Björn Hellberg Den flerfaldige mördaren 2010

 

Storyn     Baksidestext

- Måns Orlander, journalist och bloggare, kallar sig "den flerfaldige mördaren" och njuter av att ta heder och ära av vanligt folk. Tidigare arbetade han på Bladet där han snart kom ihop sig med den odräglige nyhetschefen Egon Fager. Sen blev han frilansare och allt fränare. Han börjar få hotbrev, men de bara triggar honom. Hans fru Idun oroar sig mer. Till sist går hon till polisen och ärendet hamnar på kriminalkommissarie Sten Walls bord.
- En annan person hatar klotter och graffiti målningar och målar i hemlighet över dem.
- Pentti Lundberg tycker om att ställa till djävelskap för andra. Men hatar den person som målar över deras klotter.
- Sten Walls särbo Ulla, är inte nöjd med deras förhållande. De träffas för sällan.
- Gun Carlsson, gift med Sten Walls poliskollega, skäller ut honom. Vill att han ska ägna Ulla mer tid.
- Kasper Simonsson är nörd. Han samlar gamla filmaffischer.
- En kvinna ringer en man. Hon är enträgen. Han är motvillig. Till sist träffas de i hennes sommarstuga.
- Den ständigt hostande länspolismästaren Helge Boström har ständigt problem med sin fru Ethel som vill ha med hon om soliga semesterresor. Han vill att Sten Wall ska prata reson med henne.
- I samlingsrummet sitter fyra polisinspektörer, Maggie Larsson, en mycket ambitiös blondin, Algot Malmström, rycker gärna i sitt getskägg. Carl-Henrik Dalman, vältränad och arbetssam och dagbefälet Jan Carlsson, vars övervikt växer. Andra medarbetare är Terje Andersson.
- Ingolf Östensson är ursinnig. Han har haft flera inbrott på kort tid. Kriminalaren Fribing försöker tala honom till rätta. Bakom de misslyckade inbrotten ligger Pentti Lundberg samt Liam och Isak och Johan. Johan har tagit reda på vem det är som "vandaliserar" deras rasistiska klotter. De ska hämnas på Kasper Simonsen.
- Måns Orlander får besök av polisinspektör Carl-Henrik Dalman. Detta gör honom aggressiv.
- När Kasper Simonsen kommer hem efter en kort promenad är hans hem vandaliserat. Många av hans älskade affischer är förstörda. Han bestämmer sig för att lämna över resten av samlingen till sin syster Unni Karlsson. När han går därifrån blir han överfallen av gänget och nerslagen. Unni gömmer sig i källaren tillsammans med väskorna han lämnat i förvar. Därifrån lyckas hon ringa polisen. Maggie Larsson åker hem till henne sedan hennes bror kommit till sjukhuset. Tillsammans besöker de sjukhuset. På rummet finns ytterligare en patient, som heter Gunde Pettersson som tror att en ung man som heter Liam kan vara en av de som misshandlat Kasper Simonsen.
- Lennart Knutsson tar sig en tur med den lilla fiskebåten längs stranden. Han upptäcker en drunknad man.
- Det är den riksbekante miljöpartisten Leander Carell som hittats död. Både länspolismästaren Helge Boström och chefsåklagare Yngve Brockman blandar sig gärna i. Silja Westin är en av Brockmans närmaste medarbetare.
Ingen tycks veta varför Carell befann sig i staden. Han hade fallit nerför en slänt och sedan drunknat i strandkanten. Doktor Bert-Orvar Modigh obducerar.
- Carell var en av landets främsta filmkännare.
- Pentti Lundberg funderar på att flytta till Göteborg och börja jobba med det hårda killarna.
- Idun och Måns Orlander har en riktig omgång. Idun är trött på Måns ständiga attacker mot sina medmänniskor.
- Två civilklädda poliser tar kontakt med hustrun Karin Carell. Hon berättar om hur Leander Carell, när de var skolbarn, hade räddat hennes syster Anna från mobbning och misshandel utan att bry sig om vad han själv riskerade. Systern var adoptivbarn från Sri Lanka.
- Måns Orlander är nöjd med sig själv. En Jan Josefssons jämlike.
- Den envetna Maggie Larsson lyckas ta reda på att Leander Carell besökt Staden en gång tidigare. Han ville se en särskild film under Stadens filmfestival. Han ville göra det anonymt och helt inkognito.
- Sixten Stensson dyker oombedd upp hemma hos Måns Orlander. Han är rasande över Mats smutskastande av honom för hans hanterande av kommunala pengar för bostadsbyggande.
- Mats Orlander hittas mördad. Han ligger på rygg vid sidan av sin bil med en kraftig skallskada och med en näsduk i munnen som troligen kvävt honom. Någon har ringt polisen från en telefonkiosk och tipsat.
- Sten Wall tar åt sig mycket hårt att Mats Orlander mördats trots att hans fru bett polisen om hjälp och skydd åt honom. Han vill sluta som polis ett år innan han blir 65 år. Länspolismästare Helge Boström lyckas övertala honom att överväga sitt beslut.
- Inspektör Staffan Andersson från Stockholmspolisen anländer som förstärkning.
- Sixten Stensson hämtas in för förhör angående mordet på Måns Orlander.
- Sten Wall bjuder hem Staffan Andersson på en grogg och löser några filosofiska gåtor.
- Egon Fager står i baren på Teaterrestaurangen och spanar in kvinnor. Det blir ingen utdelning så han nöjer sig med två öl och promenerar hem. På natten väcks han av att någon stoppar in en lapp i brevlådan. "Njut av livet. Så länge det varar".
- Nästa morgon ringer Idun Orlander Sten Wall och säger att hon vet vem som mördat hennes man. Hon påstår att det är Egon Fager och att hon skrämt honom med lappen i brevlådan.
- Sten Wall tar Maggie Larsson med sig och åker till Grönland, det bostadsområde där Egon Fager har sin lägenhet.
- Egon Fager grips men visar sig senare ha ett alibi för tidpunkten då Måns Orlander blev mördad. Han var hos en kvinna som heter Lisbeth Lindgren.
- Maggie Lindgren åker till Slätthult för att kolla alibit. Lisbeth Lindgren är gift med en sjökapten som ofta är hemifrån under långa perioder. Hon erkänner mycket motvilligt att Egon Fager stannat hos henne över natten. Sedan berättar hon att hon en gång varit på väg upp för att besöka honom i hans lägenhet men ångrat sig och då på väg ut stött i hop med en kvinna som föreföll komma från Egons lägenhet.
- Åklagaren Silja Westin plockar upp Maggie i sin bil. Det har hänt något avgörande säger hon. I bilen berättar Maggie vad hon kommit fram till. Att det är Idun Orlander som är skyldig. Men snart ska Maggie bli varse hur fel hon har. Silja Westin stannar bilen. Plockar fram ett rep med en snara som hon drar åt Maggies hals med.
- Ingolf Östensson ringer efter Otto Fribing som motvilligt lyder. Östensson har ett vittne till inbrotten. Folke Svensson har sett vem som begått dem. Isak Molin från Frejalund. En i Pentti Lundbergs gäng.
- Silja Westin vill att Maggie Lindgren ska sitta tyst och lyssna på henne. "Jag ska inte döda dig också", säger hon. Hon ville bikta sig. Sedan släpper hon ut Maggie ur bilen och kör själv över ett stup, voltar och dör.
- Allt började med att Silja Westin blev dödligt kär i Leander Carell. De träffades första gången på en kurs i något politiskt sammanhang och sedan i smyg då och då. Nyligen träffades de i Siljas sommarstuga och där briserade bomben. Carell ville göra slut. Hon blev rasande och bankade honom i skallen med en tjock trädgren. Han tappade balansen och rutschade utför en slänt. Föll i vattnet och drunknade.
Måns Orlander stämde träff med Silja Westin. Varför visste hon inte. Men när de träffades i skogen väntade en annan man som gick till attack mot Måns Orlander. Sedan försvann han och lämnade Orlander blödande och medvetslös på marken. Silja Westin utnyttjade situationen och stoppade Måns egen näsduk i munnen på honom. Silja noterade mannens bilnummer och försökte leta upp bilägaren Pentti Lundberg.
- Isak Molin hämtas till polisstationen. Han erkänner direkt sin skuld i brotten och namnger Pentti Lundberg som gängledare.
- Pentti Lundberg försöker länge neka till allt men erkänner sedan först överfallet på Kasper Simonsson och sedan på Måns Orlander. Det skulle ge honom "PR" och stärka hans karriärmöjligheter i Göteborgs kriminella kretsar. 


