hon har hittat liket av en man i Petréns kolkällare. Men när Bredberg kommer dit är liket borta. På kvällen hör Bredberg efterlysningarna i kvällsnyheterna. Staffan Wingman är efterlyst. Hans beskrivning passar alltför bra in på den beskrivning flickan Margareta gjort på det lik hon funnit! Nu är han involverad mot sin önskan.
- I ett av Stadshotellets enkelrum sker förhören. Konstapel Hansson skriver så snabbt han kan.
- Deltagarna i filminspelningen utfrågas, t ex Inga Barr och huvudrollsinnehavaren Ulla Severin. Efter förhören går Viggo till Petréns hus. I rummet där Wingman bodde är Lövgren, Claesson och Werner glada över att kunna visa upp en kula i väggen. Troligen sköts Wingman i sitt rum och när mördaren tittade ut genom fönstret fick han syn på Krister Hermansson och sköt då också honom för att tysta ett vittne. Viggo tror också att mördaren gömt Wingman i kolkällaren men den teori driver de andra poliserna med.
- Viggo går till Stadshotellet för att få sig en kvällsgrogg. Där är Fredberg, regissören, Arnold Oldberg samt direktör Åke Petrén, fastighetsägare och Fredbergs svåger. Där är också flera kvinnliga skådespelare, Inga Barr, med "enorma företräden", Ulla Severin och Elsa Brundin, som alltid spelar rara mammaroller. Nu håller hon handen på den 25-årige tonårsidolen Stig Lindh som med den andra spelar luffarschack på den vita bordduken med en annan "ung adonis", Härje Olofsson. Uppfattning om Wingman och var han kan hålla hus varierar starkt. Elsa Brundin som är "clairvoyant" tror att han är död. Oldberg tror att det kan ha att göra med Sonja Wallén tidígare vokalist i Wingmans jazzband.
- Krister Hermansson hade en sex år yngre syster som omkom vid en trafikolycka för några år sedan. Krister fick en chock, han var med när det hände. Krister hade skrivit ett brev till sina föräldrar som han lämnade efter sig. I brevet skickar han 500 kronor "för att göra upp hela saken". Pengarna är hans gage han fått i förskott. Men enligt direktör Fredberg hade han bara fått 35 kronor.
- Eva Rehnfelt ringer Viggo och vill envist träffa honom. Viggo känner hennes far, skeppsredare och gammal schackspelare. Hon är så orolig för Wingman som hon träffat förra sommaren och blivit förälskad i direkt. Nu har hon gjort slut. Han blev så förändrad. Eva tror att det berodde på Sonja Wallén.
- Viggo åker tillbaka till Stockholm i Evas sällskap. Han beger sig hem för att ta hand om sin bortskämda katt - en hustyrann - kallar honom fru Landstedt som
passat honom under Viggos semester. Sedan åker Viggo till "Sibirien" för att prata med Krister Hermanssons föräldrar. Modern Agnete berättar om hur Krister kört moped till fiminspelningarna och att hans lillasyster Ann-Charlotte tjatat för att få åka med ditut. En stor bil hade rammat dem och sedan bara kört därifrån. Ann-Charlotte föll av mopeden och slog sig i huvudet så att hon dog på fläcken. Krister hade sett ett hemskt, grinande huvud i bakfönstret som han aldrig kan glömma. Fadern Yngve försöker ljuga Viggo full med lögner då han får frågor om brevet och pengarna från Krister.
- Hans Broman är en klarinettist som brukade spela med Wingman.
- Inga Barr söker upp Viggo för att berätta att klockan två på natten innan Krister sköts och Wingman försvann hade Wingman kommit in i hennes rum och verkat fruktansvärt rädd och upprörd. Han ville sitta och prata en stund för att lugna sig. Dörren till det petrénska huset låstes varje kväll av ljudingenjören Svensson. Däremot kunde man komma in via kolkällaren som förband huset med pensionatet Havsvik där många andra av filmfolket bodde.
- När Viggo Bredberg får reda på att Inga Barr till vardags är tandläkare på Folktandvården och inte 20 utan 25 år blir han så glad och förvirrad att han kysser henne. Då är han ju inte själv för gammal för henne!
- Viggo tar sig mycket upprymd till sinnes ut till den stora inspelningsateljén där verksamheten är i full gång. Några manliga dansare försöker övertyga direktör Fredberg om att deras nummer ska filmas. Det tycks som det är han och inte regissören Oldberg som bestämmer.
- Elsa Brundin bjuder på kaffe och berättar varför hon tror att Wingman är död. Hon fick ett varsel på natten och såg Wingman i sin bil köra upp ur garaget helt ljudlöst. På morgonen var bilen kvar i garaget. Men hon hade ju öronpropparna i så kanske det var den verkliga Wingman som körde en tur (eller någon annan utklädd till honom!)
- Ulla Severin berättar för Viggo att Staffan Wingman är narkoman.
- Viggo väntar in Sonja Wallén på järnvägsstationen och bjuder på middag på Trianon. Hon har inte mycket att berätta om sitt möte med Wingman på pensionatet natten före mordet.
- På polisstationen träffar Viggo Inga Barr och lyckas få med henne hem till sin våning på Drottninggatan 77. Snart hör Inga någonting utanför dörren. Viggo rusar ut och jagar en person uppför vindstrappan. När han öppnar dörren blir han nedboxad och förlorar medvetandet. Innan dess hör han en kvinna som pratar danska och förstår att det är Hermansson och hans danska fru. Kamrer Hermansson hämtas snabbt till polishuset. Viggo är frän mot honom och han finner för gott att erkänna hur det hänger ihop med Kristers brev och de 500 kronorna. Krister hade berättat att han kommit på vem som körde ihjäl Ann-Charlotte. Han har träffat personen som erkänt utan omsvep. Pengarna var krav som kamrern haft för omkostnader i samband med begravningen.
- Viggo lyckas träffa klarinettspelaren Hans Broman som kände Wingman väl och visste att han föll helt samman under en konsert i England. Där fick han stanna en lång tid på sjukhus för att repa sig.
- Rättsmedicinaren Bergson lämnar rapport från laboratoriet. På Wingmans bildäck finns röd lera som bara finns på strandängarna väster om stan.
- Viggo åker till filmateljén i Stockholm. Direktör Fredberg är i upplösning. Ingenting fungerar och allt kostar pengar. Viggo vill veta vilka som var med vid den filminspelning då Ann-Charlotte Hermansson omkom. Han säger att när syskonen åkte höll de flesta på med att festa i Fredbergs villa. Ulla och Stig åkte i förväg för att hämta mer sprit.
- Viggo går en runda i logerna och träffar på Ulla Severin. Hon åker i väg i sin Citroén med sin hund Mischka i bakfönstret. Viggo förstår direkt att det är det hundansiktet Krister sett efter olyckan. Det är alltså Ulla Severin som kört på mopeden.
- Viggo tar sig ut till det hus här Ulla Severin bor. Det är en av Petréns fastigheter. Ulla kan inte hålla masken många minuter när Viggo frågar hur hon har samvete att köra sin väg efter att ha allvarligt skadat två barn med sin bil. Hon erkänner att hon erbjudit Krister 500 kr för att hålla tyst. Men hon vägrar totalt att erkänna att hon skulle ha skjutit honom för försäkra sig om hans tystnad.
- Någonstans på en ö ska ett stockholmspar titta på en sommarstuga. Det finns egen brunn på tomten. När fastighetsägaren Johansson lyfter av locket hittar de liket efter Wingman i brunnen.
- Bredberg och Lövgren bestämmer sig för att sätta åt Broman. Han är inte hemma. En totalt svart man öppnar. Han heter Josia Hammond Han säger att han ska gå och simma. Viggo följer med till Centralbadet och lyckas lura av honom nycklarna till lägenheten. Och mycket riktigt där trycker Broman. Det blir ett långt förhör tills Broman ger upp och visar Viggo en tidskrift. Där finns en artikel skriven av Ove Pallander. I hans serie om narkotikamissbrukarna. Det är en anonym intervju med Staffan Wingman som har lång erfarenhet av missbruk men nu kommit ifrån detta. Winman säger att han tänker ta reda på vem som ligger bakom försäljningen av narkotika. Broman menar att artikeln är lätt att genomskåda och därmed en dödsdom åt Wingman. Som nu verkställts?
- Viggo åker upp till Pallanders redaktionsrum. Denne erkänner sin feghet som fått honom att hålla tyst. Staffan Wingman anförtrodde honom att det var Sonja Wallén som tipsat honom om var man kunde få tag på narkotika. Men Sonja vägrade att avslöja några namn. Pallander tror att Sonja är förälskad i säljaren/langaren.
- I Wingmans plånbok finns ett inlämningskvitto på en rekommenderad försändelse till annonsadressen Wilhelm Tell på Dagens Nyheter samma dag som Krister Hermansson blev skjuten. Någon lämnade in det i Viggo Bredbergs namn. På DN vet de att fröken Hillevi Cederberg betalt annonsen.
