Björn Hellberg Nattvandraren 2008

 

Storyn     Baksidestext

En pojke som heter Nils, minns den dag då hans far blev sjuk och dog.
- Ett älskande par som måste vara extremt försiktiga.
- Nattvandraren, den pensionerade brevbäraren, ser sig gärna som "Argusögat". Han heter Nils Efraimsson och har mycket fasta rutiner.
- Ett annat älskande par är Hasse och Yrja Miller.
- Kommissarie Sten Wall ser med tillfredsställelse att han gamle vän och kollega, kriminalinspektören Jan Carlsson börjat lägga på hullet ordentligt. Janne vill bjuda på middag och önskar att Sten Wall tar med sig "sin bibliotekarie". Det är ungdomskärleken Ulla som avses och som Sten av en slump åter har träffat. Men Ulla ringer och begär slut på förhållandet eller åtminstone en time-out.
- Kevin Lindström och André Ring är båda i sena tonåren. De vill göra "häftiga" saker.
- Beatrice Ring är inte alls nöjd med sin son André. Bättre går det för dottern Lea som hjälper Beatrice med hennes cateringfirma. Lea ska snart gifta sig med Stanley.
Gary Bohlin, nyanställd på Miller bageri flirtar godmodigt med båda damerna.
- Nils Efraimsson är nära att avslöjas då han smygtittar på den mulliga Ylva Miller. Springer därifrån med andan i halsen sedan Ylva öppnat fönsstret och skrikit åt honom att stanna.
- André stjäl raketer i förrådet. Han och Kevin ska "duellera" med raketer. Det går illa, en joggande ung kvinna, Sissela Ljung får en fyrverkeripjäs i huvudet.
- Sten Wall har sina kontroverser med sin läkare Samuel Lundsten och utväxlar spydigheter om vikt och fetma med sin chef, länspolismästaren Helge Boström.
- Thure Castelbo är sjukfrånvarande, Terje Andersson har semester och Otto Fribing är ledig för FN-tjänstgöring. Men Sten Wall anser ändå att han kan avvara både Maggie Larsson och Carl-Henrik Dalman för att utreda en sprängolycka under natten. Maggie har skaffat sig en älskare på gymmet där hon tränar.
- Dalman intervjuar vittnet Ernst Bengtzén, en prudentlig och talför pensionär. Han kan identifiera två pojkar i skinnjackor. Och alldeles riktigt Bengtzén är kusin till Karl-Oskar Filipsson se förra boken "Trofésamlaren".
- Maggie Larsson träffar Sisselas sambo Conny Alstermo som är hämndlysten.
- Kevin och André får besök av poliserna Dalman och Larsson. Snart har ungdomarna erkänt vad de gjort men menar sig vara oskyldiga. Det var en olyckshändelse. Dalman kan emellertid räkna upp sex brottsrubriker inklusive smitning från olycksplats som de gjort sig skyldiga till.
- Kevin och André går på Pub Everton. Innan dess har Kevin raggat upp "Tessan", en mörkhårig sextonåring som heter Therese Rikardsson. Hon är inte överens med Kevin och gallskriker när han tafsar på henne. Hennes pappa Johan Rikardsson är ute med ett gäng andra nattvandrare och hör skriket. Kevin gömmer sig bakom en soptunna och Therese skyller på en "gammal äcklig gubbe". Johan jagar iväg tillsammans med nattvandrarkamraten Lasse för att hitta gubben. Nils Efraimsson har oturen att komma i deras väg och blir nerslagen. Han lyckas undkomma då en polisbil närmar sig.
- Johan Rikardson blir rasande på sin dotter när han förstår att hon ljugit för honom.
- Nils Efraimsson tar sig hem oroad över att någon kanske lurar på honom utanför bostaden. Han är mycket bestört över att någon anklagad honom så falskeligen för att ha antastat en ung flicka. Bättre känner han sig när Johan Rikardsson sökt upp honom foch örklarat det stora misstaget han gjort, bett om ursäkt och sagt att han vill polisanmäla sig själv för misshandel.
- Sten Wall är ute på lokal och dricker öl tillsammans med rättsläkaren Bert-Orvar Modigh. När han kommer hem ser han att Nils Efraimsson ringt.
- Nils Efraimsson står i duschen, får för sig att det finns någon på andra sidan draperiet, rycker det åt sida, bländas av badrumslampan och halkar på våtrumsmattan.
- Algot Malmström, han som liknar den tyske längdskidåkaren Axel Teichmann, är också med. Tillsammans med Sten Wall hittar han Nils Efraimsson död i badrummet.
- Sabine Källman efterträdde Sven Carlström som chefstekniker på krim förra året (men det fick vi ju veta redan i förra boken). Hon finner snart bevis på att Nils Efraimsson mördats. Han har kvävts med en handduk.
- Johan Rikardson anmäler sig självmant hos polisen när han fått reda på att Nils Efraimsson är död. Han berättar om slagsmålet men också om att han bett om ursäkt och att de förlikats.
- Yrja Miller börjar tröttna på sin man bagarens omättliga sexuella aptit.
- Conny Alstermo tänker ut en lämplig förnedring av Kevin Lindström för att denne med sin vårdslösa hantering av raketer varit nära att förstöra synen på Connys flickvän Sissela. Han tvingar honom att passera en samling ungdomar utanför biografen med en pajaslösnäsa och säga "Jag är ett stort tryffelsvin som ska böka med mitt fula tryne". Kevin lider av skratten och fruktar att han kommer att bli till åtlöje i Staden.
- Sten Wall besöker den pensionerade trotjänaren Ruben Johansson som skrivit en personligt hållen nekrolog om Nils Efraimsson. Denne berättar om att Nils för länge sedan hade en kontrovers med en kollega som heter Carl Hildingsson. Carl ville att tidningsbärarna skulle använda egna bilar, Nils ville hellre promenera.
- Yrja Miller får ett telefonsamtal och rusar iväg trots makens ilskna protester. Hasse Miller åker efter henne hem till Gary Bohlin där han förmodar finna sin hustru. Men allt är fel och förgäves. Det hjälper inte att Miller är nära att slå ihjäl sin anställde Bohlin. Yrja är inte där och Bohlin har aldrig varit hennes älskare. Polis tillkallas som griper Hasse Miller.
- En ihärdig nattorienterare, Sverre Ljuder, får problem med pannlampan och går vilse. Vid en byggarbetsplats får han se något som får honom att kräkas.
- Liket efter Johan Rikardson ligger begravt under en massa byggavfall.
- Det var Yrja Miller som dödade sin älskare Johan Rikardsson. Hon fruktade att hon skulle bli nästa mordoffer. Därför slår hon ner honom med spadskaft och begraver honom under en massa byggavfall. Johan Rikardsson älskade henne och tröttnade på att hon aldrig kunde lämna sin make Hasse Miller. Nattvandraren Nils Efraimsson som beundrade den vackra och sexiga Yrja Miller smygtittade genom fönstret till Miller sängkammare. Yrja såg hans ansikte och blev rädd för att han skulle avslöja för hennes man att han sett en annan man i den äkta sängen - vilket han inte gjort, han hade bara ögon för den vackra Yrja. Det ger Johan Rikardson en förevändning för att ta sig hem till Nils Efraimsson och slå ihjäl denna så fridsamme man. Med detta ville Rikardson både visa sig handlingskraftig inför Yrja och visa vad han kunde ta sig till om han inte fick som han ville. 


