Björn Hellberg Funny Fanny 2002

 

Han är djupt förälskad i henne. Han tänker bara på henne. Han har henne inom sig dygnet runt. Han fruktar för sin psykiska hälsa.
- Lisette Agnelius har precis tagit körkort. Hon tigger sig till att få låna sin fars bil för jungfruturen. En bil följer efter henne. Hon tvingas stanna för att undvika att köra på ett bylte på vägen. Då är han i fatt henne. Hon känner igen honom. Det är Sven-Erik. Det blir hennes sista biltur i livet.
- Lars Öster försöker förgäves låna pengar i banken för att få igång sin import av skor.
- Den berömda Funny, Fanny Cordell är nervös inför direktsändningen av TV. Men rampfebern kommer av sig när kamerorna tänds. Producenten Bo Svärd vill som vanlig bjuda ut henne efter sändning. Hon finner det lika motbjudande som vanligt.
- Fanny kopplar av med ett hett bad. Hennes syster Julia ringer. Fanny var tidigare ihop med Lasse Öster.
- Stina Hansson gläder sig åt sin son Thomas iver över att ha funnit en kvinna att älska. Mindre glad blir hon då han påstår att det handlar om den berömda programledaren Fanny Cordell. Själv är han övertygad om att kunna lyckas bara han är beslutsam nog.
- Thomas Hansson förbereder sig väl för dagens höjdpunkt, programmet Funny Fanny.
- Wall är hembjuden till Sture och Harriet Hansson. Sture äger restaurangen Puben. De tillhör den nya exklusiva kretsen "Stadens Musikfrämjare". I dag är det Sture som presenterar Anders Börje. Han var gift 5 gånger, en av dem med deckarförfattaren Loulou Forsell, som i barnaåren fått ena handen avbiten av en björn på Skansen. Hon hette egentligen Louise Forsell och är dotter till operachefen John Forsell .
- Fanny råkar ut för en penibel situation då en grovyxad, salongsberusad kvinna ger sig på henne på en restaurang och ger hela sin avundsjuka mot den lyckade artisten sitt utlopp. Sedan återkommer hennes f d sambo Lars Öster och vill ha henne att gå i borgen för ett banklån. Han är mycket enveten och otrevlig.
- Thomas Hansson lyckas få en plats i publiken vid en av Fannys föreställningar. Han är nervös och mycket upphetsad men övertygad om att han ska lyckas bjuda ut henne på restaurang efter föreställningen. Men det går inte alls som han förväntat sig. Fanny är inte intresserad av mer än att skriva en autograf, när han blir påstridig hotar hon med att kalla på polisen. Han går därifrån rasande och förnedrad.
- Fanny känner sig hotad och blir extra glad när hennes syster Julia ringer. Tillsammans kommer de överens om att Fanny inte bör avbeställa sin semester på Sydstranden för det som hänt.
- Projektledare för Funny Fanny är Boel Ahlqvist, producent är Bo Svärd, bildproducent Carita Zell. De planerar att ha med Sven-Erik Olsson i säsongens sista avsnitt. Det är han som dödat Lisette Agnelius och som fortfarande avtjänar sitt fängelsestraff. Han var körlärare och lärde känna Lisette i körskolan. Han blev helt betagen av henne och kunde inte tänka på annat. Boel får Lisettes föräldrar att gå med på att Olsson medverkar i programmet.
- Det blev en show som grundligt överraskade publiken. Fanny gjorde sin bästa insats någonsin. Hon sätter åt Olsson så att han hotar att lämna direktsändningen men ångrar sig i sista stund. När programmet är slut går han nära Fanny som för att tacka men väser henne i stället i örat: "Så småningom slipper jag ut". Hon tar det
som ett allvarligt hot.
- Fanny trivs direkt i det hus hon hyrt vid Sydstranden. Hon slappar och kopplar av. Men snart ringer Gustaf på dörren. Det var på hans bilskola som Olsson arbetade. När Olsson fälldes för det avskyvärda mordet drabbade detta också honom. Han förlorade kunder och tvangs sälja sin firma. Hans fru fick också nog och lämnade honom. Nu hade han sedan några år kommit på fötter igen, både mentalt och ekonomiskt och just då påminns han om allt eländet tack vare Fannys TV-program som han menar var oerhört omdömeslöst.
- Snart ringer Bo Svärd och vill bjuda henne på middag på Badhotellet kvällen och det lockas hon av. Svärd tvingas hålla sig i skinnet. I stället är det en påstridig gäst som vill dansa med henne. Hon ser att Thomas Hansson slagit vad med honom och inhöstar några hundralappar. Hon lämnar restaurangen och Bo Svärd beställer in mer sprit.
- Hon känner sig orolig när hon kommer hem. Hon upptäcker en skuggig person i mörkret utanför fönstret. Hon ringer sin syster som sedan ringer polisen i Staden. Senare ser Fanny en raglande Bo Svärd utanför. Hon känner igen hans färggranna kavaj. Efter en stund lullar han ut genom grinden. Snart knackar det emellertid på dörren. Rytande av ilska slänger hon på sig kläderna och rusar ut för att skälla ut den asfulla horbocken. Där blir hon nedslagen med en spade och dör.
- CH Dahlman har svåra mentala följder av att ha varit nära att mista livet i en vanvettig konfrontation med en sinnessjuk mördare (se Tacksägelsen, 2000). Dalman tar sig ut till Fannys semesterhus och hittar henne död.
- Först hämtar polisen den starkt bakfulle producenten på sitt hotellrum. Han väcks halv elva på förmiddagen av inspektörerna Fribing och Malmström.
- Castelbo tar sig an Thomas Hansson som emellertid kan visa upp ett alibi för mordnatten. Producenten Svärd får alibi av de taxichaufförerna han anlitat.
- Förutom dessa finns det tre misstänkta: Lars Öster, Fannys fd sambo, på annan ort, 40 mil bort, Gaby Swancke, konkurrenten på TV, är på semester i Västindien och bilskolläraren Gustav, den ende utan alibi.
- Laura Hemlin är Thomas Hanssons alibi. Julia låtsas vara en journalist och fängslar Laura. Sedan klär hon ut sig till polis och slår ner Thomas Hansson med en skiftnyckel i huvudet. Julia släpper loss Laura sedan polisen påstått att Fannys mördare, en narkoman, gripits. Julia inser sina katastrofala misstag, hoppar från hotellets 10:e våning och dör.
- Narkomanen tar tillbaka sitt erkännande och Laura tillstår att hon ljugit för att ge Thomas Hansson alibi. Den senare fälls för mordet på Funny Fanny.
- Sven-Erik Olsson avtjänar sitt straff, med strafflindring för gott uppförande. Så snart han är på fri fot begår han emellertid samma handling, nu mot den unga Jessica.