Bengt Håkansson Ingen rök utan eld 1956
 

Ingenjören Bertil Lindegren har blivit blind i en olycka. Han säger att han sprungit på en dörr och krossat glasögonen. Hans vän Henrik hämtar honom på sjukhuset efter den misslyckade operationen.
Gunnel Lewin vet att blindheten har en annan orsak. De båda arbetade på samma företag och Gunnel kastade en bok i ansiktet på Bertil eftersom han gruvligt svikit henne. Det hände samma dag som hon fått sparken med bara svävande antydningar som skäl. Sedan dess har hon ständigt frågat sig varför hon avskedats. Lennart, hennes man vill inte tala om det.
- När hennes mamma ringer och berättar att Bertil blivit blind blir hon mycket upprörd och bestämmer sig för att tala ut med sin man som gömmer sig bakom tidningen. Han är mest intresserad av huruvida någon annan sett henne kasta boken.
- Gunnel bestämmer sig för att hälsa på i Bertils stuga. Hon säger att hon kommit för att ge honom tillfälle till hämnd. Han säger att han aldrig svikit henne, att han aldrig talat om den hemlighet de hade. Och som innebar att hon glömt kaffekokaren på så att det börjat brinna. En eld som Bertil lyckats släcka.
- Bertil visar att den "hämnd" han vill utkräva är att få vara öm och hjälpsam mot Gunnel. Detta får Gunnels ansikte att skina av lycka när hon kommer hem. Lennart anar oråd då hon berättar vad som hänt och beger sig direkt till Bertils stuga för att "lära honom en läxa". Där blir han emellertid förödmjukad och fruktar för sitt liv eftersom strömmen går och Bertil som är blind får ett stort övertag. Dessutom är luckan till källartrappan öppen och Lennart får panik vid tanken på att störta ner. Bertil tar stryptag på honom så han tror att han ska dö. Men greppet lossnar.
-
Elna Olausson är i väntrummet hos doktor Torson. Hon var kär i Lennart och mycket avundsjuk på Gunnel som gift sig med honom. Elna är nu skild efter ett kort äktenskap. Hon har ett bageri. Hon har problem med hjärtat och får receptet på hjärtmedicin förnyat. Hon träffar Bertil i väntrummet. Hon ber honom komma hem till henne.
- Hos Elna lagar Bertil det trasiga kylskåpet. Elna berättar att Gunnel blivit med barn och att "skomakaren" gjort abort.
- Förste kontoristen
Oskar Johansson, alltid "välinformerad" finner Elna mycket attraktiv. Samma dag Gunnel fick avsked hade han i ett anfall av "gubbsjuka" börjat tafsa på Gunnel och bryskt avvisats.
- Lennart besöker Elna som gör sig till. Hon berättar för honom om Gunnel och hennes abort. Han vill inte tro att det är sant, men "ingen rök utan eld".
- När Gunnel berättar att hon varit hos
"farbror Gustaf", skomakaren Gustaf Adolf Ohlsson blir Lennart vansinnig.
- Elna mår inte bra, hon har yrsel och frossa. Hon har en sked medicin och måste lägga sig.
-
Olle Bergström anländer till byn med det ångdrivna tåget. Han har fått jobb på kontoret på ortens stora arbetsplats, Askefors' Möbelindustri AB som sysselsätter mer än 300 man. Han hämtas av en droskbil.
Han ska bo hos den fylliga och mycket nyfikna
änkefru Ester Maria Nilsson och äta på Augustsons pensionat.
- Ortens landsfiskal heter
Albin Wahlberg, en gammal skolkamrat till Olles far. Han är bekymrad över all ryktesspridning som finns i samhället. "Ingen rök utan eld" har blivit som ett valspråk för många av invånarna. När Olle gör en artighetsvisit hos sin fars vän ger denne honom i uppdrag att hjälpa honom genom att aktivt lyssna på allt skvaller han kommer att få höra.
