Jan Ekström Vildfikonträdet 1994
 

Prolog
Joanna Thorne
(29), logoped och engelska, träffar Jill Taylor (31) på en resebyrå i London. De ämnar båda resa till Madeira. Jill vill ha sällskap och bjuder hem Joanna. Det visar sig att Jill är prostituerad och amfetaminist. För någon månad sedan var hon djupt förälskad i en man som hon trodde ville gifta sig med henne. Mikael Bracão lämnade emellertid henne och for tillbaka till Madeira. Joanna erinrar sig att hon varit sällskap och engelsklärare på Madeira åt Tonys fru - Anthony Yarsfield. Tonys syster hette Ethel Bracão och hade en son Mikael. Jill ska till Madeira för att pressa den rika familjen på pengar. Jill har också ett foto på en 10-årig pojke, Philip, som hon säger är hennes son och som hon fick lämna på Madeira.

Fredagen
Kriminalkommissarie
Bertil Durell (60) och Vera Durell, äger en s.k. Time Sharing Apartment på Madeira Beach Club, Carlton Hotel. De bor där fyra veckor varje år. Bertil träffar deras granne Joanna. Hon är gäst hos hotellägaren.
-
Gösta Ullgård (62) är en immigrerad svensk och ägare till Quinta Figueira Brava, som han köpt av Anthony Yarsfield då denne övergav sin fru. Monika Ullgård är hans fru. João Goncalves (62) är uppsyningsman över quintan och dess anställda. João blir oroad över Ullgårds planer på att göra om bananplantagen till en stor trädgård. Ullgård lugnar honom med att det historiska vildfikonträdet inte ska röras.
Anställda är:
José Mendez (58), stensättare, Carlos Silva (45), trädgårdsmästare, Tvillingbröderna Sousa (32), trädgårdsarbetare samt
Luis Pereira (24), diversearbetare.

Fredagen vid lunchtid
Fernandos Pinteira är politiker och ordförande i fullmäktige i Funchal. Han har ett (nästan) glömt förflutet hos den störtade diktatorn Salazar.
-
Marco Bracão, industriman och jordägare är gift med Ethel Bracão (Anthonys syster). På godset Quinta Azul bor också Marcos syster Filipa Bracão. Tina deras gamla trotjänarinna är Filipas förtrogna. Jill Taylor anländer i taxi och säger att hon vill överraska sonen Mikael Bracão. Han förlovade sig med Eve Pinteira för en månad sedan.
- Bertil och Vera Durell är på besök hos sina vänner Gösta och Monika Ullgård. Luis Pereira arbetar övertid i trädgården. Orsaken är att han grävt fram ett kranium med ett stort antal guldtänder. Han tar kraniet med sig hem på sin Yamaha. Hans mor
Ana Pereira kräver emellertid att han omedelbart informerar sin arbetsgivare Patrao Ullgård om fyndet.

Fredagen på kvällen
Ullgård blir arg och mycket oroad eftersom han vet att kraniet tillhör Anthony Yarsfield (av vars fru han köpt sin Quinta, sedan Anthony försvunnit). Bertil slår snart fast att det handlar om mord av skador på kraniet att döma. På Bertils förslag beslutar de att hålla tyst om fyndet för att nästa morgon tillsammans leta upp resten av kroppen.
- Mikael och Eve har hållit en mindre rockkonsert för sina närmaste vänner på Bracãos tvåtusentonnare "A Lua". De stannar kvar och Mikael tar hennes oskuld. Efteråt upptäcker de att de haft en hemlig åskådare i Jill Taylor som utan att avslöja sig påminner om Mikaels och hennes senaste älskogsträff i London och vad han då lovat henne. Hon stämmer träff med Mikael på sitt rum på Carlton Hotell. Eve flyr.

Lördagen kl. 02.30
-Snart får Mikaels far Marco ett telefonsamtal från Eves far och ringer rasande i sin tur efter Mikael. Eve är som ett spöke och Mikael förkrossad av sorg efter vad han uppfattar som sin förlust. Marco skyller allt på sin fru Ethel för att det var hon som velat ge Mikael en engelsk utbildning. Hon i sin tur påminner Marco om att han lånat 200000 pund av hennes bror Anthony och som säkerhet fått skriva på en revers. Reversen har emellertid Marco själv och han visar den för Ethel.

Lördag tidig morgon
- Nästa morgon börjar Durell och Ullgård utgrävningarna efter liket. Luis visar platsen där han hittat kraniet. Snart hittar de Anthonys lik. Han försvann för sju år sedan. Bertil Durell övertygar Ullgård om sin stora kompetens som brottsutredare.
- Vera Durell solar vid hotellpoolen. Hon träffar Joanna Thorne och övertalar henne om ett dopp i havet. Vera får allvarlig kramp i vänsterbenet, kommer under vattenytan och svimmar. Badvakten
Vito räddar hennes liv.

Lördagen på förmiddagen
När Luis kommer hem lättad över att vara fri från ansvar och glad över den belöning han fått utsätts han för korsförhör av sin cancersjuke morfar
Pedro. Sedan skriver Pedro ett brev och lägger det och en sliten slips i ett kuvert som Luis genast måste överlämna till Bertil Durell.
- Durell å sin sida lyckas långt om länge få kriminalkommissarie
Aldo Caldera att acceptera att han gjort rätt som inte omedelbart kontaktat den lokala polisen. Caldera skriver ett introduktionsbrev för Durell att använda då han ska informera änkan Dona Isabel Lady Yarsfield.

Lördagen på eftermiddagen
Lady Yarsfield tar nådigt emot på översta våningen i ett elegant hus och titulerar honom "chefskommissarie". Hon inser genast att hennes man blivit mördad. Hon väntar andra gäster. Hon har också ett ungt hembiträde som hon kallar "Flickan". Gästerna är Filipa Bracão och Joanna Thorne. Under den läckra fiskmåltiden med utsökta viner får Bertil Durell sig också serverad viktig information. Lady Yarsfield berättar om hur Tony haft ett förhållande med hennes sällskapsdam Joanna men att detta inte fått henne att mörda sin man. Tonys advokat
Walter Brown skötte det juridiska när Tony lät upprätta ett gåvobrev någon vecka innan han försvann.

Lördagen på eftermiddagen
José Mendez, stensättaren tar sig till Carlos Silvas lilla hus (trädgårdsmästaren) för att berätta om likfyndet. Han känner till detta från sin dotter "Flickan".
- Isabel ringer för att informera Ethel Bracão. Filipa som velat göra det kommer för sent.
- Mikael går till Jills hotell för att söka upp henne. Av portiern
Paulo får han reda på att hon gått till ett apotek för att skaffa sig amfetamin.
- José Felix, redaktör på O Diário de noticias, får av polisen reda på att man funnit ett nedgrävt lik.
- Tina ser hur Jill åker i väg i Marcãos Mercedes. Hon berättar detta för Felipa som ringer upp Ethel.

Söndagen på morgonen
Bertil och Vera åker till
Pedro Chamo, Luis Pereiras morfar. Han för dem vidare på en lång, besvärlig vandring upp i bergen längs en stig bredvid levadan tills de kommer till ett övergivet, förfallet hus. Det är Pedros barndomshem där han bodde till helt nyligen. Han sätter sig på en bänk och berättar om hur en man kommit till hans hus 1986, skadad och uttröttad. "Han gav mig två telefonnummer som han bad mig ringa från grannens telefon. Långt om länge kom en man och hjälpte ner honom, Tony, till sin bil. Sedan hittade jag hans plånbok och hans slips." Han ger Durell plånboken som han gömt i stugan. Sedan går de tillbaka till bilen i vilken Luis väntat. När bilen är tillbaka i Camara de Lobos är Pedro död.

Söndagen på eftermiddagen
Bertil och Vera smuttar på whisky och diskuterar innehållet i Anthonys plånbok. I den finns ett foto av Joanna. En almanacksnotering som tyder på att han tänkte resa till London den 15 mars. En papperslapp med två telefonnummer. De blir avbrutna av att Filipa gör visit. Vera mjukar upp henne genom att bjuda på champagne. Hon gör en genomgång av vem som kan ha haft skäl att döda Anthony och vilka motiven kan vara, pengar eller andra fördelar, hat, svartsjuka, rädsla, maktbegär, sadism etc. Misstänkta kan vara Isabel, Tonys fru, Ethel, han syster eller Marco Bracão:
- När hon gått kommer Joanna för att tala om att Jill Taylor hittats död vid Cabo Girão!

Söndagen på kvällen
Hemma hos Marco och Ethel. Fernandos Pinteira ringer för att avisera familjens besök. Mikael ska också komma. Det är Fernandos, Lucia och Eve. Vad de egentligen kommit för att berätta är att Jill Taylor är död. Det är en ödets skickelse. Nu kan hon inte längre hota familjerna med skandal.

Måndagen på förmiddagen
Bertil Durell träffar Joanna. Joanna har svårt att tro att Jill gjort självmord. Vera visar ett brev som kommit. Det tycks innehålla ett anonymt brev vars handstil tyder på Filipa. Hon skriver att Marco träffat Jill sent på lördagskvällen. Bertil förbereder sig direkt för att göra ett besök på Marcos företag medan han skickar Vera till kommissarie Caldera med brevet.

Måndagen på förmiddagen
Med hjälp av sitt introduktionsbrev får Bertil Durell företräde hos Marco Bracão. Bertil anklagar Marco för att ha mördat Anthony och sedan grävt ner liket. Men Marco ger igen med goda argument. Därför kan Bertil inte låta bli att påminna om att Marco gett Jill "dödskyssen". Detta får Marco att ropa tillbaka honom och kalla in sin son Mikael för att visa att denne bör anses mer misstänkt för Jills död än han själv.

