Jan Ekström Morianerna Bonniers 1964
(Karta över Ulriksdal)

Verner Vade, direktör, ägare av Vade & Co AB. Hans fru Anna Vade (född Shonborg) f.d. sångerska.
Monica Vade är fil. stud. och deras dotter. Jonas Kellén är civilekonom och jur. stud. och Monicas fästman. Agda Ahlgren (född Shonborg) är syster till Anna. Sylvia Ahlgren är tandsköterska och Agdas dotter. Bengt Ahlgren är affärsjurist och Agdas son. Alma Shonborg är assistent vid slaviska institutionen vid Lunds Universitet. Hon är syster till Anna och Agda. Alma har en son, Boris Shonborg, fil. stud. Han hör röster. Han är resultatet av en resa till Ryssland som Alma gjorde i sin ungdom.
Familjen Vade har grannar; Arkitekten
Ragnar och Elsa Synnéus. De har ett ungt hembiträde Rita Jansson.
Verner Vade som snart ska fylla 80 år är mycket kolerisk. Verner och Anna har äktenskapsförord.
Verner leker erotiska lekar med Rita mot betalning.
Förste kriminalassistent
Bertil Durell är på sitt tjänsterum i Kristineberg. Kommissarie Staffan Sargren som är hans chef är starkt förkyld. Verner Vades sekreterare fröken Nilsson har just anmält att hennes chef är försvunnen. Durell åker ut till Drottninggatan 75 C för att prata med henne. Direktören hade ett mycket viktigt sammanträde klockan 15 som han inte kom till sedan han hastigt försvunnit klockan 14 efter det han fått ett telefonsamtal från en dam. I hans väska hittar Durell offerter från A B Maskin.
Durell beger sig till Ulriksdal. Utanför Värdshuset frågar han kyparen Vincenzo Vellini var Vade bor. På väg dit träffar han på
major Synnéus, Ragnars far. Denne hänvisar till tvättstugan där familjen ska befinna sig. Där finner han Alma, Agda, Monica och Jonas i färd med att sortera tvätt från stora tvättpåsar. Ingen tycks nämnvärt intresserad eller oroad över var Verner Vade håller hus.
Man har spårat taxin med vilken Vade åkte till mötet klockan 14. Den förde honom till Roslagsgatan 18. Durell far dit och tar sig in med hjälp av portvakten. Det står Synnéus på dörren. Durell hittar ett cigarettmunstycke med inskriptionen VV, vidare en överrock som tycks kunna passa Vade. Inne i en garderob finns blodspår.
Boris berättar för Jonas att Vade lånat honom pengar till hans studier men krävt en mycket värdefull frimärkssamling som Boris ärvt från sin far som pant. Boris vill att Vade ska sälja samlingen som är värd mycket mer än lånet men Vade menar att han ärligen köpt samlingen.
Durell tar sig till Ulriksdal för att tala om att man troligen hittat Vade ihjälkörd av en långtradare. Durell vill ha hjälp med identifieringen.
Silvia drar iväg med Jonas. Hon är lättklädd och attraktiv. De går till stranden och sedan vill Sylvia gå till Slottsparken. Sylvia charmar de två grindvakterna så att de öppnar. Jonas och Sylvia beundrar "Morianerna", de två statyerna som förefaller hålla ett nät mellan sig tvär över ån. I nätet ser de en kropp. Det är liket av Verner Vade fastbundet under bron.
Snart är Durell där som i likhet med en spårhund tar reda på och antecknar alla detaljer kring fyndet. Han talar också med alla familjemedlemmar och försöker få en bild av var de var och vad de gjorde under morddagen.
Monica åt lunch med Victor Vade under gårdagen. Då påstod han att hon inte var hans dotter. Hon skulle inte få ärva något om hon inte lovade att lämna Jonas som Vade tyckte var en dagdrivare. Då skulle hela förmögenheten gå till en frimärksdonation.
Agda Ahlgren hade varit ute med hunden på morgonen och då varit framme i närheten av bron under vilken Vade hittades men utan att se något.
Durell besöker arkitekten Synnéus som blir mycket förgrymmad över att tvingas erkänna att han haft lägenheten på Roslagsgatan för att träffa Anna Vade i hemlighet - särskilt sedan han förstår att hans fru smyglyssnar.
