Kjell E Genberg

(kort sammanfattning av några hans böcker)

Kjell E Genberg: Fnask i fördärvet 1974

Plats: Stockholm
Mördad: En prostituerad kvinna Lilly Forsberg på Metargatan 18.
Mördare: Torpeden Josip Mihailovic, jugoslav, bosatt i Hamburg. "Greken", Georgiou Kazakiros, en av höjdarna i porrbranschen, anlitar honom för att döda Lilly Forsberg. Det kostar 10000 kr.
Myndighetspersoner: De är många eftersom det är en polisroman. Mest verksamma är kriminalinspektör Lennart Lindh, kriminalassistent Stig Olsen som har norskt påbrå och kommissarie Alvar Kvarnberg. Andra är kriminalassistenterna Sven Lundqvist och Lasse Grahn. Även den unge aspiranten Gottfrid Vallander.
Tillvägagångssätt: Strypning.
Motiv: Lilly Forsberg hade tidigare arbetat, strippat och lesbiskt, på Grekens klubb i Klara. När hon startat på egen hand fick flera av de andra flickorna samma idé och det ville Greken sätta stopp för. Han anlitade yrkestorpeden Josip Mihailovic, alias Erich Schmidt.
Vad gör de då: När kriminalinspektör Lindh ska gripa Mihailovic på hotell Carlton flyr denne, skjuter två skott mot Lindh, varefter Lindh skjuter honom i bröstet så att han dör. När Greken får reda på att han är misstänkt rusar han iväg. Livvakten försöker få poliserna att stanna. Lindh och Olsen tar sig till Bromma flygplats där de vet att Kazakiros har ett privatflygplan. Där lyckas Lindh slå ner Greken. Han hämtas av polis och åtalas för mordet på Lilly Forsberg.
Annat nytt: Det är Kjell E Genbergs första deckare.
Kommentarer: Genberg debuterade med en polisroman. "Den kom ut som en s k kioskbok i en s k kioskserie, men den rönte välförtjänt uppmärksamhet" enligt K Arne Blom.

Kjell E Genberg: Av en slump 1976

Plats: Stockholm och Teneriffa
Mördad: Redaktör Allan Hagrup. Hans baneman, terroristen och yrkesmördaren Sven-Åke Varg samt flygvärdinnan Elisabeth Bratt.
Mördare: Yrkesmördaren Sven-Åke Varg spränger Hagrups kontor i luften. Det 18-åriga blomsterbudet Antti Eskinen sexmördar Elisabeth Bratt. Janne Lundgren som är torped åt maffiabossen Lars Dahlin kör ihjäl Varg på Teneriffa.
Myndighetspersoner: Mest verksamma är kriminalinspektör Lennart Lindh, kriminalassistent Stig Olsen och den alltmer aktive unge aspiranten Gottfrid Vallander. Andra är kriminalassistenterna Sven Lundqvist och Lasse Grahn. Kommissarie Alvar Kvarnberg verkar mest i bakgrunden.
Tillvägagångssätt: Sven-Åke Varg spränger Hagrups kontor i luften med en tidsinställd bomb. Sedan mördas Varg då Janne Lundgren som är torped åt Lars Dahlin kör ihjäl honom med en bil. Elisabeth Bratt skändas och stryps.
Motiv: Allan Hagrup var maffialedaren Lars Dahlin på spåren. Han var på väg att rulla upp den organiserade brottsligheten i Stockholm. Varg fick ta hand om honom. När kriminalinspektör Lennart Lindh började förhöra Varg blev denne farlig för organisationen.
Vad gör de då: Varg mördas i sin tur. Antti Eskinen grips för att han pissat offentligt av den rasiske polismannen Ove Forsman. Sedan erkänner Eskinen mordet. Dahlin och Lundgren undkommer straff.
Annat nytt: Mer politisk korrekthet i denna bok. Har man anledning att bäva inför Genbergs kommande alster?
Kommentarer: Boken spretar åt alla håll. Maffians terroristdåd mot en svensk journalist som samlat in material om dess illgärningar för att skriva en avslöjande artikel leder inte till något gripande från polisens sida. En rasistisk polismans nit att gripa en finsk yngling som pissat i rabatten leder till att sexmordet på en svensk flygvärdinna klaras upp "av en ren slump". Sedan grips den till vansinne svartsjuke polismannen själv sedan han skjutit sönder ett lås bakom vilket han förväntat sig sin fru i armarna på en svartmuskig utlänning. I stället har han hamnat på ett Tupperwareparty. Polisen klarar inte av att avslöja vem av deras egna som är läckan till maffian och som hjälper denna att klara sig från att dömas. De verkliga bovarna grips inte.
"Det beror inte på en slump att Kjell E Genberg med den här boken visar sig vara en bra författare" skriver författaren K Arne Blom då han presenterar boken som nr 9 i "Bulldog-serien". Vi har inte samma smak för deckare, den käre K Arne och jag!