Storyn:

Den flerfaldige mördaren är Björn Hellbergs nittonde bok om kommissarie Sten Wall. Precis som flera tidigare böcker så utspelar sig boken i den fiktiva, lilla stad, som Björn kallar för, Staden.
Den mycket omtyckta miljöpartisten Leander Carell hittas dränkt och med stora skador på skallen. Från början vet inte polisen mycket mer än att han är en aktad politiker, som värnar starkt för miljön och att han tar ett kraftigt avstånd till rasism. Vad han gör i Staden är det ingen som vet.
En tidigare journalist, nu professionell bloggare med inriktning på hänsynslös kritik av stadens ”kändisar”, får hotbrev. Det är inte första gången men denna gång är breven betydligt råare. Hans fru blir orolig och kontaktar polisen. Dessvärre kan polisen inte göra så mycket men när även bloggaren hittas mördad så börjar det bli hett om öronen för Stadens polis.
Upplösningen är mycket överraskande, dramatisk och passionerad. Det är den biträdande och duktiga åklagaren i staden, Silja Westin, som genom sin stora kärlek till Leander Carell förletts in på brottets banor. Sedan hon berättat för den fängslade polisinspektören Maggie Larsson vad hon gjort tar hon konsekvenserna och tar sitt liv genom att med sin bil köra över ett högt stup.

sidans topp

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Baksidestexten:

Sommaren står för dörren, och Staden förbereder sig för den traditionella besöksinvasionen. I väntan på de förmodade semesterbrotten sysselsätts polisen av en omfattande inbrottsvåg samtidigt som den är på jakt efter de vandaler som ägnar sig åt väggklottrande med rasistiska slagord.
Men snart nog tvingas kommissarie Sten Wall och hans kollegor att koncentrera sig på något betydligt allvarligare. Fasansfulla våldshandlingar skakar den populära turistorten i dess grundvalar, och det går så långt att Wall börjar ifrågasätta sin polisiära framtid.
I boken förekommer ett brokigt persongalleri som bland annat omfattar en riksberömd och stridbar miljöpartist, en provokativ och skoningslös bloggare samt en entusiast med speciell samlarvurm

sidans topp