Jan Ekström Svarta veckan 1983
 

Ett stort persongalleri:
Först har vi lycéets svenska sektion och deras föräldrar:
Där finns
Sven Andersson (17), hans far Caj (52), högavlönad datatekniker och hans mor Marianne (48). De bor i en villa i Poissy. Familjen Mareus bor Maisons-Lafitte, de är Conny (19), Thomas (45), arkitekt och Helen (59), målarinna.
Maud Berggren (17) bor i lägenhet i Chambourcy med sin far Max (56), affärsman och mor Eva (52).
Elisabeth Nicolle är 18 år och bor med sina föräldrar, Roger (38), läkemedelsrepresentant och Ingrid (37) samt brodern Pierre (13) i Paris. Annika Strand bor i Le Vesinet med fadern Georg (45), avdelningschef och modern Martha (41), syskon och två hundar.
Charlotta Engel (44) är den svenska sektionens huvudlärare. Lärare i svenska är Maria Berg (32). Lina Fjellner (26) är sektionssekreterare.
Rektor för lycéet är
Christophe Duval (61). Yvonne Page (30) är matematiklärare. Bor i Maisons-Lafitte.
- Det ska vara matteprov nästa dag. Sven är säker på att han inte kommer att klara det även om han lovas en bil (som han inte villa ha) av sina föräldrar. Matematik är ett mycket centralt ämne på lycéet och svårt för alla de svenska ungdomarna som har dåliga förkunskaper.
- Den eleganta Yvonne Page förbereder provet. Hon får besök av Thomas Mareus som är hennes älskare i hemlighet. Han vill att hon skjuter fram provet några dagar. För hans son Connys skull. Hon vägrar. Conny säger att Yvonne älskat med honom och att han har foton från deras intima situationer.
- Conny läser biologi med Elisabeth Nicolle. Han vill hellre öva biologi på annat sätt. Hon vill inte men han kör henne hem till Paris i sin bil.
- De fem svenska eleverna bojkottar matteprovet för att i stället läsa biologi och Yvonne Page anmäler detta till rektorn. Skolk ser man mycket allvarligt på. Rektorn går med på avstänga dem från alla undervisning i väntan på disciplinnämndens beslut. Rektorn informerar Charlotta Engel vid den svenska sektionen och skickar sedan ett brev hem till berörda föräldrar.
- Martha Strand är på väg hem efter en shoppingtur i Paris. Hon blir inte glad när hon får brevet från rektorn.
- Eva Berggren ringer direkt till sektionssekreterare Lina Fjellner.
- Pierre blir nästan glad när han får reda på att storsyster Elisabeth fått problem. Ingrid blir inte lika glad.
- Svens pappa fördömer honom totalt för hans hederslösa handlande. Han säger att han ska rekommendera rektorn att relegera honom. Sven tycks inte ta det så hårt. Men han går ut i trädgården och hänger sig i en kastanj.
- Svens mor Marianne kommer nästa dag till den svenska sektionen och berättar för Charlotta vad som hänt. Charlotta beger sig genast till rektorn som dock inte finner anledning återkalla disciplinnämnden på grund av det inträffade.
- Denna består av förutom rektorn och Yvonne Page av elevernas klassföreståndare
Charles Zériot (44), förälskad i Yvonne, Lily de Foch (50), biologilärare och Fredric Bach (49), filosofilärare. Charles håller med Yvonne om att de bör relegeras, meden Lily och Fredrik är mycket tveksamma. När Charlotta talar om att en av de fyra redan är död blir det de två senares mening som blir nämndens beslut. Eleverna får en chans till men ska göra disciplin bot.
- Nästa dag kommer polisen till det Anderssonska hemmet. Sven har obducerats och funnits påverkad av heroin. Det är kriminalkommissarie
Guy Rozier och kriminalassistenten Forge. De har narkotikahund med sig och den spårar snart upp ett parti hasch i ett laboratorium i garaget. Där finns också acetylklorid, ett utgångsmaterial i heroinframställning.
