Jan Ekström Ålkistan Bonniers 1967
 

Lars Magnusson, ekonom och hans bror Magnus Magnusson agnar och lägger ut en långrev i Kyrksjön. Magnus innehar tillsammans med deras mor, Ida Magnusson, en arrendegård i Båraryd. Gården tillhör den rike Bruno Fredner, ägare av gårdar, mycket mark och skog i Båraryd. De fruktar att förlora gården och ställer därför upp på många av hans krav. På Magnussons arrendegård arbetar Holger Svensson och Agneta.
Roland och Victoria Roslund är trädgårdsmästare i Båraryd. De har tre barn, Jeanette, som är lärare, Yvonne, som arbetar i Roslunds blomsteraffär i Gislaved samt Jacques, som är medhjälpare i trädgårdsmästeriet. Jeanette har varit ihop med Bruno. Nu är Fredner ihop med Eivor. Eivor Lundin, som är brorsdotter till fröknarna Loanna och Lovisa Lundin och som bor granne med disponent Fredner. Eivor gjorde slut med Magnus för en månad sedan efter långvarig bekantskap. Jacques tar varje dag ett stort fång blommor som han ger till Eivor som han romantiskt svärmar för.
De båda bröderna ser från sin båt Fredner i vassen. De är nära att kollidera med
Sören Rehte i en annan båt. Han är limnolog och samlar in alger till en forskningsuppgift. Han är inneboende hos sin bror Carl Rehte som är kommunister i Båraryd. Sören vet därför att Fredner och Eivor tagit ut lysning.
Johansson är innehavare av Johanssons Snabbköp i Båraryd. Där träffar Lars Magnusson den unga, käcka Yvonne Roslund. De går på en månskenspromenad tillsammans.
Fröknarna Lundin är oroliga. Loanna kikar i smyg in i grannvillan där Bruno Fredner bor. Han blivande brud Eivor är på bio. De uppskattar inte att de två ska gifta sig. Lovisa bestämmer sig för att gå ut trots den sena timmen för att möta Eivor.
Ulla Beckman är hemma hos sin väninna Ester. När hon ska gå hem genom den becksvarta skogen får hon plötsligt en chock. Någon lyser henne i ögonen med en ficklampa. Det är Bruno Fredner. Hennes man Emil Beckman, tillsyningsman och maskinist vid kraftstationen i Nissafors blir arg och går ut för att tala med Fredner. Men då är han borta.
Lars följer Yvonne hem. På återvägen hem till sig ser han en bil med en av lyktorna släckt. Den stannar bortom moderns hus. När han kommer dit är bilen åter borta men han hittar en strypt katt.
På natten vaknar Ulla Beckman. Hon ser ett ficklampssken nere vid fallet. Motvilligt går hennes man dit och hittar Bruno Fredner död i sin ålkista.
Förste kriminalassistenten
Bertil Durell befinner sig på ett hotellrum tillsammans med kriminalassistenten Per Balder. De är trötta efter att inte ha varit ur kläderna på 20 timmar sedan de just avslutat ett fall här nere i Jönköping. Då får de ett telefonsamtal från länspolischefen. Ett mord har uppdagats i Nissafors. Snart är de där. Polischefen, f d landsfiskalen Melander är på plats. Honom har Durell arbetat tillsammans med tidigare (Träfracken).
Liket ligger med huvudet inslaget med ett spett nere i en ålkista, en "kista" av trä med ingång för ål i botten och med en lucka i locket som är låst med hänglås. Den är 2 m hög, 1,5 m bred och 3 m lång. Den har en insläppslucka mot dammen. Durell gör en mycket noggrann undersökning och bifogar till och med en skiss för läsarens förståelse.
Lasse hittar inte Magnus när han på morgonen ska ut och ta upp reven. Det får bli
Holger Svensson, som är anställd hos Ida Magnusson, i stället. Holger är irriterad då han tror att Magnus sover hos Agneta, också anställd, vars dörr är låst.
Holger försöker få Agneta med upp på höskullen. Hon är inte helt ovillig. Men väl däruppe blir det inte mycket av kärleksstunden för i höet ligger Magnus. Han har sovit där i natt.
Polisparet anländer till Båraryd. Först besöker de systrarna Lundin. De berättar om hur de levt på en liten livränta efter sin döde bror
Sixten och tagit hand om hans dotter Eivor. Sixten dog under en fisketur med disponenten.
Sedan tar de sig in i disponentvillan. Inne i sovrummet hittar de en vacker ung dam som presenterar sig som Eivor Lundin. Hon visar ett brev som Bruno skrivit och som kan tolkas som ett självmordsbrev. Hon säger att hon inte sett Bruno sedan de tog ut lysning. Då hade han grälat med prästen. Sedan bion var slut hade hon varit hemma hos en väninnan till klockan två på natten. Hon heter
Barbro Hellgren. När hon kom tillbaka till Fredners satte hon sig att vänta på honom och somnade.
Efter ett hastigt besök på trädgårdsmästeriet där Yvonne passar på att ge hela den "gröna klanen" fullständiga alibin för mordnatten beger sig Durell till pastorsexpeditionen. Det är inte utan att man får intryck av att som hans bror Sören säger, "Guds ställföreträdare i församlingen" har ett stort intresse av Fredners tänkta maka Eivor.
Durell uppsöker Jeanette på skolan. Hon har tidigare haft sällskap med Fredner. Hon säger att det finns många andra möjliga motiv till mordet på Fredner än svartsjuka, som till exempel pengar och psykisk press. Hon satt i skolan och rättade böcker till klockan ett på mordnatten men en liten parvel kan upplysa Durell om att hon på kvällen fick besök av prästens bror Sören.
