Jan Ekström Blommor till Rose Bonniers 1986

Utanför svenska ambassaden i Paris väntar en man i 30-års åldern.
Anna-Bella Storm är vicekonsul på ambassaden. Hon får information från polisen att en svensk medborgare, Peter Rickard Lundh, 29 år, hittats död, drunknad i Seine. Hon tar kontakt med sin chef, ambassadrådet John Tirén. Innan dess anmäler sig en ung svensk, Olof Svensson, som vill ha hjälp. Han har rymt från främlingslegionen, säger han. Denne får hennes kanslist, Kent Lohmé, ta hand om.
Gerd Bolling, stor, bred och tung, men chic och mån om sitt yttre. Är en annan kanslist.
Ambassadpersonalen är bjuden till Centre Culturel Suédois. Visning av svensk grafik på kvällen. Tirén vill att handelsrådet
Viktor Woulff ska gå. Han är på sitt rum med sin närmaste man, Sten Vinge och sin attraktiva sekreterare Madelaine Creutz. Viktor är 45 år och mycket omtyckt av kvinnorna. Han kan inte gå utställningen eftersom han har ett viktigt möte hemma hos sig om integrerad robotstyrning. Då Viktor blivit ensam med John utgjuter han sin ilska över Sten Vinge som han helst skulle vilja se död.
När alla gott sitter Tirén och njuter av arbetsdagens slut, dagdrömmande om framtida avancemang. Han väcks av att
Elsa Woulff ringer att säger att hon hittat sin man dödad med en kniv i bilens bagageutrymme. Han blir chockad men lyckas handla rationellt. Elsa vill att bjudningen ska äga rum ändå, för Viktors skull.
Tirén ringer UD i Stockholm och ber säkerhetschefen, kanslirådet
Zetterholm att ringa upp. Sedan ringer han ambassadören som genast anklagar Elsa för att ha mördat sin man av svartsjuka. Han ringer sin vän, kommissarie Alain Bourrier.
Han ringer Sten Vinge. Det är mamma
Magda Vinge om svarar. Hon blir mycket intresserad av vad mordet kan betyda för hennes sons karriär.
4 unga män sitter i en elegant hotellfoajé i Paris. De väntar på att ta sig till ambassadrådet Woulffs våning. Avsikten är att ha ett möte med ett japanska företag under så eleganta omständigheter som möjligt. Det är
Patrick Ch. Lewin, PR- och reklamchef för det unga framgångsrika elektronikföretaget Data Synchronic AB. Vidare företagets VD Tom Wännmar, tekniske chefen Olle Sedström och exportchefen Göran Ask.
Elsa vill att mötet mellan Syncronic och japanerna ska äga rum. John Tirén lovar att hjälpa till. Det blir en excellent buffé och bra kontakter. Lewin har lämnat en dossier med teknisk information till Viktor Woulff och önskar den tillbaka. Tirén lovar att de ska få den på ambassaden nästa morgon. Men Tirén hittar inte dossiern i Woulffs kassaskåp eller annanstans. Däremot får han reda på att den döde svensken i floden Seine är Lewins assistent!
Lewin och Sedström får i stället för dossiern det tvivelaktiga nöjet att identifiera liket som sin arbetskamrat inför kommissarie Bouvin.
Olof Svensson hade sedan han rymt från främlingslegionen i Tschad fått inkvartering hos sin tidigare kamrat Jean-Paul. I Tschad räddade han livet på J-P som lovade att som tack uppfylla tre önskningar. J-P har en sängkamrat, Jenny. Hon läser i tidningen om hur en svensk som heter Peter hittats drunknad. Hon var ihop med en som hette så på ett café när ett par killar drog in honom i en bil och snabbt körde därifrån.
Kommissarie Bourrier vill äta lunch med Tirén för att diskutera utredningsläget men också immunitetsproblem som hämmar utvecklingen. Woulff mördades med en papperskniv med ingraveringen "Tillhör Statsverket". Woulffs almanacka behåller Tirén av diplomatiska skäl. Bourrier tror mycket på ett "crime passionnel".
Olof Svensson har hittat en diskret restaurang nära sin tillfälliga bostad. Han tänker ständigt på vad Jenny berättat. För att lätta sitt samvete ringer han Anna-Bella Storm och lyckas övertala henne att komma till restaurangen. Han berättar för henne vad han hört om hur några i en vit bil hämtat Peter Lundh. En man hade ett tydligt "eldsmärke" på armen.
Fröken Storm går till Quai des Orfèvres, hittar kommissarie Bouvin som dock inte ger mycket trovärdighet åt vad hon berättar.
Efter ett mycket lyckat möte med japanerna är de fyra svenskarna klara att resa hem Just när de ska lämna sitt hotell kommer John Tirén. Han vill veta om de kommit ihåg något mer om sin omkomne arbetskamrat. Vad de vet är att han tidigare under dagen fått ett brev med bud. Ett brev som han inte öppnade direkt.
