Jan Ekström Mannen i berget Bonniers 1979
 

Bertil Durell ska äntligen få sin lagstadgade semester. Allt är förberett för några veckor på Kanarieöarna tillsammans med partnern Vera Bernheim men som han fruktat kommer "nånting i vägen". Rikspolischefen vill att han ska utreda Per Wallins död i Tanzania. Med är direktör Parm, VD i AB Interconstructa (ABICO), hans närmaste man, överingenjör Sagge, vidare kabinettsekreterare Gabrielsson från UD och dennes kollega Per Swahn, från justitiedepartementet. Närvarande är också Durells chef polisintendenten och doktor Olson, rättsmedicinare.
Wallin har en äldre bror i Kanada. Han har tidigare sammanbott med
Lisen Nygren.
Wallin påträffades skjuten i ryggen med sitt eget finkalibriga kulgevär. Chefen på byggarbetsplatsen är
Nils Barling.
Tre företag i ett konsortium bygger gemensamt ett kraftverk. Parm vill att dödsfallet ska rubriceras som en olyckshändelse, ett vådaskott tills annat har bevisats.
Durell tar först kontakt med Lisen Nygren. Hon är byggnadsingenjör. Per var fascinerad av Nyerere som han menade byggde den verkliga socialismen. När han jobbat några år i Tanzania var han inte lika entusiastisk. Han skrev brev till Lisen och berättade om sina framgångar bland höjdarnas fruar. En hette
Ann-Marie. Han ville vara extra duktig på alla områden. Han ärvde bra med pengar sedan hans föräldrar flugit ihjäl sig.
Nils Barlings fru heter
Ulla. Börje Rehndal ansvarar för arbetena under jord. Ann-Marie är hans fru.
Telefonisten, miss Bachu. Produktionschefen
Benito Monelli. Sune Johansson, administrativ chef. Har ambitioner. Gift med Eva.
Brita Gustavsson, sjuksköterska. Gun Sedell, lärare, gift med Gert Sedell, läkare. Hos Brita ska Vera inkvarteras.
Durell anländer med en känsla av att inte ha den rätta kompetensen för att arbeta under dessa förhållanden. Han hämtas av Monelli, den tystlåtne italienaren. Chauffören är svensk,
Lennart Stenberg, "chief engineer", som var Wallins närmaste chef. Han kan berätta om Wallin att denne jobbade med laboratoriegöromål, där han gjorde stor nytta. Han var också intresserad av politik och kvinnor, både svarta och vita.
Barling och
Lövgren, verkmästaren tar genast Durell till olycksplatsen. Durell betonar hur viktigt det är att kulorna och hylsorna hittas.
Eva Johansson har ordnat en köksodling. Hon har stor hjälp av sin "boy" Joseph. Hon får besök av Vera Bernheim. Eva gör klart att alla vet varför de två kommit. Att det är något som inte stämmer med Wallins död.
Durell flyttar in i Wallins hus. En svart kvinna,
Helen M Kombe, vill ta hand om städningen.
Durell hämtas till ett party.
Lotta och Svante Lund svarar för mässen. Verkstadschef Karl-Olov Millstad med fru Sonja. Signor Aldoza.
Durell blir trött och får skjuts "hem" av Barling. Han överraskas av att
Helen M Kombe är i huset. Hon lyser med en ficklampa och letar efter något. Hon vill ha tillbaka sitt pass som Wallin haft. Hon har också lönelistorna i handen.
Hos Barlings tar houseboyen
Patrick hand om barnen Christer och Linda. Han låter sig motvilligt övertalas att gå med Patrick och bada i floden. Patrick berättar att han en gång blivit mycket sjuk sedan han sett Hongo - flodanden. Han hade då tagits till den store medicinmannen Bwana Mganga. De ser Mwangi Mavoo som smitit från sitt jobb för att fiska. Han säger att han fått pengar av Gert Sedell för att stoppa upp en fågel. Den store örnen som låg bredvid Wallins lik. När Mavoo ska kroka av den fisk han fångat får han plötsligt ont. Han tar av sig sitt halsband som består av en ett snöre och en blybit och ger till Christer.
På sjukhuset tar Brita Gustavsson emot honom. En annan patient kommer in. Han har fått kobraspott i ögonen och är mycket dålig. Lövgren som kom med honom berättar att Ngiri först stuckit till medicinmannen innan de fått honom till sjukhuset. Både Ngiri och Mavoo dör. Det är de två som hittat Wallins lik.
Rehndal och Stenberg visar upp tunneln de håller på att gräva för Durell och Vera. Maskinerna är imponerande.
På Barlings rum träffar de Sune Johansson som informeras om M Kombe och kopian på lönelistan. M Kombe var Mutuku Keles älskarinna som fick sig friheter i campen mot att Kele gjorde bolagen extra tjänster.
Arbetarna strejkar sedan de fått höra att två dött därför att de retat anden i dalen. Kele tar hand om saken och med hotelser och uppmaningar får han dem tillbaka till arbetet.
Durell försöker reda ut var vapen och ammunition finns och vem som har licens. Barling ansvarar men för inte så noggrann kontroll. Han kontrollerar kulor och hylsor i laboratoriets mikroskop efter provskjutning av de insamlade gevären. Undersökningen pekar på att Wallin skjutit sig själv sedan han skjutit örnen.
