Jan Ekström Elddansen Bonniers 1970
 

Fröken Kristina Vannerman har en villa vid Östra Strandvägen. Hon har fyra inneboende: först sin brorson Tomas Vannerberg, lärare i fysik, kemi och matte. Tomas föräldrar är döda. Han far gjorde självmord efter Kreugerkraschen. Vidare Bengt Fritze, rektor vid Gislaveds gymnasium, Bror Andersson, språklektor och Klara Nordin kamrer. Evald Sjöman är apotekare och granne till villan. Hans fru Marianne och deras son Perra och dotter Eva. Torgny Pihl är disponent och ägare till Bröderna Pihls Plast AB. Vera Pihl är hans maka och Svante Pihl deras son. De är också grannar till Kristina Vannerman.
Kurt Karlsson är lantbrukare och skogsägare i Norlida. Hans äldsta dotter heter Anna Karlsson. Hans yngsta dotter Ethel Frid är gift med läderfabrikören Sven Frid.
I disponentens trädgård bjuder Vera Pihl sina väninnor Marianne och Ethel på likör. De skvallrar och grälar. Torgny har tydligen haft ihop det med Kristina liksom Evald.
Tomas Vannerman har lektion. Han får samtal från
Gitt Nerman, en tillfällig semesterbekantskap från Italien. Nu vill hon träffa honom och antyder att hon behöver pengar. Detta är ingenting för Tomas nuvarande fästmös, den blonda gymnastiklärarinnan Ingalill Borgmans öron.
Klara Nordin är kamrer på Bröderna Pihls plast och hopplöst förälskad i Torgny Pihl. Han har fått ett angeläget brev som hon lämnar till honom i den bullrande fabriken.
Kristina Vannerman har kallat sina fyra hyresgäster till ett möte. De blir oangenämt överraskade när de får höra att hon ska sälja sitt hus.
När de andra gått anförtror hon sig åt sin brorson att hon fått hotelsebrev vilket fått henna att vilja sälja allt och flytta till en okänd ort.
På hotell Nissastigen i Gislaved slutför förste kriminalassistenten
Bertil Durell sin påklädnad inför besök på den lokala operan med att knyta en färgsprakande slips runt sitt korta halsparti. På hotellrummet finns också Melander, polischefen på Värnamodistriktet. Ett telefonsamtal som kommer att hindra det efterlängtade konserten avbryter.
När de kommer fram till huset möts de av en mycket upprörd Tomas Vannerberg. Han säger att hans faster är i badrummet bakom en stängd dörr och att hon skjutit sig. När de till sist får upp dörren är emellertid badrummet tomt. Kristina Vannerberg finns inte heller någon annanstans i huset. Badrumsdörren stängs med en bom på insidan som inte kan nås från utsidan och inte falla i stängt läge av sig själv. Badkaret var fullt och svämmade över, vatten kranarna var öppna. Tomas säger sig ha hört ett skott. När Tomas bankade för att komma in kom de fyra hyresgästerna som höll på att spela bridge på övervåningen. Marianne Sjöman hade uppsikt över villans ytterdörr från sitt eget hus och såg ingen lämna villan.
Kristinas nya resväska är försvunnen.
Vera Pihl ringer Marianne Sjöman, helt exalterad. Hon är orolig för sin man. Vera har kontaktat fastighetsmäklaren
Bernt Hall och fått bekräftat att Torgny Pihl varit intresserad av ett torp i Norlida som var Kristinas. När hon berättade detta för Torgny blev han arg och sa att han skulle åka utomlands i affärer. Och han bara gick.
I villan är Tomas tillsammans med Ingalill. Fritze stör honom och vill ha hjälp. Han vill veta vad som hänt Kristina. Han sätter sig att spela på pianot. Han spelat "Rituell elddans" så att hela huset vaknar.
Tomas och Ingalill störs av andra ljud utifrån. Tomas går ut och ser hur någon tar sig in i Kristinas båt och far iväg. När Tomas kommer tillbaka ser han hur det brinner i ingången till gårdsentrén. Han lyckas släcka elden.
Kurt Karlsson har köpt Kristinas hus för att skapa en födkrok åt sin äldsta dotter Anna. Hon ska starta ett pensionat. Men själv tycks hon tveka starkt på sin förmåga att klara av att lämna föräldrahemmet.
Durell och Melander planerar jakt i Norlida där polischefen har jaktarrende kring en sjö. Men det blir inget av detta trots den lämpliga utstyrsel Durell bär. Innan jakten bär det av till Vannermans villa p g a mordbrandsförsöket. Medan de undersöker brandplatsen försöker Bror Andersson komma in på en av de två toaletterna på andra våningen. Det är låst och vattnet rinner. Han får panik och kallar på polisen. De hittar Kristina Vannerman liggande i badkaret skjuten till döds.
Problemet är intrikat och förefaller olösbart. Hur har Kristinas kropp kunnat flyttas från ett låst badrum till ett annat låst badrum?
Tomas är på badstranden med Ingalill i minimal bikini. Svante och Perra spelar fotboll. Bollen far ut i vattnet. Pojkarna hittar då en bil på fyra meters djup i vattnet. Tomas dyker i. Han ser att det är Kristinas bil. Han hittar också den försvunna väskan. I väskan finns en pistol som Svante känner igen som sin fars.
