Björn Hellberg Sankte Per 2011

 

Bloggen     Baksidestext   Sammanfattningar 

En misshandlad kvinna faller ner för en trappa och förlorar medvetandet.
Vanja Jansson och Anton Pelser slår sina kriminella påsar i hop i Stockholm. De blir ett par på riktigt. När de blir för kända i huvudstaden flyttar de till Staden.
- På Freja pensionärcenter bor Bror Svensson. Han är lite förtjust i Hildur Dehlin. Föreståndare är Sven Ludvigsson. Sture Enarsson är fastighetsskötare. Tyst och inbunden men gör sitt jobb bra.
- Käthi har skilt sig från sin man Thorbjörn Tillberg och är nu ihop med Jonny Brissman. Han vill gifta sig, hon vill vänta.
- Thorbjörn Tillbergs främste vän är rottweilern Konrad. Thorbjörn är fixerad vid tider. Tar tid på det mesta. Han tycker att Käthi är besvärlig. Hon lånar jämt pengar av honom.
- Sten Wall, legendarisk överviktig kriminalkommissarie i Staden närmar sig pensionsåldern. Han ska besöka sin kollega Thure Castelbo, knappt 60 år, som ligger för döden.
- Bror Svensson tänker allt oftare på döden. Plötsligt tar sig någon in i hans bostad. Mannen kallar sig Sankte Per, drar en plastpåse över huvudet på offret som snabbt dör.
- Axel Pettersson representerar den tredje generationen i en av Stadens begravningsbyråer. En höstkväll ringer det i telefonen, och en anonym röst levererar ett förtäckt hot i vilket namnet Sankte Per figurerar. Efter viss tvekan tar den villrådige Pettersson kontakt med kommissarie Sten Wall. Det är den unga Cajsa Skoog som gör upptäckten av den döde Bror Svensson som ligger i sin säng. På diskbänken hittas ett klassiskt bokmärke av Sankte Per. Cajsa Skoog och hennes make Gabriel som jobbar på kommunhuset har två barn, Linda och Linus.
- Andra kollegor till Sten Wall är Otto Fribing, Jan Carlsson, teknikchefen Sabine Källman, Carl-Henrik Dalman och Malmström med pipskägg samt Maggie Larsson.
Rättsläkaren Bert-Orvar Modigh. Länspolismästare Helge Boström, ständig kedjerökare, har skaffat hatt, hustruns krav.
- Thorbjörn tar en promenad med Konrad. Plötsligt överfaller hunden en liten flicka. Det är Cajsa Skoghs dotter Linda.
- Linnéa Bruhn starkt funktionshindrad sedan fler stroke bor på äldreboendet Södersol. Elly Andersson hjälper henne i bostaden. Linnéa är Käthis moster.
(Man börjar misstänka att Käthi Tillberg är identisk med Vanja Jansson, eller?)
- Jonny Brissman tänker förnöjt på hur han "snodde" den nyskilda läckerbiten från den "obehaglige journalisten" Egon Fager mitt på dansgolvet. Käthi tycks emellertid sha andra hemliga kontakter.
- Käthi besöker sin moster. Senare på kvällen får Linnéa besök. En mild kvinnoröst hörs. Hon kallar sig Jenny. Käthe släpper in henne. Efter Jenny kommer en man in.
- Elly Andersson hittar sin klient död i sängen med en kudde över ansiktet. Uppenbarligen kvävd till döds. Under hennes kropp finns ett papper med ordet Toifesm textat. Ett ord som korsordslösaren Sten Wall avslöjar som ett anagram på Mefisto, en ondskans lakej, kanske Satan själv. Sankte Pers motsats.
- Thorbjörn Tillberg är förkrossad. Han har tvingats avliva sin älskade hund Konrad på grund av attacken mot flickan Linda.
- Det blir stor genom gång i länspolismästarens rymliga rum. Där är också chefsåklagaren "häradsbetäckaren" Yngve Brockman. Sten Wall pekar på "tillfälliga" samband som att föreståndarna på de två drabbade äldreboendena är halvbröder, Sven Ludvigsson och Anders Becker. De två som upptäckt liken är "gamla kompisar" Cajsa Skoog och Elly Andersson.
- Mandel Johansson retar sig på det mesta. Som att han fått vänta på Maggie Larsson en hel halvtimme efter det han ringt och tipsat polisen. Från sitt fönster kan han se till Linnéa Bruhns bostad. Han såg att hon fick besök av ett par vid åttatiden kvällen innan. Han kände igen dem. De bor på vandrarhemmet.
- Vanja Jansson börjar bli trött på ficktjuv - och bedrägerilivet. Aldrig att de får ihop så mycket pengar att hon kan genomföra sin dröm att öppna café i det soliga Spanien. Det blir gräl med Anton som hon också tröttnat på och mitt i allt ringer polisen på. Det är inte svårt att binda de båda vid flera av de stölder och bedrägerier som många utsatts för i Staden. För mordet på Linnéa Bruhn tycks de båda emellertid ha alibi. De festade de och turade på färjan mellan Helsingborg och Dragör.
- Thorbjörn Tillberg har det inte lätt med sin stora sorg efter Konrad. En kväll tar sig några glas whisky och går över till Gabriel Skogh för att prata ut. Utanför huset ångrar han sig. Då tänds plötsligt trappljuset, Tillberg gömmer sig och två personer kommer ut och går förbi honom. Han känner igen en av dem. De kysser varandra. "Det var då som fan", tänker han. Han funderar länge på hur han ska hantera informationen.
- Johan Brissman är en erkänt skicklig tecknare, numera är han egen företagare. Han gör en teckning av Käthis moster Linnéa.
- Bråk hos en frisör i Staden. Kunden blev klippt i örat och smet sedan från betalningen.
- Polissammanträde, vilket kan motivet till de båda morden vara? Ekonomiska skäl avfärdas. Inget samband mellan morden verkar finnas.
- Otto Fribing tar åter itu med gårdskarlen Sture Enarsson.
- Sten Wall får ett kuvert, inlagt anonymt i polisens brevlåda. Kan vara från mördaren. Innehåller notblad från Owe Thörnqvists gamla hit Näcken.
- Cajsa Skoog förundrar sig över varför hennes lättretade make Gabriel nu blivit from som ett lamm. Han verkar gå i tankar, helt frånvarande.
- Boken "En gycklares visor" innehåller texten till Näcken. Ett exemplar har nyligen stulits från biblioteket.
- Gabriel Skoog har stämt träff med en anonym person för att klara upp ett mellanhavande, en förbannad utpressare. De ska träffas på den lilla parkeringen bakom Teaterrestaurangen i Parken. Men dit kommer han aldrig. Redan innan han kommit in i sin BMW i det öde centralgaraget blir han nedslagen och avlider. Det är hans fru som hittar honom på garagegolvet med halva huvudet intryckt sedan barnvakten larmat henne.
- Thorbjörn som blir misstänkt har vattentätt alibi. Han var på en kennel för att köpa en ny hund.
- Thorbjörn Tillberg avslöjar för polisen att han sett sin exfru Käthi vänslas ytterst intimt med Gabriel Skoog.