- Snart är Viggo och Lövgren på hennes adress. En äldre dam öppnar försiktigt. Efter en stund medger hon mycket motvilligt att för något år sedan annonserade hon ut sin avlidna systers lägenhet på samma sätt med samma adress. Hon fick massor av svar och bland de några med stora summor pengar. Hon behövde pengar och ville göra om försöket men då kom inga pengar.
- Sonja Wallén är på shoppingrunda i Stockholm. Snart upptäcker hon att hon är skuggad av en man i ljus regnrock. Assistent Wikman har emellertid nya skor och skoskaven blir honom snart övermäktiga. I kombination med sin egen finurlighet har Sonja snart befriat sig från sin "överrock".
- Hemma i sin lägenhet hittar Viggo Inga Barr som fått nyckeln. Där är också Eva Rehnfelt, helt över sig given av sorg sedan hon fått veta att Staffan mördats. Då ringer Broman och vill ha hjälp av Viggo. Broman säger sig veta "vem det är". Snart är Viggo på Lorensbergsgatan där Broman har en lägenhet. Ingen svarar på ringningen men dörren är olåst. Någon rusar till badrummet och kranarna brusar. I sovrummet ligger Broman, död, skjuten genom pannan. Badrummet är tomt. Fönstret är öppet. Plötsligt öppnas ytterdörren. Josia Hammond kommer in. Sedan hörs sirenerna och polisutryckningen kommer.
- Nästa dag samlar Fredberg samtliga berörda i den ödsliga ateljén. En efter en förhörs de angående alibi för tidpunkten då Broman mördades. Fredberg säger att han hade en skön hemmakväll och att han förstås hörde på radion. Då går plötsligt sprinklersystemet i gång. Någon skriker "Det brinner". Oredan blir stor och alla blir genomvåta. Någon tycks ha aktiverat sprinklersystemet med en tänd cigarett. Ville någon stoppa Fredbergs redogörelse? Sven Fredberg får en hjärtattack och hämtas med ambulans. (Fredberg fick inte säga att det fanns ett radioprogram om bostäder i Sverige i vilket hans svåger Åke Petrén deltog).
- På väg hem kör Åke Petrén förbi och frågar om Viggo vill ha lift. Petrén är på väg ut till sin svågers villa vid Blockhusudden. Där är hela filmgänget. Men det stämmer inte. Villan är mörk och Viggo förstår att han gjort ett allvarligt misstag. Petrén har en pistol i handen och tvingar in Viggo i huset. Viggo börjar berätta för att få tiden att gå. Det är tydligt att det är Åke Petrén som ligger bakom hela narkotikahärvan. Hans medhjälpare är Sonja Wallén. Det är Petrén som dödat Hermansson, Wingman och Broman. Wingman och Broman därför att de kommit på att Petrén var huvudmannen bakom morfinlangningen och Hermansson därför att han såg Petrén skjuta Wingman. Viggo räddas till livet genom att "kavalleriet" i form av en polisstyrka med Lövgren i spetsen anländer.

Kommentarer:
Denna bok "30 meter mord" har jag länge förgäves letat efter. Den finns inte på Malmö Stadsbibliotek trots att Ekmans böcker därefter finns där. Jag har också försökt på Antikvariaten, både "in the real world" och i den virtuella men utan att lyckas. Men när jag väl hade flyttat till Anderslöv (hösten 2004), denna lilla välförsedda idyll på Söderslätt, inte söder om men väl vid Landsvägen, hade jag lyckan att finna Linnéa Jeschke som är bibliotekarie på ortens bibliotek. Den bok existerar inte som inte Linnéa kan hitta och leverera till mig på kort tid. Men då det var dags att levera den var Linnéa på en välförtjänt semester i Grekland för att förbättra solbrännan. Men dess bättre hade hon en vikarie, en annan bibliotekarie Susanne Dalkvist, som förutom att vara kompetent och kundinriktad visade sig vara dotter till min skolkamrat Gert Dalkvist i Gummastorps skola på 1950-talet i Askeröd i centrala Skåne! Och mycket snygg och trevlig. Det är verkligen hög kvalitet på biblioteket i Anderslöv.

Boken hittades på Umeå depåbibliotek (helt gratis för mig). Tidigare hade den stått på folkbiblioteket i Dorotea.

Boken har varit föremål för en avhandling med titeln: Det mörka våldet: Spåren av en subjektsprocess i Kerstin Ekmans författarskap

Kom i nyöversättning på tyska 2004 med titeln Kerstin Ekman: Die Nacht vor dem Mord