- En av de största ryktesspridarna,
fru Sjöstrand, kräver att Wahlberg häktar Ohlsson, men hon vill inte göra en officiell anmälan. Hon är också orolig för att Elna Olausson inte synts till. Och detta med all rätt. Wahlberg hittar henne död i hennes bostad sedan han dyrkat upp låset. Doktor Torson konstaterar lungödem beroende på fel i den ena hjärthalvan. Wahlberg vill ha obduktion så att inte skvallret ska påstå att det varit mord.
- Olle söker upp kamrer
Gunnar Sjöstrand, på Möbelindustrin som hänvisar till kontoristen Johansson. Alla inom företaget tycks vara släkt med varandra. Som släktens huvudman fungerar Johansson. Han påstår att skomakaren tagit livet av Elna Olausson.
- Olle beslutar sig för att söka upp "farbror Gustaf" som direkt genomskådar Olles påstådda behov av skolagning.
- Direktör
Martin Stenson är också kommunfullmäktiges ordförande. Han är orolig för att arbetsdisciplinen försämras av alla rykten om mord. Han och Oscar Johansson ger helt motstridiga uppgifter om hur de fått reda på att Gunnel Lewin gjort abort.
- Obduktionen av Elna Olausson visar en stor mängd koloxiklorid i lungvätskorna som kan vara orsaken till lungödemet. Koloxiklorid är detsamma som fosgen
- Gunnel ägnar dagen åt att putsa fönster.
-
Bröderna Oskar och Kalle Pehrsson har ett snickeri nära skomakeriet. De genar genom Lewins trädgård för att komma dit. Då ser de Gunnel Lewin liggande på gräsmattan. Doktor Torsson som kallas dit konstaterar att hon är död. Nacken är bruten troligen av ett fall från femte våningen.
- Olle Bergström köper ett damarmbandsur i ortens Ur- och Guldsmedsaffär. Han lurar den nyfikna innehavaren med att det är till fru Nilsson.
- Byborna vill ta lagen i egna händer. I första hand ge skomakaren generalstryk. Två personer bevakar skomakareverkstan. De ser en mörk gestalt ta sig in genom ett fönster. Snart hör de ett djuriskt skrik. De är övertygade om att det Den Onde själv som hämtat skomakaren. De springer därifrån och bestämmer sig för att glömma alltihop. Samma tror grannen Kalle Pehrsson.
- Landsfiskalen bestämmer sig för att ta reda på vad skomakaren har i sitt stängda rum. Han går därifrån nästan som i andakt.
- Med enbart tankemöda har han nästa dag löst gåtan i sitt tjänsterum. Han samlar genast alla berörda och överlevande parter, både förtalare och förtalda, på landsfiskalskontoret. Kyrkoherden deltar som ojävigt vittne. Även Gustaf Ohlsson kommer under lynchningshot av den utanför församlade mobben. Han berättar om hur han utsatts för mordförsök med sin egen skomakarkniv. Räddningen bestod i att han glödgat kniven så mannen som grep den skrek av smärta och försvann. Den mannen var Lennart Lewin.
Gunnel knuffades ut genom fönstret men dog inte förrän Kalle Pehrsson tog sig för att lyfta upp henne. Då klämde de skadade halskotorna av ryggmärgen.
Trix med Gunnels klocka för att ge mördaren ett alibi avslöjas av skomakaren.
Elna och Lennart hade en gång sällskap. Han överraskade henne med en annan och det blev slut. Lennart gifte sig med Gunnel och Elna med Göran, båda som en sorts protest mot den andra. Men tycket kvarstod. Elna hittade på att Gunnel blivit gravid med Bertil och att skomakaren gjort abort för att skapa en skilsmässa. Johansson gjorde sitt bästa för att vidarebefordra skvallret särskilt sedan hans egna närmanden bryskt avvisats av Gunnel.
Elna hade rengöringsmedlet trikloretylen i köket. Johansson "glömde" en burk med tri i kylskåpsmaskineriet när han skulle hjälpa Elna. Han satte termostaten på maximum vilket höjde värmen. I hög värme sönderdelas tri och det bildas fosgen. Han dödade henne för att inte åter hamna på sinnessjukhus, av rädsla för att hans ynkliga skvallerroll skulle komma till allmän kännedom.
- Skomakaren går hem till sig. På griffeltavlan skriver han "Stängt till yttersta dagen".