Måndagen på förmiddagen
Dona Isabel och Ethel Bracão är hos advokaten Walter Brown för att ta del av Antonys testamente. Advokatens sekreterare Mary Milton är med. Dona Isabel känner igen Mary Milton som en av Joanna Thornes väninnor på den tiden hon var anställd hos henne som engelsk lärarinna och blir mycket misstänksam då hon erfar att Joanna fått 75 % av förmögenheten. Mikael fick resten.

Måndagen på förmiddagen
João Goncalves talar om för sin patron Ullgård att han vill sluta som förman på quintan. Orsaken är att sir Anthonys lik kommit i dagen. Det var nämligen João som kommit till Pedros barndomshem och hjälp hem den skadade sir Anthony. Skadorna var så allvarliga att han dött i bilen. Innan dess hade han emellertid talat om för João att han ville bli begravd vid foten av vildfikonträdet på sin gård och fått João att lova att gräva ner honom och att aldrig avslöja detta för någon. Ullgård kallar på Bertil Durell som också får del av berättelsen. João har om halsen en berlock i en guldkedja. Den bar alltid sir Anthony. Berlocken innehåller en förgylld gevärskula som varit nära att döda honom som RAF-pilot under andra världskriget.
- Caldera blir informerad och snart anländer han till hotellet. Joanna Thorne berättar för honom vad hon vet om Jill Taylor och hennes relationer med familjen Bracão.

Måndagen på eftermiddagen
Kommissarie Caldera träffar Durell i hotellets sammanträdesrum. Durell informerar honom om vad João Goncalves berättat angående sir Anthonys död och begravning. Durell i sin tur får höra förhöret med Joanna Thorne inspelat på band. Durell och Caldera bestämmer sig för att spela med helt öppna kort och att arbeta på samma nivå för att få de två dödsfallen avklarade. Caldera visar upp allt sitt material och det blir snart klart att Jill Taylor inte dött genom att falla eller kastas ner för stupet vid Cabo Girão utan dödats på annat håll och sedan transporterats dit. Hon har dött genom ett fall från sitt hotellrumsfönster på nittonde våningen.

Måndagen på kvällen
Vera har accepterat att som polishustru stå ut med en helt frånvarande man som har sina tankar helt koncentrerade på det aktuella fallet. Bertil diskuterar hur Jill Taylors döda kropp kan ha fraktats landvägen eller med båt till Cabo Girão. Jill hade en medaljong om halsen märkt Ph. Hennes son hette Philip. Var det sir Anthonys son? Försökte hon pressa även Dona Isabel på pengar?
- Bertil Durell genomlider vargtimmen på natten och då klarnar tankarna. Detta leder till att han nästa morgon när han träffar Joanna Thorne över den gemensamma balkongväggen framför dona Isabels misstankar mot henne att det är hon som mördat Tony. Joanna vet nu att hon kommer att få ärva efter sir Anthony.
- På eftermiddagen ska Joãos transport av sir Anthonys döda kropp rekonstrueras. Joanna vill följa med.

Tisdagen på eftermiddagen
Polisens vallning med João Goncalves sker i bergen ovanför Camara de Lobos. Även Vera är med. När de passerar en bred ravin vägrar Joanna att gå över. Hon stannar på andra sidan och Bertil ber Vera som kommit över att stanna och hålla ett öga på henne. Joanna lossar en av brostolparna. När de kommer tillbaka rasar därför brofästet och João Goncalves är nära att följa med ner i bråddjupet. Caldera griper Joanna som misstänkt för mord på Jill Taylor och mordförsök på João Goncalves.
- Joanna mördade Jill Taylor genom att efter att ha drogat henne med amfetamin kasta ner henne från 19:e våningen. Hon hade överenskommit med João Goncalves att denne per båt skulle transportera liket de 8 kilometerna till Cabo Girão. Hon hotade med att annars avslöja att João dödat sir Anthony.
Joanna fruktade att Jill Taylor hade en son som var sir Anthonys. När hon fick reda på att liket av honom upphittats blev hon rädd för att sonen skulle ta arvet ifrån henne. Jill Taylor måste därför tystas innan hon ställde sina eventuella krav. Sedan försökte hon tysta också João Goncalves så att inte han skulle berätta om sin inblandning i fallet.

Epilog
Ett halvår senare får Bertil Durell ett meddelande om att han tilldelats Funchal Stads förtjänstmedalj i silver andra graden som bevis på Stadens uppskattning av hans tjänster.

Hela Madeira genomkorsas av ett stort nätverk av vattenbärande kanaler. Utefter dessa har det bildats leder som erbjuder vandringar av skiftande karaktär. Ibland lättare, ibland tyngre, ibland riktigt farliga och ibland genom långa tunnlar. Nätet av levador uppgår till cirka 1 000 kilometers längd.
The "Walks" are walking trails along the maintenance paths. Although they were constructed primarily for agricultural/industrial use they are just as important for tourists and local people alike who want to enjoy outdoor adventure activities inaccessible by cars.