Björn Hellberg Club Karaoke 2004

 

Baksidestext

1. Yokohama, 1960-talet. Etsuo Tamura. Jun Watanabe.
2. Bangkok, 1970-talet, Etsuo Tamura väntar på sina banemän med osäkrat vapen. Han tänker på sin fru Margret.

3 Loviken, Nutid
- En man ser en läcker kvinna i ett fönster.
- Magnus Nilsson gilla att sjunga karaoke. Andra gillar inte hans stora alkoholkonsumtion. I Loviken finns två restauranger, Club Karaoke som ägs av Stig Halme och japanens, Akinori Kato. Katos far var Etsuo Tamura som jagades livet ut för ett brott han aldrig begått. Värdinnan Diana Vikingsson drar i gång kvällens föreställning på Club Karaoke.
- Lars Fernlöv som är Katos kompanjon, hotar Stig Halme för att han ska göra rätt för sig.
- Stig Halmes son, Alexander, den vältränade tyngdlyftaren. Halme träffar älskarinnan Diana Vikingsson. Hon är gift.
- Kriminalinspektör Stig-Allan Jönsson försöker sluta röka. Han äter frukost med sin lilla, men välutrustade fru Anna.
- Kriminalinspektör Carina Keller försöker hinna med sin betydligt mer vältränade väninna, kriminalinspektören Mona Ceder på joggingrundan.
- Stig Halme får besök av Akinori Kato.
- Diana Vikingsson planerar en musikfrågesport. Greger Vikingsson stör henne. De är gifta men inte längre ihop.
- Kommissarie Rune Remmare som bor granne med Diana Vikingsson ger Jönsson och Keller i uppdrag att ta reda på vad som händer på Club Karaoke.
- Mona Ceder får överraskande en fin blombukett från ett finnigt blomsterbud. Den måste vara från hennes pojkvän Niklas som skall komma från Gävle under dagen. Det enda problemet med honom är hans svartsjuka. Sedan ringer telefonen utan att någon säger någonting.
- Stig-Allan Jönsson frågar ut Stig Halme. Han vill inte göra någon officiell polisanmälan.
- Stig-Allan Jönsson kontaktar Akinori Kato (svensk mamma och japansk pappa). Denne berättar, först motvilligt, om att han varit anställd hos Stig Halme och där dragit i gång karaokeverksamhet som blivit det verkliga lyftet för restaurangen. Men sedan anställde Halme Diana Vikingsson och sparkade Kato!
- Mona Ceder tar i blomsterhandeln reda på att vem som beställt blommorna hon fått. De är från Niklas Jonsson i Gävle!
- Carina Keller är gift med Erling, livsmedelstekniker. De har två barn, Sam och Viktor. Hon hämtar barnen hos sin svägerska, Erlings storasyster Gerd Keller. Efter skilsmässan har Gerd återtagit sitt flicknamn. Hon är en duktig konstnär.
- Mona Ceder berättar för sin väninna Carina om de anonyma trakasserier hon utsätts för.
- Stig Halme kontaktar sin fru Birgitta Halme och sin son Alexander om behovet av förstärkning.
- Mona Ceder får ta sin morgonjoggingrunda ensam eftersom Carina Kellers son är sjuk. Plötsligt är det en man som döljer sitt ansikte med en kapuschong som stoppa henne. Hon lyckas springa ifrån honom.
- Stefan Vallund är en kollega till Mona Ceder som tidigare sex trakasserat henne.
- Magnus Nilssons förhållande till Club Karaoke kan betraktas som ett beroendeförhållande. Det är som en drog. Därför blir han mycket sorgsen då han avvisas från klubben sedan han berusad dansat med Diana Vikingsson. Detta accepterade inte Stig Halme.
