Bengt Håkansson Mord i församlingen 1957 (1955)

I Dalåsa finns kyrkoherde Axel Lind. Hans fru Maria Lind. 3 barn. Äldsta dottern heter Birgitta. Storgodsägarinnan och riksdagsmannadottern Thea Willson klagar på honom så att prosten Hellman kommer för reda ut. Hennes man Claus Willson är underordnad sin fru och beroende av hennes pengar.
Elsa, en tjänare på godset är funnen död i badstugan. Det är Ulla som finner henne. Kyrkoherden finner många motsägelsefulla spår, som en halvfull vattenskopa på golvet. Viktigt är också att Elsa är tydligt gravid.
Landsfiskalen Larsson med en anselig kroppshydda och fotbollsexpert och assistenten Sune Gustafsson, stockholmaren, träffar Lind, som på ett fint sätt argumenterar för att Elsas död kan handla om mord. Det blir ett långt gemensamt funderande över hur det hela kan ha gått till. Allt artigt och belevat. (Detta är verkligen en pusseldeckare). Man blir överens om att någon måste ha lämnat badstugan sedan Elsa kommit dit. Kanske den person med vilken Elsa haft ett hemligt förhållande. Vem är då denne man? De gissar på Willsons båda söner, Göran och Torsten, men varför inte Claus själv!
De båda polismännen låter sig villigt inkvarteras av den "framsynta" Maria.
Nästa dag frågas alla inblandade ut. Elsas rum förefaller metodiskt genomsökt. Larsson ser en kvinnas hand. Kanske Lind har haft fel. Men vid lunchen i prästgården tar inte Lind åt sig. Snarare blir han förskräckt över sina nya insikt. Någon förefaller ha känt till Elsas förhållande. Om denna person försöker bedriva utpresssning kan dess liva vara i fara. En ny "olycka" kan hända!
Axel Lind beger ig ut på egna undersökningar. Först beger han sig till skolläraren och tillika kantorn
Kronlund. Utanför skolan kommer han på den unga småskollärarinnan Margareta Blomberg att vänslas med Torsten Willson. Kronlund får sig en avhyvling av Lind för att han skrivit klagobrevet för Theas räkning till domprosten och hotar med att ta ifrån honom den inkomstbringande bisysslan som kantor. Men därutöver har Kronlund inte mycket att informera om.
Larsson och Gustafsson å sin sida har den otacksamma uppgiften att försöka få ur personerna på Dalåsa gård vem det är som letat genom Elsas rum och som är en utpressare in spe.
Det blir ett våldsamt åskväder i Dalåsa. Under natten är ingen av männen hemma på godset. Även Thea är orolig. En av gårdens kvinnliga tjänare, Kerstin, hittas död med en telefonlur krampaktigt sluten i handen. Telefonerna fungerar inte så Lind och Gustafsson åker till telefonstationen medan Larsson börjar undersöka liket. Han finner tydliga tecken på att den hjärtsjuka kvinnan fått dödande ström genom kroppen via lurens metalldelar till ett värmeelement.
Lind har det svårare på telefonstationen som drivs av en familj som tillhör frikyrkan och som ser Lind som djävulen själv. Men med hjälp av sin vanliga mindre kyrkliga metod nämligen utpressning får han reda på att någon ringt mitt i natten till Dalåsa från nr 18, Solsidan. Men det var ett ställe där ingen bodde för tillfället. Han tar sin motorcykel och kör dit. Han ser en dammig telefon vars lur är ren. Någon hade ringt i smyg till Dalåsa och orsakat Kerstins död. Hade denna person också kunnat dirigera blixten? Nej det var nog omöjligt men elektricitet tillräckligt stark för att döda den hjärtsvaga Kerstin kunde skaffas från ett vanligt väggurtag. Strömmen kunde ledas från telefonen i Solsidan till den telefon som Kerstin svarade i.
Plötsligt anländer kyrkoherdedottern Birgitta, hon har liftat med en lastbil. Hon vet berätta att Olga, kykoherdeparets hemhjälp fått emottaga Elsa förtroenden en dag när pappan förättat vigsel annorstädes. Olga vill inte avslöja förtroendet förrän Lind erbjuder sig att avslöja sitt eget recept på löksill. Då får alla veta att fadern till det ofödda barnet var Claus Willson? Men är det nu också han som är mördaren?
När Elsa blev gravid ville hon gifta sig med Claus. Men det var omöjligt för honom. Han skulle ställas på bar backe. Elsa hotade att berätta allt för Thea. Han stämde möte med Elsa i badsugan och blev så rasande att han skrämde ihjäl henne. Kerstin krävde sedan honom på 10000 kr för att inte avslöja för polisen vad hon visste.

En verklig puzzeldeckare med mycket humor (6-7 poäng). Kyrkoherden Axel Lind påminner om sin betydligt senare kollega i privatdetektivbranschen nämligen "ministern" hos Bo Baldersson. Där finns likheter men naturligtvis också skillnader. Men båda visar mycket självironi och de är ärligen intresserade av sina medmänniskors väl och ve.
Lind har en stor nyckelklippa med vilken han kan öppna de flesta dörrar i församlingen. Ändamålet helgar medlen är hans valspråk.
Boken är en intellektuell dust mellan kyrkoherden Axel Lind och landsfiskalen Larsson.