Kerstin Ekman De tre små mästarna Bonniers 1961
 

Poliskonstapel Torsson i Kiruna får ett telefonsamtal från Vuori i Rakisjokk som ber honom komma dit omedelbart. Matti Olsson, slöjdläraren är död. Erik Sjögren sägs ha dödat honom. Det är vinter, mörkt och kallt. Från Orjas får han och Fredriksson ta skidorna. Det är 25 km!
Vuori möter i Orjas. Fredriksson har stukat foten så han får stanna i
Anna Salminens stuga i Orjas. Torsson och Vuori får en kämpig färd till Rakisjokk. 
Liket ligger i
Per-Anders Jerfs bod. Han bor med sin syster Kristina Maria sedan pappa Edvin Jerf flyttat till ett undantag i skogen. Marta Vuori är husmor i skolan. Engelsklärare Anna Ryd är ung, vacker och svarthårig. Hon sörjer Matti djupt. Överlärare Eklind
I boden ligger Matti Olssons kropp på en hyvelbänk. Där finns många tavlor. Några är sönderskurna. Sjögren, Matti, Vuori och Per-Anders hade haft en liten fest. Matti fick för mycket i sig. Han gick över till slöjdrummet. Erik följde efter. Matti höll på att skära sönder sin tavlor med sin kniv. Erik försökte hindra honom och för att värja sig slog han ner Matti. Erik gick tillbaka men då Matti inte kom efter gick han åter till skolan. Då var Matti inte där. Nästa morgon fann Per-Anders Matti död i en snödriva. Under samma kväll spelade Eklind Mah Jong med Kristina-Maria, Maria och Anna. Eklind är stolt, han hade haft "De Tre Små Mästarna". 
Nästa morgon blir det skidfärd tillbaka. Liket transporteras på en pulka.
David Malm är glad. I sin nya Volkswagen är han på väg att hälsa på sin vän Matti Olsson, målaren. På den smala vägen ser han först en skadad ren och sedan en annan bil av samma märke som slutat sin färd mot en sten. Han stannar och efter en stund hittar han en kvinna bakom några buskar. Det är den vackra Anna Ryd. David uppmanar henne att följa med och anmäla den skadade renen. David får reda på att hans vän Matti är död. Konstapel Torsson blir förvånad eftersom han känner igen Anna Ryd från Rakisjokk. 
När Torsson pratar med Anna på polisstationen undersöker David hennes näverkont. Den innehåller bara ett långt rep med en snara i änden. I denna sitter svarta hårstrån. 
Sedan åker Anna Ryd i väg och David får språka med Torsson om deras gemensamma bekant, Matti Olsson. David vägrar tro att Matti dött så som Torsson beskriver. David får låna Torssons stenografiutskrifter av förhören i Rakisjokk.
Sedan han läst dem träffar han Torsson i hotellrestaurangen. David blir snabbt påverkad av alkoholen de dricker. Han vill ha reda på
när Matti dog. Tidpunkten finns inte klar i protokollet. Torsson måste erkänna att dörrlåset till Boden var genomfruset, vilket kräver mer än ett dygn. Han minns nu efter tre månader. David får Torsson att åka tillbaka till Rakisjokk för att få reda på tidpunkten. 
Snart sitter de två på båten till Rakisjokk. Med på den är också Anna Rydh. 
Det blir uppståndelse när Torsson berättar att han kommit å tjänstens vägnar. 
Anna Rydh varnar David för att stanna kvar. 
Per-Anders Jerf visar upp boden där Matti målat sina tavlor. P-A berättar om hur Matti blivit förälskad i hans syster Aili. När Aili inte ville ha honom åkte Matti till Stockholm och gick på målarskola. Han tog med sig Anna Rydh att undervisa i engelska. Men här glömde han henne. Förra sommaren gick Aili upp i fjällen och kom inte tillbaka. Då flyttade Edvin Jerf från byn upp i skogen.
David och Torsson beger sig till gubbens stuga. De ser många tecken på att någon bor där och de hör ljud av yxhugg men ingen Edvin Jerf ser de. 