Kjell E Genberg: Storstöten 1976

Plats: Omkring Hudiksvall
Brottet: Inbrott i kassaskåpet på kontoret på Iggesundsbruk. Två miljoner kronor stjäls.
Skyldiga: Karl Bergström och hans medhjälpare, kassaskåpssprängaren Nils Asklund, flygaren Viktor Ek från Vasa i Finland, direktören Egon Nilsson med flera. Bergström planerar och organisera storstöten.
Myndighetspersoner: kriminalinspektör Arne Högstrand. polisinspektörerna Johan Blom och Karl-Albin Bolinder (förebilderna känns lätt igen, Jean Bolinder och K Arne Blom).
Tillvägagångssätt: Bergström ordnar nyckel till kontoret, de tar sig in, spränger kassaskåpet och flyr sedan med bil, båt och flygplan. Alibin ordnas för alla inblandade.
Motiv: Att skaffa stora pengar
Vad gör de då: Bergström förvandlar de två miljonerna heta pengar till en miljon "vanliga", tror han. I själva verket luras han av den "mister X" som varit finansiär av brottet. Bergström får falska pengar. När detta uppdagas erkänner allihop och Bergström försöker förgäves lämna ut "mister X" alias Mikael Wedin.
Annat nytt: Detta är en "mellanbok". I nästa bok är kriminalinspektör Lennart Lindh och kriminalassistent Stig Olsen åter huvudpersonerna.
Kommentarer: En riktigt bra bok som borde filmas. Den har stora likheter med Tomas Arvidssons "Enkelstöten" som skrevs året innan, 1975. Även "B. Baldersson" figurerar i boken.

Kjell E Genberg: Gomorron, Sodom 1977

Plats: Stockholm
Mördad: 1. En prostituerad kvinna, Maria Kristina Lindström, misshandlas till döds av sin hallick Al Jones. 2. Ove Höglund, en del av den organiserade brottsligheten. 3. Ove Höglunds mördare Raki Ashukian, en bulgar med armeniskt påbrå.
Mördare: Den amerikanske medborgaren och desertören Al Jones. Advokaten Ulf Christelius låter döda Ove Höglund och mördar själv Raki Ashukian.
Myndighetspersoner: Det vanliga gänget, kommissarie Alvar Kvarnberg, kriminalinspektör Lennart Lindh, kriminalassistent Stig Olsen och den unge kriminalassistenten Gottfrid Vallander. Sven Lundqvist har nu avancerat till kriminalinspektör, men är som vanligt ett irritationsmoment för Lennart Lindh. Lasse Grahn, rotelns notoriske cigarettlånare är också med. Lindh har problem med sin fru nu sedan de flyttat till Vallentuna. Hon tycker att han försummar henne för sitt arbete. Hon behöver kärlek och omtanke och en dag överraskar han henne i sängkammaren med en av grannarna. Lindh flyttar in tillfälligt hos sin kollega Stig Olsen.
Tillvägagångssätt: Maria Kristina Lindström misshandlas till döds på ett bestialiskt sätt. Ove Höglund körs ihjäl med en bil. Raki Ashukian får en kniv i ryggen och dränks i Nybroviken.
Motiv: Maria Kristina Lindström skulle lära sig lyda. Ove Höglund var på väg att avslöja att advokaten Ulf Christelius förskingrade hans pengar. Raki Ashukian för att han inte skulle avslöja att Christelius lejt honom som mördare.
Vad gör han då: Christelius ger upp och erkänner sina brott när han grips. Den amerikanske medborgaren Al Jones grips i Köpenhamn och utlämnas till Sverige.
Annat nytt: En parallell historia handlar om hur en man, Svedolf Hagman, skjuter sin son Anders med en hagelbössa.Anders är mycket svårt CP- och polioskadad och Sverolf förmår inte ta hand om honom sedan hans fru dött. Svedolf står inte ut att se sonens svåra lidanden. En kvinnlig alkoholist och hora tar hand om honom med sig hem sedan han försökt dränka sig. När han till sisit bestämmer sig för att frivilligt anmäla sig för polisen skjuts han av misstag ihjäl.
Kommentarer: Om prostitution, hallickar, knark, organiserad utländsk brottslighet, bulgarer handlar boken men också om hur en av tjänstemännen på Rikspolisstyrelsen ger efter för utpressning.

Kjell E Genberg: Bandet 1978

Plats:
Mördad:
Mördare:
Myndighetspersoner:
Tillvägagångssätt:
Motiv:
Vad gör han då:
Annat nytt:
Kommentarer: