Björn Hellberg Den vita döden 2009

 

  Storyn        Baksidestext

Maj 2009

Mannen förbereder sig på att ta livet av sig. Allt nödvändigt pappersarbete var genomfört. En telefonsignal tränger genom den stängda dörren.

Mannen märker tidigt att han inte är ensam. Han känner en vag oro som växer till en allt större rädsla. Då blir han nerslagen och tvingas in i en av sina tryckpressar. Han jobbar som personlig assistent men lägger alltmer tid på sin hobbyverksamhet, att samla tryckpressar och andra apparater och att använda dem.
Då var det alltså igång. Första etappen lyckosamt avklarad.

Owe Elmersson är en notorisk springare. Han får en kick av att äta en dyr och delikat måltid på en restaurang och seda lämna notan på bordet. En gång var han en känd tennisspelare. Snabbheten har han kvar och utnyttjar gärna.

Viktor Spongh, en gång en lovande tennisspelare, ringer Turim Halss. Han gillar inte hennes sambo. Han ringer henne för att berätta att en gemensam vän, Andreas Forselius är död.

Kim Stockman beger sig till ett möte med Anselm Lorin . Han vill att hon ska skriva texten till ett praktverk om tennisens historia. Lorin vet allt om tennis och tennishistoria. Han har redan beställt biljett åt henne till Wimbledon.

John Lutherstam fick inte det pensionärsliv han sett fram emot. Hans fru Lilian fick cancer och dog efter en kort sjukdomsperiod.. Han sörjer henne länge och funderar en gång allvarligt på att göra självmord. Så mycket saknar han henne.

Juni 2009

Morgan Blanck var en gång en lovande tennisspelare. Men det var länge sedan. Sedan han gått upp i vikt funderade han på att ta upp sporten igen och blev överraskad över vilka svårigheter hans kropp genast mötte. Vid återkomsten till omklädningsrummet efter en träningstimme fick han höra att Andreas Forselius var död. Morgan är gift med Veronica men var tidigare gift med Kim Stockman. Han ringer henne. Hon berättar för honom om sitt nya uppdrag hos bokförlaget.
Morgan får ett brev med ett tidningsklipp med en bild från tennislägret i Båstad i början av 1990-talet. Han minns det så väl, sex pojkar och tre flickor. Fleming Jonsson hade varit chefstränare och Colin Rowell assisterande tränare. Han blev emellertid sjuk efter bara några dagar. Bröderna Jonny och Sonny Karlsson hade varit framträdande både på banan och utanför. Nu driver de en tennisshop i Stockholm. Den enda lägerdeltagaren som senare nått framgångar var Filippa Ekberg.

Felippa Ekberg saknar tennisen på elitnivå men är klok nog att förstå att med sina 34 år har hon ingenting att göra där. Hon får nöja sig med att vara kommentator på en av satellitkanalerna i TV. Dessutom är hon chefstränare i Kungliga Hallen. Hon får ett telefonsamtal från en okänd man som inbjuder henne till ett kvällsarrangemang i Båstad under den årliga tennisveckan där.

- Colin Rowell är på väg till Wimbledonstadion i London. Häromdagen blev han uppringd av en journalist med skandinavisk accent. Journalisten vill intervjua honom för ett stort svenskt månadsmagasin. Men han får vänta förgäves. Han dricker alltmer öl och han missar sista bussen. Han bestämmer sig för att promenera. När bussen kommer får han en kraftig knuff i ryggen och faller framför bussen som kör över honom.
So far, so good. Nu är det bara att åka hem och fortsätta.

- Kim Stockman kom till London helt friktionsfritt. Hon har stämt träff med en gamma bibliotekarie, James Littlewood, som anses extremt faktasprängd om allt som gäller Wimbledon.
- Under en promenad träffar hon på Jerry Karlsson. Han och hans bror är också i England.
- Morgan ringer henne och vill träffas. Han har något viktigt att berätta. De träffas på Rose & Crown, en av Wimbledons äldsta pubar. Han är oroad över att både Andreas Forselius och Colin Rowell båda dött under en kort tid. Båda var med på träningslägret i Båstad 1991. En tillfällighet. Det är vad Kim Stockman vill tro till en början men hon blir alltmer tveksam.

