Peter Heiden Vitt är dödens färg 1958

 

Bloggen  Storyn  Baksidestexten

Birger Brenner är journalist. Tillsammans ked sin fru Pyret Brenner är han bjuden till Esaias Grims jakthydda i Halland.. Birger vaknar på natten och är hungrig. Han hittar inte strömbrytaren. Han trever sig fram mot köket. Stöter på en person som knockar honom.
- Nästa morgon sitter Esaias Grim redan vid frukostbordet. Han är stor och muskulös och smidig fast han var invalidiserad i vänster arm och ben efter en olycka vid skogsavverkning i Alaska. Han var också förlamad i ena ansiktshalvan.
- Till frukosten kommer också Stanley Kempe, en ung man utan arbete. Han vankar fram och tillbaka längs matsalsbordet likson en som lärt sig motionera i en cell. Självupptagen och nonchalant. Orwar Kempe, kamrer och försäkringsman är gift med Ann-Marie Kempe, född Andersson. En annan brorson är Carl Walter Kempe, en ung man med skådespelardrömmar.
- Det var Ann-Marie som fann fabrikören Herbert Kempe död. Han ligger i sin säng. En urna som stått på en hylla över sängen har fallit ner och slagit honom i tinningen.
Herbert Kempes fru Elisabeth. Var finns hon?
Esaias Grim ringer efter läkare och polis. Polismannen Arne Hjärle kommer. Han vill kalla på kommissarie Zander, chef på kriminalen i stan.
Läkaren kommer och fastslår tidpunkten för dödsögonblicket till mellan två och tre på natten.
Birger Brenner går på upptäckfärd efter ett par försvunna svinlädershandskar. Han hittar ett par i Orwars och Ann-Maries sovrum, gömda under madrassen. Han blir överraskad av Stanley Kempe.
- Kriminalkommissarie Wilhelm Zakarias Zander anländer med skymningen.
- Arvet efter Herbert Kempe kan knappast vara ett mordmotiv - såvida hans fru är i livet. Det är hon som ärver och som kan göra vad hon vill med pengarna. Herberts brorsöner är hon ine särskilt förtjust i.
Stanley Kempe berättar att han är "konvalescent" efter en förskingring och 14 månaders fängelse. Det var Herbert Kempe som anmälde honom me som också tog hand om honom sedan denne avtjänat sitt straff. "Frigiven på livstid" säger han.
Birger Brenner gör en skiss över villans bottenplan.

Orwar Kenpe är orolig för att Ann-Mari är borta. Zander hjälper honom att leta och snart hittas hon på vinden död med högra armen mellan de hopslagna käftarna i en björnsax. Hon har förblött.
Birger Brenner berättar att han hörde att någon mumlade på ett otydligt sätt innan han ble nockad. Han får ett suddigt minne av att ha upplevt ett liknande mummel. När någon telefonerar med huvudet gömt under en filt. Här finns det ju vargskinnspälsar för samma ändamål. I en sådan hittar Pyret en papperlapp med texten "Renoveringen klar? Affären gjord. Meddela." Undertecknat "Günther".

--------------------------------------------------------------

Lösningen är som vanligt en helt annan än den förväntade (se storyn) Storyn:

Stanley Kempe försökte döda Elisabeth Kempe, sin farbror Herbert Kempes fru genom att ge henne en stor dos insulin. Av en ren tillfällighet upptäcktes hon medvetslös, kom till sjukhus och överlevde. När Kriminalkommissarie Wilhelm Zakarias Zander ställer honom inför uppenbara bevis på detta flyr han i Zanders stora Studebaker. Journalisten Birger Brenner lyckas kasta sig in i bilen. Efter en våghalsig färd i hög hastighet ser de på andra sidan en lång bro att polis upprättat en vägspärr. Stanley Kempe bromsar, hoppar ur och kastar sig från broräcket ner i det skummande vattnet. Han dras in under isen och försvinner.

Esaias Grim förvaltade ett hus. Uppdragsgivaren bodde i Tyskland. Nu ville villans ägare i Dortmund sälja huset. Ett år tidigare hade han skickat 10 000 kr till Grim för att denne skulle renovera villan. Det hade Grim inte gjort. Köparen var Herbert Kempe. Esaias ville fortsätta sitt ensliga och tämligen behagliga liv på landet och ville inte tvingas flytta tillbaka till Stockholm, handikappad som han var i vänster arm och ben efter en olycka vid skogsavverkning i Alaska. Herbert Kempe vill placera sin brorson Stanley Kempe som förvaltare i villan. Han ville ha honom bort från stans alla frestelser.

Esaias bjuder in till en vintervecka Herbert Kempe med brorsöner och deras respektive. Avsikten är att döda Herbert Kempe och få det att se ut som en olycka. Men kriminalkommissarie Wilhelm Zakarias Zander är honom för svår.

Ann-Marie Kempe, gift med Orwar Kempe, en annan brorson till Herbert Kempe, mördades också av Esaias Grim. Han fruktade - onödan - att hon var honom på spåren och gillrade en hemmagjort björnsax för att tysta henne.


sidans topp