Kerstin Ekman

(kort sammanfattning av några hennes böcker)

30 meter mord 1959

Plats: En liten ort i Sverige där man kan spela in badscener. Därifrån tar man nattåget till huvudstaden.
Mördad: Krister Hermansson, jazzmusikern Staffan Wingman samt Hans Broman, en klarinettist som brukade spela med Wingman.
Mördare: Åke Petrén, fastighetsägare och svåger till filmdirektören Sven Fredberg.
Myndighetsperson: Viggo Bredberg (huvudperson), intendent Lövgren, Claesson.
Tillvägagångssätt: De skjuts alla med pistol i huvudet
Motiv: Åke Petrén ligger bakom hela narkotikafärvan. Hans medhjälpare är Sonja Wallén. Wingman och Broman dödades därför att de kommit på att Petrén var huvudmannen bakom morfinlangningen och Hermansson därför att han såg Petrén skjuta Wingman.
Vad gör han då: Petrén är nära att skjuta även Viggo Bredberg som är på väg att avslöja honom men han grips i tid av polisen.
Annat nytt: 30 meter mord syftar på längden på den filminspelning som gjorts och som direkt visar hur Krister Hermansson till sin stora häpnad upptäcker någonting och därefter skjuts till döds. Mycket bra intrig. Riktigt bra "50-talsdeckare". Skulle kunna ha varit en "Rönblom-deckare".
Kommentarer: Denna bok "30 meter mord" har jag länge förgäves letat efter. Den finns inte på Malmö Stadsbibliotek trots att Ekmans böcker därefter finns där. Jag har också försökt på Antikvariaten, både "in the real world" och i den virtuella men utan att lyckas. Men när jag väl hade flyttat till Anderslöv (hösten 2004), denna lilla välförsedda idyll på Söderslätt, inte söder om men väl vid Landsvägen, hade jag lyckan att finna Linnéa Jeschke som är bibliotekarie på ortens bibliotek. Den bok existerar inte som inte Linnéa kan hitta och leverera till mig på kort tid. Men då det var dags att levera den var Linnéa på en välförtjänt semester i Grekland för att förbättra solbrännan. Men dess bättre hade hon en vikarie, en annan bibliotekarie Susanne Dalkvist, som förutom att vara kompetent och kundinriktad visade sig vara dotter till min skolkamrat Gert Dalkvist i Gummastorps skola på 1950-talet i Askeröd i centrala Skåne! Och mycket snygg och trevlig. Det är verkligen hög kvalitet på biblioteket i Anderslöv. Boken hittades på Umeå depåbibliotek (helt gratis för mig). Tidigare hade den stått på folkbiblioteket i Dorotea.

Han rör på sig 1960

Plats: Utspelar sig troligen i Båstad i en badortsvilla (25)  "långt från alla ära och redlighet" (54)
Från orten ser man ser ön (Hallands Väderö?)
Mördad: Gamle konsul Victor Herde och Bengt Hermansson, en mentalt efterbliven 30-åring som sköter trädgården.
Mördare: Astrid Ernfridsson som var husföreståndarinna hos konsuln.
Myndighetsperson: Landsfiskal Tore Borg. Kriminalintendenten Sven Lövgren är också med. Även kommissarie Viggo Bredberg men inte officiellt. Han är "olegitimerad" son till framlidna Maria Herde, Victors syster. Han har benet i gips efter ett benbrott. Tore Borg griper Viggo Bredberg misstänkt för mordet på Bengt Hermansson.
Tillvägagångssätt: Victor får en injektion som skyndar på hans död. Viggo hittar sprutan och blir ett hot mot Astrid. Hon lurar därför i Bengt att Viggo var på väg att avslöja hans dråp och rån av en sjökapten för många år sedan. Men det blev Bengt som omkom och det ville hans moster hämnas. 
Motiv: Victor hade lurats att tro att han var far till Doris Ernfridsson, Astrids dotter. Men det var inte sant. Helga Sävberg visste detta och hon var på väg att tala om det för Victor. Därför fick Victor en injektion som skyndade på hans död. Viggo fick tag i sprutan och blev ett hot mot Astrid. Hon lurade i Bengt att Viggo var på väg att avslöja hans dråp och rån av sjökaptenen. Men det blev Bengt som omkom och det ville hans moster hämnas.
Vad gör hon då: Astrid erkänner sina brott.
Annat nytt: Kommissarie Viggo Bredberg spelar en helt annan roll här än i förra boken. När har han brutit benet?
Kommentarer: Ännu en mycket bra intrigtät bok av Kerstin Ekman.

Kalla famnen 1960

Plats: En sommarturné med SkansenCirkus ensemblen med Lennart Hyland som vi får följa från dess start i Stockholm via Borgholm på Öland, Snäckgärdsbaden på Gotland, Götaplatsen i Göteborg, Marstrand etc.
Mördad: Kapellmästare Otto Borg och den danske författaren Preben Brandt
Mördare: Den unga sångerskan Eva Broom
Myndighetsperson: Den rödhårige kriminalkommissarien Allan Furberg
Tillvägagångssätt: Hon monterar in en stilett i en scendörr framför vilken hon vet att Otto Borg kommer att stå. Någon får i uppgift att slå igen dörren och då får Otto stiletten i ryggen och gör en dramatisk scen inför hela publiken och det TV-tittande svenska folket. När Eva skilde sig från Preben Brandt gjorde denne ett självmordsförsök. Han skrev då ett avskedsbrev som Eva sparat. Det använde hon sedan hon preparerat en whiskygrogg med cyanid som han drack och dog av.
Motiv: Eva ville bli av med sin allt mer dominerande manager Otto Borg som tog en stor del av hennes inkomster. Dessutom visste Otto om att hennes image av att vara ung, oskyldig och fattig var falsk. Hon hade varit gift med Preben Brandt. Hon blev rädd när hon hörde Otto Borg säga att han skulle berätta mer om Eva för Cirkus-publiken. När Preben Brandt dök upp trodde Eva att han skulle avslöja hennes bakgrund och förstöra hennes karriär. Han måste tystas.
Vad gör hon då: Eva ger upp och låter sig föras till kommissarie Furberg.
Annat nytt: En helt unik bok därför att den låter dåtidens kändisar som Lennart Hyland, Egon Kjerrman, Nils Erik Baehrendtz, Gaby Stenberg, Karl-Axel Sjöblom, Karin Sohlman och Bertil Danielsson agera "deckare". Ger ett komiskt intryck och man får nästan en känsla av att boken är en satir.
Kommentarer: En utmärkt intrig och en verkligt läsvärd bok som borde nytryckas. Bokens titel syftar på hur Otto Borg ligger på scengolvet sedan han mördats. Han erbjuder publiken "Kalla famnen"

De tre små mästarna 1961

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetsperson:
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer: