Björn Hellberg Dödslängtan 2006

 

  Storyn        Baksidestext

Fabian, en ung man utmanar David på ett parti rysk roulette, kanske mest på skoj, men David är inte intresserad.
- Roy Zachariasson som är en medelålders man, i ständigt behov av pengar, misslyckas med det mesta i livet. Hans syster Gunilla, ringer honom och vill bjuda på kålpudding. Hennes man Bertil Allander är inte särskilt förtjust i sin svåger.
- Ute i mörkret finns en blivande mördare, han njuter av tanken att ha den totala kontrollen.
- Kommissarie Sten Wall är hemma hos sin kollega, kriminalinspektören Jan Carlsson och hans fru Gun. Sten Wall som närmar sig pensionsåldern oroar sig för att behöva lämna jobbet. Han älskar sitt yrke.
- En ung man och en kvinna förbereder sig på ett samlag. Han berättar för henne att då han var 14 år lockade han en klasskamrat upp för krönet på ett högt berg. Han minns upplevelsen av hur den andre snavade, föll utför berget och omkom.
- Bertil Allander träffar på Johan Ferm utanför krogen. Han är redlös så Bertil blir chaufför åt honom i hans bil. Två bilar närmar sig bakifrån med mycket hög hastighet. Samtidigt springer ett djur ut på vägen. Bertil bromsar och svänger vänster. En bil touchar honom lätt. I den höga farten far den över vägen och krockar med ett träd.
- Sten Wall mår inte bra. Yr och lätt illamående. Han skyller det på sin bastupartner Karl "Slätthultaren" Blomvik som alltid ska tävla om vem som förmår sitta längst. Han bestämmer sig för att ta en kvällspromenad. Han lyckas inte undvika den obehagliga journalisten Egon Fager på Bladet. Han vill bara berätta dåliga underlivsskämt.
- Johan vaknar upp på polisstationen. Han känner att han är på väg att dö. Han frågas ut av en ung polis. Men han minns ingenting alls.
- Stadens fyra kriminalare samlas på polishuset. Förutom Sten Wall är det Algot Malmström, Otto Fribing, den tveklöst mest vältränade samt Carl-Henrik Dalman, nykterist, snobb och moralist. De rekonstruerar olyckan som ledde till att Fabian Funcke avled och att David Proctor blev svårt skadad. Eftersom bilägaren var redlöst berusad anser Dalman att någon annan kört bilen och avvikit efter olyckan.
- Sten Wall anropas på gatan av en ung kvinna. Han känner igen Elin Svensson. Hon vill prata om olyckan. Den döde var hennes pojkvän.
- Makarna Allander delar på firman. Båda arbetar hårt och är framgångsrika. Det handlar om en firma för inredningsmaterial.
- Sara Hind är rädd för att vara ensam i det stora parkeringshuset. När hon är inne i mörkret hör hon röster. Hon gömmer sig. Det är Johan Ferm som stämt träff med Bertil Allander som han misstänker är den som kört hans bil och sedan avvikit.
- Elin Svensson har stämt träff med David Proctor. Sedan vill Sara Hind träffa honom. De hade en kortvarig historia för två år sedan. Sara berättar att hon bott i Kalmar den mesta tiden.
- Algot Malmström besöker krogen Svarta Svanen för att ta reda på om någon kan ha "spetsat" Johan Ferms öl med något.
- Emil Stark - nykläckt från polisskolan - har koll på Svarta Svanen.
- Gunilla Allander irriterar sig alltmer på sin man. Han hade helt slutat att ägna sig åt henne. Tänk om han är otrogen"
- Precis utanför dörren till polishuset segnar Sten Wall ner och blir liggande medvetslös på marken. Länspolischef Helge Boström med sin fru Ethel gör visit. Sten säger att han drabbats av "tyst hjärtinfarkt".
Efter långa dispyter och hårda förhandlingar blir Sten och läkaren Samuel Lundsten överens om att Sten tillsvidare ska vara sjukskriven på halvtid.
- Någon har lockat Sara Hind till det nedlagda tegelbruket. Hon ska få sin tatuering borttagen. Hon hittar tatueringsrummet men då är det någon som låser dörren bakom henne. Hon får panik och värre blir det när någon öppnar en lucka i taket och börjar kasta stenar på henne. Snart är hon både död och begraven.
- Bertil Allander är djupt orolig över att ha avvikit från olycksplatsen. Inte bra för rörelsen. På kvällen tar han en promenad. Avsikten är att möta "telefonören". När han böjer sig ner för att ta upp en plånbok från marken blir han nerslagen.
Arnold Fredriksson är arbetsledare på ett stort bygge som ligger bredvid tegelbruket. Han upptäcker att kantstenen och flera skottkärror är försvunna. Snart hittar han dem. Under stenen ligger en kropp begraven.
- Sten Wall känner stor glädje över att vara hemma från sjukhuset. Snart får han ett telefonsamtal från Dalman. Två mord är anmälda. Det blir genast fart på Wall. Offren är Sara Hind och Bertil Allander.
