Peter Heiden Bevingad död 1956

 

Bloggen  Storyn  Baksidestexten

Birger Brenner lider av värmen under sin semester i den lilla Västkuststaden. Han går därför in i Tingshuset för att söka svalka. Ett mål är annonserat, Allmänne åklagaren mot Kjell Stenström, liten, blek och mager. Snart är domen klar. Två månaders fängelse för grov stöld. Plötsligt reser sig en man i åhörarebänken och skriker att åklagaren är en "förbannad sadist"! Sedan springer han sin väg. Brenner upptäcker den skrikande mannen lugnt rökande en cigarett utanför Tingshuset. Mannen vill att de ska ta en öl tillsammans. Han tål inte Jesper Svensson, åklagaren, säger han. Han avbryter sig plötsligt då en man i 25-års åldern kommer på ölcaféet. Han gömmer sig bakom en klädhängare och låtsas söka i fickorna på en rock.
- Brenner går till järnvägsstationen för att möta sin fru Pyret. De tar en taxi till badstranden där de slappar fram till middagen på restaurangen. Där upptäcker Birger en uppseendeväckande vacker rödhårig kvinna. Hon superar med en mycket välbyggd och muskulös man i trettioårsåldern. Han heter Sten Redare och tituleras doktor och hon kallas fru Svensson. Hon lämnar hastigt restaurangen.
- Pyret vill åka hästdroska, fast det får bli en cabriolet, som får köra i hästtempo. De kommer till Rosengränd och en stor fin villa. Ett fönster är öppet på andra våningen. En man hänger ut genom fönstret. Dörren till villan är olåst så Birger Brenner tar sig in. I Jesper Svenssons hals darrar en glänsande pil av stål. På ett skrivbord finns ett foto av en rödhårig kvinna. Det är hon från restaurangen.
- Birger Brenner ringer in ett reportage till sin tidning. Sedan ringer han polisen. Snart kommer polisassistent Axel Björne. Det finns en bågskytteklubb i staden med många medlemmar.
- När Birger Brenner vaknar nästa morgon får han ett samtal från receptionen. En man söker honom. Det är Wilhelm Zacharias Zander. Hans ansikte är lika rödbrusigt, hans hjässa lika skallig och rösten lika djup och melodiös som Birger minns honom från tidigare möten - se Mördande fakta. Birger känner att semestern är slut. Wilhelm Zacharias Zander är kriminalkommissarie och han har kommit tillsammans med kolleger i Mordkommissionen. Tillsammans går de till rådhusvaktmästaren Tage Ulf som kan upplysa dem om att mannen som hotat Jesper Svensson i rättssalen heter Allan Melkers och kallar sig konstnär. Han har familj med fru och barn och bor i en liten lägenhet på Vindilsgatan.
- Birger besöker simhallen. Han blir nerdragen under vattnet och är nära att drunkna. När han vaknar till liv ser han två män. Det är Sten Redare och Alla Melkers.
- Zander är på väg till Rosengränd för att träffa Ulla Svensson och Birger och Pyret följer med. Birger berättar om hur han utsatts för mordförsök på badhuset. Fyra tysta personer inväntar kommissariens entré. Där är polisassistent Björne och kriminalkonstapel Erlandsson, fru Ulla Svensson och Sten Redare. Dessa avslöjar sitt intima förhållande och att de känner sig lättade av Jesper Svenssons död.
Pyret hjälper till med att avslöja motsägelsefulla delar i Redares redogörelse. Plötsligt frågar Zander hur Redare kunde veta att Jesper Svensson skjutits med en jaktpil med tveeggad spets vilket chockar honom och får Ulla Svensson att skrika att hon vet vem mördaren är. Då blir hon plötsligt skjuten till döds med en kula.
- Zander säger att ett vittne sett Allan Melkers komma ut från Jespers Svenssons villa vid den aktuella tidpunkten.
- Zander tar med sig paret Brenner till liten sommarservering i en gammal torpstuga. Enligt servitrisen som heter Irja Westerdahl ska Karl XV ha övernattat där en gång. Zander vill göra en sammanfattning av läget.
- Jesper Svensson var Allan Melkers övervakare. Jesper Svensson borgade en gång för Anders Melkers lån på 12 000 kr. Anders Melkers har en stor leksaksfabrik.
- Pyret säger att hon ska gå en sväng "för att se om kantarellerna kommit upp". Då kommer Allan Melkers på en damcykel. I barnsadeln har han sonen Håkan. Allan Melkers berättar om hur det är att vara alkoholist. Att vara alkoholist är att ha en sjukdom. Han fick sjukdomen och sedan myndigheternas bekräftelse. Han kom på anstalt för att få vård i flera månader. När han kom ut var han för rädd för att kunna arbeta. Han kände sig iakttagen och övervakad. Alkoholisten bär sin "osynliga judestjärna med sig genom livet". Ångesten är alkoholismens kärna.
Zander säger att han "måste försäkra sig om Allan Melkers person ett tag". Detta får denne så förskräckt att han kastar sig på cykeln och cyklar därifrån. Zander och Brenner får lift med en bil och följer efter. De följer sedan springande efter Allan Melkers. Ett skott är nära att träffa dem. Pojken Håkan kommer springande. De åker hem med pojken till hans mamma och sedan till Firma Melkers Leksaker och får träffa direktör Anders Melkers.
- Pyret kommer tillbaka till serveringen. Hon pratar med servitrisen. De tar en kopp kaffe tillsammans. Hon går i väg för att sätta drickabacken i skuggan. Där hittar Pyret henne död. Knivskuren till döds. Pyret svimmar vid anblicken. När hon vaknar igen står Allan Melkers bredvid henne. Det måste vara mördaren tänker hon. Han hjälper henne in så hon kan lägga sig i sängen. Sedan hämtar han en kniv som han angriper henne med. Hon lyckas springa förbi honom och genom skogen fram till en sjö som hon handlöst kastar sig i. Han skjuter efter henne med en pistol.
- Björne informerar Zander om att servitrisen hittats mördad men att Pyret Brenner återfunnits plaskande omkring redlöst i en liten sjö.
- Zander och Brenner sitter i det heta hotellrummet och dricker stora mängder starkt kaffe. De försöker reda ut hur brotten har begåtts och av vem. Irrvägarna är många och gåtans lösning är svår att fånga.
Zander är specialist på mordgåtor, det är därför han har befordrats till kommissarie, säger han. Birger erinrar sig att Ulla Svensson, strax innan hon blev skjuten pratat om "I lådan...". Men vilken låda handlar det om?
- Birger går till rådhusrätten och träffar vaktmästare Tage Ulf. Utanför huset på Rosengränd står en man med en dragkärra. Han har fått i uppgift att transportera lite pinaler till sommarstugan. Men nu är ju båda döda. Han säger att de har en "Låda" dvs ett litet hus på en berghäll nere vid havet. Huset kallas "Lådan", rätt och slätt. Mannen visar Birger Brenner var huset ligger och Brenner lånar en båt och ror över viken. Huset är låst, men i den nyckelknippa han fått låna av Zander finns en nyckel som passar. I en skrivbordslåda hittar han ett kuvert med en makulerad växel på 12 000 kr. Nere vid stranden hittar han en brevlåda. När han lyfter på locket får han en sten i huvudet och faller medvetslös till marken. En man bär ner honom till en båt.
- Birger Brenner vaknar upp ensam i båten som håller på att ta in vatten. Han är bunden och förstår att han är på väg att drunkna. Dessbättre går båten på grund utanför ön och en fiskare räddar honom.
- I leksaksaffären samlas nu alla inblandade. Polisassistent Björne, konstapel Erlandsson, kommissarie Zander, Birger och Pyret Brenner och doktor Redare och den lilla polisläkaren. Grosshandlare Anders Melkers tar emot dem med oro och skräck. Zander sätter sig i en gammal gungstol. Allan Melkers gör entré, ovårdad och med smutsiga kläder. Stuveriarbetare Sören Berg anländer, berusad och osäker på gången. Kommissarie Zander frågar ut dem i tur och ordning, anklagar och ifrågasätter.
Snart är det grosshandlaren Anders Melkers som sitter i klistret. Anders Melkers hade förfalskat en accept på 12 000 kr. Jesper Svensson planerade att lämna in en ansökan om åtal mot honom. Därför mördade han honom. Ulla Svensson informerade Anders Melkers om att hon beslutat underrätta polisen. Anders Melkers erkänner att Jesper Svensson plågat honom i flera år med förfalskningen. Till sist stod han inte ut.
En överraskande avslutning är att Allan Melkers, förgivet sin broderskärlek, skjuter sin bror Anders Melkers till döds för att denna ska slippa skandalen, åtalet och det långa fängelse straffet. 

