Jan Ekström Träfracken Bonniers 1963 216 sidor

Per Sander är chef för ett gummiföretag. Han är vansinnig på sin lättfotade hustru Vivvi, som han helst vill se död.
I hattaffären lyckas den skickliga försäljaren
Carla Loquist övertyga fru Rönn om att köpa en dyr hatt. Carla har köpt en penninglott tillsammans med Vivvi. Nu har de vunnit 100000 kr. Carla vill ha pengarna själv. Varför hade inte Vivvi dött i sin bilolycka?
Doktorinnan
Maria Wester har tagit in på Hotell Nissastigen i Gislaved. Hennes 15-åriga dotter Madelaine får inte tillstånd att gå och roa sig i Folkets park. Maria är i Gislaved för att träffa sin man Rune som har ett läkarvikariat där. Maria har fått ett anonymt brev om att hennes man är ihop med en patient, Vivvi Sander.
Den som skickat brevet är det 19-åriga sjukvårdsbiträdet
Berit Johansson. Hon vill ha Rune för sig själv. Sjukvårdsbiträdet Elsie Lund är inte så imponerad.
När Rune Wester förstår att hans fru fått reda på hans affär med Vivvi vill han göra slut Vivvi. Men det vill hon inte höra talas om.
Syster Märta är 59 år. För henne betyder de sjuka allt, de friska mycket litet. Nu vakar hon hos gamla Tora. Tidigare hjälpte hon Axelsson, en annan gammal patient att dö med en spruta och en kraftig dos.
Astrid Jonsson får ett telefonsamtal från sin syster Vivvi. Vivvi vill sälja barndomsgården Herrstanäs. Men Astrid vill att hon och hennes värkbrutne far ska stanna kvar.
På samma hotell som Maria Wester bor kriminalassistenten
Bertil Durell. Han är en "liten rund, rödhårig man". Han lyssnar på klassisk musik. Han är mycket motvilligt i Gislaved i egenskap av chaufför åt faster Bett som vill hälsa på en kusin.
Sjuksköterskan Ann hjälper Madelaine att få träffa sin far Rune på sjukstugan.
Carla Loquist kommer för att besöka sin väninna Vivvi. Hon vill att Vivvi ska följa med hem till Carla som ska ha en bjudning på kvällen. Per och Astrid ska komma.
Carla berättar att de ingenting vunnit på den gemensamma lotten.
Per Sander kommer också till sjuksängen men bara för att bli grundligt förödmjukad av sin otrogna maka.
Landsfiskal Melander bjuder Durell på rotarylunch.
En begravningsbil kör till sjukstugan. Durell erinrar sig att en kista också kallas träfracken.
Nästa morgon går Ann till bårhuset för att lägga blommor på Toras kista. Hon blir irriterad då hon finner Toras psalmbok bredvid kistan, trots att begravningsbyråns
Kristiansson lovat att lägga den i Toras händer. Hon ringer och kräver att han genast kommer och åtgärdar. När Kristiansson öppnar kistan finner han Vivvi liggande bredvid Toras lik.
Landsfogden Vergin sitter fast i en utredning i Tranås och kan inte ta hand om mordet. Han har gett Melander i uppdrag att få statspolisen Durell att ta ansvaret. Durell accepterar och blir informerad av Melander. Vivvi blev knivskuren genom hjärtat. Fläckar på kläderna visar att hon dragits genom gräs.
Provinsialläkaren och Rune Wester är överens om att Vivvi varit död i ca 5 timmar då hon hittades kl 12 på dagen. Durell är skeptisk och lyckas få dem att erkänna att beroende på de faktiska omständigheterna kan hon ha dött betydligt tidigare.
I Berits rum har de nyfikna samlats. Därifrån finns god utsikt över bårhuset. Aggressiviteten mellan Berit och Elsie är stor. Elsie berättar för Ann att Berit skickat anonymt brev till Rune Westers fru bara därför att hon var svartsjuk på Runes älskarinna Vivvi. Elsie visar Ann hur Berit rivit henne. Elsie säger att Berit legat med Rune i natt.
Durell är stel i ryggen efter att ha krupit omkring kring bårhuset och letat efter spår. Vaktmästare
Karlsson vid sjukstugan hittar ett tygstycke i en soptunna.
Sedan blir det förhör med sjukhusets personal. Durell klampar rakt in i de tre flickornas hätska dispyt.
