Ann-Marie Falk Mord i dockskåp Wahlströms 1978 (1961) 252 sid

Ute på Näset bor Eva Hansson. Hon drömmer om hur det var förr och söker tröst i flaskan. Hennes man Pontus har flera kvinnoaffärer. Nu är han förälskad i den unga Biss, som tidigare var "sommarbarn" på Näset. En situation som den rika familjen uppfattat som välgörenhet men som snarare kränkte Biss som den fattige kusinen. Nu vill hon ta revansch genom Pontus. Pontus har en arg konkurrent i sin egen son Jonas. Dottern Agneta är i sin tur intresserad av springpojken i handelsbon, Håkan. Pontus mor Ameli bor också på Näset.
Näset är ett brunt pepparkaksslott. Det byggdes av Pontus far "Konditorn".
En pojke smyger tidigt ut i gryningen för att fånga fjärilar. Men vad hittar han? Jo, Bi liggande i sin röda badrock på den släta berghällen just där staketet gränsade mot sjön! Hon är död.
Doktorn är ute på sjön. Tillsammans med
Sven Österman, handlaren och Pontus var han en gång i tiden en av öns tre musketörer. Snart dras de två in i vad som hänt på Näset.
Pontus kan inte förstå att Bi gjort självmord. Han berättar för Sven och Doktorn.
Jonas hjälper
Lena Österman med bensinförsäljningen. Han tänker på vad som hänt honom och Bi kvällen innan. De stack ut med hans pappas båt. Ameli såg de två komma tillbaka. Pontus träffade och talade med dem.
Agneta är försvunnen. Det var Håkan som lockat iväg henne till missionshuset i skogen. Hon berättar för honom att hon avskydde Bi och att hon tagit livet av henne. Sedan blir hon arg och rusar iväg. Håkan traskar hem till byn och trots löfte om att hålla tyst berättar han för alla att Agneta erkänt mordet.
Agneta ser Bis vålnad i skogen och störtar nerför stupet. Det är Doktorns badmintonpartner som förväxlats p g a sin röda regnkappa. Håkan och Jonas hittar Agneta medvetslös nedanför Stupet. Hon vaknar upp och hittar Doktorn vakande vid sin säng. Hon erkänner för Doktorn att hon tagit piller ur Karlsbaderasken (ett laxativ) och rört ut i vatten för att göra Bi illa. När hon kom tillbaka till köklet var glaset tomt.
Assistent Göran Carlsson kommer med polisbåten. Eva blir utfrågad. Var förvarades sömntabletterna? Jonas erkänner att drinken som Agneta mixtrat ihop gav han till Bi. Eller rättare sagt Bi tog det själv ur kylskåpet på natten.
Den tragiska händelsen avskrivs som en olycklig olyckshändelse.
Men när familjen åter samlas - som på den goda tiden - för att hämta sig från vad som hänt visar det sig att den drink som Jonas serverat Bi var röd med ett cocktailbär medan den som Agneta satt in i kylskåpet var gul och grumlig. Utan bär! Någon har alltså preparerat drinken! Mördaren! Vem vem det är får man inte reda på!