- I Allanders kavajficka hittar polisen en papperslapp med ett meddelande. "Jag vet exakt vad som hänt". Undertecknat: En lyssnare i garaget.
- Algot Malmström frågar ut änkan Gunilla Allander. Någon från gatukontoret hade ringt och bett dem att inte parkera bilen på gatan utanför.
- För länge sedan lämnade Elisabeth Claesson Staden för att pröva lyckan som aupair i Storbritannien. I Darlington i nordöstra England ska hon ta hand om 5-åriga Emma. Emmas 19-årige halvbror Mark intresserar sig för Elisabeth. De blir snart kära i varandra. När det blir dags för Elisabeth att återvända hem upptäcker hon att hon är gravid. Hon blir först förtvivlad men snart är allt bra. Både Mark och hans föräldrar blir glada. De gifter sig, Mark skaffar sig ett jobb och de flyttar in i en liten lägenhet. Sonen döps till David Robert Proctor. Äktenskapet höll i fem år, sedan flyttade Elisabeth hem i Sverige med David och gifte snart om sig.
- Johan Ferm tar kontakt med polishuset. Det blir Dalmans uppgift. Ferm berättar om hur han börjar minnas att det Bertil Allander som körde bilen vid olycksplatsen.
- Johan Ferm träffar sin fd arbetskompis Urban Huldt. Han berättar att han sett Johan på krogen, helt plakat på väg mot toaletten.
- Emil Stark kommer från Jularbo och hatar dragspelsmusik.På jobbet retar han sig mest på den mästrande Terje Andersson. Nu är han ledig några dagar och tänker dricka några öl på puben Stopet. Efter några timmar blir han pinknödig. Det är upptaget på toaletten och han ger sig ut för att hitta en lämplig plats. Han blir då överfallen av flera personer men lyckas fly därifrån. Han hinner se att en av männen har en halstatuering.
- Malin Berntsson tar kontakt med Wall. Hon jobbade ihop med Sara på Försäkringskassan. Hon säger att Sara aldrig skulle ha gått ensam till Tegelbruket, så mörkrädd som hon var.
- Emil Stark tar reda på att det är Roy Zachariasson som varit tatuerare i staden. Han bor i ett höghus på Grönland. Men tatueringar på halsen gjorde han aldrig och aldrig i form av tjurskallar. Det gör däremot en kollega som numera bor i Loviken.
- Sten Wall faxar ärendet till kollegerna i Loviken och snart ringer kriminalinspektören Carina Keller från Loviken. Hon är säker på att det handlar om en känd återfallsförbrytare som heter Runar Börjesson.
- Stig-Allan Jönsson och Carina Keller bevakar Runar Börjessons port. Snart får de napp. Börjesson grips och snart har han erkänt överfallet på Emil Stark som han aldrig anat vara polis. Däremot tycks han inte vara inblandad i morden i Staden.
- Gunilla Allander skuggas av en bil då hon på morgonen promenerar till sitt arbete. Johan Ferm ger henne lift. Där berättar han för henne att hans vän Bertil svikit honom enormt genom att köra hans bil och sedan avvika från olyckplatsen så att han Johan blev misstänkt för rattfylleri och vållande av trafikolycka. Han blir aggressiv och hon får panik. Hennes telefon ringer. Der är Algot Malmström. Han stänger av telefonen. Hon slår honom i ansiktet med mobilen och flyr. När hon är hemma i trädgården hör hon en röst bakom ryggen. Hon blir övermannad av Elin Svensson, bunden till händer och fötter nere i gillestugan. Elin sätter fyr på en bunt tidningar och ger sig därifrån. Hon kan inte befria sig från repen och är snart nära att kvävas av röken. Hon rullar sig fram till väggen, lyckas resa sig i stående ställning, trycka ner dörrhandtaget och rulla ut i det angränsande våtutrymmet. Där finns det ett fönster som hon krossar med huvudet innan hon svimmar. Hon räddas av Johan Ferm som har kommit för att göra upp räkningen med henne. Svårt rökskadad och med blodig hals men vid liv.
- Wall, Dalman och Malmström är på väg hem till Elin Svensson. Hon står på en stol mitt i rummet med en ögla om halsen, beredd att hopp och göra slut på sig. Hon säger att hon ville åt Bertil Allander för att han orsakade olyckan som dödade hennes älskade Fabian. Hon sparkar undan stolen i samma ögonblick som Dalman vräker sig fram och hindrar henne att nå golvet. Snart är repet lossat.
- Sten Wall minns Elin som "Hökare Svenssons" förtjusande dotter, en djurvän som ville alla väl. Hon hade oturen att bli förälskad i en person med klart psykotiska drag. En man som ägnade sig åt livsfarliga utmaningar och saknade empati. Den sorg som drabbade henne när han dog var ohygglig. Sara Hind berättade vad hon hört i garaget då Ferm och Allander grälade och förstod att det var Allander som kört bilen. Alla hennes vrede och aggression vändes mot honom. Han skulle dö. För att inte Sara Hind skulle misstänka henne måste också hon dö, som en säkerhetsåtgärd.
Storyn:

