Kerstin Ekman Han rör på sig 1960
 

Gamle konsul Victor Herde ligger på sitt yttersta och de anhöriga har samlats:
Fritz och Egon är söner. Ellen är Fritz fru. De har två barn, Per-Viktor och Ing-Marie. Julia är konsulns syster. Astrid Ernfridsson är husföreståndarinna hos konsuln. Verner Herde är konsuls äldre bror och ganska åderförkalkad. 

Där är också kommissarie
Viggo Bredberg i egenskap av en avlägsen släkting. Han är "olegitimerad" son till framlidna Maria herde, Victors syster. Han har benet i gips efter ett benbrott. 
Sedan Victor Herde dragit sin sista suck lämnar Viggo som siste man dödsrummet. När han letar efter tändstickor i Egons kavaj hittar han en vit näsduk med blodspår på. Han lägger också tre morfinampuller och en spruta i en ask. 
Bengt Hermansson är en mentalt efterbliven 30-åring som sköter trädgården. 
Doris Ernfridsson har varit på besök i Paris. 
Bengt kör Viggo till Ängelholm. Han ska till Stockholm för att få behandling av sitt ben. Han tar nattåget. På natten vaknar han av att en av de två med passagerarna i sovkupén. Går upp. Det är Bengt Hermansson. Han är stor och stark och han har pistol. Han tvingar Viggo ut i korridoren och mot en öppen dörr. Bengt försöker knuffa ut Viggo. Det blir handgemäng och det blir Bengt som försvinner ut genom dörren. 
När Viggo vaknar ur medvetslösheten på ett sjukhus är landsfiskal
Tore Borg där för att prata med honom. Polisen har inte funnit någon pistol och misstänker att det är Viggo som gjorts sig av med Bengt. Den tredje personen i kupén finns inte heller och "beviset" sprutan är borta från Viggos väska. 
När Viggo lämnar sjukhuset tas han emot av Doris. De tar bussen "hem". Vid busstationen träffar de
konsul Skog som varit Doris ressällskap från Paris. 
Julia visar Viggo vad Doris haft med sig hem från Paris, ett Goyaporträtt som Victor trodde var ett original och som Doris fått i uppgift att få undersökt i Paris. Tyvärr var det en kopia. Någon lyssnar på de båda i hemlighet. Viggo springer efter. Den ende han hittar är "farbror" Verner, som då Viggo frågar, börjar skrika att Viggo försöker knuffar ner honom. Just då kommer landsfiskalen. 
Till begravningen kommer på landshövdingen och en minister. 
Vi begravningsmåltiden ställer en av deltagarna en fråga om ett skepp på det lokala muséet. Det hette Eufemia. Det var ett ord som Bengt Hermansson använt till Viggo på tåget.
Familjens advokat läser upp testamentet. Fritz tvingas erkänna att han redan brutit mot en av den avlidnes sista önskemål. Han har sålt Trävaru AB. När Viggo frågar honom om varför blir Fritz mycket upprörd.  
Doris kom tillbaka rån Paris inte på tisdagen utan redan måndag kväll.
Prov på blod från näsduken var hundblod. Har någon dödat hunden med en papperskniv?
Hela familjen åker till Stockholm för att ordna upp efter dödsfallet. Bara Viggo åker sittvagn!
Viggo påminner Fritz om "Hellre Eden", ett nidporträtt av Fritz fru Ellen Herde som en nu avdankad konstnär Knut Lärkberg gjort. Goyaförfalskningen får Viggo att söka upp Lärkberg. Men har har bott på ett flertal ställen sedan han smitit från hyran. Hans rum förfaller vara genomsökt. Till sist får hans tips om
Vera Hagman. Där är Lärkberg inte heller men Viggo får lov att leta i hans väskor i källarförrådet. Viggo stoppar på sig en duk med en dålig Goyaförfalskning. Sedan knuffar någon häftigt in honom i förrådet så att han faller och tror sig vara död. Vera Hagman hittar honom och snart är Viggo hos sin chef, kriminalintendent Sven Lövgren, som emellertid tycks ha svårt att tro på Viggos berättelse (utmärkt sammanfattad på sidorna 95-98)
Ing-Marie Herde blir informerad om att Fritz kanske inte var hennes far. Eller är det någon som förväxlar henne med Doris?
Doris tar sig ett kvällsbad i swimmingpoolen. Senare hittar den överförfriskade Egon henne på bottnen. 
Viggo låter polisen fastställa att någon tömt bassängen så att Ing-Marie slog huvudet i bottnen då hon hoppade i. Sedan fylldes bassängen igen.
Själv letar han i gamla tidningslägg till han hittar hur den tyske motorseglaren Eufemia 1939 förliste utanför Hallands Väderö. Kaptenen Hermann Kuntze simmade i land men "slog huvudet i strandstenarna" och omkom. Sedan besöker han Helga Sävberg, Bengts mor. Viggo får nästan bekräftat av Helga att Bengt slog ihjäl Kuntze och tog hans pengar och klocka. 
Riksmordskommissionen anländer i hyrbil från Ängelholm. Viggo anhålls som misstänkt för dråp på Bengt Hermansson.
Polismannen Wikman hade bett om att få hjälpa Viggo även om det var mot reglementet. Han får i uppgift att undersöka banvallen där Bengt hamnat. Viggo måste få bevisat att det funnits ytterligare en person i sovkupén. Efter långt sökande hittar Wikman en damhatt. Han hittar också en taxichaufför som kört en kvinna till Ängelholm. Han kan ge en beskrivning av henne. Hatten är Julias. 
Viggo kommer tillbaka i sällskap med Wikman. Han låtsas somna i sitt rum sedan han fått te med sömnmedel av Astrid. Hon skjuter också för spjället till brasan. 
Victor hade lurats att tro att han var far till Doris. Men det var inte sant. Helga Sävberg visste detta och hon var på väg att tala om det för Victor. Därför fick Victor en injektion som skyndade på hans död. Viggo fick tag i sprutan och blev ett hot mot Astrid. Hon lurade i Bengt att Viggo var på väg att avslöja hans dråp och rån av sjökaptenen. Men det blev Bengt som omkom och det ville hans moster hämnas. 
Astrid erkänner sina brott, även att hon orsakat Ing-Maries död. 

En mycket bra deckare

Utspelar det sig troligen i Båstad i en Badortsvilla (25)  "långt från alla ära och redlighet" (54)
Från orten ser man ser ön (Hallands Väderö?)