Juli 2009

När Kim Stockman åter är hemma får hon ett telefonsamtal från sin f d make Morgan Blanck. Han vill att hon ska prata om dödsfallen med en f d kriminalare och f d granne till Kims föräldrar han heter John Lutherstam. Hon ringer honom och avtalar ett möte. Men innan dess kontaktar hon Filippa Ekberg och avtalar ett möte för att prata med henne om uppdraget med tennisboken. Efter mycket fjäskande uppnår hon samma resultat med den gamle demontränaren Fleming Jonsson.
Hon berättar för John Lutherstam om Andreas Forselius och Colin Rowells dödsfall och om det tidningsklipp Morgan Blanck fått. Han har inget emot lite omväxling i det enahanda pensionärslivet, säger han och åtar sig att "dra i en eller annan tåt".
- Kim Stockman träffar Fleming Jonsson på krogen Kvarnen, ett tillhåll för Hammarby supporters. Han blir lätt provocerad och aggressiv. Efter några drinkar avslöjar han att han blev mycket skändligt behandlad när kickades från sitt jobb som tennistränare.
- Jerry Karlsson är i Båstad, liksom sin bror Sonny, under tennisveckan. Han bor under veckan i den hyrda sommarstugan i Hemmeslöv. Han går på krogen för att uppleva det som gör livet värt att leva, god mat, upplivande dryck, häftig musik och - viktigast av allt - ett villigt sällskap att förgylla sennatten med. Hans förhoppningar kommer dock på skam och han får ta taxi ensam hem. Där överraskas han av oroande ljud utanför. När han smyger fram mot rutan i vardagsrummet exploderar glaset och han skriker av smärta av det skärande splittret. Någon har kastat en stor sten genom fönstret. Han ringer sin bror och tar sig sedan till akuten och blir ordentligt omplåstrat.
- Kim kommer till Båstad för att äta lunch på malens restaurang med Filippa Ekberg. Filippa har sett Jerry Karlsson i brödernas tennisshop med ansiktet fullt av plåster. Hon berättar att hon blivit uppringd av en man som bjöd henne till uppvisningsspel i Båstad. Men någon sådan gala ska inte arrangeras.
- De båda kvinnorna söker upp Jerry Karlsson. Men i tennisshopen finns bara brodern Sonny Karlsson.
- John Lutherstam har tagit reda på att polisen betraktar Forselius död som självmord och samma sak med Colin Rowells död under busshjulen.
- Filippa avslöjar, alkoholpåverkad, för Kim Stockman att hon varit sexuellt ihop med en av deltagarna på träningslägret men vägrar hårdnackat att säga vem det var.
- Morgan Blanck har stämt träff med Viktor Spongh, på Centralen i Göteborg. Han har fortfarande kontakt med Turim Halss från tennislägret. Viktor Spongh har inte råkat ut för något misstänkt.
- Kim Stockman träffar Turim Halss i Arild. Hon är färdig med Båstad säger hon. Hon minns hur trakasserad hon blev på tennislägret. Värst var Owe Elmersson och bröderna Karlsson särskilt Jerry. Andreas Forselius och Viktor Spongh hade hjälpt henne.
- Morgonen innan Filippa Ekberg ska åka hem tar hon sig ett tidigt morgonbad. När hon baklänges kliver ner för den hala stegen är det någon som greppar henne om vristen och drar ner henne. Senare hittas hon drunknad.
- När Kim får reda på att Filippa Ekberg har omkommit tar hon genaste kontakt med John Lutherstam. Detta får honom att ändra uppfattning. Nu är han övertygad om att brott begåtts och att det har med tennislägret 1991 att göra.
- Kommissarie Hans-Elof Abrahamsson har farit med om att avtacka många blivande pensionärer däribland John Lutherstam, som han har ett stort förtroende för. Abrahamsson hr inget mot den hjälp som den senare erbjuder, men det måste ske på egen risk och ansvar.
- Kim Stockman överväger allvarligt att bryta kontraktet om tennisboken efter Filippas död men Anselm Lorin övertalar henne.
- Kim ordnar en ny träff med Fleming Jonsson och får bekräftat att orsaken till att han fick sparken som tränare var att han hade en sexuell förbindelse med den då 16-åriga Filippa Ekberg på tennislägret.
- Morgan kommer hem till Kim Stockmann och skrämmer henne. Båda har emellertid anledning att frukta en annan person. Det är Morgan Blancks fru Veronicas tidigare make som är enormt svartsjuk.
- Han har ringt för att lura iväg dem på en biltur där de ska räffa honom. När Morgan går till garaget för att hämta ut bilen är han emellertid där. Mannen slår honom och kloroformerar honom. Han vill strypa den medvetslöse Morgan men blir störd av ett älskande par och beger sig i stället upp till Kims lägenhet. Till henne säger han att han har ett meddelande från John Lutherstam. Detta avslöjar honom för Kim. Hon griper en mortelstöt och får in ett par slag som överraskar honom så att hon kan smita förbi och ut i trappan. Hon skriker och många grannar kommer till undsättning och hindrar mördaren från att öppna dörren och fly. Med hjälp av en granne hittar Kim Morgan i garaget, medvetslös men vid liv. Kim går för att ringa efter ambulans och polis, Men då har mördaren redan försökt fly via Kims balkong men halkat och skadat sig allvarligt. Det är Morgan hustrus tidigare man Walter Toresson.