Sedan tar de två poliserna kontakt med rektor Duval. Han har sin "söndagsexercis" enligt hustrun. Det handlar om arbetsplikt för skolans syndabockar. Där finns flera av Svens kamrater. En Marcel Jeréz berättar att han köpt hasch av en av chaufförerna på skolbussen som han sedan bjudit Sven på.
- Till polishuset kommer en mycket skamsen Conny Mareus. Han vill ha några fotonegativ som finns i en stor samling som polisen beslagtagit i Svens laboratorium. Han tvingas erkänna att han fått Sven att ta intima bilder av Conny och Yvonne Page i Connys öppna bil, bilder som han ville använda i utbyte mot bra mattebetyg för honom och Sven.
Rozier får ett glädjande telefonsamtal. Det är hans vän och kollega
Bertil Durell, som ringer. Han är i Paris för att gifta sig med sin sambo Vera Bernheim.
- Martha Strand är hos Ingrid Nicolle för att förbereda svenskkolonins skolfest. Hennes man Roger har nyligen fått sitt vackra ansikte vanställt av eld. Helen är också där. Hon avslöjar att hon försökt få Yvonne Page att lämna hennes man. Eftersom Yvonne vägrar har Helen nu beslutat sig för skilsmässa.
- Eva Berggren är inte med på planeringsmötet. Hon ska i stället träffa Yvonne Page. I det stora slottsgemaket blir hon först skrämd av Fredric Bach som klätt ut sig från skolans teaterförråd. Skolans vaktmästare
monsieur Barré ser 10 minuter senare en dam komma ut ur slottet.
- Bertil och Vera bjuder Rozier på middag på sitt hotell. När Rozier hastigt kallas i väg följer Durell med. Det är Barré som tillkallat polisen sedan Yvonne Page inte lämnat arbetsplatsen efter sitt sena kvällsarbete och hennes dörr är låst.
Man bryta upp låset och finner då Yvonne Page död över sitt skrivbord. Hon dog vid rättandet av matematikprovet.
Kemilärarinnan Renée Prévot kan berätta att hon också varit kvar på kvällen för att förbereda morgondagens laborationer. Då hade hon hittat Yvonne Page i kemikalieskåpet föregivande att hon letade efter aspirin. En stund därefter upptäckte Mme Prévot att någon flyttat burken med kaliumcyanid. Och det fattades en liten mängd.
- Forge lyckas på Marcel Jerez att identifiera den chaufför som sålt knark. Det är
Manouhi Haddak. Denne visar sig mycket motspänstig vid polisförhöret men med lagom hot får Forge veta att Manouhi sålt heroin billigt till Sven Andersson men att denne plötsligt slutat köpa. Rozier beslutar sig för att låta Bertil Durell ta hand om förhören med de svenska familjerna.
- Men först låter sig Rozier informeras av Mme Roche som obducerat liket efter Mme Page. Hon dog en akut död på grund av hjärtstillestånd. Hon led av en hjärtsjukdom och åt ständigt medicin. Men hon hade också cyanid i blodet och cyanvätesyra i lungorna. I svag koncentration.
- Durell tar med sig sin "assistent" Vera då han åker till Marianne Andersson som sagt sig ha saker att berätta. Det kom två telefonsamtal som var felringningar. Men i det ena hade hon känt igen Connys röst. Conny hade också kommit på besök för att få några negativ ur Svens album. Om albumet hade också Mme Page ringt.
- Utanför lycéet har
Mario varje eftermiddag sin utspisningsbil. Elisabeth och Conny köper dricka. De pratar. Han hotar henne att avslöja något hon vet. Rozier kommer dit och ser flickans betryckta min. Efter en stund berättar hon allt också att Conny räddat hennes fars liv då laboratoriet på läkemedelsföretaget börjat brinna och Roger varit nära att bli innebränd. Conny fick en stor belöning av försäkringsbolaget.