- Käthi tränar hårt på sin motionscykel i badrummet. Plötsligt är Jonny Brissman där. Hon blir chockad då hon hör att Gabriel Skoog hittats mördad. Jonny frågar om "Sankte Per ger uppskov". Han vet allt om hennes vänsterprassel med Gabriel Skoog. Jonny binder henne och gömmer henne i en garderob. Han har fler personer att ta hand om.
- Otto Fribing får av kollegerna i Linköping reda på att Sture Enarsson starkt misstänkts för grov misshandel av en kvinna han bodde ihop med Linköping en kort tid 1982. Kvinnan hade en son som var fem år då och bodde hos sin pappa. Sonen som heter Jonny Brissman kontaktade nyligen polisen i Linköping och fick reda på misshandelsfallet.
- Sture Enarsson har själv byggt om en gammal backstuga nära servicehemmet Freja där han har verktyg och ett litet rum. Där dyker plötsligt Jonny Brissman upp. Han förklarar vem han är och att han redan dödat tre personer. Han har en pistol i handen. Han slår Enarsson i huvudet med den. Enarsson har en sekatör i fickan och övermannar Brissman. Han sticker honom i halsen. Då dyker Otto Fribing upp. Snart dör Johnny Brissman av de skador han fått.
- Maggie Larsson befriar en mycket tacksam Käthi Tillberg.
- Jonny Brissman ville hämnas att han mor dött som ung. Han beskyllde - felaktigt - en av moderns tillfälliga bekantskaper, Sture Enarsson för hennes död. Plötsligt upptäckte han att denne man bodde i samma stad som han. För att undvika att bli fast för mordet på Sture Enarsson hittade han på två andra mord. Två äldre personer som ändå snart skulle dö. Han tyckte att han nästan gjorde dem en tjänst genom att döda dem på ett skonsamt sätt. Sankte Per och Mefisto fick bli de blå dunster han skulle dölja sig bakom.
När han plötsligt får reda på att hans älskade Käthi uppförde sig lika otroget som hans mor hade gjort tappar han helt fattningen. Bestämmer ett möte med Gabriel Skoog och slår brutalt ihjäl honom.

 


 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Baksidestexten:

Axel Pettersson representerar den tredje generationen i en av Stadens begravningsbyråer. En höstkväll ringer det i telefonen, och en anonym röst levererar ett förtäckt hot i vilket namnet Sankte Per figurerar. Efter viss tvekan tar den villrådige Pettersson kontakt med kommissarie Sten Wall. Strax därpå görs en otäck upptäckt i ett serviceboende för äldre, och därmed har en kuslig händelsekedja satts i rörelse.

Den mytomspunne nyckelmannen vid himmelrikets portar tycks ha fått en ställföreträdare på jorden, men Wall inser förstås att det ligger världsliga motiv bakom de gräsliga brottsfall som skapar sådan skräck i bygden.
Det är nu trettio år sedan den rundlagde och hängivne kommissarien äntrade den litterära scenen i Gråt i mörker. Under de tre decennierna har Sten Wall erövrat positionen som en av landets populäraste fiktiva poliser. Här har den snart pensionsmässige kriminalaren sällskap av flera andra favoriter hos läsarna bland andra den kedjerökande länspolismästaren Helge Boström, puritanen Carl-Henrik Dalman, energiknippet Maggie Larsson och muskelbyggaren Otto Fribing.

sidans topp