Jan Ekström Ättestupan Bonniers 1975

Ulla
Gamla Fröken Lethander är rikare än de flesta. Hon fyller 90 och samlar syskonbarn och syskonbarnbarn i ljuv förhoppning om att inom kort få ärva. Det är tre "släkter". Ulla och Fredrik Svensson. Fredrik saknar nubbarna till ålen. Han tycks vara alkoholist. Letar efter sprit. Deras barn heter Ebon (med FNL-märke), Ebba och Ebbe. Ebba är gift med John Bokström. Ebbe är gift med Gittan.
Den andra släkten är
Carl och Ellen Bernheims. Barnen är Vera (vänsterdemonstrerande akademiker) och Veronica (24, år. Har en liten butik). Victor är mest intresserad av att spela (på hästar och poker) och av att fotografera flickor. Mauritz är den tredje släktgrenen. Hans dotter Malin Rosceff är gift med Sergej Rosceff från Jugoslavien.
Där finns också den gamla husföreståndarinnan
Alma Gren.

Veronica
Veronica blir vittne till hur Victor pressar sin far Carl på pengar. Han behöver 15000 kr till en spelskuld. Säger sig bli utsatt för torpedernas hämnd om han inte betalar. Victor har ett papper som visar att Carl har varit otrogen med Stella.

Ellen
Ellen och Carl måste åka hem på kvällen. Ellen måste sköta om sitt hönseri. De måste leva på något. Carl är bäst på att slösa bort sina pengar på dåliga affärer. Nu senast på Björnholms säteri med 30 hästar. Äggen säljs till Svenssons Livs i Gislaved. Mauritz hade varit gift med
Stella, en skådespelerska. Fröken var mycket missnöjd med detta. Stella omkom, 36 år gammal.

Melander
Polischefen
Melander bor i Gislaveds s.k. slipskvarter. Kriminalinspektör Bertil Durell är på besök. En polisman dyker upp. Med sig har han Mauritz Corn som vill anmäla ett mord och ett självmord.

Ulla
Hon äter starka tabletter mot sin huvudvärk. I mängder. Fredrik har druckit och vill gå till Fröken för att kräva henne på pengar.

Durell
Båda sovrummen är låsta. De måste ta bort sprintarna och lyfta av dörrarna. Carl Bernheim visar tecken på kolosförgiftning. Det finns en öppen spis i rummet med en brasa. I det andra rummet ligger Victor. Han är skjuten till döds. Nyckeln till Victors rum finns i Carls kavajficka. Problemet är att spjället är öppet. Då ska det ju inte bildas någon koloxid. Durell vill testa hypotesen att det rör sig om dubbelmord.

Veronica
Vi blir tillsagda att stanna kvar i huset med alltfler poliser och tekniker kommer för att undersöka. De två kropparna förs bort. Sedan vill Durell prata med oss. Ellen blir utom sig och berättar om hur Carl tagit med sig pistolen hemifrån men att hon trott att han skulle försvara sig mot Mauritz. Jag lättar då mitt hjärta och berättar om hur Victor hotat och utpressat Carl. Vera avslöjar hur förskräckt och äcklad hon blivit för länge sedan när hon sett sin far och Stella sammanslingrade i halmen i stallet. Bara gamla Fröken vet hur Stella dog.

Gittan
I Victors kamera fann exponerad film. Polisen ordnade snabbframkallning. Där fanns vågade bilder på Gittan. Den blonda vackra
Sigrid Svensson är nöjd med bilderna och anser inte att det är fel att låta sig fotograferas i smyg trots att hon är gift. Ebbe är en idrottstyp som mest är ute och joggar.

Fröken
Durell söker upp henne för att få reda på hur Stella dog. Hon tror inte på Carls självmord. Alla hennes släktingar är ättlingar till hennes bror
Erik. Han hade tre barn, Eva, Ulla och Ellen. Eva och hennes man körde ihjäl sig i Tyskland. Deras son Mauritz sköter Frökens affärer. De tre släktgrenarnas representanter tål inte varandra. Utsikten utanför Frökens salongsfönster är bedårande. Huset är som ett slott. Det byggdes av hennes farfar på en klippa som för länge sedan användes som ättestupa. Fröken berättar att Stella hittades på bottnen av denna ättestupa vid ett besök som hon gjorde sedan hon lämnat Mauritz. Både Carl och Mauritz hade kommit oväntat på besök.

