Jan Ekström Daggormen Bonniers 1965
 

Sturz & Landsings Annonsbyrå AB på Kammakargatan 48. Staffan Torlander, kontaktman på byrån är ihop med Lena Valgren. Chefen är Katrin Landsing. En okänd man besöker henne. Skrämmer henne. Katrins sekreterare Ulla Ringman. Pratar med Tore Sundin, bilförsäljare, som är bror till Katrin.
Zahra, reklamtecknare. Berit Persson i receptionsdisken. Cecilia Pontesson, bokförerska och frånskild, biter på naglarna. Lillemor, copywriter. Lars Hermansson är kamrer.
Staffan väntar på Lena i sin lägenhet som ligger högst upp i Katrins hus vid Tegnérlunden. Byrån ligger i samma kvarter med gårdsidan vänd mot hans lägenhet. I en 2-rummare i samma hus bor
Tage Sundin, Katrins bror och Staffans kusin.
Lenas Valgrens pappa,
Robert Valgren, direktör i Valgrens Agentur AB, umgås med Karin Landsing. Lena berättar att hennes mamma Dorry är svartsjuk. Robert ska träffa Karin kl 21 efter arbetet.
Katrin ringer och ber Staffan komma. Staffan går ner till sin kusins stora lägenhet men där är hon inte. Där är den "skrämmande mannen" från kontoret. Han heter
Erich Weber. Han tycks veta något om Katrins tre bortgångna män. Lennart Arnborg, fastighetsägare död 1946, Helmuth Sturz, flykting från andra världskriget som blev Katrins andra man, död 1959, Birger Landsing, hälftendelägare i byrån under Sturz tid, död 1964. Alla dog genom olyckshändelser.
Katrin ringer igen. Det är på kontoret hon väntar honom. Han tar en genväg över bakgården. Katrin vill be honom om en tjänst. Hon har en isärplockad armépistol i skrivbordslådan som han sätter ihop åt henne.
Dorry är hemma hos sina syskon
Björn Hamrén, fastighetsägare och Vera Hamrén. Hon väntar på att Robert ska hämta henne. Björn samlar på skallar, på kraniefynd. De är rädda för att de måste sälja huset de växt upp i. Katrin har en lånerevers som måste betalas. Cecilia tillhör också syskonen. Björn går ut en stund, strax innan Vera kommer.
Staffan lämnar Lena på tunnelbanestationen. När han åter är hemma röker han för öppet fönster, tappar cigarettpaketet och går ner för att leta upp det. Han ser på marken en myllande gråaktig sträng av små larver, tiotusentals av dem som likt en orm sakta gled fram över gräset. En daggorm även kallad, luskungen, bodraget, härmasken, som i äldre dagar ansågs förebåda krig, död och pest. Han hör plötsligt bakporten till kontorsbyggnaden slå igen. Tage Sundin kommer springande.
Cecilia kämpar med bokföringen sent på natten på sitt kontor. När hon är färdig ringer hon en taxi och tar trapporna ner. Hisskorgen går igång och med den kommer en rytande
Börje Nibrandt, en ständigt berusad skulptör som arbetar i en ateljé längst upp i huset. Han har ett sår på kinden och blodet rinner. Bakporten är öppen. När Cecilia går ut ser hon Katrin Landsing ligga i gräset med en papperskniv instucken genom ögat.
Förste kriminalinspektör
Bertil Durell är snabbt på brottsplatsen med sin kollega kriminalinspektören Per Balder. De gör en mycket noggrann undersökning.
Staffan vaknar av att Cecilia ringer honom. Hon sitter på sitt rum, berättar vad som hänt och ber honom komma.
Durell förhör Cecilia. De går till Katrins kontor. De hämtade nyckeln i kamrerns rum.
Nästa dag på byrån visar Zahra ett foto som Katrin velat ha förstorat. Det är en bild på
Helmuth Sturz.
Bertil Durell funderar på hur det ska bli nästa år då han ska lämna sin tjänst hos statspolisen för att träda i tjänst hon Stockholmspolisen. Han diskuterar med Balder vad det kan betyda att Katrin fått kniven instucken just i ögat.
Förhören ska hållas i Katrins arbetsrum. Staffan är den förste. Han är nervös och berättar allt han vet.
Erich Weber är försvunnen. Det finns inte ett spår efter honom i Katrins bostad. Han efterlyses.
Lillemor får tag i ett block där Ulla Ringman stenograferat ett brev för Katrin. Innehållet är intressant. Det är ställt till
Wegards advokatbyrå och handlar om husreversen och hennes testamente.
Durell förhör den impulsive Börje Nibrandt. Han gör en byst av Katrin, han har legat med henne men när han senast vänslades med henne rispade hon honom med en papperskniv så att blodet rann. Han sörjer henne djupt.
Sedan blir det förhör med den attraktiva Berit Persson som nästan kollrat bort Balder. Men först åkallar Durell i minnet förhöret med kamreren Hermansson med hjälp av bandspelaren. Även Hermansson var djupt förälskad i Katrin.
Berit Persson har en hel del att berätta tack vare att snabbtelefonens avlyssningstangent.