Storyn:

Förra bokens tema var det bedrövliga tillståndet på svenska mentalsjukhus. I denna boken handlar det om alkoholisterna som lider av sin svåra "sjukdom". De blir missförstådda och utstötta i samhället. Människorna litar inte på dem. Men i hjärtat är de mycket känsliga människor med stor empati, beredda till stoa offer för sina nära och kära.

Direktören för leksaksföretaget Anders Melkers kom vid ett tillfälle på obestånd, behövde låna pengar och behövde borgen. Han fick ett ja av stadsfiskalen Jesper Svensson. Det blev emellertid bråttom och Svensson var bortrest så Anders Melkers förfalskade därför Jesper Svenssons namnteckning. När växeln skulle omsättas erbjöds sigf Melkers att betala men Svensson gjorde det själv och behöll växeln som ett påtryckningsmedel. Anders Melkers var en aktads man i samhället och befarade ständigt allt detta om Jesper Svensson skulle driva förfalskningen till åtal. Båda parterna tillhörde stadens bågskytteklubb och Anders Melkers använde sig av pil med järnspets för att döda Jesper Svensson. Han använde en dampil som ett försök att kasta skulden på Jesper Svenssons hustru Ulla Svensson. Alla kände till att hon var otrogen, hon hade ett förhållande med läkaren Sten Redare, en vacker man med med stora musklar. Det såta paret är också de som kriminalkommissarie Wilhelm Zacharias Zander kastar sin första misstankar påp. När Ulla Svensson ska avslöja var den förfalskade remissan finns och därmed vem som mördat hennes man blir hon skjuten med ett mausergevär.
Anders Melkers har en bror, familjens svarta får Allan Melkers, en man med god moral och empati men som tyvärr "fått sjukdomen alkoholism". Han uppför sig märkvärdigt och blir misstänkt för de mord hyans bror begått. Tillsammans med det äkta "deckarparet" Birger och Pyret Brenner, som alltmer börjar likna Folke Mellvigs deckarpar kapten John Hillman och hans fru Kajsa, lyckas till sist Wilhelm Zacharias Zander avslöja Anders Melkers som mördaren. Denne undkommer dock det jordiska straffet genom att hans bror Allan förgivet sin broderskärlek, skjuter sin bror Anders Melkers till döds för att denna ska slippa skandalen, åtalet och det långa fängelse straffet.
sidans topp