Berit berättar att hon hört Rune Wester stämma träff med Vivvi kl 24 vid bårhuset. Men hon kom inte. Strax efter träffade Berit honom och då ville han ha sällskap. Elsie däremot hävdar att Vivvi kommit eftersom hennes bil stått parkerad vid bårhuset. Morgonen därpå var den borta.
Rosorna: När Vivvi skrevs ut hade hon ett par rosor på sig. Stjälkarna var bestrukna med nagellack. En sådan ros fick Berit av Rune Wester på natten. Hur hade Rune fått den? Hade han ändå träffat Vivvi?
Rune tvingas erkänna att han stämt träff med Vivvi klockan 12 på natten men hon kom inte. Rosen hade han hittat på grusgången vid bårhuset och gett till Berit.
Durell och Melander åker till Kristianssons bostad. Där finns hans Carla som hjälper honom med bokföringen. När han ska ta fram nyckeln till bårhuset finner han den inte. Ett litet närvarande barnbarn påpekar påpassligt att han sett Carla ta den! Carla försvarar sig med att Vivvi bett henne om detta. Vad Vivvi skulle ha nyckeln till hade hon inte velat säga.
Astrid Jonsson, Vivvis syster, ringer Ann och vill ha ett möte. Astrid berättar att hon är lättad över sin systers död. Vivvi hade velat tvinga deras gamle far till ålderdomshem och det skulle ha blivit hans död. Astrid säger sig vilja ha ett råd av Ann huruvida hon ska berätta för polisen om att Vivvi känt sig hotad till livet. Hon trodde att bilolyckan varit Per, hennes makes verk. Ann avråder henne.
Durell och Melander förhör syster Märta på polisstationen. Märta är djupt indignerad över Vivvis omoraliska leverne.
Ann får svår huvudvärk efter samtalet med Astrid. Hon går en promenad. Vid bron över Nissan blir hon varse en ung kvinna. Det är Madelaine. Hon tror att hon dödat Vivvi med sina önskningar om att se henne död. Hon blev osynligt vittne till ett samtal mellan Vivvi och sin mamma i parken.
Det blir ösregn. Ann blir genomvåt och söker skydd i Carla Loquists lägenhet. Hon ska resa bort över helgen. Ann hittare en operationskniv som Carla tvingas erkänna att hon stulit från sjukstugan. Och hur är det egentligen med lottsedeln?
Durell och Melander åker till den bilverkstad som reparerat Sanders bil efter olyckan. Reparatören har en del att berätta och att visa. Sedan blir det färd till gummifabriken - vars oväsen och lukter fascinerar Durell - och förhör med Per Sander, laboratoriechefen. Sander erkänner att han av misstag kommit åt bromslangen med en fil och sedan "glömt" att informera sin fru om riskerna. Detta kan ha vållat Vivvis bilolycka.
besök på Herrstanäs i Våthult avslöjar att Astrid inte var hemma på mordnatten. Hon erkänner beredvilligt att hon är älskarinna åt Per, sin svåger. Hennes väska gå upp och där finner Durell nyckeln till bårhuset. Men kanske är Per och Astrid oskyldiga, de misstänker varandra och försöker skydda varandra ömsesidigt.
Maria Wester hoppar från sitt hotellfönster men tycks ha änglavakt. Hon blir mörbultad men får inga allvarliga skador. I hotellrummet finns Rune Wester. Durell griper honom misstänkt för mord. Maria kan emellertid berätta att hon själv hoppat. Hon hade försökt begå självmord två gånger tidigare för att slippa sitt totala "beroende" av Rune.
Durell väcker stor uppståndelse genom att stoppa begravningen av Tora. En läkarundersökningar visar att hon har ett stick från en injektionsspruta i armen.
Grand final. Durell samlar alla misstänkta på polisstationen. Först anklagar han syster Märta för att ha gett Tora den dödande sprutan. Vivvi ville ha bårhusnyckeln av Clara för att kunna visa Rune att Tora inte dött en naturlig död utan fått hjälp av Märta. Och detta blev Vivvis dödsdom. För det var "den misslyckade läkaren" själv som hjälpt Tora att dö. Han blev sedan länge störd i sin nattsömn av den besvärliga, döende patienten. Han tystade därför Vivvi med en trasa med vinydan och la henne sedan i kistan. För att försäkra sig om att hon skulle dö stack han henne i hjärtat med en kniv. Inför alla närvarande erkänner läkaren Rune Wester att Durell har rätt. Han dödade både Tora och Vivvi Sander.