Staffan tar en promenad för att komma från det malande resonemanget om Katrin. Medan han njuter av solen i Tegnérlunden får han höra Dorry och Björn Hamrén. Dorry är mycket uppskärrad. Han går dit och får höra att hon tagit papperskniven med sig då hon lämnat sin brors bostad sedan hon väntat länge på Robert. Hon gick till Katrins lägenhet men fann ingen där. Då blev allting svart. Hon vet inte hur hon kommit hem och vart kniven tagit vägen.
Durell får reda på bilverkstaden reda på att Katrin lämnat i sin bil. Robert Valgren hade fått låna nycklarna för att hämta något ur bilen.
Obduktionen visar bl a att Katrin hade larver i håret.
Durell kontaktar advokaten Wegard. Fru Landsing hade tänkt skriva ett testamente till förmån för sin kusin Staffan men det blev inte av. Nu ärver brodern Tage hela förmögenheten.
Durell åker sedan direkt till Vera Hamrén för att diskutera den eventuella revers som framlidne Birger Landsing skulle ha krävt som säkerhet för ett lån. Vera vårdade hon de sista åren han var sjuk och de var hon som fann honom död i sängen. Han blev innebränd. Dog av kolosförgiftning. Orsaken var att han rökt i sängen. Det konstiga var bara att han sluta röka flera år innan.
Staffan ska åka ut med Lena på landet. Han vill låna hennes pappas bil. I bagageutrymmet finns en nylonsäck med en stor blytacka. Varför ligger den där? Robert tar den med sig. I handsfacket ligger Katrins armépistol.
Då kommer Durell. Han förhör Robert och vill veta vad han tänkt använda blytackan till.
Robert erkänner att han varit Katrins älskarinna och att han träffat henne sent på mordkvällen för att han ville "göra slut" med henne. Han vill inte berätta vad han letat efter i hennes bil i garaget eller vart de två tänkt åka tillsammans.
Staffan åker ut till Muskö tillsammans med Lena. På vägen dit göra Tage en vansinnesomkörning i sin sportbil. Han har en skräckslagen Ulla Ringman som passagerare. Bredvid Staffans stuga tar Tage och Ulla in på Katrins. När Staffan kommer för att hämta vatten gömmer Ulla sig. Tage "grejar en sak".
Staffan och Lena sitter och myser på bryggkanten i solnedgången. Tage och Ulla kommer. Staffan anklagar dem för att ha smusslat undan ett brev som Katrin skrivit till sin advokat i vilket hon gjorde Tage arvlös. Staffan anklagar Tage för att ha mördat Katrin. Tage tar fram Katrins pistol som han hittat i Staffans bil och skjuter honom. Det finns dock ingen patron i loppet så vapnet klickar.
Durell åker hem till
faster Bett som han bor hos. Hon har gått på bio med fru Linspong sedan hon gjort i ordning falukorv, en böckling och en lättöl. Medan Durell intar den frugala måltiden funderar han skarpt på alla detaljer han fått veta kring mordet. Plötsligt tror han sig veta att det är på Muskö som Weber befinner sig. Han ringer Balder och ber honom komma sedan denne plockat upp Robert Valgren på vägen.
På Muskö blir Staffan och Lena vittne till hur en båt läggar till vid bryggan, en man stiger ur och blir skjuten. De rusar ner. Mannen är inte död men svårt skadad. Samtidigt anländer polisbilen. Mannen som är Weber tas om hand och förs till sjukhus. Snart är också skytten gripen. Det är Katrins senaste man Helmuth Sturz som förklarats död genom drunkning för flera år sedan men vars lik aldrig hittats. Durell påstår att Katrins avsikt var att med Roberts hjälp ta sig till Muskö och döda Sturz.

Daggormen får betydelse genom att bestämma tidpunkten för när Katrins kropp placerades på marken. Hon hade larver i håret och med kunskap om med vilken hastighet en "daggorm" rör sig lät detta sig göras med viss noggrannhet.
Birger Landsing "hjälpte" Sturz att fingera en drunkning. Birger Landsing hade fått papper på att Sturz var krigsförbrytare från Nazi-Tyskland. Han hotade att avslöja detta om han inte fick både firman och Katrin.
När Sturz kom tillbaka mördare han den sjuke Birger Landsing som hämnd genom att arrangera eldsvådan. Sturz fick hjälp av Weber men denne förrådde honom och då försökte Sturz skjuta honom. Med sig från Tyskland hade Sturz haft "Regina", den största briljant han stulit från judarna. Denna försökte Weber lura honom på.
Durell hittade briljanten i en lerbyst av Katrin som Nibrandt arbetade på. Där hade hon gömt den.
Men den som dödade Katrin var Vera Hamrén. Katrin hade hittat reversen på det lån som Vera och Björn tagit hos Birger Landsing och som Vera hävdade var skrivet. Katrin krävde hela fastigheten mot reversen och då stack Vera henne med kniven i ögat, sedan hon blockerat hissdörren i bottenplanet. När Katrin kikade ut genom tiigluggen, satt kniven där intill skaftet.
En av Ekströms allra bästa böcker!