Kerstin Ekman Kalla famnen 1960

 


På Cirkusscenen i Stockholm förbereds kvällens TV-sändning av Sommarfamnen. Carl-Henrik Bergman är inspicient. Dominerande är kapellmästare Otto Borg som vill bestämma i detalj hur han ska röra sig på scenen och de andra får rätta sig därefter. Det gäller också Nils-Erik Baehrendtz och till och med Lennart Hyland. Särskilt vill han "regissera" hur hans skyddsling Eva Broom ska göra entré på scenen. Hon som sålt 100000 exemplar av "Skymningskyssen" tack vare honom. Ove Malm ska debutera som programannonsör. Den chansen har han fått p g a hans allsmäktige morbror Otto Borg. Studioregissören Åke Starck är viktig för föreställningen.
På kvällsföreställningen är också rocksångaren Bengt Andersson, med artistnamnet Rock-Benny och dragspelaren Seved Olsson. Peter Carlén försöker också komma in med sin mor Linda Carlén. Linda Carlén har varit gift med Otto Borg. Nu är de skilda. Peter var tidigare Ottos styvson.
- Otto Borg gör entré och får stormande applåder av studiopubliken. Sedan störtar han fram och faller ihop på scengolvet med en stilett i ryggen. Sändningen avbryts. Publiken får gå hem och polisen anländer och förhör alla inblandade. Det förefaller som om Otto Borg stått med ryggen mot en masonitvägg och att någon stuckit stilette rätt igenom väggen och in i hjärtat.
- När de beger sig därifrån träffar Ove på en kvinnlig journalist som bjuder honom på restaurang. Hon heter Brita Hellman.
- Nästa dag har Carl-Henrik Bergman utlyst en konferens i den borgska villan. Stiletten, mordvapnet, har tagits från en av Otto Borgs egna promenadkäppar. Linda vilar i Ottos sovrum. När Ove ska hämta kaffe känner han brandlukt. Linda håller på att bli innebränd. Någon har placerat i strykjärn i Ottos madrass. Det kunde ha tagit död på Linda som redan var svårt chockad av att ha fått reda på att hon inte kommer att få ärva Otto. Hon trodde att de fortfarande låg under hemskillnad men denna var slut och skilsmässan fullbordad.
- Den rödhårige kriminalkommissarien Allan Furberg dyker åter upp och får ett nytt problem att ta itu med.
- Det som hänt hindrar dock inte showen från att gå vidare. Nästa anhalt blir som planerat Borgholm på Öland. Egon Kjerrman med orkester har övertagit Otto Borgs roll i programmet som döpts om till "Som ni behagar". Det ska utrönas vad svenska folket helst lyssnar till: soft Music med Eva Broom, Rock-Bennys hetsiga rytmer eller Seved Olssons svängiga gammaldanslåtar.
- På färjan över Kalmarsund får Ove Eva för sig själv. Hon sjunger glatt "Välkommen upp från Kalmarsund.." då hon tystnar och blir blek. Hon har fått syn på en man. Han haltar på höger ben. Senare på dagen upptäcker Ove honom igen och följer efter. Det blir en rundtur till den berömda slottsruinen. Brita Hellman kommer på honom med att smyga och leka Kalle Blomkvist.
- Spelningen i Borgholm går mycket bra.
- Desto sämre går det på Snäckgärdsbaden på Gotland trots att gästartisten Gaby Stenberg är med. Det börjar med att Ove Malm snubblar över mikrofonen och får sig en smäll i huvudet så att han glömmer vad han ska säga. Publiken blir kyligt avvaktande och ingenting verkar kunna få dem nöjda trots att Hyland och Kjerrman gör sitt yttersta. Och plötsligt har Eva försvunnit. När programmet är slut vill alla oroade leta efter henne. Bredvid däckspåren efter Peter Carléns sportbil hittar de en av Evas skor.
- Brita Hellman som alltid är där det händer saker erbjuder sig köra sällskapet (Ove, Gaby, Hyland och Kjerrman) till Peter Carléns - eller snarare hans mors - sommarstuga i närheten. Hon kört fort de två milen och skakar om sällskapet. När de kommer fram hittar de den andra skon bredvid Carléns bil. Hyland tar ledningen och lyckas få en sur Peter Carlén att öppna. Han hämtar sin flickvän och båda säger att de inte sett Eva Broom sedan baren på hotellet. Hyland går upp i ovanvåningen, hittar en tapetdörr som går till en vindstrappa. På vinden hittar han Eva Broom liggande medvetslös men vid liv. Brita kör henne liggande i Oves knä till sjukhuset i Visby där man konstaterar sömnmedelsförgiftning. Hon minns ingenting från det ögonblick hon lämnade föreställningen för att gå på toaletten.
- Kriminalkommissarie Allan Furberg är i Göteborg där han väntar på turnésällskapet. Han har varit med om bouppteckningen efter Otto Borg. Testamentet blev en chock för många släktingar. Allt gick till Bengt Andersson, alias Rock-Benny. I Göteborg förhör Furberg Eva Broom. Vad hade hon ätit och druckit och med vem innan hon förlorade minnet. Men hon vill inte tro att någon av hennes vänner kan vara inblandad. Och hon vill inte lämna turnén, den är ett måste för hennes karriär.
- Som ni behagar sänds från den skållheta Götaplatsen. Karin Sohlman är värdinna i stället för Eva. Rock-Benny drar sina låtar utan den vanliga entusiasmen. Efter föreställningen ser Ove att Benny pratar med Linda Carlén. Sedan försvinner han. Ove och Eva åker upp till Lindas lägenhet i Göteborg. Men hon har inte sett Benny. Plötsligt hör Ove ljud från en garderob i hallen. Där gömmer sig Benny som får bråttom iväg. Ove springer ifatt honom och får honom att lova vara med till turnéns slut.