- För skolvaktmästaren Louis Barré och hans madame är lördagarna heliga, ritualen vars höjdpunkt är favoritlaget Paris St-Germains hemmamatch måste följas. För att inte bli störd av besök av polisen författar han därför ett brev i förväg till kommissarie Rozier. Han skriver om Eva Berggrens besök i skolan på mordkvällen. Han såg också en Mercedes och en annan bil som tillhörde Conny Mareus. Han var också mycket förvånad över att rektor Duval låtit poliserna slå in dörren till Mme Pages rum eftersom rektorn själv hade nyckel!
- Bertil och Vera skjuter upp bröllopet föregivande att Bertil drabbats av akut kolik för att Bertil ska kunna deltaga i lördagens polisövningar.
Första besöket gör Durell och Rozier hos Eva Berggren. Hon får berätta om sitt besök hos Mme Page på mordkvällen. Hon berättar om hur hon överraskats av filosofiläraren Fredric Bach. Han bor granne med Eva så nästa besök blir hans. Han pratar om "inlevelsens ögonblick" och de får intrycket att han är tokig.
Därefter beger de sig till Mareus villa där Helen ger avslöjande kommentarer på svenska som hon tror ingen av de två poliserna förstår.
På lördagskvällen är det dags för svenskkolonins julfest. Klockan 24 är det dragning på lotteriet. Samtidigt börjar ett väldigt åskoväder. Vinnare är Fredric Bach som just avlägsnat sig. Det har också Conny Mareus gjort. På väg till sin bil ser han en stege lutad mot ett träd. Han tar ett par steg upp och tittar uppåt. Då grips han uppifrån om halsen och stryps.
- Rozier är övertygad om att det är Conny som mördat Yvonne Page. I fickan har han de nycklar som hans pappa lämnat kvar hos Yvonne efter deras "sista" möte. Allt talar för att någon sedan i sin tur mördat Conny. Troligen någon i narkotikaligan som Conny stämt möte med klocka 12 utan för skolan allt enligt fästmön Evas iakttagelser.
- Bertil Durell bär för ovanlighetens skull sin mest mörka blåa kostym. Men så är det ju också första gången han gifter sig. En kvinnlig präst som heter Anna viger dem efter en inledande Triumfmarsch ur Aida som Durell bara med stor svårighet kan låta bli att sjunga med i. Rozier är med som bröllopsvittne och polisens sångkör försöker hänga med i de svenska psalmerna. Men under prästens tal går Durells tankar till de tre döda och vad det är som binder samman deras öden och plötsligt har han svaret på gåtan. Han lånar telefonen för att ringa ett samtal och sedan bär det av till lycéet i Chambourcy.
De tar plats i Yvonne Page rum och väntar på den som Durell avtalat tid med. Men den som kommer är i stället rektorn som vill vara med. Därefter knackar mördaren på. När Rozier förklarar honom arresterad flyr han och springer upp på vinden. Där möter han emellertid filosofiläraren Fredrik Bach i sin värsta teaterutstyrsel. Caj Andersson blir så chockad att ha ryggar tillbaka och faller över räcket flera våningar ner i trapphallen och avlider.
Alla samlas sedan i den portugisiska sektionens klassrum och Bertil Durell får tillfälla ett förklara. Caj som trots sin förmenta stränghet älskade sin son Sven ville hämnas på de som han menade hade orsakat hans självmord. I hämnden blandades och känslor av rädsla sedan han upptäckt att hans som spionerade på honom. Sven hade fotograferat hemliga ritningar och lämnat dem till Conny som sålt dem till utländska industrispioner. Han dödade Yvonne Page genom att blanda kaliumcyanid och svavelsyra i det doftljus han förärade henne. Han ströp Conny som han ansåg skyldig till spionerie och till att ha gjort hans son till heroinist.
(Jan Ekströms bästa bok! Han är den bäste svenske deckarförfattaren efter Stieg Trenter!)