Björn Hellberg Dominans 2005

 

  Storyn        Baksidestext

Förord:

Hösten 1944 tvångsevakuerades ett stort antal invånare i de nordliga delarna av Norge. Man fruktade en väntad rysk storoffensiv. I Björnevatn utanför Kirkenes gick tusentals människor bokstavligen talat under jorden. Mellan den 28 oktober och 25 november gömde de sig i en gigantisk gruvtunnel. En tolvårig pojke, Magnar var hela tiden övertygad om att han aldrig mer levande skulle se dagens ljus. När de till sist kom ut flydde makarna Bakke till Sverige.

Loviken, oktober 2004

En fullt frisk sextonåring pojke som heter Robin väntar på sina bödlar som mobbat honom under en lång tid.

- Magnar Bakke ägnar mycket tid åt sina hundar. Den gamle gentlemannen promenerar med en majestätisk hållning.
- Zoltan Szöke kommer från Debrecen. Han är frisör. Han pratar gärna men går bet på kriminalteknikern Ralf Thiman". Ralf är gift med Katja. De har en dotter Lina.
- Mona Ceder är kriminaltekniker och synen av den döde pojken vid Vildforsen får henne att äntligen fatta beslut om att göra slut med sin mycket svartsjuka sambo Niklas.
- Herbert Ragnvald är kriminalare på Lovikens södra polisdistrikt sedan 25 år och bor ensam i en liten lägenhet i Lodalen. Han är glad i mat och dryck, är överviktig och tränar inte. Utanför sin bostad får han en känsla av en slägga i bröstet och kolar av.

Loviken april 2005

- Kriminalinspektör Carina Keller lever bra med sin man livsmedelsteknikern Erling Keller och sina tre barn. Hon arbetar ihop med kriminalinspektören Stig-Allan Jönsson. Han gillar inte aprilskämt.
- Jonatan Vikeby ska utsättas för ett mandomsprov. Det har hans tre plågoandar, Sebastian, Max och Lukas, alla i Jonatans ålder. De tvingar honom att springa ut framför en stor lastbil. Men det är halt och Jonatan halkar. Han klarar sig oskadd bara genom att lastbilsföraren lyckas bromsa.
- Kriminalkommissarie Rune Remmare har fått in en anmälan från lastbilschauffören Bo-Lennart Martinsson. Han såg tre personer gömda bakom en buske som snabbt försvann.
- Stig-Allan besöker Wheleskolan. Han blir alltmer frustrerad. Rektorn Jill Bovik nekar till all förekomst av mobbning. Klassföreståndaren Bruno Thuresson är inte heller särskilt meddelsam och skolkuratorn Harald Backman skyller på sin tystnadsplikt.
- Carina Keller besöker familjen Vikeby, Thord och Anette. Jonatan säger att det bara handlade om en lek. Att han inte tvingats göra något. Hans mamma Anette däremot är övertygad om att de tre tvingat honom.
- Alve Gustavsson uppsöker Stig-Allan Jönsson. Han vill prata om Wheleskolan och de tre rötäggen. Orsaken är att han son Robin Gustavsson gjort självmord som enda utväg att komma undan sadisterna. Problemet är att polisen självmordet som att vara en olyckshändelse.
- Sebastian samlar sina nervösa mannar. Nu gäller det att ligga lågt när de har ögonen på sig.
- Vendela Gustavsson oroar sig för sin make Alve Gustavsson. Han dricker för mycket, har ingen aptit och vill ofta ut på sena ärenden.
- Stig-Arne Jönsson berättar för kommissarie Rune Remmare om Alve Gustavssons idéer. Han frågar också ut Mona Ceder och Ralf Thiman. Båda är övertygade om att Robin dött i en olyckshändelse. Han halkade på en isfläck, slog skallen i broräcket och föll i vattnet. Ett vittne, konservatorn Hjalmar Frisk, följde händelsen på när håll.
- Stig-Allan kontaktar Hjalmar Frisk.
- Sebastian, Lukas och Max vill gå på krogen men blir inte insläppta. Lukas och Max vill då gå hem och dricka mellanöl. Sebastian vill inte följa med "mesarna" utan går vidare. En man tycks vänta på honom i regnet. Sebastian kommer in på en mindre bar och får sig några öl. Det får honom att må bra. På hemvägen stannar han för att pissa och blir då angripen bakifrån. Någon stryper honom med hans egen halsduk.
- Vendela Gustavsson vill vänta ut sin man men somnar. När hon vaknar har han kommit hem. Han förefaller starkt berusad och vill inte säga var han varit.
- Lukas och Max som har skollov liftar till Stockholm. Där bli de ovänner och delar på sig. Max tar Djurgårdsfärjan till Gröna Lund och Lukas går mycket frustrerad till Centralen och tar tåget hem till Loviken.
- Två pojkar som tjänar pengar på att fånga och sälja vilda katter hittar Sebastians döda kropp.
- En man gömd i ett buskage väntar i regnet på Magnar Bakke. Han har en vass kniv i handen. Han är rädd att Bakke ska avslöja honom. I det kritiska ögonblicket förmår han dock inte genomföra sitt planerade dåd.
- Alve Gustavsson tar bilen fast han inte är nykter.
- Lukas tar genvägen genom kulverten under järnvägen. Han är rädd för mörkret men stålsätter sig. Just när han kommit ut i dagsljuset igen prejas han av en bil, blir svårt skadad och avlider på sjukhuset. Innan han dör viskar han "plastpappan".
- Det är Valter Månsson som hittar den svårt skadade Lukas Södergren och som alarmerar polisen. Han såg en bil köra från olycksplatsen i hög fart.
- Polisen hittar Alve Gustavsson utanför porten till gården där Sebastian Tobiasson mördades. Full som ett ägg med bilen uppe på trottoaren.
- Max Tamm liftar hem från Stockholm med en lastbil med emblemet Lovikens Antikhandel. Föraren är Charlie Bäck. I bilen får Max höra på radion att Sebastian är död. Han förstår att det är en hämndeaktion och fruktar att hans eget liv är i fara. Han ringer hem till Lukas. Lukas är inte hemma och han ber Lukas pappa meddela att Max är i familjens sommarstuga dit han tänker ta sin tillflykt. När Max tagit sig dit får han ett obehagligt besök av "plastpappan". Max fruktar genast för sitt liv. På ett ögonblick låser han in sig i sommarstugan. Snart står han öga mot öga med mördaren som dock inte förmår döda honom när han ser pojkens skräck. Han binder honom och flyr därifrån. Alve Gustavsson hittar honom och larmar polisen.
- Magnar fruktar att något han berättat för kuratorn Harald Backman om tunneln i Björnvatn kan ha utlöst mordet på Sebastian.
- I stället skriver Harald Backman ett långt avskedsbrev till polisinspektör Stig-Allan Jönsson i sitt hem. När Stig-Allan och Carina Keller kommer dit har skolkuratorn Harald Backman inte vågat ta det avgörande steget. Han greppar en kökskniv och rusar mot den kvinnliga polisen i hopp om att hon med sin skjutklara pistol ska döda honom. Stig-Allan lyckas förhindra detta genom att slå ner honom.
Storyn:

Några pojkar med ledaren Sebastian i spetsen, mobbar, hånar och plågar sina kamrater. Den kvinnliga rektorn, liksom klassföreståndaren verkar vilja gömma huvudet i sanden och inte låtsas om vad som sker. Skolkuratorn Harald Backman skyller på sin tystnadsplikt. Den gamle gentlemannen från Norge, Magnar Bakke ägnar mycket tid åt sina hundar. När han rastar dem passerar han ofta förbi Wheele-skolan och ser mycket av det som händer på skolgården. När han var pojke
tvångsevakuerades han hösten 1944 tillsammans med ett stort antal invånare i de nordliga delarna av Norge. Man fruktade en väntad rysk storoffensiv. I Björnevatn utanför Kirkenes gick tusentals människor bokstavligen talat under jorden. Mellan den 28 november och 25 november gömde de sig i en gigantisk gruvtunnel. De överlevde tack vare samarbete, tack vare att de hjälpte varandra, var solidariska. Magnar Bakke berättar detta för skolkuratorn som får för sig att han ska döda de pojkar som inte lärt sig att man i stället ska hjälpa varandra. De hotar solidariteten. Han dödar två av dem. När han står inför den tredje väcks hans egen empati och han avstår. I stället skriver han ett långt avskedsbrev till polisinspektör Stig-Allan Jönsson i sitt hem. När han och Carina Keller kommer dit har skolkuratorn Harald Backman inte vågat ta det avgörande steget. Han greppar en kökskniv och rusar mot den kvinnliga polisen i hopp om att hon med sin skjutklara pistol ska döda honom. Stig-Allan lyckas förhindra detta genom att slå ner honom.

sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

Baksidestext:

Tre tonåringar terroriserar sin omgivning med en infernalisk mobbing som sprider skräck bland jämnåriga. Fruktan för att bli nästa offer är stor. En dag bestämmer sig någon för att det får vara nog med pennalism. Det är hög tid att slå tillbaka.

Dominans handlar om moral. Romanen innehåller allt en Hellbergdeckare ska: det distinkta språket, den träffsäkra humorn och värmen i människoskildringen - och naturligtvis en knivskarp intrig.

Dominans är den tredje fristående delen i serien om Carina Keller, Stig-Allan Jönsson, Mona Ceder och de övriga kriminalarna i den fiktiva storstaden Loviken. De tidigare böckerna - Paria och Club Karaoke - har fängslat 100 000-tals läsare.

sidans topp