Kerstin Ekman Dödsklockan 1963
 

Det är älgjaktens första dag. Måns Westling är ute i skogen i god tid. 

Några män jagar sedan flera år tillbaka älg tillsammans varje höst. Det är
Rickard Turesson, Måns Westling. Gustaf Åkerman i Gökkällan. Georg Mård ger middag för alla utom Gustaf Åkerman, som aldrig uppträder uppklädd, på fredagskvällen. Skogvaktaren Erik Emilsson. Den skinntorre Anders Flod från Gillermossen med finsk fru och 10 barn. 
Rickard har köpt en ny hund.
Klas Bodin har den med sig när han kommer från stan 2255. Rickard bor tillsammans med systrarna Clara och Fanny Bodin på Rasby gård. 
Måns bor i Vinterrönningen, en halv kilometer från Stora Nybygget där Mård huserar med sonen Pelle och den frikyrkliga
Valborg Erixén
Georg Mård har åkeri. Pelle Mård kör en av bussarna. På kvällen när de ätit mycket och supit en hel del erinrar de sig att Klas Bodin ska hämtas vid järnvägsstationen. Pelle accepterar motvilligt att köra hela sällskapet i bussen. Det är bråttom och Georg vill att Pelle ska ta Krogstorpsvägen som en genväg. Pelle vägrar och Måns kör trots att han är berusad. Snart händer en olycka. Måns känner en stöt. När han stannar ser de en ramponerad cykel i diket. Snart hittar de också en kvinnokropp med huvudet mot en sten. De kommer överens om att placera kvinnan en bit från varifrån hon blivit påkörd och sedan vända bussen och åka tillbaka till Mårds plats. 
Snart kommer Klas Bodin som undrar varför de aldrig hämtat honom. 
På morgonen efter en sömnlös natt erinrar sig Måns att de glömt gömma cykeln. Under en förevändning tar han bilen och beger sig ut att leta men cykeln är borta. Eva som är Måns fru visar honom en artikel i dagstidningen om hur en en "Rasbybo blivit offer för en bilniding". Måns har svårt att visa sig oberörd när han läser artikeln. 
På kvällen ringer Rickard och vill att de ska träffas. Men ta inte med Gustaf Åkerman. 
Alla är där också Klas Bodin. Han vill vara med på jakten. Han har ett tvingande triumfkort. Det är han som lagt tillbaka cykeln bredvid kroppen. Klas Bodin hade på avstånd observerat vad gänget hade för sig kvällen innan och hotar nu att avslöja allt för polisen om han inte får som han vill. 
Nästa morgon går Måns ut tidigt. Han får snabbt en jätteälg på kornet men Klas Bodin som stövlar ljudligt genom skogen skrämmer iväg älgen. Måns blir rasande och springer efter Klas och tömmer geväret efter honom. Klas blir dödsförskräckt och gömmer sig i mossan. 
De andra i jaktlaget som samlats vid Gökkällan hör förbryllade skotten. Plötsligt dyker Måns upp. Helt utpumpad och utan gevär. Han erkänner att han skjutit efter Klas Bodin sedan denne skrämt iväg älgen.
Klas har hittat Måns älgstudsare och konstaterar att Måns missat både honom och älgen. Både Måns och Klas drar sig hemåt de har fått nog av jakt för idag. 
Hemma hos systrarna får Klas sin syster Clara att åka till brevlådan och posta ett brev adresserat till Klas advokat. Han förklarar för Rickard att han skickat ett brev som ska öppnas om det händer honom någonting och i vilket han beskrivit hur kvinnan på cykeln blivit ihjälkörd och vem som är ansvarig för olyckan. Klas ställer krav på att få vara med på älgjakten och på att den gamle tjuvskytten Gustaf Åkerman ska stanna hemma. Dessutom kräver han att de i cykelolyckan inblandande ska sätta in 30000 kr i hans företag. De fattar att det är fråga om utpressning.
De övernattar i Tranängssugan. Flera har svårt att sova.
Först halv åtta på morgonen kommer Rickard och Klas.
Snart får Måns hund Sjunga upp håll på älg. Det blir långa löpningar. Måns vågar inte skjuta förrän han vet att älgkon inte har kalv. Men det blir ingen träff. I stället är det Klas Bodin som skadskjuter en älgtjur. Det blir att hämta Gustaf eftersom han är den ende som kan spåra en älgtjur. Han lyckas snart som i gamla dar. Älgen skjutes, rensas och flås. 
När Måns kommer tillbaka till raststället ser han inte de andra. I stället kommer Pelle Mård som glädjestrålande kan tala om att han lurat brevbäraren så att han fått tag i det beramade brevet från Klas Bodin. Snart brinner bevismaterialet i elden. 
I skymningen kommer två skjutna älgar på en flakvagn till byn. Men stämningen är inte som den brukar. 
Nästa dag vill Klas Bodin ha drevjakt. Skogvaktaren kräver att Gustaf Åkerman blir ledare för drevkarlarna. Han vill inte förnedras till att gå på jakt utan bössa men Eva Westling lyckas övertyga honom. 
De 6 i olycksbussen smider planer inför drevjakten. Klart är att Klas Bodin lätt kan komma att råka ut för att bli vådaskjuten. De drar lott om vem som ska ha skjutpasset närmast Klas. Det blir Gillermossens Anders Flod som drar stickan med svavlet. Drevet kommer igång och snart hörs två skott. Det ena är Pelle som lyckats fälla sin första tjur. Det andra är från Klas Bodin som skjutit ett skott som var nära att träffa Anders Flod.

På eftermiddagen måste de åka till banken för att ta ut pengarna som Bodin krävde för att inte avslöja dem för polisen. Måns måste ta ut det mesta från Evas sparbanksbok för att få ihop de 5000 kronorna som Bodin krävde.
Skogvaktaren Erik Emilsson tänker inte skaffa fram några pengar.
Pelle är ensam hemma. Han får besök av kriminalpolisen. Förste kriminalassistent
Jonsson och assistent Lundahl. Polisen har hittat den förolyckade Svea Hellbergs handväska. En av hans fars chaufförer hade lämnat in den. Hur hade den hamnat i den buss som Pelle körde på fredagskvällen?
Nästa dag frågar poliserna ut Valborg och får reda på att middagsällskapet varit ute med bussen och kommit hem vid 12-tiden på natten.
Poliserna letar upp jaktlaget. Alla är där utom Klas Bodin som nyss skjutit ett skott. Måns jakthund Sjunga ger våldsamt ståndsskall. Måns erkänner att det är han som kört bussen och orsakat dödsolyckan.
När de kommer fram till Klas Bodin finner de honom död. Hans älgstudsare har exploderat. Polisens utredning leder till att orsaken är att Bodin använt felaktig ammunition. Måns misstänker att någon, kanske Emil, fifflat med geväret.
Det blir rättegång och kumpanerna döms alla till fängelse. Måns får längst tid, 6 månader.
Vid nästa års älgvecka tar Gustaf Måns med sig för att fälla storälgen. Då tar Måns åter upp sina misstankar mot Emil. Nu blir Gustaf riktigt arg och det visar sig bero på att det är han som fifflat med ammunition och gevärspipan så att Klas Bodin vådaskjutit sig själv. Gustaf hade nämligen förstått att Bodin hade en verklig hållhake på Måns som han hade känt sedan denne var barn och nu ville Gustaf hjälpa Måns. 

Man måste ha ägnat sig åt älgjakt för att kunna läsa denna bok med behållning. Men ganska spännande ändå!