Ellen
Ellen åker till säteriet för att se till hästarna. Hennes dotter Vera följder med. Ellen tänker på gårdagskvällen då Fröken bjöd på både vin och sprit. Fredrik Svensson blev berusad och anklagade Fröken för att ha lånat ut pengar till både Mauritz och Bernheims. Han är rädd att det fifflats med arvet. Även John och Ebba lägger sig i. Både Carl och Victor driver hårt med Svensson familjen.

Durell
Ebba och Ebon berättar att de hörde ett skott på natten. John var med och han vet alltid exakt vad klockan är . Ebba vaknade av att en bil körde iväg med bara parkeringsljuset tänt. Skottet gick av exakt 20 minuter över 2.

Veronica
Sedan polisen åkt iväg vid sjutiden dukar Alma fram mat. Men i stället för att äta blir det ett hetsigt bråk mellan "familjegrenarna". Mycket snirklar kring Gittan.
På kvällen får jag en idé att bege mig upp på vinden för att titta på de gamla kläderna. Kanske kan jag få inspiration till någon nya kreation. Plötsligt slocknar ljuset. Det finns någon på den mörka vinden. En ficklampa lyser mig i ögonen hela tiden medan den avlägsnar sig ned för trappa. Jag skriker av fasa och springer ner. Där står Fröken med en ficklampa i handen!

Durell
Durell blir kallad dit. Fröken kan visa att ficklampan inte är hennes. Hon fann den utanför källardörren. På vinden hittar Durell en pistol. Detta är den som Carl Bernheim har registrerat som hans. Troligen är detta mordvapnet.

Ellen ser hur Ebbe kastar bort en sak långt inne i skogen (det visar sig senare vare enfilmrulle med nakenbilder på Gittan som Victor tagit).
Mauritz berättar för Ellen att han vill att hon ska ta hand om Fröken. Det stora huset bör säljas så att man kan få loss pengar. Mauritz ringde tidigare till Carl för att förhöra sig om hans hjälp med att övertala Fröken och de andra. Carl krävde då 15000 kr för att hjälpa till. Dessa pengar försökte Mauritz skaffa hos sin f d fästmö i Jönköping
Britt Hansson.
Ebbe Sixten Svensson tas in för förhör som misstänkt för de två morden. Men Durell tror på hans egen berättelse och han släpps igen. Ebbe berättar att han i smyg såg hur Victor fotograferade Gittan naken och sedan älskade med henne. På natten gick han in till Victor och krävde att få bilderna. Det låg en åistol på bordet och med den hotade han Victor som överlämnade filmen.
Durell förhör Mauritz Corn och får hon att erkänna att han ljugit. Han kom till Frökens hus redan på lördagsnatten. Han träffade Carl.
Durell får Vera som följeslagare. Hon ska peka ut var den stora tallen står i skogan. Vid den som Ellen såg Ebbe kasta filmrullen. Bertil Durell blir nästan blyg då han går bredvis Vera som resolut tar honom under armen. Han hittar snart filmen. På återvägen deltar Vera så briljant i hans resonemang om motiv och teorier att han förstuler kramar om henne. Snart får han en lång kyss som svar.
Melander meddelar att de havlt brända breven var skrivna med bläckpenna och stilen var Frökens.
Durell beger sig till Fröken rum. Alma kommer ut och säger att hon inte tar emot. Dörren är låst och ingen reagerar på Durells hårda knackningar.
Veronica hör katten Lucys förtvivlade jamanden och snart hittar hon Fröken liggande "ättestupans" botten.
Malin har sett Fredrik Svensson gå in till Fröken någon timme innan hon hittades. Han erkänner att han ville tala ut om de pengar han behövde för att starta eget men trots att dörren var öppen fanns inte Fröken där.
Eller är Alma inblandad? Alma har egen nyckel för att använda i katastroffall.
Till sist visar det sig att det är Malin Rosceff som är mördaren. Detta sedan Durell prövat sin hypotes genom att i detalj anklaga och motivsätta Vera. Det handlar om att hennes far Mauritz dödat sin fru Stella genom att kasta ut henne genom fönstret. Detta blev en familjehemlighet som också Carl och Fröken kände till. Carl ville senare använda sig av kunskapen genom att pressa Mauritz på pengar. Fröken fick reda på detta och skrev ett brev till Carl där hon hotade med att göra honom arvlös om han inte höll tyst. Victor fick tag på en kopia av detta brev och ville använda detta för att kräva pengar av Carl. Malin fann att för att för alltid begrava hemligheten om att hennes far var en mördare så måste alla tre dö, Carl, Victor och Fröken.