- Nästa anhalt är Marstrand. Vem väntar på kajen om inte Brita Hellman. På en yacht vid kajen har hon upptäckt den haltande mannen som Ove smög sig efter i Borgholm. Han är med på en båt som heter Havsfruen. Vad gör han här?
- Efter lunchen ser Ove Eva med ett kuvert under armen. Hon passerar Brita på en bänk i parken. Brita följer efter Brita till postkontoret och stänger dörren i ansiktet på Ove. Ove tar i stället en promenad till Carlstens fästning där han följer med på en guidad tur. När han kommer ut igen från den mörka byggnaden är Brita på väg in. Där är också den haltande mannen från Havsfruen. Over beslutar sig för att vänta tills de kommer ut. Men det gör de inte. De saknas. Ove blir orolig och beger sig in efter dem i mörkret. Han hör en dansk röst och sedan ingenting. Han letar förgäves efter dem. När Ove kommer ut igen är Brita där. Hon vinkar åt mannen som just gått sin väg.
- När Ove kommer ner till kajen känner han igen två personer på Havsfruens däck. Det är Bertil Danielsson och Karl-Axel Sjöblom från Aktuellt. De säger att båtägaren är en dansk som heter Mogensen och att de har bett om lift med honom till Varberg nästa dag. Den haltande mannen heter Preben Brandt och är författare. Ove ber att få följa med.
- Han väcks nästa dag okristligt tidigt. Snart är de alla på båten. Brandt har övernattat och sover fortfarande under däck. Ove blir sjösjuk. Han går ner under däck för att prata med Brandt. Då upptäcker han att Brandt ligger död på golvet. Bredvid står ett glas med en whiskygrogg och på bordet ligger ett undertecknat papper. Mogensen berättar om att Brandt varit med i motståndsrörelsen under kriget, han var labil och neurotisk och har varit gift med en ung svenska. Men hon hade övergivit honom och det hade tagit honom hårt. Nu skriver han att han tar konsekvenserna av livets meningslöshet. De kommer in i hamnen i Varberg med flaggan på halv stång. Ove går i land och lyckas hitta två konstaplar som alarmerar polis och ambulans. Furberg visar sedan att Brandt tagit livet av sig med cyankalium.
- Programmet går av stapeln nedanför Societetshuset och blir en oväntad succé. Seved spelar och får applåder så att han nästan måste lyftas ner från scenen.
- Ove kopplar av på Getterön med bad och solbad. Där hittar han Brita. Hon är på väg att berätta hur hon känner Preben Brandt när Eva kommer. Eva och Ove badar. Brita passar deras saker. När de kommer upp från badet är Brita borta.
- Nästa dag är Brita avrest och Eva på väg. Hon är rädd och orolig och Ove bestämmer sig för att åka med henne tillbaka till Stockholm. När Eva ska ta sig in i sin lägenhet hittar hon inte nycklarna utan måste anlita en låssmed. Flera lådor är utdragna och genomletade. Ove får en idé och åker hem till Brita. Han påstår att hon tagit nycklarna till Evas lägenhet när hon "passade" väskorna vid badet och han hittar papper som är Evas på Britas skrivbord. Då säger Brita att hon vet vem som stötte en stilett i Otto Borgs rygg. Det var du Ove! Ove flyr därifrån.
- Inför programmets finalkväll bjuder Linda på cocktailparty i Ottos villa (som väl nu får anses vara Bengt Anderssons).
- Finalkvällen avslöjar att det är Seveds gammaldans som tagit hem spelet. När sändningen är över kommer Hyland in i Oves loge och säger att han haft ett samtal med kommissarie Furberg. Han vill prata med Ove om detta över en kopp kaffe. Då dyker Brita upp och vill prata med Ove inne på Cirkus Scen. Han följer med mycket obehaglig till mods. Brita vill demonstrera vad som hände när Otto Borg mördades. Ove gör som hon säger, sätter fart fram mot den öppna kulissdörren och slår igen den med kraft. Han hör någon skrika. När han letar efter handtaget till dörren griper han tag i något runt och hårt. Stiletten. Plötsligt kommer Eva fram. Vem är det nu som gjort detta? Det är Eva. Hon kommer fram och betraktar sitt misslyckade mordförsök. Det var tänkt att bli en repris på mordet på Otto Borg. Eva ger upp och låter sig föras till kommissarie Furberg.
- Eva ville bli av med sin allt mer dominerande manager Otto Borg som tog en stor del av hennes inkomster. Dessutom visste Otto om att hennes image, av att vara ung, oskyldig och fattig var falsk. Hon hade varit gift med Preben Brandt. Hon blev rädd när hon hörde Otto Borg säga att han skulle berätta mer om Eva för Cirkus-publiken. Hon öppnade scendörren och stack in stiletten. När Ove sedan slog igen dörren trängde stiletten in i Otto Bergs hjärta. När Preben Brandt tog mod till sig och steg upp på scenen på Snäckgärdsbaden blev Eva så rädd att hon stack. Hon hittade på historien om att hon blivit sömnmedelsförgiftad och kidnappad också med avsikten att misstänkliggöra Peter. När Eva skilde sig från Preben gjorde denne ett självmordsförsök. Han skrev då ett avskedsbrev som Eva sparat. Det använde hon i båten sedan hon preparerat en whiskygrogg med cyanid.