 

Storyn:

Morgan Blanck var en gång en lovande tennisspelare. Men det var länge sedan. Sedan han gått upp i vikt funderade han på att ta upp sporten igen och blev överraskad över vilka svårigheter hans kropp genast mötte. Morgan är gift med Veronica men var tidigare gift med sportjournalisten Kim Stockman. Veronica var tidigare gift med Walter Toresson som av svartsjuka länge trakasserade sin före detta fru och hennes make Morgan. Det blev senare en lugn period men Walter Toressons svartsjuka blev åter häftig när Morgan och Veronica fick barn. Det hade hon alltid vägrat honom. Han beslutar sig för att befria sig från Morgan Blanck och återta platsen vid Veronicas sida. För att inte genast misstänkas för brottet väver han ihop en historia med tennisbakgrund. Både Kim Stockman och Magnus Blanck hade varit lovande tennisungdomar och deltagit tillsammans med sju andra lovande ungdomar i ett tennisläger i Båstad 1991. Han börjar med att på ett mycket bestialiskt sätt mörda Andreas Forselius på dennes tryckeriföretag för att sedan åka till England och Wimbledon vid tiden för British Open och där en sen natt knuffa lägerveckans assisterande tränare Colin Rowell framför en buss så att han omkommer. Detta gör han för att göra lägerdeltagarna till blivande misstänkta för mordet på Morgan Blanck. Han skickar också i samma uppsåt ett gammalt tidningsklipp med ett gruppfoto på Båstadsgänget.
Under den årliga Båstadsveckan ger han sig på sitt tredje offer, Filippa Ekberg, som han dränker i havet när hon tar ett sista morgondopp innan återfärden hem till Stockholm.
Walter Toresson avslöjar sig då han försöker komma in i Kims lägenhet för att han har ett meddelande från kommissarie John Lutherstam. Detta avslöjar honom för Kim. Hon griper en mortelstöt och får in ett par slag som överraskar honom så att hon kan smita förbi och ut i trappan. Hon skriker och många grannar kommer till undsättning och hindrar mördaren från att öppna dörren och fly. Med hjälp av en granne hittar Kim Morgan Blanck i garaget, medvetslös men vid liv. Kim går för att ringa efter ambulans och polis. Men då har mördaren redan försökt fly via Kims balkong men halkat och skadat sig allvarligt.
En nyss pensionerad kriminalkommissarie, John Lutherstam, spelar också en roll i boken, han har djup sorg efter sin maka som dött i cancer, efter en kort sjukdom. Att delta i fallet har stimulerat honom.
En annan roll spelar den överviktige bokförläggaren Anselm Lorin som engagerar Kim Stockman för att skriva texten till ett praktverk om tennisens historia. Lorin vet allt om tennis och tennishistoria.
Boken innehåller (alltför) mycket material om tennisens historia.

sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

Baksidestext:

Sportjournalisten Kim Stockman får av den mäktige förlagschefen Anselm Lorin ett intressant uppdrag: att skriva en omfattande dokumentär bok om tennis. Hon kastar sig med stor entusiasm över projektet, men får snart annat att tänka på.

Sommaren 1991 blev hon uttagen till Båstad för en sammandragning för lovande tennisspelare. Så småningom blir det uppenbart för henne att någon långt i efterhand önskar tillfoga gruppen största möjliga skada. Den vita sporten förvandlas till den vita döden för de forna lägerdeltagarna, och Kim befinner sig själv i den direkta riskzonen.

 

sidans topp