När Tirén ska gå passerar ett par portiern för att lämna nyckeln. Mannen har ett månformat eldsmärke på handloven. De lämnar hotellet i en vit bil.
Nästa morgon går Tirén igen med fröken Storm vad han fått reda på. Hur ska de lägga fram detta så att Bouvin blir övertygad om att fortsätta fallet?
När Anna-Bella ringer till kommissarie Bouvin kan hon emellertid själv ta saken i egna händer likt en "självsäker Artemis".
I Woulffs plånbok fanns en bild på en ung dam. Bouvin säger att DST, hemliga polisen, känner till henne som en person som träffar folk ur alla kretsar.
John Tirén frågar ut Madelaine Creutz. Han vill veta allt om Woulffs relationer till sina medarbetare och särskilt till Sten Vinge. Hon menar att Sten Vinge haft möjlighet att kopiera Woulffs bilnycklar. Och t o m att själv gömma sig i bagageutrymmet.
Olof Svensson hade lämnat lägenheten för att tjäna lite pengar i en brädgård när polisen kommer. De har fått ett tips av en tjej att Jean-Paul härbärgerar en flykting. Han lyckas vinna deras förtroende genom att tala om hur högt han håller Främlingslegionen och franska soldater. När polisen upptäcker en svart portfölj vill de ändå att han följer med till stationen.
Anna-Bella Storm gör ett nytt besök hos kommissarie Bouvin. Han beaktar nu allvarligt vad hon har att berätta om mannen med eldsmärket på hotellet. Han har använt falskt namn. Kanske fick han ett viktigt meddelande men detta lämnades av misstag till Lundh.
Tirén besöker Madame Lapoches blomsterhandel. Det var här Woulff köpte blommor till sina maitresser och det var där han parkerade sin bil. Mme Lapoche erinrar sig att Woulff ofta bad henne skicka blommor till "Rose". Det betydde en bukett till bostaden och en till boutiquen. Tirén lyckas få adresserna.
Tirén fortsätter sina utfrågningar. Nu är det den mycket nervöse Sten Vinges tur. Han ljuger om sitt alibi och tvingas mycket skamsen erkänna att han varit på en porrbiograf.
Jan Tirén tar sig en lång funderare i fåtöljen med sherryflaskan till hands. Han väger de olika möjliga alternativ mot varandra.
Portvaktstanten hjälper Olof att komma in i Jean-Pauls lägenhet. Men när han är där hör han polisen komma uppför trapporna. Han flyr ut på taket och flyr genom en taklucka. Han letar efter Jenny i horkvarteren och hittar henne till slut. Han äskar med henne och stryper henne sedan som hämnd för att hon angivit honom.
Jan Tirén sliter med fallet. Allt det dagliga ambassadjobbet läggs åt sidan. Han vill ta reda på vilken roll Rose Songe spelat i det hela. Adressen han fått av Mme Lapoche tar honom till blomsterhandeln Jeux des Feux. Efter många svårigheter och hot om att polisen kommer att blandas in lyckas Tirén till sist träffa den hemlighetsfulla Rose Songe i en mycket exklusiv lägenhet. Hon är identisk med den kvinna som Tirén sett lämna hotellet i sällskap med mannen med eldsmärket och vars bild fanns i Woulffs plånbok. Hon berättar att en annan man, "Pierre", som hon träffade under samma period som Woullf, hade hemligt bandat deras träffar och hotade avslöja Woulffs utomäktenskapliga eskapader. Det värsta med dessa var att det inte var Rose som var hans älskarinna utan hennes sekreterare Philippe. Woulff riskerade alltså att bli stämplad som homosexuell. I gengäld ville Pierre ha den promemoria som Woulff fått från de svenska företagarna. "Eldhanden" skulle stå för det praktiska bytet.
Bourrier ringer Tirén och meddelar att den franska polisen fått tag i "Eldhanden". När han skulle hämta ut promemorian ur ett fack i effektförvaringen på Gare du Nord skedde en stark explosion som förintade "Eldhanden" till oigenkännlighet.
Fallet tycks vara klart. Dubbelmördaren har själv dödats.
Tirén tänker gå teater med sin fru Stella på kvällen. Han får idén när han läst Viktors almanacka. Och då får han också bevis för vem det är som mördat honom. Han åker en sväng till Elsa Woulff innan. Efter en del påtryckningar erkänner hon att hon mördat sin make. Hon stod inte längre ut med hans erotiska äventyr med andra kvinnor.
Olof Svensson hittas död i Seine på samma plats som Peter Lundh.
En berättelse med ovanligt många offer för att vara Jan Ekström. Victor Woulff mördas av sin fru. Motiv: svartsjuka. Jenny mördas av Olof Svensson. Motiv: hämnd. "Eldshanden" mördas av Victor Woulff. Motiv: Hämnd. Peter Lundh mördas av "Eldshanden" (?). Motiv: han blev av en tillfällighet ett farligt vittne.