Fabian Funcke är en ung man som kräver allt mer livsfarliga utmaningar för att känna tillfresställelse i livet. Han saknar empati och drar in kamrater i det dödsbringande spelet. Elin Svensson är en ung kvinna som kriminalkommissarie Sten Wall minns som "Hökare Svenssons" förtjusande dotter, en djurvän som ville alla väl. Hon har oturen att bli förälskad i en person med klart psykotiska drag. Den sorg som drabbar henne när hennes pojkvän Fabian Funcke omkommer i en självförvållad bilolycka är ohygglig. Hennes väninna Sara Hind missförstår ett samtal hon hör gömd i ett garage och beskyller oriktigt affärsmannan Bertil Allander för att ha vållat pojkvännens död. All Elins sorg, vrede och aggression vänds mot honom. Han ska dö. För att inte Sara Hind ska misstänka henne som gärningsman måste också hon dö, som en säkerhetsåtgärd. Elin slår ihjäl Allander med en stor skiftnyckel bakifrån. Hon stenar Sara Hind till döds. Sedan väntar hon i sitt hem på polisen med en snara om halsen. Den vältränade C-H Dalman lyckas rädda hennes liv. Sedan erkänner hon totalt skuldtyngd allt.

sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

Baksidestext:

Rysk roulett, dödsföraktande bilförare som plågar Stadens invånare och ett chockerande mord på en ung kvinna är några av ingredienserna i denna stilsäkra Björn Hellberg-deckare.

Snart har en fråga utkristalliserat sig: vad är drivkraften bakom det till synes oförklarliga våldet i den normalt så lugna lilla Staden?

I Dödslängtan gör den populäre kommissarie Sten Wall en efterlängtad comeback. Direkt från sjukbädden kastar han sig – mot läkares inrådan – in i drevet efter mördaren.

Sten Wall har beskrivits så här i Sydsvenska Dagbladets Deckarspalt:
”Wall är så trovärdigt skildrad och så sympatisk att det är synd att han inte finns utanför Staden.”

sidans topp