Bridgekväll hos Barlings: Eva Johansson, Ulla Barling, Lotta Lund och Gun Sedell. Lotta erkänner att hennes man Svante vill skiljas. Han är kär i Lisen Nygren, Lisen som är arvtagare till Wallins förmögenhet genom testamente!
Vera och Bertil träffas i Wallins lägenhet efter en solhet dag som gått illa åt Bertils fräkniga hy. Vera berättar om allt hon fått veta under dagen. I första han dom svenskarna och deras utomäktenskapliga bravader. Rehndals fru Ann-Marie är inblandad i de flesta. Monellis hjärta krossades tidigt när hans unga italienska fru lämnade honom. Han är i Tanzania för att glömma. Durell lyssnar och får en ledtråd här och en annan där. Plötsligt inser han att Wallin faktiskt mördats.
Sedan Barling haft ett sent sammanträde med Stenberg och Rehndal bestämmer han sig för att övernatta i gästrummet. Efter några gingroggar dyker Helen M Kombe upp och vill älska med honom. När han vaknar på morgonen har hon gått. Då undrar Sune Johansson vem som varit i hans rum under natten.
Örnen som blev skjuten finns kvar uppe i Mavoos by. Christer berättar att innan Mavoo dog sa han att han sett någon komma ut ur bushen en halvtimme innan han och hans kompis hittade örnen. Kanske han har berättat för sin gamla mamma vad han sett. Christer tror att Patrick kan berätta var byn ligger.
Musani Muya är en 30-årig svart lastbilschaufför som har rykte om sig att köra mycket försiktigt och omsorgsfullt. Han höll alltid sin bil i prima skick. Han har uppdrag att transportera ett antal arbetare. När vägen närmar sig ett brant stup låter han bilen störta utför branten för att förgöras.
Det blir kaos på kontoret när nyheten når fram.
Durell beger sig med Christer och Patrick till Mavoos by. Man håller på med förberedelser för hans begravning. Durell lyckas få modern att berätta att Mavoo sagt att det var "Mannen i berget" han sett. Är det Börje Rehndal? Är det så han kallas av de infödda?
Benito Monelli bjuder Durell på kvällsgrogg. Han slogs med Wallin sedan denne förolämpat hans fru.
Sedan hjälper Vera Bertil med att kontrollera namnen på lastbilsolyckans offer mot avlöningslistan för de drygt 3000 anställda på ABICO. Alla namnen finns med men är skrivna på ett avvikande sätt. I stället för
1 ("ett") står det l ("l") och i stället för 0 en O. Alla namnen utom chauffören, Musani. Totalt finns det 100 namn med avvikande siffror.
Flickan på lönekontoret, Purity Njagi, bekräftar att Wallin bett hennes skriva på det sättet. Mutuke Kele fick reda på ett 20-tal av namnen.
Tänk om det handlar om att någon hittat diamanter i berget man borrar igenom? Hos Stenberg är en av labrapporterna försvunnen. Durell vill få en borrare med sig till tunneln för att själv undersöka detta. Först åker han till den svarta campen för att träffa Mutuku Kele. Han berättar för honom vad Purity avslöjat. Att de som förolyckades i olyckan valts ut av Kele från den märkta listan. Kele erkänner att listan var "motståndsmän", sabotörer mot landet och presidenten. De måste undanröjas.
Klockan tolv på natten träffar Bertil och Vera den svarte borraren Silas utanför tunnelöppningen. De tar sig in och snart är de framme vid "vidundret", Jumbon, den stora borrmaskinen som bara tillåter en smal passage på ömse sidor. De kryper förbi och hittar snart ett område i berget som förstärkts med sprutbetong. Solas borrar igenom. Just som han ska ta ut ett prov från det blåaktiga berget, en "blue Ground" som antyder diamantfyndigheter, hör de Jumbon starta med ett dån och ett bländande vitt ljus träffar dem med bedövande kraft. Den närmar sig dem med sina skarpa borrar. De springer in i tunneln men är snart i dess slut. Stenberg dyker upp ur förarhytten. Han har en dynamitladdning med stubintråd i handen. Durell försöker övertyga honom om att låta bli. Just när han tänt får Vera loss en stenskärv som Silas träffsäkert slungar så att den träffar Stenberg i armen. Han tappar laddningen och förarhytten exploderar. De tar sig ut genom att krypa under maskinen.
Hos Bartlings blir de mottagna med whisky och omplåstring.
Stenberg fick rapport om fyndigheten genom Wallin. De båda funderade över hur de skulle kunna utnyttja den. Stenberg ville ha den för sig själv och skickade Wallin på antilopjakt. Innan dessa hade han bytt gevären så att han kunde skjuta Wallin med hans eget gevär.
Nästa dag sitter Bertil och Vera i ett flygplan som tar dem ner till kusten. Ett underbart strandhotell med dubbelrum väntar dem!


I Afrika får den fräknige hjälten stora problem med solen, fast andra tycks intressera sig mer för dem än han själv. Problem också med farorna i djungeln.
(bra, annorlunda, Vera är med, 8 poäng. Ekström håller stilen in på 70-talet)