Storyn:

Nattvandraren Nils Efraimsson beundrade den vackra och sexiga Yrja Miller och smygtittade genom fönstret till Millers sängkammare. Yrja såg hans ansikte och blev rädd för att han skulle avslöja för hennes man att han sett en annan man i den äkta sängen - vilket han inte gjort, han hade bara ögon för den vackra Yrja. Det ger Johan Rikardson en förevändning för att ta sig hem till Nils Efraimsson och slå ihjäl denna så fridsamme man. Med detta ville Rikardson både visa sig handlingskraftig inför Yrja och visa vad han kunde ta sig till om han inte fick som han ville. Han älskade henne och tröttnade på att hon aldrig kunde lämna sin make Hasse Miller. Yrja Miller hader tröttnat på sin våldsamme älskare. När hon följer med honom ut till en byggarbetsplats för att älska i bilens baksäte slår hon därför ner honom med spadskaft och begraver honom under en massa byggavfall. Hon fruktade att hon skulle bli nästa mordoffer.
Det finns flera parallella händelser som dock bara mer drar ner tempot än för handlingen vidare.
Boken slutar dock med Happy End för all the good guys and dolls inklusive kommissarie Sten Wall vars Ulla plötsligt dyker upp, "nyfriserad och med en övernattningsväska i handen"

sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 


Baksidestexten:

Skyddad av mörkret smyger han omkring i Staden natt efter natt, år efter år.
De flesta av invånarna är medvetna om hans existens, men få känner till hans riktiga namn. I folkmun kallas han för Nattvandraren men också för Mörkermannen. Den sistnämnda benämningen ogillar han skarpt eftersom den kan associera till ondskefulla krafter, och han ser sig som en fridsam man utan tanke på att skada någon annan.

Själv föredrar han benämningen Argusögat. Han har ögonen på skaft, registrerar, iakttar och bevakar. Men alla uppskattar inte hans skugglika rutiner.

Nattvandraren är en ny, spännande deckare med en från sjukdom återställd Sten Wall i högform. Den ger också en gripande bild av en apart människas självvalda eremittillvaro och speglar omgivningens syn på den som törs hålla sig vid sidan av ett normalt socialt liv.

sidans topp