På natten vaknar David av gevärsskott. Tillsammans med Torsson beger han sig upp i fjällen. De hittar Per-Anders som just avlivat två av sina skadskjutna renar. Han menar att någon vill skrämma honom från att prata med Torsson. Men nu berättar han om att Matti dog inte natten till tisdagen utan tre dagar tidigare. De skämdes för att de inte hittat honom tidigare och därför kommit överens om att ljuga om tiden. Vilka skidor tog Matti när han åkte iväg? Detta tycks ha stor betydelse. 
Kristina Maria följer efter Anna på väg upp mot Kaittas. Hon jagar Anna ut i myren så att hon är på väg att sjunka. Henrik Vuori dyker upp och räddar henne. 
Torsson tar kontakt med chefen på Polishuset via radio. Han anmäler skjutningen av renarna och att folket ljugit om Mattis död. 
Mot Per-Anders vilja tar sig Torsson och David till Edvin kåta i Kaittas. De hittar honom i den skumma, rökfyllda hyddan. Per-Anders berättar vad Torsson tror om Ailas död. Torsson hör det lapska ordet "passesadje" som betyder "offerställe". David och Torsson tar sig dit, till Kuottatjåkkkott. Det är en dal med ett smalt pass som ingång. De ser offerstenar och vita ben. Sedan är ovädret över dem. De får svårt att hitta vägen och är nära paniken innan de ser gubben Edvins kåta. 
Per-Anders återvänder till sin fars kåta. Först långt senare kommer de tillbaka. 
Efter långa diskussioner beger sig männen i väg uppåt fjället för att långt senare återkomma med liket av Aili.
Till sist berättar Edwin hur han hittat Ailis kropp. Hon hade hängt sig i en kåta. Han hade tagit vara på repet och hennes smycken. Skälet var att hon var med barn och att Matti inte brydde sig om henne. 
Konten med repet finns gömd i Anna garderob. Matti hämtar den där. 
Torsson har kallat på chefen. Han kommer i en polisbåt. 
David kommer på att den lille, magre Edwin inte själv kan ha tagit ner Ailis kropp. Någon måste ha hjälpt honom. David ger sig iväg efter Edwin för att få svar. Han kommer till en ödeby. Då hör han steg bakom sig. Det är Henrik Vuori som kommer. Han har geväret med sig. Han jagar Edwin för att tysta honom för gott. Edwin vet att det är Henrik som gjort Aili gravid men som inte ville vidstå det för då skulle Edwin inte kunna gifta sig med den rika Marta. I stället fick Aili dö. Sedan han hjälpt till att dricka Matti full körde han honom i pulka upp på fjället för att låta honom frysa ihjäl i snön. 
Henrik upptäcker David i ödebyn och skjuter mot honom. Men då hoppar Edwin fram ur sitt gömställe och i handgemänget går ett skott av som dödar Henrik. 

De tre små mästarna, Kerstin Ekman 
De tre små mästarna är egentligen kineser och döda för ett par tusen år sedan. Ingenting kan vara mer förvirrande för en svensk poliskonstapel än att finna deras spår i en isolerad fjällby tolv mil norr om polcirkeln, blodiga spår dessutom.
Konstapel Torsson lämnar byn utan att ha löst gåtan. En sommardag återvänder han tillsammans med tavelmålaren David. De är ett omaka par med skilda åsikter om allt utom detta: att reda ut det oförklarliga. Konstapel Torsson blir förolämpad, myggbiten och utskrattad och bjuden på mängder av svart, salt kaffe. Men han tänker inte ge sig förrän han har löst de tre små kinesernas fruktansvärda hemlighet!

Egen kommentar: Hade lite svårt att komma igång med boken men sen gick det bättre. Dock var den inte av sträckläsningskaraktär. http://hem.passagen.se/saoma/sara/bok2001.html