I taxin på Uppsalavägen tillbaka till Stockholm går Durell i genom fallet. Han vänder och vrider på alla fakta och antaganden. Alla förefaller vara lika misstänkta.
Åter på sitt tjänsterum får Durell besök av läkaren som berättar att Vade tycks fått kraftiga örfilar och sedan klubbats ner med ett slag som dödat honom direkt.
Mer intressant är att Vade hade ett taxikvitto i bröstfickan. Det är utskrivet av föraren i taxi 431, Andersson vilket måste innebära att Vade gjort två taxiresor den dag han dött.
På kvällen firas valborg med stort bål på stranden. Durell visar sig ha en mycket vacker tenor då han deltar i hyllningssången till maj. Monica pekar ut Rita som Häxan och efteråt då de träffas på Värdshuset berättar hon för Durell vilka övningar som Rita brukade ha med Vade.
Boris är där med kusinen Sylvia. Han blir fort berusad och talar om hur glad han är att djävulen tagit hans morbror.
Durell blir kvar på restaurangen. Han hittar cigarettfodralet märkt V V i fickan och konfronterar Vincenzo Vitello med detta. Det är hans och Durell griper honom för förhör. Medan förhöret pågår upptäcker Boris att Rita är på väg ut ur Vades sovrum till vilket hon har nyckel som hans städerska m.m.
Vincenzo fått reda på att Rita tjänade pengar på att göra Vade vissa tjänster befallde han henne att stämma träff med Vade på Roslagsgatan. Där gömde sig Vincenzo, misshandlade Vade och tog hans plånbok. Det var plånboken som Rita lagt tillbaka i sovrummet när hon ertappades av Boris.
När Rita får reda på att polisen gripit Vincenzo beger hon sig genast dit för att lämna plånboken till Durell.
I lägenheten på Roslagsgatan hittar polisen en tom ram. Ett utskuret foto av Anna passar. Detta hittades i Vades plånbok. Advokaten Synnéus tvingas erkänna att han varit i lägenheten med Anna på morddagens eftermiddag. Anna bekräftar detta. De drack te och älskade och sedan tog de med sig Synnéus tvättsäck ur garderoben. Såg de inte liket av Vade i garderoben? Eller transporterade de bort liket i tvättsäcken?
I tvättsäcken hittar Durell en nedblodad handduk.
Blev Vade dödad någon annanstans än i lägenheten?
Durell går ner i tunnelbanan för att åka till Kristineberg. Under väntan stänger han ute yttervärlden och funderar intensivt på hur Vade tillbringade sin sista eftermiddag i livet. Plötsligt ser han fröken Nilsson från Vades kontor lämna ett tåg. Hon vinkar med ett kuvert åt en man som väntar på henne. Det är Bengt Ahlgren. Durell blir nyfiken och följer efter. Han tar en taxi. Men det är ju chauffören Andersson. Han kan minnas en körning för 7 kronor i onsdags. Turen gick till AB Maskins lokaler. Men passageraren var inte en äldre, spenslig man.
Det är Bengt Ahlgren som i maskopi med fröken Nilsson som är dotter till försäljningschefen på AB Maskin förfalskat fakturor för egen snöd vinnings skull. Vade kom på detta och talade om för Ahlgren vad han tyckte.
Durell besöker sin chef, den kraftigt förkylde Sargren. Under diskussionerna med honom får Durell en idé om att liket transporterats till med hjälp av ån. Sargren vet att Vade drunknat.
Snart hämtas de tre systrarna till polisstationen. Någon har dränkt Vade i tvättstugan och sedan kastat honom genom källarluckan så att skadad i huvudet uppstod.
Det är Agda som gjort det. När hennes son Bengt talade om att Verner Vade tänkte avslöja Bengts fiffel och därmed helt omintetgöra Bengts karriär som advokat såg hon rött och dränkte honom.

Durell är en verklig snobb, använder bara nystrukna skjortor och välpressade matchande kostymer. Och hans färggranna slipsar. Hans operaintresse är stort och han sjunger bra. Han är liten tämligen korpulent, rödhårig och fräknig. Han gör gärna långa analyser om vad som hänt. Vetenskaplig och samtidigt en intuitiv metod. Gör ofta bort sig.
Han är inte helt förtjust i sin faster Bett som han dock ofta delar lägenhet med.