Kommentarer:
Denna bok "30 meter mord" har jag länge förgäves letat efter. Den finns inte på Malmö Stadsbibliotek trots att Ekmans böcker därefter finns där. Jag har också försökt på Antikvariaten, både "in the real world" och i den virtuella men utan att lyckas. Men när jag väl hade flyttat till Anderslöv (hösten 2004), denna lilla välförsedda idyll på Söderslätt, inte söder om men väl vid Landsvägen, hade jag lyckan att finna Linnéa Jeschke som är bibliotikarie på ortens bibliotek. Den bok existerar inte som inte Linnéa kan hitta och leverera till mig på kort tid. Men då det var dags att levera den var Linnéa på en välförtjänt semester i Grekland för att förbättra solbrännan. Men dess bättre hade hon en vikarie, en annan bibliotikarie Susanne Dalkvist, som förutom att vara kompetent och kundinriktad visade sig vara dotter till min skolkamrat Gert Dalkvist i Gummastorps skola på 1950-talet i Askeröd i centrala Skåne! Och mycket snygg och trevlig. Det är verkligen hög kvalitet på biblioteket i Anderslöv.

Boken hittades på Umeå depåbibliotek (helt gratis för mig). Tidigare hade den stått på folkbiblioteket i Dorotea.

Ekman använder orden "mellan kastvägg och kuliss" (19) Ordet kastvägg finns inte i Google. Kastväggen är av "grå väv".
Och "Var de grosiga mot dig?" säger Hyland (28) Förefaller vara norrköpingsdialekt och betyder "elaka", "otrevliga"
www.norrkoping.se/naringsliv/pdf/handboken.pdf

Det är en lustig bok som låter dåtidens kändisar som Lennart Hyland, bild, Egon Kjerrman, Nils Erik Baehrendtz, Gaby Stenberg, Karl-Axel Sjöblom och Bertil Danielsson agera "deckare". Ger ett komiskt intryck och man får nästan en känsla av att boken är en satir.


Egon Kjerrman (1920 - )
Kompositör, arrangör och kapellmästare. Född i Göteborg. Började spela piano då han var sju år. Studerade vid Kungl. Musikaliska akademin och tog kantors- och musikdirektörsexamen 1943. Engagerad vid Stora teatern i Göteborg 1946 - 47, Hippodromteatern i Malmö 1948, åter på stora Teatern i Göteborg 1949, Skansen i Stockholm 1956 - 65 och även varit verksam utomlands. Verkade vid Sveriges radio 1952 - 78 och knuten till Regionmusiken i Uddevalla från 1979. Han har också lett allsång på Skansen.
http://medlem.spray.se/filmoch78or/egokje.htm

En av Sveriges första och största tv-personligheter var Nils Erik Baehrendtz. Han ledde ett par versioner av de omåttligt populära ”Tiotusenkronorsfrågan” och ”Kvitt eller dubbelt”. Nils Erik Baehrendtz var utbildad litteratur- och kulturhistoriker när han kom till Sveriges Radio i början av 1950-talet. I slutet av decenniet gick han över till tv där han var programdirektör fram till 1968.
Nils Erik Baehrendtz hade dock blivit tv-kändis innan dess. 1957 sände tv sin första frågesport och den blev en omedelbar succé. Namnet var ”Tiotusenkronorsfrågan” och förebilden var den amerikanska motsvarigheten ”64 000 Dollars Question”. Nils Erik Baehrendtz var programledare och Carl-Uno Sjöblom domare. Programmets enorma genomslag är förvånande eftersom det inledningsvis bara kunde ses runt Stockholm. Han blev 85 år gammal.