Polismännen upprättar högkvarter på Hestra Turisthotell där de mottages som hedersgäster.
Sören Rehte visar Durell en väl gömd fisksump full med ålar. Det är någon som stjäl ål från ålkistan och förvarar dem där. Holger Svensson blir starkt misstänkt. Igengäld kan denne avslöja var extranyckeln till ålkistan förvaras, nämligen hemma hos Magnussons.
Systrarna Lundin upptäcker att det lyser i den avspärrade disponentvillan. De kommer på Roland med att ha letat upp en skuldsedel på ett stort belopp.
Då systrarna har stort förtroende för Durell tipsar de genast honom om sina misstankar mot Roland. Han blir genast förhörd.
Familjen Magnusson är inbjudna till "Moster Ulla" och Emil Beckman. Ulla skryter med hur mycket som skrivits om Emil i lokaltidningarna. Efter hand som spriten intas blir de två ganska "uppriktiga" mot varandra. Emil kommer att nämna att han hittat ett hänglås på vägen från ålkistan. Då dyker Durell upp för att klaga på att den reservnyckel han fått av Magnus till hänglåset på ålkistan inte passar. Ingen av alla nycklar han fått med sig från Magnussons samling passar. Men nyckeln passar till det lås som Emil hittat. Alltså har någon bytt ut låset på ålkistan under mordkvällen.
Durell får en idé och ringer upp handlaren Johansson och får bekräftat att Fredner nyligen köpt ett hänglås. Den ena nyckeln slog han sönder direkt så att bara han skulle kunna öppna låset. Den nyckel påträffades i Fredners ficka inne i ålkistan som var låst.
Med dånet från vattenmassorna som bakgrund funderar Durell och Balder frenetiskt kring det "slutna rummet" som ålkistan utgör allt medan de betraktar den intensivt.
Yvonne ringer Lasse på festen hos Beckmans och ber honom komma till blomsteraffären i Gislaved. Där är Jeanette som vill berätta om att när hon var ute med Sören Rehte mordkvällen såg hon Magnus komma ledande en cykel. På den låg en säck.
Polischefen redogör för Bertil Durell obduktionsresultatet samt den tekniska undersökningen av mordvapnet, ålkistan och bilen.
På Bygdegården spelar Tranemo Poodles. Yvonne och Lasse tränger sig in och får ett bord. Snart är Holger och Anita på dansgolvet. Även Jeanette, Sören och Jacques kommer. Och Eivor och Magnus. Det blir snart bråk. Jeanette angriper Eivor och Holger slår Anita av svartsjuka mot Magnus. Jeanette anklagar Magnus för mord och Holger ger sig handgripligen på honom. Magnus försvarar sig dock bra och snart faller Holger till golvet träffad av flera knytnävsslag. Holger anklagar Magnus för att ha sovit på höskullen med Agneta. Men det var inte med Agneta, det var med Eivor vilket den uppdykande Bertil Durell klart intygar. Två polismän griper Magnus och Durell förhör Eivor i enskilt rum.
Eivor erkänner att hon förberett mord på Fredner. Han hade tvingat sig på henne under hot om att förstöra allt både för hennes fastrar och för familjen Magnusson. Men någon annan förekom henne. Hon trodde att det var Magnus och för att skydda honom försökte hon arrangera ett självmord.
På polisstationen förhörs Magnus. Han erkänner att han cyklat till ålkistan för att stjäla några ålar. Men han kunde inte öppna låset. Han tittade genom inspektionslåset och såg den döda kroppen. Han vågade inte anmäla detta till polisen av rädsla för att bli misstänkt. Men han har ju alibi eftersom Jeanette såg honom ledande cykeln på väg hem. Mördaren däremot körde Fredners bil till dennes hus.
Dödstrött kommer Durell tillbaka till hotellet. Han kan inte sova utan tankarna mal bara på. Han känner att han har tillräckligt med information för att lösa mordgåtan men tankarna vill inte falla på plats. Plötsligt får något som Magnus sagt honom på andra tankar. Han väcker Balder och tar en taxi.
Hos Magnussons brinner ladugården. Med gemensamma krafter lyckas Lars och de andra få ut djuren. Magnus tvingas hoppa från höskullen. Holger ger sig ensam in i eldhavet för att befria tjuren Rubin. Han kommer ridande på honom i en full galopp som fäller Roland och Jacques till marken.
Durell avslöjar snart inför alla vad han kommit fram till. Det är Jacques som är mördaren. Han dödade Bruno Fredner av svartsjuka om Eivor. Han lockade Fredner till ålkistan med löfte om att denne skulle få tag i ålatjuven. I stället väntade Jacques där med mordvapnet, ett spett i handen. Han slog ihjäl honom, lade honom i en säck som han brukade använda för att skydda trädrötter med och lyckades få in säcken med kroppen genom insläppsluckan. Med hjälp av den katt han skänkt Eivor fick han ut säcken sedan han tömt vattnet genom inspektionshålet. Avsikten var att skapa ett mysterium och kasta skulden på Magnus som hade tillgång till nyckeln. Vad han inte visste var att Fredner bytt låset innan.

Detta är en väldigt bra bok. Minst 8-9 poäng. Den är i Trenterklass när det gäller att bygga upp en intrig, öka spänningen, ha bra kringhistorier, bra miljöbeskrivning, landsbygd och småsamhälle i Småland. Det var tur att jag började läsa Ekström. Han beskriver arbete: lägga ut rev, ålfiske, trädgårdsmästeri. Mycket spännande. Gåtan förefaller olösbar intill bokens slut.

Durell älskar "djärvhet i färger och mönster".