Durell söker upp fastighetsmäklaren Hall som bekräftar att Kurt Karlsson köpt Kristinas villa för 150000 kronor kontant. Hon ville ha allt i hundralappar så det blev en stor hög. Kristinas torp fick Hall fullmakt att köpa. Durell upptäcker att "hotbrevet" som Kristina fått är skrivet på samma skrivmaskin som fullmakten dvs Halls. Är det Torgny Pihl som skrivit hotbrevet när han var hos Hall för att lägga ett anbud på torpet?
Bilen har bärgats. Klockan har stannat på 3.18. Mätarställningen visar att bilen körts 17 mil senaste dygnet sedan den varit på service. Durell vill prata med Vera Pihl. Han hittar henne på Bingo i Folkets Hus med sina två väninnor Marianne och Ethel. Hon vägrar emellertid att svara på frågor.
Bror Andersson rätta skrivningar sent på lördagskvällen. Han tar en klunk whisky efter varje rättad bok. När whiskyn är slut går han till Fritze för att låna mer. Fritze har besök och avfärdar honom bryskt. Därför fortsätter Bror till Klara som bjuder in honom. De dricker whisky och Bror finner henne vacker och intelligent. Men han misstar sig på henne kärlek. Den är ju riktad till Torgny Pihl.
Durell och Melander är vid torpet i Norlida. De hör ett skott. Det är Kurt Karlsson som skjutit en and. Han låter dem följa med till torpet där också hans dotter Anna är. Han får Anna att erkänna att hon rott hela vägen till Gislaved för att bränna ner Kristinas villa, det enda sätt hon funnit att undkomma att bli pensionatsvärdinna.
Durell hittar Evald Sjöman på apoteket. Snart erkänner han att han fortfarande är förälskad i Kristina men inget av detta får komma fram till hans fru.
Efter lunchen tar sig Durell en promenad för att klara tankarna. Han kommer till Röjan där Kristinas bil hittats. Snart ser han en stor motorbåt närma sig. Det är disponenten Pihl. Han erkänner att han köpt två flygbiljetter till Zürich åt Kristina, för övrigt har han plausibla förklaringar på allt.
Sedan de kommit i land går Durell till den Vannermannska villan. Klara Nordin kommer utrusande och får nästan omkull honom. Ingen annan tycks vara hemma. Durell tar sig upp till övervåningen och dyrkar upp Fritzes dörr. Just när han är på väg att få igång Fritzes bandspelare kommer Fritze hem. De lyssnar på bandet. De blir oense om vad som egentligen fanns på bandet då Bror Andersson smyglyssnade och som nu är överspelat.
Tomas och Inga-Lill har picknick inte långt från Kristinas torp. Det blir åska och de skyndar sig hemåt. Karlssons hund är med och ger stånd utanför ett granparti. Där hittar Tomas en död kvinnokropp. Han känner igen henne. Det är Git.
I hennes kläder finns ett foto som visar Kristina som ung med en liten pojke bredvid sig. Pojken är Tomas. Samma bild har Tomas. Var Gitt Kristinas hemliga dotter? Tänkte de flyga tillsammans till Schweiz?
Gitt bodde med en väninna
Ulla Nilsson i Stockholm. Hon hör av sig och berättar att Gitt då hon träffade Tomas i Italien förstod att hans faster var hennes mamma. De började träffas. Kristina bistod Gitt med både pengar och knark.
Gitt växte upp på ett barnhem i Stockholm tills hon var 13 år. Obduktion visar att Gitt dött av giftet scopolamin, en växtalkaloid.
På apoteket från Durell snart fram att apotekaren Evald Sjöman försett Kristina med amfetamin. Sedan utför han tillsammans med Melander ett experiment i den vannerbergska villan i vilket en tvål spelar en avgörande roll. Det handlar om att utröna hur Tomas kunnat få för sig att Kristina blev skjuten i badrummet.
Melander få följa med till platsfabriken där de båda tar disponenten Pihl med överraskning. Han vill dock inte erkänna att det finns scopolamin i företagets kemikalieförråd. Däremot är det tydligt att Kristina ibland var kurir till Schweiz åt Pihl med uppgift att smuggla ut aktier.
På rektorsexpeditionen på skolan finns Bengt Fritze. Han tvingas erkänna att den kartong med choklad han gett till Kristina var förgiftad med scopolamin. Gitt åt av chokladen och dog. Fritze berättar att han fått veta att Kristina tänkte försvinna. Om polisen inte brydde sig om försvinnande skulle han spela "Rituell Elddans" med öppet fönster.
Det är Evald Sjöman som är den skyldige. När han förstår att allt är avslöjat försöker han fly i båt men hinns upp av Durell och Melander. När han försökte neka Kristina amfetamin hotade hon med att avslöja att Gitt var hans dotter. Han smugglade då in en dödlig dos scopolamin i amfetaminen. Gitt dog i Kristinas bil. Eftersom hon också ätit choklad drog Kristina slutsatsen att det var den som var förgiftad. Hon trodde att det avsedda mordoffret var hon själv. Hemma i villan anklagade hon Sjöman och hotade honom med sin pistol. Men det blev han som sköt henne.