- Niklas är på väg till Mona Ceder som förberett en festmåltid. Innan han kommer får hon ett nytt anonymt telefonsamtal av sin älskare. Han säger "ingen mer terapi för mig" vilket får Mona att misstänka att han är en mentalpatient. Mona berättar för Niklas vad som utsatts för. Han blir mycket upprörd. Ännu värre blir det då Mona berättar som allt som ligger bakom och som hände innan hon träffade Niklas. Det började med att hon som ung aspirant låtit sig förföras av en nästan pensionsmässig polisman. Denne Curt Röijer hade haft tarvligheten att skryta om sitt kap inför några kolleger. Kriminalinspektör Stefan Vallund fick veta detta och trakasserade sedan Mona Ceder å det grövsta för att han skulle få göra samma med henne som Röijer fått. Förra året hamnade han emellertid i en fälla som Carina Keller gillrat och som avslöjade honom. Den svartsjuke Niklas blir helt vansinnig och skymfar Mona å det grövsta. Sedan tar han bilen och åker därifrån.
En man som uppger sig var överläkare Kalevi Lindström ringer Mona Ceder. Han vill prata med henne om en av sina patienter som heter Ronnie Lilja. Mona säger att det är bäst att de träffas hos henne. Men det visar sig vara Ronnie Lilja som kommer, utklädd till sin läkare Kalevi Lindström. Han berättar hur mycket han älskar henne sedan han en gång såg henne genom fönstret klädd i bara trosor och behå.
Mona är mycket glad då det ringer på dörren. Lilja avlägsnar sig och springer iväg.
- Stig Halme känner att ett starkt migränanfall är på gång. Magnus Nilsson är tillbaka på klubben men avvisas på nytt. Han tar två tabletter och somnar.
- Carina Keller och Mona åker hem till Liljas adress. Ingen öppnar. De besöker då club Karaoke, där Ronnie Lilja arbetar några timmar i veckan. De väcker en ilsken Stig Halme med svår huvudvärk. Tio minuter senare hittar Diana Vikingsson sin älskare död med en kniv i ryggen.
- Stig Allan Jönsson och kriminalinspektör Gert Bäckström tar genast kontakt med Akinori Kato. Men både han och Fernlöv tycks ha helsäkra alibin för tiden då Halme dödades.
- Keller och Bäckström tar sig hem till den besvikne Magnus Nilsson.
- Greger Vikingsson får besök hemma av Jönsson mitt i ett samlag med den unga blondinen Mia Svensson. Mia ger honom ett säkert alibi.
- Akinori Kato utsätts för hot om våld. Han är livrädd och tror att hans sista stund är kommen. Han lyckas emellertid lugna den rasande unge mannen som vill hämnas sin far. Det är Alexander Halme. Plötsligt angrips Alexander bakifrån av Lars Fernlöv som slår ner och dödar honom..
- Mona Ceder åker hem. Utanför radhuset står en polisassistent, Hans Larsson, som vaktar hennes hus. Strax senare hör hon Larsson knacka på glasdörren. Men det är Ronnie Lilja med en kniv i handen. Vid staketet ligger Larssons orörliga kropp. Ronnie Lilja säger att han vill döda henne för att det är hennes skull att han dödat Stig Halme. Mona Ceder lyckas övermanna honom.
- Hans Larsson överlever utan allvarliga skador.

Baksidestext:

CLUB KARAOKE är namnet på Lovikens hetaste inneställe. Ägaren Stig Halme njuter av besöksflödet och de stigande inkomsterna. Men framgångens glädje grumlas av skrämmande hot.
I senvinterns kyla skruvas spänningen åt för att kulminera en snöig marskväll då den unga kriminalinspektören Mona Ceder blir mer personligt inblandad i en mordgåta än någonsin tidigare. Hon blir utsatt för makabra anonyma trakasserier med oväntade följder. Club Karaoke handlar om girighet och hämndlystnad, men framförallt om tärande svartsjuka som får avgörande konsekvenser på mer än ett sätt. Med Club Karaoke presenterar Björn Hellberg den andra fristående delen i serien om poliskollektivet i den fiktiva storstaden Loviken, belägen någonstans på den svenska östkusten.

sidans topp