Björn Hellberg Den grå 2001

 

Ragnar Leandersson, 80 år, tar sin regelbundna kvällspromenad. Den grå, den dödsbringande ondskan förföljer honom.
- Ted Johansson försöker charma till Ebba Andersson som han lockat till grönskan utanför kyrkogården. Plötsligt hör de fasansfulla ljud från kyrkogården. Hammarslag och djuriska skrin som en svartmässa eller satandyrkan av den Grå.
- Länspolismästare Helge Boström, kommissarie Sten Wall, polisinspektörerna Otto Fribing - polishusets mest fanatiske muskelbyggare och särklassige skytt - och Algot Malmström, en reslig man med spetsklippt hakskägg.
- Per Ekroth gick med i den Grå efter den olycksaliga natten i Roskilde då han full av musik, sprit och droger helt förlorade omdömet. Han tvingades sedan svära trohetsed. Symbolen var tre magiska sexor i grå färg på upp- och nedvända kors.
- Marika Blomstrand ringer till sin älskare Tommie. Han är gift med läkaren Ellinor .
- Joel ger inte upp. Han hoppas fortfarande att allt åter ska bli bra med Marika. Men förgäves.
- Ebba lämnar Ted Johansson efter händelserna på kyrkogården som skrämde upp henne.
- Ted Johansson blir överfallen, misshandlad och tvingas lova att aldrig avslöja för någon det han hört på kyrkogården.
- Per Ekroth vill lämna gruppen men vågar inte. Han lämnar in ett anonymt brev till Otto Fribing i vilket han anger Viktor Werdenius och Kristian Halvarsson och dennes flickvän Sally Hedemo.
- Kommissarie Wall ger Fribing i uppgift att söka upp Ted Johansson och Malmström att kontakta de två namngivna.
- Marika vill bilda en förening mot satanisterna. Hon är gravid och skäller ut Tommie som vill att hon gör abort.
- Sten Wall har som vanligt tagit två veckors semester i Allinge på Bornholm. Sedan semestrar han en vecka i VästSverige, går på Bokmässan i Göteborg och träffar sin gamla flamma Ulla. Han övernattar hos henne och allt går bra.
- Marika Blomstrand, florist från Frejalund hittas mördad med ett bockfotsmärke i grå färg i pannan. Hon har en nackfraktur och knivsår i bröstet. Securitasvakten Stig Hallgren hittade henne.
- Carl Efraimsson, 64 år, kan inte sova. Han tar en nattpromenad med hunden. Han hittar liket efter Ragnar Leandersson.
- Felippa Starck äger den blomsterhandel där Marika Blomstrand arbetade.
- Polisinspektör Maggie Larsson hittar länken mellan de två mördade. Båda har framträtt i tidningen med krav på att satanisterna ska bekämpas med alla medel. Wall och C H Dalman besöker direktör Werdenius i hans imponerande villa. Malmström och Fribing besöker Halvarsson och Hedemo. De förefaller oroliga men säger sig vara totalt oskyldiga till morden.
- Satanistexperten Alf Jonsson anländer från Stockholm och lämnar information om skillnaden mellan satanism och djävulsdyrkan.
- Snart spåras Tommie som fadern till Blomstrands foster. Tommie erkänner att han träffat Marika i fiskeboden på morddagen. Hans fru, Ellinor vägrar däremot att tro på vad hon får höra.
- Per Ekroth fängslas av satanister som ämnar brännmärka honom för att han brutit eden och lämnat information till polisen. Hans syster Frida ringer polisen sedan hennes pojkvän Martin Holm avslöjat att Per gripits av Sally. Otto Fribing lyckas avväpna Werdenius just när denne är i färd med att bränna den bundne Per Ekroth med ett hett strykjärn. Werdenius är "totalt sinnessjuk", värsta sortens psykopat! Men är satanisterna skyldiga till morden? De använder sällan bockfötter som symboler.
- Men är satanisterna skyldiga till morden? De använder sällan bockfötter som symboler. Nej, mördaren är Ellinor Gawell som dödat Marika Blomstrand i ett utbrott av svartsjuka. De slogs och Marika föll och slog huvudet i en järnspis. Ellinor dödade sedan Leonardsson eftersom denne uttalat hot mot satanisterna och ville på så sätt få polisen att skylla satanister för båda morden. Ellinor Gawell lämnar en uttömmande berättelse om allt hon gjort till polisen.
- Sedan Per Ekroth och Martin Holm trätt fram och berättat om ledarnas grymma metoder följde många av de andra ungdomarna deras exempel. De tre i ledningen tvingas erkänna en mängd brott de begått. Hela deras organisation slås sönder.


 


Satanism:

åter texten

Wikipedia

En modern variant är "etisk egoism"
Gymnasiespecialarbete av Daniel Dahlgren, bra sammanfattning
Church of Satan
Svenska satanistkyrkan
Bloggar om satanism

Anton LaVey skrev nio grundläggande yttranden i den satanistiska bibeln:

1. Satan representerar hängivelse istället för att ge människan tunga skuldkänslor för sitt sätt att leva.
2. Satan representerar verklighet istället för hopdiktade dagdrömmar.
3. Satan representerar klokhet istället för självbedrägeri.
4. Satan representerar vänlighet åt dem som förtjänar det, istället för att ödsla tid på inställsamma.
5. Satan representerar hämnd istället för ”att vända andra kinden till”.
6. Satan representerar ansvar till de ansvariga istället för psykiska vampyrer.
7. Satan representerar människan som ett djur, som genom sin själsliga utveckling, utvecklats till det värsta djuret av alla.
8. Satan representerar alla de så kallade synder som leder till psykiska, mentala eller emotionella tillfredsställelser.
9. Satan har alltid varit kyrkans bäste vän, genom att hålla igång den över alla år.